Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Și de ce s-ar băga românul?

Ieri am urmărit o discuție șocantă pe Facebook, de fapt comentarii la adresa unei emisiuni pe care nu am ascultat-o încă. Subiectul este deja cunoscut, o jurnalistă de la Europa FM violată în plin centrul Capitalei, în timp ce „spectatorii” se făceau că nu văd. Nu s-a dat măcar un apel la 112, necum să visăm ca un bărbat sau mai mulți să o smulgă din mâna atacatorului.

Atacul nu a avut loc în pustietate, violatorul a avut tupeul să facă așa ceva în plin centrul unei capitale cică europene, unde teoretic găsești poliție mai ușor decât la Pârlipățul din Deal. Probabil știa el ce știa.

Toată tragedia ar fi putut fi evitată dacă 2-3 bărbați din „audiență” își găseau chestiile alea care cică îi face bărbați și mergeau peste el împreună. Sau sunau la Poliție, făceau scandal, ORICE dar să nu-l lase pe violator să se creadă singur pe pustii. Dar ei au ales cu toții să întoarcă elegant capul, eventual chiar să-și astupe urechile, să nu-i deranjeze urletele femeii, că li se strică zen-ul pe toată săptămâna.

De ce se întâmplă așa ceva și suntem pur și simplu amorțiți?

O explicație ar fi că ne este frică. Suntem niște morse de oameni, niște drone care merg și vin de la serviciu. Majoritatea nu suntem în stare să mai alergăm 100 de metri fără să fim la un pas de atac de cord. Când iei niște momâi și le pui împotriva unui agresor bine înfipt, e posibil să iasă prost, deși în număr ar trebui să stea totuși puterea.

Atitudinea autorităților în ceea ce privește auto-apărarea sau intervenția de a salva o asemnea victimă este absolut CRIMINALĂ. România este țara în care îi rupi unui agresor picioarele LA TINE ÎN CASĂ și tot tu ai dosar penal și probabil o condamnare, autoritățile așteptându-se ca probabil, după ce te fură/atacă să-l inviți și la ceai. România este țara în care ești atacat și, dacă reușești să scapi de atacator (și eventual să-i lași o „amintire), tot tu ești cel care, vezi doamne, l-ai agresat. În momentul în care cetățeanul știe că, dacă face urât, deși e DREPTUL lui să se apere, e posibil să aibă tot el probleme legale, i se cam evaporă simțul dreptății și atitudinea de Rambo. Până și noi, când mergeam la karate, eram sfătuiți să evităm o confruntare, că nu știi niciodată ce se întâmplă. Erau discuții pe forumurile de specialitate despre oameni care s-au APĂRAT și s-au trezit cu dosar penal.

După cum comentau chiar niște membri de pe Facebook la discuția despre emisiune, au fost cazuri când femeile atacate au fost luate la mișto, dacă nu au „stat”. Comentarii venite de la politiștii care sunt plătiți să ne apere (măcar în teorie) și care replicau amuzați „dar, ce doamnă, era chiar atât de urăt?”. Ce așteptări să ai de la un polițist de acest gen, care consideră (ca mulți alți români ne-coborâți complet din copac) că femeia e de vină pentru viol (că l-a provocat) și că, dacă atacatorul nu e chiar atât de urât, o „tură” merge, hai să nu fim rele.

ĂSTA este nivelul României. Aceștia ne sunt apărătorii, aceasta ne este populația. Nu există oraș în România în care să nu existe divere grupări infracționale ce-și văd liniștite de treabă. Toată lumea le cunoaște, nimeni nu face nimic. Poliția și Justiția merg mână în mână, locuitorii întorc capul și se bucură că nu sunt ei cei luați la ochi.

Ultima discuție pe tema asta am avut-o cu Cristina, acum câteva luni. În plin centrul TIMIȘOAREI i s-a furat telefonul DIN BUZUNARUL PALTONULUI, într-o stație în care erau  mai mulți oameni. Credeți că a „văzut” cineva ceva? Absolut nimeni. A venit țiganul, și-a făcut treaba, românii noștri au privit în altă parte să nu deranjeze cumva.

