Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Banii nu-s pentru Dumnezeu

În încercarea de a aduce la viață bloaga de pe .com (mai corect pe .net), mă tot preumblu zilnic prin tot felul de bloguri „străine” și citesc tot felul de minunății. Acu’ am dat de unul scris de o tanti care are de plătit peste 100 de mii de dolari tot felul de credite, dar care dă 10% în fiecare lună pentru Biserică și e chiar relaxată pe tema asta. Știu că există anumite culte religioase unde se practică această „zeciuială”, dar tot mi se pare ciudat.

Tipa recunoaște că nu-i ușor să facă plățile respective (ratele) și că sunt zile în care nici cu mâncarea nu stau exagerat de bine sau mai întârzie plata vreunei utilități, dar banii pentru Biserică nu uită să-i dea, că nu i se pare corect să-l nedreptățească pe Dumnezeu.

Aici am eu o problemă: Dumnezeu nu primește banii ăia, îi primesc cei care (teoretic) în reprezintă pe Terra și care, dacă mă întrebați pe mine, în general, nu-l prea reprezintă bine.

Am personal o problemă cu „taxele” plătite la fiecare eveniment, în condițiile în care familia mea plătește oricum taxele alea oficiale, să nu zic că din ce dau eu lunar ca impozit, o parte se duce către minunații domni de la BOR. Deci orice mișcare se plătește, că vrem sau nu. Măcar noi avem totuși șansa că nu dau și 10% pe lună „impozit”, chiar dacă asta înseamnă că stau fără curent sau mâine copiii mei nu au ce să mănânce (tipa are 3 copii).

Încă aștept (la noi mai ales) să văd cât de mult se implică Biserica în viața comunității și aici nu mă refer la construit catraliarde de biserici. Există prea puține inițiative (și astea de obicei puse la punct de câte un călugăr/preot „rătăcit”) și prea multe pretenții de la comunitatea creștină.

Mă întristrează puțin ideea acestei femei că, dacă nu ar da o lună ăia 10 la sută din banii familiei, Dumnezeu ar avea de suferit. Nu are El de suferit deloc, teoretic Îi ajunge tot ce-i oferim spiritual, practic, „reprezentanții” lui au alte planuri …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Pacat ca sunt inca multi oameni care cred in acest Zeu…Dar poate se vor trezi vreodata la realitate.

  2. pai sunt si la romanica mii de exemple de oameni care nu au bani, dar baga tare de craciun si paste cu zeci de feluri de mancare, ca “asa se cuvine”. frica de dumnezeu chiar e o frica. ca sta acolo sus si te vede si te pedepseste.
    na, sunt si oameni d-astia si nu o sa ii vindecam noi de prostie.

  3. Cred in D-zeu!! Nu in presoane pamantesti care profita de pe urm enoriasilor!NU vreau sa supar pe nimeni sau sa deranjez! este doar o parere personala!!!Daca as fi vazut ca anumite oersoane din BOR care sa ajute lunar X nr de persoane cu anumite dizabilitati as fi avut alta parere!Pana atunci i-mi sustin parerea! Credeinta este in suflet nu in Bani!

  4. Oamenii care fac asa ceva nu pot sa ii numesc decat fanatici… O sa ne revenim din acest vis urat, atunci cand chiar vom lua contact cu o alta civilizatie, si ne vom da seama, ca totul este o minciuna, si ca de fapt suntem experimentele altor creatori, si ca BIBLIA este replica fidela dupa ceva scris in Egipt cu alte mii de ani in urma. Misterul este inca acolo de foarte multe mii de ani, si nimeni pana in ziua de astazi, nu a reusit sa il dezlege… Cine da tribut bisericii pentru ca asa trebuie este ori nebun ori prost, scuze de expresie…

  5. Asa zisii reprezentanti ai divinitatii pe pamant nu au nicio legatura cu credinta … poate doar cu ipocrizia.

  6. treaba ei, daca prin faptul ca da 10% se simte ea mai bine, cine suntem noi sa o judecam? mai le ghioraie matzele de foame copiilor, mai pun o patura noaptea pe ei de frig, ma bate banca la usa, cu sufletul sa stam bine!

