Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Top 7 clădiri din New York

.. un clasament personal, nu se bazează pe nimic oficial, doar pe propriile mele impresii de călător …

New York este un oraș plin de tot felul de atracții turistice. De la Statuia Libertății și Empire State Building la unele clădiri și locații mai puțin cunoscute publicului larg. Multe construcții sunt foarte înalte, mai ales pentru experiența noastră cu asemenea dimensiuni, altele nu chiar atât de mari, dar excepțional construite. Diversitatea este probabil unul dintre cuvintele ce descriu foarte frumos celebrul Big Apple, iar clădirile sale nu fac excepție.

După îndelungate preumblări pe tot felul de coclauri, mi-am construit o listuță personală de clădiri ce merită să fie menționate:

Chrysler Building

Foarte ușor de remarcat, mai ales dacă te plimbi pe lângă Central Station sau vii de pe Park Avenue. O clădire celebră chiar și de prin filme, favorita lui Mircea dintre toate.

chrysler2

Dinspre Times Square, pe lângă Bryant Park.

chrysler1

Binecunoscutul ei vârf, văzut după câteva elemente decorative de pe Grand Central Station și Hyatt Hotel.

Empire State Building

Un reper turistic ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, este o adevărată Mecca pentru toți cei care vizitează orașul. Priveliștea asupra Manhattan-ului face toți banii.

Probabil cel mai bine arată noaptea, când vârful prinde tot felul de culori. Avem o poză cu el luminat verde …

est1

Și încă o poză de noapte (chiar cred că atunci arată cel mai frumos), luată de la Gantry, o locație prea puțin cunoscută de turiști.

manhattan-gantry-581

Rockefeller Center

Aici stă de obicei bradul acela enorm de Crăciun, e și un patinoar pe timp de iarnă. O clădire simplă ca și design, dar cu un farmec aparte. De pe vârf se poate vedea orașul, deși, dacă mă întrebați pe mine, de pe ESB se vede mai bine.

rc1

Freedom Tower (One World Trade Center)

Un nou complex de clădiri, construit pe „Ground Zero”. Dacă-mi permiteți să fiu un pic snoabă, voi observa doar că este o clădire mare de sticlă, dar merită să fie menționată totuși pentru că este printre cele mai cunoscute atracții turistice. Noi nu am prins clădirea finalizată, deci aveți doar imagini când nu era încă pus „capacul”.

owtc1

Vedere dinspre Battery Park. Globul ala ciuntit a fost adus de la Ground Zero după 9/11. Noul turn este vizibil cam de peste tot, chiar și din celelalte „cartiere” mai îndepărtate, deci sigur nu va fi o problemă să-l reperați.

Flatiron

.. sau „călcătorul” după cum îi spun eu (că oricum asta înseamnă) se găsește la intersecția 23rd Street cu Broadway. Tot acolo se intersectează și cu 5th Avenue, deci, de pe oricare „avenue” veniți, dați sigur de ea.

flatiron1

Manhattan Municipal Building

Un fel de primărie mai mare puțin. O clădire absolut superbă, chiar dacă nu are suta de etaje.

mmb1

În spate se vede o clădire nouă, Beekman.

Și o poză dinspre Brooklyn Bridge, în care se vede cât de masivă este de fapt clădirea.

mmb2

Am pus „tunul” la bătaie și am prins-o și pe dama aia de aur (Civic Fame) din vârf.

mmb3

Woolworth

Am lăsat-o ultima, deși este prima pe lista mea personală. Clădirea Woolworth, realizată în stil Gotic (spre deosebire de multe altele ce merg pe Art Deco), absolut superbă din punctul meu de vedere. O găsiți lângă Primărie și Brooklyn Bridge, deci e ușor de ajuns la ea.

woolworth1

Și vârful clădirii, cu toate detaliile sale.

woolworth2

Acestea ar fi deci 7 dintre cele mai cunoscute clădiri din New York. Sunt extrem de ușor de recunoscut, în afară de Flatiron cam toate sunt suficieint de masive încât să fie ușor de reperat prin oraș.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. cea mai interesanta si emblematica mi se pare cladirea Flatiron, pentru ca are forma triunghiulara, dar si pentru ca apare aproape in toate serialele si documentarele filmate in NY.

  2. Doar vizitand aceste minunate orase americane iti poti da seama de nivelul de trai si de puterea acestei natiuni. Doar asa iti poti face o idee ce inseamna agricultura sistematizata si o industrie puternica.

    In Romania sunt o gramada de zone in care nu exista infrastructura pentru a construi blocuri P+10, ce sa mai vorbim de zgarie nori.

  3. La anul intentionam sa vizitam New York-ul. O sa-ti frunzaresc blogul, in cautare de informatii turistice, e un lucru la care m-am gandit din momentul in care ai inceput sa scrii despre acest oras. Cred ca e mai bine sa ai niste repere, inainte de a pleca, in loc sa cauti haotic, la fata locului. Si asa nu este timp destul niciodata, dar cand bajbai… cu atat mai putin! 🙂

  4. ESB-ul si Rockefeller chiar mi-as dori sa le vizitez. Nu prea am idee cum de ajung anumite cladiri sau locatii sa-ti placa atat de mult chiar daca nu le-ai vizitat, probabil este vorba despre o dragoste la prima vedere, chit ca vederea respectiva se rezuma doar la imagini/video-uri.

  5. intr-adevar superb mahattan-ul.. in rest new yorkul este sub vaslui ca frumusete si in general toata america..locuiesc in ny si tin sa precizez ca atunci cand esti turist vizitezi doar punctele de atractie care sun extrem de putine tinand cont de marimea orasului.. america este mult sub europa ca frumusete si nu este ceea ce se vede la tv.. intr- adevar circula f multi bani dar ca si frumusete ,majoritatea celor care au migrat aici au fost total dezamagiti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.