Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Deva AquaLand

Ieri am fost „off” complet, pentru că ne-am luat (eu, Adi, sora ei și viitorul ei cumnat) și ne-am transportat importantele persoane până la Deva, pentru a vedea și noi (eu și Adi), cum e AquaLand-ul lor, testat deja de ceilalți doi prin decembrie. Cum vremea e de porc peste tot, nu ne-am planificat un ștrand normal, dar bazinele acoperite sunau chiar interesant.

Pe la 9 am ieșit din Timișoara, undeva la 12 eram deja la Cetatea din Deva, motiv sa-mi dau șuturi în ce nu am, că mi-am lăsat acasă rucsacul foto cu Niki cu tot. Deh, am lansat și io o ipoteză proastă (că ăștia micii nu-s cu faze din astea istorice și nu doream să impun io, ca musafir, itinerariul), iar ipoteza s-a dovedit așa cum spuneam .. proastă. Imediat ce am ajuns, am urcat la Cetate. Fain lucrat. Noroc că am mai fost pe acolo în 2011 și SIGUR mai ajung.

Câteva paranteze.

  • în pozele din articolul din 2011, vedeți în Margina o clădire SUPERBĂ a fostei fabrici de oțet. Diferența față de acum? Acum nu mai are țigle pe acoperiș. Deh, sărmanii oameni nu cunosc noțiunea de magazin, așa că, dacă au nevoie de țigle, lasă că au de unde să fure. Mi-a stat sarmaua-n gât ieri, văzând cum sunt tratate de noi clădiri care pentru alții ar face turism și bani. Sunt curioasă ce mai rămâne în câțiva ani din ea.
  • sunt foarte impresionată de Cetatea din Deva și cum este acum exploatată turistic. Chiar dacă e cât un grajd mai mare la Gibralfaro (Malaga) sau Rozafa (Albania) – să dau doar două exemple din alte ruine pe care le-am văzut în ultimii ani, este o clară atracție turistică. Se lucrează la ea, ai de unde să faci poze, totul e curat și civilizat. Iar peisajele de sus, de pe deal, nu-s de ignorat.

AquaLand e chiar în zonă, așa că nu am avut mult de mers, în 2 minute cred că am fost acolo. Clădirea era mai mică decât mă așteptam pentru un aqua-park, dar din fericire spațiul este folosit judicios. Vestiarul e comun (ceea ce se întâmplă și la Arena Aqua Sport din Timișoara, unde fac eu înot de prin ianuarie – voi face comparații între ele, că astea-s experiențele mele în domeniu momentan). Intrarea se face tot cu brățări, dulapurile se deschid cu brățara trecută peste un senzor etc. Curat, frumos, bine pus la punct.

aqualand-deva

Asta este sala mare cu bazinele în cauză, nu sunt mari, dar suficiente pentru a te distra. Ne-am broscărit ca niște copii proști, ba prin valuri, ba în vârtej sau pe tobogan. Mi-am luat cu mine un Sudoku (pe ideea că poate mă plictisesc), vă spun sincer că nu am stat pe șezlong nici 2 minute. De fapt, dacă e să fiu sinceră, nici nu m-am așezat pe el. Am stat câteva ore acolo, timp petrecut aproape exclusiv în apă.

Este și un restaurant acolo, cu mâncare MULTĂ și bună. Am mâncat ca hămesiții, de abia ne-am ridicat de la masă, după încă o oră de bălăcit, ne simțeam din nou ca nemâncați de la Crăciun încoace.

Oamenii (destul de mulți pe la 12, mai puțini de la 3 încolo) au fost civilizați și puși pe joacă. De la 3 la 83 de ani, cred că aveam acoperite toate grupele de vârstă. Picii aveau bazinele lor, noi ăștia mai mari pe ale noastre, nu ne-am intersectat și deranjat deloc. Semaforul de la tobogan nu mergea, dar oamenii știau să aștepte până ieșea ghiuleaua umană de dinaintea lor, așa că nu s-au ciocnit unii de alții.

Singura mare problemă este la dușuri, unde nu există „partiții”, doar o cameră în care te speli la grămadă. Dacă asta nu ar fi chiar așa deranjant (deși este), se deschid ușile pe ambele părți direct în vestiar, încât faci un număr de strip-tease pentru toată lumea de acolo. Sunt probabil obișnuită cu dușurile individuale din Arena Aqua Sport, unde am loc să-mi atârn prosopul, să-mi pun bulendrele de duș și nu mă plimb în toate cele goale în fața unei încăperi întregi, bașca alți zeci de oameni, când se deschide ușa.

În rest, totul a fost la superlativ. Chiar comentam, în timp ce vedeam dealul Cetății din restaurant (o priveliște deloc urâtă) că se poate investi deștept în țara asta și iată că merită să conduci niște ore pentru a ajunge acolo.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

21 Comments

  1. Da… asta este realitatea tristă… în alte parți se investesc bani în restaurarea și conservarea clădirilor istorice, iar noi furăm țigla ca să acoperim un coteț.