  7. Raspuns la ultimul paragraf din articol: asta inseamna indoctrinarea si spalarea pe creier eficienta, probabil din copilarie. Am citit azi ca s-au incasat 600.000 eur la moastele Sf.Parascheva zilele astea, estimare, evident, ca chitanta n-a taiat nimeni 🙂

  8. Stai asa ca am citit de o initiativa legislativa de proiectare a noilor biserici cu spatii de afterschool pentru copii.
    Stat laic scrie pe noi.

  9. sunt de parere ca e in regula sa faci donatii, acum dai cat iti permiti…cui crezi de cuviinta, daca acea biserica stii ca se implica in viata sociala a celor cu nevoi de ce sa nu o faci catre biserica? Spre exemplu, biserica din spate de la mine are o cantina sociala.
    Orice donatie ai face-o e bine sa o faci din toata inima, daca ai retineri precum ca o sa bea banii, o sa-i fumeze(chestii care pe mine ma deranjeaza) te orientezi astfel incat sa fii cu sufletul impacat, eu prefer sa dau dulciuri la copii, anul trecut de shoebox asa am facut.

  10. Partea mai proasta este ca e greu sa ii mai schimbam noi parerea si ca ea sunt multi 🙂 Nu inteleg cum de au reusit acesti reprezentanti ai lui Dumnezeu sa le imprime astfel de teorii..

  11. Eu am cunoscut o familie neoprotestanta care ani de zile a dat cei 10% unei familii cu copii multi. In cultele neoprotestante zeciuiala de cele mai multe ori merge direct la cazurile sociale, nu trece neaparat printr-o biserica. Dar si cand trece prin biserica, cred ca enoriasii au dreptul de a fi informati cu privire la destinatia banilor lor. Acum, nu stiu cat de des se intampla acest lucru.

  12. Si eu dau zecime, asa ca nu aruncati cu pietre! Si asta nu ma transforma, cel putin asa cred, intr-o persoana fanatica. Zecimea e, oricum, o chestiune benevola.Eu aleg s-o dau. Si faptul ca am posibilitatea de a opta e de preferat…situatiei in care, de pilda, exista fixat un impozit pentru Biserica(vezi cazul Tarilor Scandinave, si nu numai). Sau diferitelor alte reglementari prin care biserica e finantata prin intermediul statului.
    Biserica mea nu beneficiaza de nicio finantare de la stat, aceasta fiind alegerea ei. Asta inseamna ca, totusi, cei care deservesc serviciile cultice vor fi platiti, ca scolile, centrele de sanatate(inclusiv cele in care serviciile medicale sunt absolut gratuite), azilele de batrani, cantinele sociale,activitatile umanitare,asistenta reala acordata victimelor dezastrelor naturale,violentei familiale,etc. vor functiona,oferind multora gustul unui prezent mai bland, mai despovarat.Si acest lucru este posibil SI datorita zecimii mele. Nu, Dumnezeu nu are nevoie de banii mei. Categoric. Dar “acesti neinsemnati frati” ai Lui, dupa cum ii numeste Evanghelia, au nevoie. Si eu ofer din compasiune, din recunostinta, dorindu-mi intotdeauna sa fi putut darui si mai mult!

    • Amy, nu arunca nimeni cu pietre in tine 😉

      Daca biserica ta face mai mult decat doar sa ‘colecteze’, atunci da, parca nu iti pare rau de banii in cauza, desi mie personal tot mi se pare mult 10%. In cazul nostru insa, majoritatea banilor se duc pe flote de Mercedes si viata buna pentru asa-zisii reprezentanti ai lui Dumnezeu, asa ca, daca e sa fac caritate (ca probabil fiecare om face si din astea), prefer sa-mi dau banii cand si cum doresc eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.