În fiecare iarnă este problemă prin mijloacele de transport în comun cu tot felul de boschetari ce-ți mută nasul de miros. Normal, nu au bilet, la fel cum nici minoritarii de culoare nu cumpără așa ceva. Aveți impresia că se iau măcar 2-3 bărbați din cabină să le facă vânt jos? Nu, ori renunță la călătorie, ori se strâng ca niște curci într-un colț și se plâng apoi că autoritățile nu fac nimic. Știm cu toții ce hram poartă autoritățile românești de prin toate domeniile, așa că poate e timpul să începem noi să luăm atitudine.

Cum să închei? Nici nu știu. Să-i doresc tinerei o refacere (pe cât este posibil după o asemenea traumă) rapidă. Și să sperăm că animalul în cauză va fi prins. Din punctul meu de vedere o asemenea jigodie nu mai merită nimic, decât ștreangul, dar probabil ideea asta nu cadrează cu o societate civilizată și europeană. Cel mai probabil deci va sta peste iarnă la căldură, apoi prin primăvară iese omul la „agățat”. Că oricum nu i se întâmplă nimic în plus.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

36 Comments

  1. am ascultat azi dimineata la radio si am ramas socata, de cate femei au fost atacate ziua, in locuri pline de oameni si n-a intervenit nimeni.e si frica, e si indiferenta. nu stiu daca au leac toate astea…

  2. Ca tot a fost ieri 9/11 m-am tot intrebat de ce pasagerii in avioanele alea n-au intervenit impotriva teroristilor, doar era viata lor in joc? Totusi in al 4-lea s-a intervenit, dar de ce nu in toate? In teorie e usor sa faci recomandari dar in practica te paralizeaza sa actionezi instinctul de conservare. Cand este vorba de altcineva atunci intervine si auto-linistirea, nu ma bag cine stie ce belea iese, poate sunt rude, etc.
    Ca si strategie, cand vezi asa ceva este bine sa atragi atentia audientei: Ia uitati, ce face ala? Domnu il cunoasteti pe ala? Hai domle sa facem ceva! Oamenii vizati direct nu se mai pot ascunde ca “n-au vazut” si de bine de rau intervin. Uneori un strigat sau un fluierat pot face diferenta si agresorul fuge.

  3. Nu mai exista pic de umanitate. La fel de ignoranti si nepasatori sunt oamenii si cand se intampla acciendete si cand un om lesina pe strada si cand vad hotii in fapt…

    Si chestia asta se intampla doar la noi in Romania. Am avut ocazia sa vad diverse evenimente neplacute prin Franta cat am locuit in Nice. Indiferent ca erau copii, adulti, femei sau barbati nu ezitau nici o clipsa sa scoata telefonul din buzunar sa sune la ambulanta cand se intampla un accident sau sa ia atitudine cand aveau loc acte de violenta.

    Pacat ca ne transformam din ce in ce mai mult intr-o natie ignoranta si fara coloana vertebrala.

    • Exagerezi foarte mult. Si la noi se intervine destul de promt.
      In Franta deja esti talharit in plina strada in zone centrale cu jandarmeria de fata si jandarmii se fac ca nu vad.
      In Marsilia am vazut asta toamna cu ochii mei cand doi negri cat dulapul cu un scooter prin centru la semafor, s-au dat jos, au deschis usa unei masini aflate in trafic, au luat ce au dorit, s-au urcat pe scooter si au plecat. La vreo 100m era un echipaj de jandarmi care au vazut totul dar nu au intervenit, n-au schitat nici un gest. Negrii au actionat fara nici o graba, fara nici o jena.
      Daca pana prin 2009-2010 in Franta stiai ca in anumite cartiere marginase nu e bine sa calci, acum ai sanse mari sa o patesti si in centru.
      In Germania la fel. Pana acum cativa ani zonele de periferie erau ocolite de oamenii seriosi ca erau pline de turci care sunt periculosi. Acum pana si nemtii care locuiesc in centru au inceput sa se teama. Seara evita sa mai iasa pe strada iar daca se intampla ceva pe strada prefera sa traga jaluzelele si sa stinga lumina.