    Un alt exemplu trist este Moara lui Assan, unde a fost un incendiu care s-a stins după 2 zile și de curând s-a prăbușit un perete din cauza furturilor de fier vechi.

    Și când zic că suntem o nație de sălbatici toată lumea ridică sprânceana.

    • Nu stiam despre moara, trist 🙁

      Cladirea asta din Margina mi se pare chiar misto, daca nu se mai foloseste ca fabrica, s-ar putea face totusi ceva din ea. Luat si curatat locul (ca-i plin de buruieni si mizerie), aranjat cat se poate, puse niste exponate, eventual ceva poze vechi, chestii din astea. Eu as veni din Timisoara sa vizitez un asemenea mic muzeu si l-as promova pe unde s-ar putea.

      Asa, in cativa ani va ajunge total ruina, iar localnicii isi vor scoate parleala, ca tot nu prea au de lucru acolo, si macar isi fac cotete, vorba ta, din materialele de constructie.

    • Am ramas si eu placut impresionata. E destul de mic (dar destept organizat), nu ma incanta situatia dusurilor, dar in rest a fost excelenta experienta noastra. Sunt oameni care supravegheaza bunul mers al lucrurilor, e curat, bine organizat.

  2. Wow. Habar nu aveam ca exista asa ceva la Deva. Sincer, nu credeam ca e posibil asa ceva in Romania 😛 Ce rautacios am fost, insa e de vizitat. De ar fi si drumurile cat de cat ok, sa nu fac 5 ore pana la Deva.

    • Nu stiu de unde vii, dinspre Timisoara a fost super OK. Am trecut prin cateva localitati, dar a fost bine, sunt si centuri macar in unele, asa ca nu ne-am mai pierdut timpul aiurea (exemplu Lugoj). In afara de o portiune ‘mancata’ spre Deva (asfaltul e rugos), drumul a fost chiar foarte bun.

  3. Cladirea aia din Margina e superba, pacat ca nu se implica nimeni sa o salveze. Chiar sambata dimineata am vazut-o si noi, de fiecare data cand trecem pe langa ea, parca tot mai rau arata.

  4. Treaba cu tiglele e strategie pe termen mediu si lung: daca dispar tiglele, restul cladirii se degradeaza natural in timp destul de scurt.
    Dupa aia poti demola si construi ce vrei.

  5. Habar n-am că există aşa ceva acolo. Am rude în Deva, deci posibilitatea să-l vizitez e destul de mare.
    Fain!

  6. Am fost la Deva acum tri ani si cetatea era inchisa pentru restaurare.Dar am urcat cu liftul pana sus, ca nu era sa ratam ocazia de a folosi singurul lift inclinat din Europa! Privelistea de sus era impresionanta dar eu am fost mai mult cu ochii pe jos de teama sa nu calc vreo vipera.:)

    • De unde vipere, ca io tot ma uitam dupa ele. Normal, ca, daca vedeam una, alergam dealul ala pe jos in 30 de secunde 😀

    • Io ma asteptam la ceva mai mare, mai ales ca-s atatea bazine acolo. Intreaga hala cred ca e cam de dimensiunea celei de la Arena Aqua sport, unde fac inot, unde-i doar un bazin (olimpic ce-i drept) si o broscarie pentru puradei.

      Dar e fain pus la punct insa, chiar nu te dereanjeaza ‘dimensiunile’. Mi-ar placea asa ceva si in Timisoara, se pare ca devenii ne-au luat-o inainte serios 😀

  7. Arata destul de bine …si marele avantaj…este ca le poti folosi oricand atat vara cat si iarna…..cand merg la HD poate merg si eu sa ma scald putin!

  8. noroc cu tine, ca eu habar n-aveam ca exista asa ceva la deva! stiam eu ca se intampla si lucruri bune in tara asta!

  9. Cu rusinea de rigoare, am fost in Deva chiar saptamana trecuta dar nici prin cap nu mi-a trecut ca exista asa ceva acolo 😀 Ca sa nu mai zic ca era si cald incat chiar era indicata o balaceala. Cu proxima ocazie.

  10. Buna.Eu sunt din Deva si vreau sa va spun ca daca vreti sa vizitati Aqua Land-ul sa va grabiti.Din cate stiu eu li s-a retrag autorizatia de functionare.Motivul e unul stupid.Tot ce e consumator de electricitate si nu doar de electricitate ci tot ce functioneaza in Aqua Land-ul de la Deva se alimenteaza de la pompe de caldura si cum se spune e pe baza de energie regenerabila.Cand s-a facut Aqua Land-ul s-a facut proiect si a fost dotat cu asa ceva.Cativa locuitori din zona considera ca acele pompe ii afecteaza .Nu stiu cum dar stiu ca li s-a retras autorizarea de functionare.Sper sa rezolve c-a sa functioneze mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.