Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce înseamnă pentru voi un articol de calitate?

De câteva zile avem un editor foarte harnic aici, Liliana, care a adus în discuție noi subiecte pe blog. Unii dintre voi au comentat că articolele în cauză încă nu sunt la un nivel pe care l-ați dori voi.

Zic să facem ceva constructiv și să încercăm să scriem aici câteva idei despre cum arată un articol bun în opinia noastră, pentru a o ajuta și pe ea să-și structureze scriitura și pe noi până la urmă să înțelegem ce ne atrage sau nu la un blogger.

articole-blog

Încep eu cu niște idei, vă rog să veniți cu alte sfaturi/tips și mulțumesc în avans pentru interes 🙂

  1. Un subiect clar – orice articol e bine să aibă un subiect bine definit pe care-l atingi în textul respectiv. De preferat o idee clară/opinie a ta (pro sau contra), care se regăsește constant în articol. Indicat este ca, dacă ai mai multe „viziuni” asupra unui subiect să le prezinți în articole separate.
  2. O formatare potrivită pentru online – aici am și eu mult de lucru. Paragrafe de 3-4 propoziții max., titluri, subtitluri, poze, liste etc. Textul trebuie să poată fi parcurs ușor, iar titlurile și subtitlurile fac informația mai ușor de „scanat”.
  3. Curaj în a exprima o opinie – aici din păcate vei da și de oameni care sunt împotriva ideilor tale (și unii vor fi chiar agresivi), dar e indicat să te așezi într-o „tabără”, când prezinți o situație și să-ți argumentezi poziția. Cititorilor le plac opiniile (știri poti citi altundeva) și se vor pune de partea/împotriva ta. Atât timp cât o fac civilizat, este OK.
  4. Oferă ceva prin articolele tale – o soluție, niște idei utile, o opinie clară etc. Activitatea de blogger nu înseamnă doar să scrii un articol că e vineri și trebuie să apară ceva. Înseamnă să scrii astfel ca, după ce au terminat de citit articolul tău, vizitatorii tăi să rămână cu ceva: au aflat detalii interesante, i-ai amuzat, au privit niște poze reușite etc.
  5. Scrie „personal” și coerent – nimeni nu citește bloguri să se îngroape în limbaj de lemn. Scrie natural, ca pentru un interlocutor invizibil. Așa cum ai vorbi cu un prieten despre un anumit subiect, cam așa se așteaptă și cititorii tăi să fie tratați.

Aveți microfonul. Ce face pentru voi un articol să fie de calitate? Ce gen de articole sau scriitură nu vă atrage.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

25 Comments

  1. Orginal pe cat se poate. Nu subiectul, insa modul in care iti pui in cuvinte opinia. Sa ma puna pe ganduri dupa ce am citit, cred ca asta ar fi cel mai important.

  2. În primul rând, să fie sincer, nu închistat în prejudecăţi. Apoi, personal, să poarte amprenta ta. Nu în ultimul rând, să nu fie foarte lung, pentru că oricât de atrăgător e subiectul, oamenii nu prea au chef să citească dizertaţii.

    • Da, sunt oameni care se plictisesc, dar dai de alta categorie care spune ca sunt prea scurte asa. Cred ca pentru cineva cu timpul necesar ar merge un articol in doua variante: una lunga pentru cei care au rabdare, una scurta pentru “critici”.:)
      Eu,personal, parca prefer un articol mai lung daca este si scris bine.

  3. 1.Un articol bun in primul rand are text! Pt mine un articol de 10 randuri niciodata nu va fi un articol bun!

    2. In al doilea rand mi se adreseaza mie, foloseste un limbaj prietenos

    3. Gasesc informatii utile, solutii, subiecte interesante

    Si 4! Are inceput -cuprins – incheiere! Stiu de unde pornim, ideile tale, o mica cercetare si o concluzie!

    • Nu este chiar asa. Sunt subiecte in care 10 randuri este de ajuns sa iti expui punctul de vedere. Restul ar fi text de umplutura (cei care platesc content writeri stiu la ce ma refer).

      Dimensiunea perfecta depinde de subiectul articolului si cui se adreseaza. Un articol despre cancer de exemplu ar putea contine lejer 3000 cuvinte pe cand unul despre pantofi colorati un maxim 300 – 400 cuvinte.

  4. O coerenta intre titlu, continut si concluzie.
    Ia ca exemplu articolul cu divortul. Are un titlu care nu prea pusca cu continutul, iar concluzia nu se pupa deloc cu paragraful imediat anterior, demn cumva de un film comic.

