Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Orice, dar nouă să ne dea pensia

O treabă au reușit televiziunile noastre: să condiționeze vârsta a treia să-l înjure instant pe Băsescu, orice s-ar întâmpla și discuta, chiar și în cazurile în care nu face el prostia. Pe Ponta toți îl adoră, doar cu Președintele au ei ceva, când îl văd, parcă-l văd pe dracu (aș zice pe Ceaușescu, dar pe Împușcatul aproape toți îl idolatrizează, că a fost bine pe vremea lui).

Acum sunt stresați că, dacă nu iese acciza aia frumoasă pe combustibil, nu le mai dă „tătucul” vreo 30 de lei la pensie. Foarte drăguț este că, dacă le explici cât de frumos va fi să dăm sensibil mai mult pe litrul de benzină, parcă vorbești cu peretele. La fel de drăguț este că avem mașină de care ne folosim (și ce bine e,  maică, să o ai la scară), dar pentru ei obiectul respectiv e pur și simplu ceva „abstract”, care stă în fața blocului și pleacă în drumurile stabilite. Impozite, reparații, verificări, asigurare și combustibil .. astea-s chestii pe care le pierd din atenție, că doar nu din pensia lor se plătesc. Dar, să crească dom’le prețul la benzină, dă-l dracu.

bani-pensii

În momentul în care atingi cu discuția dreptul lor etern la pensie (de preferat și mărită periodic), te-a luat necuratul, că nu te spală toată apa Dunării, dacă le bați obrazul în ceea ce privește discrepanța șocantă între cât au cotizat (din ce am înțeles de la ăștia mai bătrâni, că io aveam 11 ani la Revoluție) și cei 20-30 de ani de pensie la care deja au avut dreptul, te iau deja la înjurat pe față și riști o oală de sarmale peste dinți.

Din nou, dacă le spui că dai măcar contravaloarea unui salariu doar să ții o amărâtă de afacere din care să mănânci (că prea multe șmecherii nu faci), sunt la fel de impasibili. Din nou, pentru că nu ei dau banii din buzunar, tu îi dai, boul care are pretenția să nu stea cu fundul în sus într-o țară de asistați, unde e normal ca, dacă nu ai luat BAC-ul sau nu-ți place oferta de job, să stai pe ajutor, că doar nu vei munci, ferească ăl de sus.

La fel de relaxați sunt când le explici că, deși plătești la taxe de-ți ies pe nas, este foarte posibil ca la vârsta lor, dacă nu ai ceva bani puși deoparte, să dormi sub pod și să mănânci din gunoaie. Replica vine implacabil: orice, dar să ne dea nouă pensia, deși te aștepți să li se strângă măcar inima puțin, știind că ai lor copii și nepoți vor avea poate pensie 4-5 ani (dacă) și apoi fiecare se descurcă pe cont propriu.

Au fost extrem de supărați, când s-au pus ceva impozite pe pensia lor (mult sub ce plătim noi), că doar au plătit toată viața. Din nou ne privesc relaxați, când le prezentăm bonurile de la câte o clinică (unde ne mai căutăm de sănătate sau alegem să naștem, ca burghejii, pentru a evita condițiile „demne” din spitalul pentru care oricum plătim de la 19-20 de ani), că doar nu ei au dat 3000 de lei pe o operație la ochi (făcută dezastruos la stat în 2000 și repetată anul trecut în condiții umane și cu succes), câteva mii de lei doar pentru se pregăti să nască și undeva la 7-8000 de lei să aducă un copil pe lume în condiții mai bune decât de lumea a treia. Din nou, nu contează, doar nu vin banii din pensiuța lor dragă.

Oamenii știu un singur lucru și ăla contează. Sunt bine „programați” de televiziunile la care cască ochii toată ziua, nu contează nimic altceva decât ce li se bagă pe gât. Nu ne interesează burghezii de patroni, lua-i-ar dracu (deși copiii lor dintr-o mică firmă de familie trăiesc), nu ne interesează UE (că doar stăm toată ziua acasă, nu călătorim), nu ne interesează nimic. Nici că exact copiii ăștia pe care-i blestemăm la grămadă (până ne dăm seama că, înjurând patronii ne înjurăm copiii) își doresc să plece din țară mai mult decât orice pe lume. Unii au reușit, alții trag speranță că nu-și vor crește pruncii în România și așteaptă orice șansă de a o lua la sănătoasa. Ai dracului ce sunt ei, că nici patrioți nu mai sunt!