      • Mai, nu stiu cum este in alte regiuni, eu am locuit mai bine de 5 ani in Nice si am vazut tot felul de oameni si intamplari. Sa iti spun sincer, ma simteam mai in siguranta acolo intre straini decat ma simt pe strazile orasului meu natal.

  4. Pur si simplu e Bystander Effect https://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect .
    In situatie de criza, grupul intervine doar in procent de 20-25%. Au fost suficiente cazuri de oamenii care au murit fiindca niciunul nu a intervenit.

    Si nu e vorba de frica fiindca aceeasi persoana ar interveni daca ar fi doar ea de fata cand se petrece incidentul.

    Ca idee, majoritatea din noi nu suntem pregatiti sa reactionam in situatii de criza asa ca presupunem ca celalalt stie mai bine decat noi ce se intampla si daca nici celalalt nu intervine atuncea nici eu nu intervin. Ca si corolar: daca unul se porneste, atuncea tot grupul se porneste, e suficient ca unul sa faca un pas in fata ca sa intervina ca si grupul incepe sa faca pasul in fata si sa intervina.

    Din cauza acestui efect se recomanda ,ca atunci cand ai nevoie de ajutor, sa specifici cui ii ceri ajutorul, nu doar sa strigi dupa ajutor, ceva de genul: “tu, cel cu bluza albastra,” sau “tu, din stanga vino si ajuta-ma” ca atuncea oamenii vor interveni sa te ajute.

  5. Ai dreptate, asta ne e nivelul!
    https://www.hapi.ro/agresata-de-un-nebun-la-cluj/

    Si-n cazul meu, in miezul zilei oamenii au vazut cand am fost agresata verbal de un tigan , amenintata, urmarita. NIMENI n-a zis nici pas, ba chiar se indepartau.

    Si mai zicem ca nemtii sau alte natii sunt reci.
    Da, poate nu sar sa-ti care bagajul greu in tren dar daca vine unul si te ia de gat in mijlocul orasului situatia se schimba!

    • În SUA, în zonele civilizate (nu bag mâna și pentru altele), un bărbat nici nu îndrăznește să se adreseze unei femei de teama că aceasta ar putea începe să țipe și să fie arestat.
      Totul ține, cred eu, de forța de ordine publică, de autoritatea ei. Ce să mai zicem de România, unde fratele președintelui nășește o familie de interlopi, înalți magistrați sau funcționari publici sunt filmați la chermeze ale acelorași „oameni de bine” etc. Polițistul simplu nici nu cred că mai are curaj să ia atitudine profesională fiindcă nu se știe niciodată cum pică: poate se dovedește că agresorul cu pricina e prieten la cataramă cu șeful Poliției și atunci se alege doar cu bube în cap…

  6. Eu cred ca jurnalista aia cam minte. Intamplarea e prea de tot, nici un infractor nu risca atat de mult.
    D.p.d.v. psihologic e dovedit ca infractorii sunt foarte lasi si foarte atenti atunci cand comit infractiuni. Cea mai mare frica a lor e sa fie vazuti/descoperiti. De aia vilatorii de femei ataca pe la spate in intuneric, in scari de bloc, etc.