  5. Pentru că eu am stârnit acest articol imi iau îngîduinţa să pun o postare, nu ca o scuză ci ca o explicaţie.Am intrat în această lume a blogurilor din dorinţa de a citi cea ce au alţii de spus, într-o problemă sau alta, de a învăţa cumva din experienţa altora. Bună sau rea. Acum, aş putea spune că am învăţat o lecţie, o lecţie despre prezentare unei idei într-un mod cât mai concis (nu că aş fi chiar atât de retardată dar câteodată te laşi luat de val). Dlui Cristian şi dnei Crinutza multe mulţumiri. Privind obiectiv, aveţi dreptate. Sper să mai postez – ţinând cont de observaţiile aduse, sper să vă placă pentru eu cred că dincolo de cotidianul cenuşiu în care ne-au adus vremurile sub care trăim stă în puterea noastră să ne facem viaţa un pic mai frumoasă. Şi cum o putem face? În mai multe feluri , dar şi admirând fotografiile puse de Dojo, discutând despre călătorii, despre o carte sau despre tot felul de alte subiecte care ne procupă. În speranţa că n-am necăjit pe cineva foarte tare, să aveţi un week-end plăcut.

  6. Mie imi plac articolele lilianei. De exemplu la cel cu feminitatea m-a facut sa investesc 20 de minute bune gandindu-ma la ce inseamna asta pt mine. De fapt asta inseamna pt mine un articol bun – unul care ma face sa ma gandesc si care imi ofera si o alta perspectiva asupra unor idei pe care credeam ca le aveam deja categoric formate

    • Si mie imi plac, altfel nu le publicam 🙂

      Asa cum spui, daca iti ofera deja sansa de a sta sa cugeti putin la subiect, deja esti castigat.

  7. Cum ma simt cu musca pe caciula, o sa incerc sa scriu cat pot de bine comm.-ul 🙂

    Citesc bloguri pt ca ma intereseaza parerea altora despre subiectele care ma intereseaza, pt ca vreau sa aud comentariul altora la evenimente, la ce nu ma prinde dau pas fara suparare si caut alte surse, ca orice om normal(cred/sper 😀 )

    Titlu – clar, explicit si despre subiect, pt ca asta “vinde” articolul, daca titlul nu imi zice nimic nu deschid… dar nici prea mult zel cu “senzational, nemaivazut, nemaiauzit” in CapsLock si subiectul articolului e ca cineva a tras apa.

    Subiect – orice la care te pricepi, numai sa publici in locul potrivit pt cititorii potriviti, gaseste-ti nisa.

    Dar nu scrie despre orice ca pici aiurea daca prin articol demonstrezi ca nu ai habar de subiect.

    Daca argumentezi fi logic si faptic, faptele sunt una, parerea ta e altceva, fiecare are locul lui dar cele doua nu se amesteca prea bine.

    “Zi-mi ceva” sa nu raman la finalul articolului cu nimic, da-ti cu parerea, afirma un fapt, pune-ma pe ganduri, invata-ma ceva, orice numai sa nu raman cu gust amar ca am citit 500 cuvinte si singura chestie care imi vine in minte e “de ce?” 😀

    Gaseste-ti stilul propriu, e legat si de subiectele despre care scrii, implicit si de cititorii tai dar formeaza-ti propriul stil de a scrie/a trata subiectul, un fel de semnatura… unele subiecte le citesc si a n-a oara numai pt ca e scris de cineva al carui stil prefer.

    Sunt multe moduri de a scrie un articol, vezi numai categoria romane in cate variatiuni poti servi un subiect sa fie interesant/incitant/captivant, am citit roman politist unde de la prima pagina se stia criminalul si tot am inghitit pe nerasuflate capitolele, cu un pic de efort si stil se poate orice.

    “Implicare” – comentarii ale autorului la comentariile cititorilor, da un sentiment de “personal” blogului, pe dojo se comenteaza si articole de acum o saptamana, ceva ce in alta parte nu se intampla nici la subiectele de ieri.

    1,4,5 de la dojo nu as putea puncta nici eu mai bine, pt:

    2. ca explicatie : daca vad un articol “calup de text” ma las pagubas din start 🙂 citesc blog din placere, deci efortul de a intelege ce vrei sa scrii trebuie sa fie minim de aici paragrafele scurte, plus ca intr-un text justified mai lung de 5-6 linii ma pierd deja 😀

    3. e blogul/articolul tau asa ca poti sa scrii ce vrei si sa exprimi ce parere vrei, daca e inflamator un pic articolul cu atat mai bine pt tine/blog(mai multe vizite etc.), pana nu ajungi pe lista neagra a cititorilor.

    • Foarte bune ideile, saru’mana de comentariu. La faza cu comentatul pe articole, la mine e pe ‘liber’ si daca e un articol din 2007.Pana la urma, daca e informatia relevanta, mi se pare OK ca oamenii sa comenteze.

  8. Un articol de calitate este cel care ma face sa vreau sa completez sau sa combat ideea din el, este unul care ma face sa ma implic, sa ies din detasarea mea mioritica si sa-mi scriu parerea indiferent ca e pro sau contra

  9. Pentru mine un articol este cel care ma face sa nu pot pune intrebari(crede-ma sunt o persoana foarte curios, chiar am intrebari in orice situatie).