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Las’ca o sa le dea cativa lei la pensie dar o sa le cam iasa pe nas pentru ca toate preturile se vor majora … dar ei vor fi in continuare bucurosi ca le-a marit/indexat pensia.

  2. Si eu am o problema cu pensionarii. Faza e ca o mare parte a pensionarilor de acum erau oameni verzi imediat dupa revolutie, deci treaba cu “sa ne plangem ca noi am lucrat in comunism si deci nu am avut nici o oportunitate” nu tine. Partea proasta e ca am inceput sa aud argumentul asta cu “ce ne trebuie noua UE ca noi nu calatorim” si de la oameni in putere, la 40-50 de ani. Pe principiul asta ar trebui si eu sa spun “da ce-mi trebuie mie salariu minim garantat, ajutor de somaj, ajutor de incalzire, pensie etc, pentru ca eu nu sunt in nici una dintre situatiile astea, sa le anuleze da-le dracu”. Dar bineinteles ca daca spun asa zice lumea ca am gandire fascista.

  3. faci niste confuzii grave:
    1. Basescu nu are nicio treaba cu pretul benzinei, scandalul il face din motive electorale
    2. Guvernul este incapabil si nu are alte solutii
    3. Taxa ramane

    si mai grav este atacul la pensionari, nu cred ca ai o imagine de ansamblul asupra sistemului de pensii (cat a cotizat fiecare, daca merita pensia etc) si faci niste afirmatii naucitoare.

    eu zic doar sa te gandesti cum ar fi sa traiesti o luna cu pensia medie din Romania. dupa aia mai vorbim de relaxare, tatucu si conditii din spitalele de stat.

    • 1. am ceva mai bun de facut impreuna cu sotu’ (de genul sa muncim sa platim o carca de taxe si sa punem painea pe masa), deci nu am timp sa ma pun la punct cu cine ce zice. Stiu ce urla astia batranii, ca, in momentul in care se pronunta numele magic care incepe cu B, incepe si seria de injurii. Ca e treaba lui sau nu, nu stiu, cert este ca aud numele asta blestemat de ai batrani macar de 5 ori pe zi (cu blestemele de rigoare).

      2. cat a cotizat fiecare? Bunica-mea a lucrat 30 de ani. Nu-i ia nimeni asta, clar, a tras. E in pensie de 30 de ani. Ma gandesc ca nu a dat 100% din salariu in contul pensiei, din ce stiu nu au dat nici procentele pe care le platesc salariatii de azi pentru asa zisele ‘asigurari sociale’. Garantat nu a ramas fara atatia bani fara de care raman eu in fiecare luna, dupa ce platesc toate taxele lu’ peste ca ‘salariat’ si ‘patron’.

      3. nu ma pot gandi cum este sa traiesti cu pensia medie in Romania, pentru ca eu NU VOI AVEA NICIO PENSIE, desi am cotizat deja zeci de mii de lei in sistemul asta de rahat (si vorbesc de lei noi). Nu am servicii medicale, desi la platesc cuvarf si indesat (ma bucur ca exista clinici private, cu preturile lor destul de mari, dar asta e .. sunt afaceri nu caritate, pentru ca asa am parte de cate un tratament decent). Nu am o Justitie functinala, nu exista o Politie decenta, nu am NIMIC. Dar platesc la taxe de-mi ies pe urechi.

      La ultimele calcule, pensia aia ‘privata’ mi-a ajuns la 700 de lei. Aia cica is banii mei pe toata batranetea, nu 700 de lei pe luna. Nu indraznesc sa-mi fac pensie in vreun sistem din asta ‘extern’, pentru ca mi-e sa nu raman cu buza umflata, pentru ca nici asta nu-mi ofera statul roman, siguranta ca banii mei nu ‘dispar’ peste noapte, ca doar tampitii mai respecta un contract.