  7. am citit niste comentarii mai sus. unele mi se par aiuristice, altele doar asa ca sa te afli în treabă. am să-ți spun eu de ce nu (prea) reacționează oamenii: de frică! acesta este adevărul. apoi, nu sunt nici măcar lași ca să se ducă după un colț și să sune la 112 dacă pe față nu au curaj. deci, nu sunt nicicum, nici curajoși și nici lași! așa, un gri etern. apoi, am să-ți spun pe scurt ce mi s-a întâmplat mie, un altfel de întâmplare, dar în care a fost frică. da, mi-a fost frică, mă rog, să nu exagerez, teamă… deci, zilele trecute, era cam mijloc de săptămână, mă trezesc în miez de noapte, cam ora 1, cu un zgomot infernal! manele la ora 1 noaptea, de la vecina de sus, dar nu așa ca un radio scăpat de sub control, ci efectiv să bubuie! bum-bum se auzeau bașii și tremurau geamurile de la vitrină. am stat pe gânduri, ce să fac, cum să opresc hărmălaia asta? am luat mătura și am dat în tavan. nimic. m-am dus sus am bătut la ușă și am spus că o să chem poliția dacă nu încetez. au zis că pot s-o chem, erau în chef și aveau poftă de circ. am stat si m-am gandit din nou, dacă o să dau tel la poliție o să-mi ceară buletinul și eu încă nu mi-am făcut mutația aici unde stau. te pomenești că iau amendă!? in fine, am mai ciocănit in tavan, nimic, îi durea în cot pe tineri mei de sus, veniți de pe nu știu unde aici… pe scară nimeni nu spunea nimic. în cele din urmă am chemat politia. și știi ce? am avut senzația că le ia apărarea, lasă-i domnule în pace că o dată-n an e ziua ei! era ziua unei tinere, mă rog, o femeie la vreo 40 de ani. îți vine să crezi? adică eu i-am deranjat până la urmă! bine că n-am luat amendă, nu m-au întrebat de buletin… dar după ce au plecat polițiștii circul a fost în continuare, dar cu nivel mai mic, e adevarat. atât am avut de spus… concluzia… fiecare pricepe ce vrea, ce poate, ce are voie, ce-l duce capul…

    • Dom’le, nu e vorba de frica aici. Ce frica, de telefon mobil?
      Eu cred ca povestea e doar o poveste din mai multe motive:
      1. Individa a avut curaj sa dea sfoara in tara ca a fost violata dar nu are curajul sa iasa din anonimat?!?
      2. E IMPOSIBIL ca ala sa ii fi tinut cutitul LA OCHI 3km prin centrul Bucurestiului la ora de varf si NIMENI sa nu fi sunat la 112. Pur si simplu imposibil.
      3. Nici un infractor nu are atata curaj incat sa tina 3km in centrul unei capitale cutitul LA OCHI (deci ostentativ) cuiva. Agresorii de genul asta actioneaza intotdeauna pe sustache, pe ascuns.
      4. “Violata” isi cam schimba declaratiile, e nehotarata.

      Maine poimaine vine si il da in judecata pe ala ca n-a violat-o bine.

  8. Ceea ce s-a întâmplat este cu siguranţă codamnabil. Dar, şi nu aş vrea să fiu greşit înţeles – nu sunt vreun misogin, în plină luptă pentru declararea deplinei egalităţi, în “audienţă” nu s-a găsit nicio femeie care să formeze 112 ? Sau erau, ca de obicei, prinse în altă convorbire şi nu s-au putut întrerupe fiindcă vorbea cu o prietenă despre ce magazin mai face reduceri la poşete ?

  9. Ma rog, am si eu niste mici indoieli in ceea ce priveste povestea asta, mai ales ca am auzit mai multe variante ale ei.In fine, presupunand ca e suta la suta adevarata, situatia e cu atat mai urata! Nu doar romanul nu se mai baga, se poate intampla asa ceva peste tot in lume. Si pe aici citesc despre tot felul de povesti horror reale, nici nu-ti vine sa crezi ca e posibil sa se intample asemenea odiosenii ziua in amiaza mare. Cred ca nu se mai intervine de frica (mai ales in Romania, unde, se stie, vine clanul de tigani peste tine si se razbuna), dintr-o comoditate administrativa, sa-i spun asa, cand unii pur si simplu nu doresc sa fie implicati intr-un caz anume, care presupune sa dea declaratii la politie si depunere de marturii in Tribunal, sau pur si simplu din indiferenta! Spiritul civic moare incetul cu incetul, zi de zi! Tocmai de aceea, cei care intervin sunt considerati eroi, pentru ca nu-i gasesti pe toate drumurile.

