Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un copil chinuit

Citeam pe o bloagă americănească un articol scris de o gagică, mama unui puști de vreo câțiva ani. Spre deosebire de multe familii de peste ocean, abonate la mâncatul în oraș (unele doar la fast-food), dama obișnuiește să gătească mâncare acasă, de la zero, așa cum îi stă bine unui om care nu și-ar îndopa familia și propria burtă cu tot tabelul lui Mendeleev, de găsit în majoritatea produselor semi-preparate.

În urmă cu vreo câteva zile niște prieteni (părinți și ei), discutau despre ce mănâncă ăștia micii și respectivii se mirau că fiul tipei nu știe ce-s ăia „fish-sticks”, când copiii lor sunt obișnuiți cu tot felul de mâncăruri procesate, că nu ar mânca nimic gătit în casă. Erau de asemenea mirați că puștiul gazdei mănâncă fără probleme orice se gătește în casă și nu se dă cu dosul de pământ după un Happy Meal, ca puradeii lor. Cel mai deranjant pentru femeia respectivă a fost replica lor, că vai de bietul copil, cât este de chinuit, să nu știe el ce-s chestiile în cauză.

Într-o societate în care copiii sunt „abonați” la fast-food de când pot mânca, unde sucurile carbogazoase înseamnă hidratare și unde populația în general este obeză (și nu vorbim 30 de kile în plus), să-i gătești copilului în casă este văzut ca o chestie ciudată, iar respectivul copil sigur are o copilărie chinuită, dacă nu are pe masă junk food toată ziua.

S-a întors lumea cu susul în jos, zic.

Și la noi se gătește în casă, de obicei pornind de la ingrediente naturale, fără semi-preparate. Foarte rar scăpăm la un junk-food sau la „sode”, în general bem apă, ceai, lapte sau sucuri naturale (nu bem nici cafea). Copilul va avea parte de același tratament: mâncare gătită în casă, pe cât posibil fără „chimicale”, sucuri naturale, apă, lapte. Da, va mai mânca și o bucată de ciocolată sau o prăjitură, va apuca și câte o felie de pizza. Și este posibil să nu știe nici ea ce-s alea sticks de pește de cumpărat sau alte daravele pre-procesate.

Cine știe, poate ne va căina și nouă careva copilul, că-i nenorocim copilăria cu mâncare sănătoasă 😀

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

18 Comments

  1. /offtopic
    ia o prietenă ce trăiește în Canada cu pruncii ei, o să afli experiențe de viață interesante la ea: thinkofclouds.com

  2. Pe langa mancarea procesata si de tip fast food, mai este o problema: lipsa activitatii fizice. Acum copii stau cu ochii in monitorul calculatorului sau cu ochii lipiti de iphone in loc sa bata mingea sau sa alerge, sa joace coarda, sa se plimbe cu bicicleta, orice! Se pierde din copilarie, din socializare, din prieteniile create de mici. Copilul devine din ce in ce mai introvertit, in lumea lui virtuala. Deci nu numai mancarea este o problema reala, ci si lipsa activitatii fizice, cum era pe vremuri.

  3. Ceea ce se înţelege prin “aliment sănătos” e mai degrabă mâncat strict fiindcă s-a spus că e sănătos, în privinţa gustului stă cam prost… (se ştie cum se schimbă gustul omului 😛 )

    Un jurnalizd (co)mu(n)ist spunea cu vreo 30 de ani în urmă cam aşa: “sardinele mari, grase, de-abia încap 2 exemplare într-o cutie, din prezent sunt mai degrabă nişte mutanţi, care au crescut în volum odată cu încălzirea mărilor din ultimii ani. Nu mai seamănă cu sardinele mici cât degetul mic pe care le cunoşteam pe vremuri”.

    La fel cum roşiile acrişoare şi cam gălbui “care creşteau în fundul grădinii pe vremea bunicilor” nu prea mai aduc deloc cu roşiile care se găsesc acum în supermarket, dulci precum un mango.

    Sau cum vinul apos, aproape fără gust şi cu numai 7-8 grade, al deceniilor trecute era poate mai sănătos, cu mai puţin zahăr şi mai puţini sulfiţi, dar nu prea se mai compară cu vinul negru dens ca un lichior şi cu 13-14 grade din prezent.

    Se spune că alimentele “bio” sunt mai scumpe şi mai neaspectuoase. Dar, în acelaşi timp, dacă te-ai obişnuit cu gustul bogat, intens, al fast-foodului condimentat, când ţi se pune în faţă ceva “fără gust” îţi vine să te dai cu curul de pământ ca puştiul cu Happy Meal.

  4. Nu, nu cred că la noi cineva va căina copilul că nu îi vei da junk food. Nu mi s-a întâmplat până acum, să-mi spună cineva ceva în sensul acesta. Eu am un Mc Donald’s chiar în faţa blocului nostru şi am obişnuit copilul că acolo se mănâncă foarte rar. Cred că îl ducem o dată la 5 luni şi asta pentru că au fost întâlniri cu colegii în anumite ocazii şi-l vedeam că vrea şi el să meargă. Fireşte că i-a plăcut gustul, dar am izbutit să controlăm foarte bine situaţia. Când ne-am mutat aici, chiar lângă Mc îmi amintesc că mi-a spus sora mea: “Nu vă văd deloc bine, cu Mc Donald’s lângă voi.” Şi uite că s-a putut să fie bine.