      Eu stiu ce inseamna sa traiesti dintr-un salariu de mizerie si am facut eforturi sa castig mai bine. Stiu ce inseamna sa muncesti zi lumina pentru ca nu poti sa te bazezi pe nimic. Nu am avut ‘luxul’ de a ma pensiona de la job, nu am avut luxul de a putea fura de la stat si a face tot felul de smenuri, pentru ca 1. nu am lucrat la stat si 2., cand am inceput io sa lucrez, s-a cam terminat cu ‘ce-i al fabricii e si al oamenilor muncii’.

      Mila mi-e deci de toata lumea, iar de mine mi se rupe inima. Pentru ca platesc taxe asa cum ei in viata lor nu au platit, nu am absolut nimic de banii astia, basca majoritatea celor care voteaza sunt exact pe ideile lor, dece ne-au f… si noua viitorul, ca nu-i poti tine acasa, tot ei trebuie sa decida soarta tarii.

      Singura mea speranta este sa putem munci amandoi cat mai mult, sa putem economisi, ca altfel mancam din gunoaie.

    • Da, e nasol sa traiesti din pensie in Romania, chiar injositor in multe cazuri.
      Dar problema e alta, faptul ca multi dintre acesti pensionari nu mai sunt in stare sa gandeasca logic.
      Pentru ei (pensia de rahat)+10 lei este o chestie foarte buna, chiar daca pentru aia 10 lei amarati in plus se scumpesc toate preturile, iar ei vor ajunge sa cheltuie pe lucrurile necesare mai mult de 10 lei.

      Bine, pensionarii nu sunt singurii in treaba asta. E plina Romania (si nu numai) de astfel de persoane carora li se pare totul bun si frumos cand le creste salariul, chiar daca valoarea lui reala scade (din cauza inflatiei, taxelor, accizelor)

  4. eu cred ca problema se trage de la lipsa de cultura economica. nu vorbesc de chestii complicate, lumea nu stie nici macar regulile de baza din economie. si ce sa fi invatat pensionarii de azi? economia socialista de la scoala?

  5. Cu pensionarii nu o sa te poti intelege veci. Cred ca asa o sa fie si cand vor ajunge ai mei parinti in stadiu acela si cand voi ajunge eu. Cu inaintarea in varsta cred ca devine o problema 🙂

  6. Socrul meu, pensionar, imi zicea acum cativa ani, la o scumpire din asta anuntat: bai baiete, e groasa rau de tot, se scumpeste painea cu 10%. Ok, zic eu, hai sa facem un calcul, cata paine mancati in casa cele 4 persoane? Pai, se gandeste el, 2 paini pe zi maxim. Si cat costa doua paini? 2 lei. Aham. pe luna? 2*30=60 lei. Cu cat se cumpeste cheltuiala cu painea intr-o luna? 6 lei. Deci dai 6 lei in plus pe paine. Ziare cumperi? Nu, dar cumpar niste reviste cu Sudoku. Cat te costa Sudoku asta? Pai e cam 3 lei o revista din aia si iau vreo 4, una pe saptamana. Deci cheltui 12 lei pe Sudoku, dar te temi de 6 lei pe paine. Am rezolvat zic, iei doar doua reviste cu Sudoku de acum incolo, restul intri pe net si gasesti Sudoku gratis. Nu m-am gandit, zice el rusinat.

    Problema cu varsta a treia e capacitatea redusa de a rationa logic, e pierduta din momentul in care au incetat activitatea. De asta functioneaza atat de bine propaganda de la tv, oamenii batrani cred ce e la tv pentru ca tv-ul e parerea oficiala, nu poate fi gresit, nu poate fi minciuna, pentru ca nimeni nu ar putea minte la tv, nimeni nu ar fi lasat sa minta la tv, pentru ca cineva responsabil controleaza ce se intampla la tv. Cel putin in mediul rural, oamenii sunt convinsi ca ce se intampla cu ei e din vina sortii, asa vrea al de sus si oamenii rai, ei nu au nici o contributie. Si poate urmatorul guvern le mai mareste si lor nitel pensia.