  10. Daca nu ma insel cu ceva ani in urma la Brasov a fost atacata o casa de schimb valutar de catre persoane inarmate cu pistoale.Un barbat adevarat a intervenit dar din pacate a fost impuscat mortal.In afara faptului ca una dintre strazile Brasovului ii poarta numele,nici un ajutor pentru familie,nici un vinovat pentru moartea lui.Concluzii…?

  11. Acum vreo doi ani m-am prins cand cineva incerca sa imi inventarieze geanta, la cate hartii sunt pe acolo si eu care banuiesc pe unde mi-ar fi banii nu-i gasesc dar el, asa ca nu a putut fi operativ. Eh mie in situatii din astea imi sare rau tandara, m-am intors si l-am luat la palme, pumni ce am nimerit basca am spart timpanele pe o raza de 100 de metri. Logic nu a sarit nimeni sa ma ajute in conditiile in care eu am 1,62 m cu indulgenta si trebuia sa sar un pic sa-i nimeresc fata. A fost socat, ei nici de la victime nu se mai asteapta la vreo reactie, a ezitat si pe urma a luat-o la fuga. Cand vad ca se face scandal mai dau inapoi, mai bine renunta de data asta si isi incearca norocul cu cineva mai bland ce rost are sa se complice?

    • Da. Hoţii şi agresorii pot să fie luaţi prin surprindere.

      Dar după asta, îţi iei 4 ani şi 6 luni cu executare fiindcă te-ai apărat. Exemplu: Plăcintă.

      • Mno acum si reactia trebuie sa fie cam de aceeasi masura, daca a vrut sa ma buzunareasca nu i-am scos ochii, nu l-am alergat cu cutitul pe strada, nu am luat pusca sa ma apar, asta ar cam duce la depasirea legitimei aparari. Oricat de speriat ai fi daca il vezi pe celalalt cu mainile goale impuscarea lui mi se pare cam exagerata fata de temerea provocata. N-am idei cine sau ce e Placinta .

      • Unul care şi-a luat 4 ani şi 6 luni cu executare fiindcă s-a apărat de unii care voiau să îl omoare în bătaie.

  12. mai e o problema, suntem plini de prejudecati

    daca vedem/auzim o femeie langa un „colorat” (sau nu neaparat) tipand, aplicam tiparul “pestele nu s-a inteles la bani cu c-va”, “se cearta cu nevasta, e treaba lor”, un cutit nu se vede asa usor cand treci pe langa cineva. Cad vezi un scandal, tendinta e sa pui etichete negative tuturor celor implicati.
    Ideal e sa faci tu, cel atacat, ceva ca sa scapi, chiar daca risti un cutit in ochi.

    si alta situatie inexplicabila din alte tari: cum se poate ca un singur om pe o insula cu sute de tineri in putere sa poata ucide nestingherit timp de zeci de minute?