  10. Depinde de subiect. De obicei, articolele mai concise sunt cele care prind. Un cititor doreste sa afle multa informatie intr-un timp cat mai scurt, insa asta nu se poate preta pe anumite subiecte, in care tocmai detaliile fac diferenta. Personal, ma intereseaza sa citesc informatie utila, articolul sa fie formatat corespunzator, exprimarea sa fie cat mai coerenta, imagini/video cat mai multe si…probabil ca mai sunt dar nu am inspiratia necesara in clipa de fata.

  11. Un articol bun e acela în care spui ceva și o faci cursiv, coerent și tranșant. Fiind vorba de bloguri, subiectele sunt variate și sunt în general sub forma unor păreri sau experiențe personale. Un articol e până la urmă o compunere și fără regulile de bun simț învățate în clasele primare nu merge. Știți cum e cu introducere, cuprins și încheiere? na, așa.

    Eu de multe ori mă gândesc minute bune înainte să scriu un comentariu, dar mai un articol. Nu mă gândesc atât la cei care citesc, ci mai mult la mine, vreau să fiu sigur că mi-am scris gândurile, nu fragmente din ele. Pe lângă lucrurile punctate în articol, câteva idei:

    – Un limbaj adecvat subiectului. Dacă ai abordat un subiect cunoscut – ca să nu zic banal – limbajul literar nu se potrivește. Un subiect ușor cere exprimări ușoare care să relaxeze. Un articol serios și/sau profund presupune exprimări mai grave, bine șlefuite și foarte clare.
    – Propoziții și fraze de dimensiuni potrivite: prea scurte, ai un text sacadat; prea lungi, pierzi firul logic.
    – Claritate în exprimarea opiniei. Dacă suntem adulți și scriem un articol, nu merg chestii gen ”obiectul x e bun că îmi place mie”.
    – Documentarea – rar întâlnită în blogosferă.
    – Exemplificarea pentru a întări argumentele – dacă e cazul.

    Acum, legat de ce a scris Liliana pe aici, incoerența și multitudinea de clișee m-a dezamăgit. Un subiect precum monarhia, tratat în încheiere extrem de superficial, cu exprimări care generalizează – de exemplu românii iubeau regele și ar fi murit pentru el – sau argumente precum ”generalii erau capabili pentru că soldații îi considerau din gașcă” devine o porcărie. Nu poți aborda astfel de subiecte ca mai apoi să scrii ca un copil de 10 ani. După ce am citit articolul de 2 ori m-am întrebat dacă autorul chiar nu are habar de ceea ce spune sau doar face mișto de mine.

    Trecem la feminisme sau divorț. Adică divorțul este o traumă care ține sau nu seama de contextul social sau cultural, dar în comentarii spunem că un cuplu trebuie să se respecte și că familia e familie și că cam aia e. Mai departe curg și alte clișee fără formă, fără esență. Astfel de subiecte se tratează cu experiențe (personale sau nu) detaliate pentru a evidenția subiectivismul – ori povestea din articol era un alt clișeu, preluat parcă din știrile zilei, la sate.

    Ca o concluzie, un articol bun nu înseamnă neapărat începutul unei dezbateri. Un articol bun poate te pune doar pe gânduri, pentru că e construit în jurul unei păreri sau experiențe și te pune pe gânduri. Un punct de vedere clar și argumentat este respectat, indiferent dacă ești de acord sau nu.

  12. Cred ca preferintele sunt de la om la om. Unii prefera articole scurte si la obiect, altii prefera sa “citeasca o carte” in articol. Tocmai de aceea sunt nise…

  13. Pentru mine un articol de calitate inseamna claritate,coerenta si nu in ultimul rand bazat pe realitate.

  14. Pentru mine inseamna metafora. Un articol de calitate este un articol care te poarta intr-un alt spatiu. Care atinge o coarda sensibila.

  15. Un articol de calitate este un articol cu informatii precise si bine structurat. Eu de obicei cand caut o informatie pe Dl Google nu citesc articolele lungi, incerc sa caut alta pagina cu un articol mai scurt, din cauza ca timpul nu imi permite si vreau informatia cat mai rapid nu sa caut printre N randuri.
    Desigur asta nu inseamna ca articolele cat mai scurte sunt de calitate, ci doar mai citite, cred 🙂

  16. Perosnal, caut text. Nu ma omor dupa fotografii (e o opinie pur subiectiva)daca nu au si ceva pe langa ele, e poveste, o descriere a unei stari de spirit. Vreau sa simt un om in spatele articolului, nu ma intereseaza atat informatia, cat modul in care ea se reflecta in mintea/sufletul cuiva. Pentru ca de acolo incep sa imi pun si eu intrebari.
    Nu0mi plac banalitatile, dar…uneori trag la ele, cand, pur subiectiv, simt ca am si eu ceva la fel de banal de strigat.
    Nu imi plac lucrurile perfecte, ci perfectibile. Nu imi plac greselile de ortografie. Nu imi plac oamenii prea vehementi si nici articolele in care se exprima adevaruti absolute. Imi plac, in schimb, cele care lasa loc de parerea altora.

  17. Foarte important, un articol de calitate, cu informatii precise si bine structurat.

    Tin-o tot asa, chiar merita blogul tau mai mult decat atat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.