  7. De ce nu te duci dumneata frumos s-o înjuri pe maică-ta că-i pensionară?
    De fapt era de aşteptat că persoane de tipul dumneavoastră să pice în plasa falselor certuri coabitace. Dacă aţi fi scăpat de fumurile cu care aţi fost intoxicaţi de toată această propagandă ce are în mijloc fraza magică “noi muncim de rupem ca să plătim impozitele”, poate atunci aţi fi observat că buba o constituie de ani şi ani însăşi existenţa obedienţei în faţa FMI, o structură care, pe unde a trecut, a lăsat numai economii prăbuşite. Pentru că are ca principiu: impuneţi cât mai multe taxe; închideţi cât mai multe întreprinderi; daţi în mâna străinilor tot ceea ce este profitabil pentru ţara pe care o guvernaţi!
    Poate aşa veţi pricepe de ce “munciţi din greu ca să vă plătiţi impozitele”. Nici o problemă. Aveţi toate şansele ca în următorii 40 de ani să faceţi acest lucruu încontinuu, prin proiectele de lege care vor prelungi vârsta obligatorie pentru pensionare, ba chiar s-ar putea să le treacă prin cap să vă amendeze familia dacă veţi răposa mai înainte de vârsta permisă pentru ieşirea la pensie.

    • Nu am parinti pensionari, ca nu mai au norocul sa iasa la 50 de ani si sa frece menta. Si nu am timp sa fiu indoctrinata, am de LUCRU. Ceea ce ma deranjeaza pe mine este ca viitorul meu si al copilului meu este inca decis de oameni care gandesc la fel ca acum 50 de ani. Si am vazut cu totii ce bine a mers sistemul lor 🙂

  8. Basescu e de vina!!! Clar!!! Sa il dam jos!!! :))))
    Pensionarii sunt o specie pe cale de disparitie. Eu una nu ma gandesc ca voi ajunge la pensie in conditiile in care am o mica afacere si ma zbat zilnic sa fac bani pentru a plati ce am de platit la stat si sa am un trai decent. Nu un trai indestulat, unul decent. Pensionarilor li se pare ca numai ei au muncit si ca li se cuvine abolut totul. Nu se gandesc cat muncim noi sa avem ce ei primeau degeaba pe vremea lui Ceausescu ( locul de munca si locuinta) si cat ne zbatem sa ne mentinem pe linia de plutire. Eu una muncesc de dimineata pana seara, copilul meu sta cu bunica care bunica are o pensie mai mare decat salariul minim pe economie plus inca un salariu de la mine si niciodata nu are bani si intotdeauna Basescu este un nesimtit ca le mai ia din pensie.

    • “Nu se gandesc cat muncim noi sa avem ce ei primeau degeaba pe vremea lui Ceausescu ( locul de munca si locuinta)” – ai vorbit serios sau a fost o exprimare nefericita ?

      • Vorbeam cat se poate de serios. Parintii mei au primit de la stat locuinta in care sta mama mea si acum iar cand au terminat facultatea au primit si un loc de munca prin repartitie, deci poti spune ca au fost degeaba. Eu ca sa am o locuinta platesc rate la banca iar pentru a avea un loc de munca care sa imi ofere confortul de care am nevoie am fost nevoita sa imi fac o firma, firma la care muncesc de dimineata pana seara, nu am program de 8 ore.

  9. mama mea are 70 de ani şi o pensie mică (840 lei) dar, este persoana care vrea să li se ia gratuitatea pe transportul în comun pensionarilor, spune că nu mai ai loc de ei în autobuz şi, pe deasupra sunt şi foarte răi. când spunea asta era revoltată pentru că un pensionar bătea drumul în alt cartier ca să ia pâine cu 10 bani mai ieftină. mama nu pricepea unde este economia. zilele trecute a fost la medic, are o problemă care durează de 2 ani şi nu reuşea să aibă un diagnostic, în final i s-a recomandat o ecografie la inimă pe care, cum se întâmplă la toţi, a trebuit s-o facă cu plată – 300 lei. acum încerc să o citez “stăteam la rând şi mă uitam în jur, aglomeraţie şi nici unul mai tânăr de 70 de ani, bine, nu mă gândeam la unul de 30, că la 30 de ani nu ai probleme cu inima dar aşa, pe la 50. nimic. mă gândeam că voi mamă, la viaţa pe care o aveţi, nu mai apucaţi să ajugeţi la doctor, muriţi în picioare”. pe ai mei n-o să-i găsiţi niciodată la deschiderea de magazine, nici la fasole sau sarmale, nici în faţa poştei. se poate, deci, şi altfel.