  13. probema mi se pare gravă. dar gravă, gravă. acum câţiva ani în cartierul unde stau un ţigănuş de 14-15 ani a furat maşina lu tac-su şi a accidentat mortal o fetiţă tot de vârsta lui. ziua în amiaza mare. s-a străns lume, a venit poliţia, odată cu poliţia au venit şi rudele puştiului, tatuaţi, mari, graşi, era vară şi prutau maio şi bermude, lanţuri de un deşt la gât. tipic. nimeni nu scotea o vorbă şi aveam impresia că noi, cei strânşi acolo trebuie să-i apărăm pe cei doi poliţişti, tineri şi cam subţirei, de mahării tatuaţi. la un moment dat unul dintre tatuaţii ăştia îi spune puştiului, tare ca să audă toată lumea, lasă bă dăm câte zece mii de euro la fiecare gabor şi scapi. am înlemnit, am comentat doar eu (mi s-a spus că într-o zi am să vin bătută acasă) şi o altă femeie ce nu avea mai mult de 1.50m. sincer, pentru vorba asta magraonii ăia meritau linşaţi. dar cine să o facă, două muieri? de fapt ăştia suntem, degeaba ne place să ne mândrim că ce popor minunat suntem noi. suntem … pe naiba. mă uit pe stradă, bărbaţi în toată firea (care, poate, au copii acasă) sâsâie puştoaicele pe stradă fără nici o jenă (nu are importanţă cum sunt îmbrăcate, se presupune că tu eşti matur şi ele nu au minte) şi nu se gândeşte nici o secundă ce ar face dacă fetei lui i s-ar întâmpla una ca asta. a … poate că ai băiat dar nici atunci nu se justifică. şi da, românii reacţionează, totuşi, unii dintre ei dar, din păcate, cei care ar trebui să-i ajute, mă gândesc aici la poliţişti ori nu-i găseşti, ori vin cu întârziere, ori te spun celui pe care l-ai reclamat – uite, domne, nebuna aia nu are ce face, că noi n-am fi vrut să venim de îţi găseşti beleaua deşi ai vrut să faci un bine.

  14. şi mai mi-am adus aminte una, acum zece ani, soţul meu era în preajma casei scânteii, ziua, la prânz, un individ dubios îl opreşte să-l întrebe dacă nu vrea o fetiţă, soaţa se uită în jur mirat (era acolo cu treaba şi chiar nu-i era mintea la aşa ceva) dar se blochează când vede că fetiţa era chiar fetiţă, el spune că nu avea mai mult de 12 ani, şi se blochează. individul îl simte şi fuge împreună cu copila. s-a uita în jur după poliţie, nimic, revoltat s-a dus la circa de poliţie din zonă, a povestit iar răspunsul a fost o ridicare din umeri “hai, domne, n-ai ce face?”. a venit acasă întristat, pe atunci fiica noastră avea 10 ani. ce să faci când nici celui care este plătit pentru asta nu-i pasă?

  15. Adevarul este dureros dar noua ne e frica de ei si stolul lor… Pacat ca nu s-au gasit pe drum niste oameni fara frica…

  16. Nu e specific numai Romaniei.
    In Barcelona ni s-au furat banii si telefonul din poseta prin metoda ambuscadei la usa de la metrou. Pe scurt, cand vrei sa intri in metrou, 2 persoane se imping in tine, una din fata si una din spate si nu te mai lasa sa te misti. Cat timp tu iti faci loc, ei actioneaza asupra posetei. Totul se petrece foarte rapid si nu consideri ca ar fi ceva neobisnuit.
    Insa, imediat dupa ce s-a intamplat, a plecat metroul si hotii fugisera demult, ne-a atentionat un om “vedeti ca v-au furat”. Bine, si daca stiai, de ce nu mi-ai spus inainte, cand puteam sa facem ceva sa ii oprim pe hoti?
    Cred ca problema e faptul ca politia si-a pierdut mult din autoritate, si societatea s-a transformat intr-o adunatura de oameni sociopati. Nu mai intervi pentru ca sti ca nu te va sustine nimeni, pentru ca sti ca nici politisti nu te ajuta. Si repet, nu doar in Romania e problema asta. Si in strainatate poti sa strigi in gura mare “hotul”, si din sute de oameni care trec sa nu se gaseasca nimeni sa il opreasca.

    • Da.

      Dar în ţările cu apă caldă sunt mai puţine şanse să faci 4 ani şi 6 luni de puşcărie fiindcă te-ai apărat de unii care au sărit pe tine.