  5. Și noi am încercat să ne hrănim băiețelul nostru care împlineste 3 ani cât mai sănătos cu mâncare făcută în casă. Nu i-am dat niciodată prăjeli, salamuri, muschi, pate, dulciuri foarte concentrate doar câte un pic de ciocolată. Acum l-am dat la grădiniță cu program prelungit și acolo le mai dă pâine cu pate, cu șuncă, cornuri cu ciocolată ca supliment…Asta e, locuim într-un orășel mic, în care e doar o singură grădiniță și nu avem de ales.

  6. presiunea timpului este imensa. Si mie copiii imi tot spun ca de ce nu le cumpara cutare si cutare chestie … Si dau iama in astfel de “bunatati” cind sunt pe la altii prin vizita. Mai nou nu mai iau nici mezeluri, mai iau o bucata de carne si o fac la cuptor, un pate din ficat …. din astea. Dar al naibii cit timp in plus inseamna asta … Dar vorba ta: refuz sa maninc tabelul lui Mendeleev si asta inca in cunostinta de cauza!

  7. cred totusi ca noi, europenii suntem inca destul de departe de americani la acest capitol, din fericire. Peste tot pe unde am fost, lumea pastra un echilibru intre fast food si mancarea gatita in casa. Adica nu mancau exclusiv una sau alta ci imbinate si din ce am observat, mai mult erau pe partea cu gatitul decat pe cealalta. In America insa, da , am vazut cu groaza situatia inversa.

    • Anamaria, te totally dezaprob :). Io traiesc intr-o astfel de tara europeana (ofcourse alta decat Ro) si crede-ma ca sunt uimita de ce tapenii pot manca oamenii, de cum isi indeasa cosurile cu cartofi congelati (pt prajit), baxuri de carbogazoase si pizza congelata… A a sa nu mai spun ca eram acum cateva luni in Franta si in metroul din Lille am vazut o mama care indesa chipsuri in gura unui pusti care nu avea mai mult de 10-12 luni. So… nu suntem prea departe de americani

      • Chestiunea cu “românii mănâncă nesănătos” e cam trasă de păr.

        De fapt toate ţările mai importante din Europa se hrănesc cam la fel de nesănătos – dacă te uiţi la ce mănâncă germanicii sudici (bavarezi şi austrieci), adică un mic dejun umflat de toate mezelurile posibile, în timpul zilei bere cu găleata, prăjeli de toate felurile, ciolan etc sau spaniolii (totul cât mai gras, mult orez etc) te întrebi cum de nu sunt umflaţi ca nişte hipopotami. Sau cum de suntem noi hipopotami în comparaţie cu ei, fiindcă trei sferturi din românii pe care îi vezi pe stradă au burtă.

        E ca în bancul cu vegetarianul şi vaca – “de ce crezi că a ajuns la 700 kg mâncând doar iarbă şi rumegând toată ziua pe păşune” 😀

      • E foarte posibil.

        Şi atunci de ce românii (de la moşneagul smochinit până la trăgătorul de fiare cu ceafa groasă) au burtă de la bere, “colesterol rău” de la prăjeli şi se forţează să mănânce vegetarian ca să slăbească, iar austriecii nu fac nimic din toate astea?.. 😉

  8. Sunt de acord cu ce zici, cu lumea intoarsa pe dos.
    Cu o singura exceptie insa. De ce n-ar hidrata “soda”? Eu zic ca hidrateaza. Si cafeaua hidrateaza (face alte rele, dar ma refer doar la hidratare aci). Si nu zic numai eu, ca nu m-am nascut expert. Zic medicii.

  9. ca natie ne dam saraci, dar oricat costa shaorma sau mcdonalds-urile tot se face coada. la un calcul micut, te cam rupe la buzunar sa mananci in oras, lasand la o parte treaba cu tabelul lui mendeleev, care nici ea nu-i de neglijat.

  10. Americanii…e naţia care mi se pare atât de avansată şi totuşi atât de înapoiată…mai ales când vine vorba de mâncare.
    Nu înţeleg cum să-ţi placă fast food-ul când mâncarea aia nici măcar nu-i gustoasă. Înţeleg că faci asta când eşti pe fugă şi vrei să îţi umpli stomacul cu ceva, oricât de nesăntos ar fi.
    Pe ce că ştiu că nu le face bine (sunt obezi şi au probleme medicale din cauza alimentaţiei), americanii se mai uită în curtea vecinului şi cred că au şi dreptul să comenteze.

  11. Desigur mincarea naspa si lipsa de e un factor important, dar asta nu e cauza fundamentala a degenerarii oamenilor . E o cauza ascunsa care provoaca lucrul asta. Da’ prea putini afla. Intr-o lume stapinita de mici si bere si fara lipsa de constiinta, e normal fenomenul asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.