  17. Ihi, peste mine a intrat hotul in casa, in timp ce eram cu copilul de 6 luni in brate, in bucatarie iar ai mei carau saci cu ciment, plimbandu-se intre parter si etaj. Am avut doi ani proces cu el.Iar de prins nu l-a prins politia, ci o farmacista (si pe ea o furase), dupa cateva zile impreuna cu sotul ei. Politia sustinea ca nu mai este la domiciliu, in timp ce hotul fusese vazut si identificat si se aflase unde locuieste. Dupa reconstituire a fost incarcerat si m-am plimbat prin tribunale o perioada. Absolut neplacut.

  18. Cu deosebit respect si consideratiune iti (RE)aduc aminte ca traiesti in tara in care unu numit huidu a OMORAT oameni si e LIBER sa te omoare si pe tine si pe mine daca vrea.

    Si, in aceeasi tara minunata unu numit Jiji Becali e la bulau pentru ca si-a recuperat masina FURATA.

    Orice alt comentariu, ca e inutil.

  19. Acum n ani dupa ce au convietuit 5 ani impreuna vecinii de la et.1 s-au casatorit. Dupa nunta, mirele i-a ars miresei 2,3 palme ca sa-l recunoasca de barbat, asta intelectuala, medic, a fugit in strada. Nici o problema, a venit mirele si i-a mai acordat o corectie de 2-3 palme si o usa de masina de data asta cu public. Am vazut toata faza de la balcon, am sunat la 112, a venit politia, le-a luat declaratii (5 minute) dupa care am fost chemat jos de echipaj, bagat in duba, acte, declaratie, buletin (explicatii amanuntite ce caut la acea adresa neavand domiciliul acela in buletin) etc. Explicatia: trebuie datele reclamantului ca sa-l poata amenda. Intre timp a venit si vecinul care foarte degajat mi-a soptit printre dinti: las’ ca te prind eu fututi dumnezeii matii, mai vorbim noi. Fata a divortat instantaneu iar eu nu sunt sigur ca daca dupa fapta mea buna daca as mai locui in timisoara nu mi-as lua si eu o usa de masina sau un bocanc in freza. Ca urmare, daca barbatii isi gaseau repede “chestiile alea” poate riscau sa ramana fara ele. Apropo, mandra de ce nu a glasuit, avea amigdalita? Explicatia neimplicarii cetatenilor este cu totul alta si tine de anumite legi, incredere in sistemul judiciar, de siguranta, de respectul statului fata de cetaten lucru total ignorat si necunoscut in romania. Asa ca daca m-as fi aflat aproape de victima si interveneam cu sau fara sa-mi flutur chestiile alea, azi moaca mea era in toate ziarele, erou, iar maine ma calcau rudele detinutului sau detinutul condamnat cu suspendare in picioare. Lucru valabil si daca sunam la 112.

  20. Dojo, vorbesti din pozitia celui (mai bine spus, celei) care stie cand, cum si cat sa loveasca … nu toata lumea are aceasta abilitate. Sa dai telefon ? Asta, da !
    Restul este discutie … oricare dintre persoanele cu sau fara testicule / ovare ar reactiona daca ar fi vorba despre sotie sau fiica si ar reactiona cat mai “contondent”, dar cred ca aici a fost vorba despre “ce treaba am io ?” – mai tii minte incidentul din Brasov in care un tip cu spirit civic a fost impuscat ?
    Si mai cred ca noi, cetatenii, nu trebuie sa fim atat de blamati atunci cand nu ne lasam gaurita pielea pentru semenii nostru fara grad de rudenie I – eu ca si tine ca si ceilalti de pe blog si din Romania PLATIM ca sa existe ordine, ca Politia sa isi faca datoria. Nu platim ca pe urma sa mai incercam si sa facem pe Robin Hoodzii. Aici se poate vorbi despre moment, dar mai bine ar fi sa ne intrebam DE CE s-a putut intampla asa, care este gradul de criminalitate. Mai are cineva curaj sa-si lase punga cu bani in mijlocul drumului ca sa o gaseasca a doua zi ?

    In rest, asa cum ti-am spus, daca stii cand, cum si cat poti actiona, altfel vei fi un erou gaurit adica un – breaking news – breaking news – breaking news – pe burtiera unei seri TV. Mai stie careva cine a fost Gheorghe Lala ?

    P.S. Ceva timp in urma, un prieten care sta intr-un “bloc de pensionari” (90 % dintre locatari sunt pensionari) a fost “calcat” in timp ce era in casa – borfasul nimerise peste una dintre putinele familii care pot sa se apere. Omul stie cand, cum si cat si tasnit dupa individ sa-i “rupa capul”. Nu a facut mare lucru, borfasul era expert in Parkour … nu poti intotdeuna sa fii mai bun decat raul.

  21. Lucrul asta se petrece pentruca in militie sunt angajati ultimele scursuri umane, care se fac militieni ca se plateste bine si e rost si de spagi. asa ca atia intii te acuza pe tine ca nu ai usi de cetate ,pod mobil santuri cu apa si crocodili in jurul casei . cica nu te-ai asigurat cum trebuie . pe strada daca iese scandal te acuza pe tine ca ai inceput . pina cind societate civila nu va presa zi de zi constant aceste autoritati penale ne se va schimba nimic. asa cind su cind un scandal nu rezolva situatie care este foarte grava.

  22. Si inca un lucru ,pungasii nu se tem de pirnaie , pentru ei e ca o vacanta la hotel , mai o discutie, o garcara, un barbut cu baietii , schimb de experienta si trece timplul . Singurul lucru de care se tem cu adevarat este bataia sau gloantele . Daca ii nivelezi bine cocoasa de multe ori ,nu v-a mai face probleme. E principiul cunoscut bataia o primesti dar nu o poti da inapoi.

    • Genul ăsta de comentarii se aude foarte des din gura golanilor care ar vrea să bată şi ei pe cineva şi nu pot. (Şi care nu prea au văzut armă cu glonţ decât în filme.)

  23. Acum cateva saptamani am surprins un host de masini. Era seara, cam 11:30 si fumam o tigara pe geam cu becul stins. Ma uitam in parcarea din fata blocului si vad un individ cu un gheozdan in spate ca tot da tarcoale printe masini, se apropie putin de fiecare masina iar apoi se face ca vorbeste la telefon.Nu dau mare importanta, ma pregatesc de somn dar mai arunc un ochi pe geam. Observ ca deja era in una dintre masini si statea…pe locul soferului si cauta ceva in bord cu o lanterna. Imi zic clar, daca era proprietarul pornea masina sau macar luminile.Cobor jos, si ma duc la masina respectiva. Il intreb pe cetatean ce face, daca e masina lui…imi zice ca nu, dar era ceva in neregula cu el, probabil beat sau drogat.Il blochez in masina si intre timp coboara si proprietarul masinii sa vada ce se intampla si suna la politie cand ii spun ca e hot.Intre timp mai suna el niste “prieteni” ca sa ii aplice la hot corectie. Eu acum ii spun ca nu are rost, sa vina politia sa il aresteze…

    In fine, cand ajunge politia si il percizitioneaza surpriza: avea pe maneca la geaca un cutit cu lama de 20 de cm…acum am intreb, daca proprietarul care vroia sa ii aplice corectie se tinea de cuvant…cam ce iesea?

    Oricum, pe urma bineinteles, la sectie declaratii, acte, etc, 4 ore pierdute ca pe urma sa imi spuna domnii ca….nu e de fapt furt…ca na, e complicat de intocmit probatoriul pentru furt calificat sau pentru intrare prin efractie…si s-au gandit ei ca…tentativa, ca poate proprietarul masinii a lasato deschisa. Am ramas scarbit !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.