    • Una din maniile pe care le au oamenii activi din zilele noastre stă în interpretarea reacţiilor altora prin prisma banului. Fiindcă pentru asta ne luptăm zilnic, să scoatem un ban în plus. Ca în proverbul cu ciocanul şi cuiul.

      De asta se întâmplă ce s-a întâmplat când Andrei Crivăţ a vrut să ajute o bătrână nebună căreia îi arsese casa, şi s-a ales cu şicane din partea ei. Şi un comentac de-al lui Arhi a răspuns cam aşa: “ce face sarantocu roman atunci cand te dai peste cap si-l scoti din cacat??isi pune invariabil intrebarea de unde ai atatia bani, cum i-ai strans, sigur furi tu ceva p-acolo, si, in loc de umano-normalul sentiment de multumire si indatorire fata de tine, salvatorul lui, se naste in inima lui micita de saracie si ingustime sufleteasca o ura rapace si nemiloasa,te-ar strivi fara mila si fara remuscari cu prima ocazie”.

      Adică pentru acel comentac, om activ, care câştigă o leafă sau alt venit constant, toată lumea e motivată de bani: săracul să îi dobândească, iar cel care îi are să facă diverse lucruri cu ei. Mintea lui nu putea concepe că acel om sărman te-ar urî din alte motive decât financiare, “ăla are bani şi eu nu”.

      De fapt personajul te urăşte din cu totul alte motive, şi anume fiindcă afectezi mecanismul relaţiilor sociale şi familiale tradiţionale.

      Spre exemplu, moşii pensionari sunt şi au fost tot timpul un fel de aristocraţie: poliţistul nu îi amendează, vânzătoarea îi serveşte primii “că e amărâţi”, la ghişeu la Administraţia Financiară se bagă mai în faţă la cozi, mărturia (turnătoria) lor despre ce se întâmplă în bloc e luată în considerare, funcţionara de la Primărie nu îi presează când au impozite restante “că are pensia mică, săracii, lasă că face rost de bani până luna viitoare”, pot să îţi facă scandal şi nu îi poţi lovi cum loveşti pe un golan / treningar etc.

      Şi acum vii la un astfel de amărât şi îi dai ceva şi te aştepţi să îţi mulţumească.

      Adică un membru al generaţiei tinerilor (“voi sunteţi cocalari, beţivi, drogaţi, curve, nu ca pe vremea lu Ceauşescu, era disciplină”) vrea să fie tratat ca un salvator, să aibă o poziţie socială superioară. În faţa unui aristocrat. Fomist, dar demn şi aristocratic. Nu e “cocalar, beţiv, drogat, curvă”.

      E cel mai firesc lucru ca ăla să te urască. Ajutorul tău te ridică deasupra lui. Îi furi locul în societate pe care el îl crede a fi al lui de drept. Cocalarul devine cel bogat şi puternic, iar (co)mu(n)istul un amărât mâncat de molii.

      Nici nu mă miră că vinovatul universal e Chelu de la Cotroceni. Prin limbaj şi gesturi (ca obscenităţile cu “găozar” şi “urcă-te pe masă” şi aruncatul sticlei de şampanie în public 🙂 ), Cheliosu a demonstrat de a cui parte e.

      • Io am pierdut firul povestii cu batrana. Merci de update, ia sa vad io ce s-a intamplat 😉

  10. Sunt destule aspecte ce pot fi rezolvate rapid, doar ca e nevoie de boase din partea guvernantilor, iar noi stim ca nimeni nu are boase. Oriunde in lumea civilizata nu exista notiunea de subventie in masa pentru persoane defavorizate, ca e la caldura, la curent electric, la transport in comun, etc. Cand nu-ti permiti traiul intr-un loc scump, te muti unde e mai ieftin, si exista mai ieftin. Cat esti in putere stai acolo unde e miezul afacerilor si castigi bani, cand treci pe pensie te muti unde viermuiala e scazuta si traiul mai ieftin. Pensionarii din orase, in special Bucuresti, ce au venit foarte mic si ce necesita subventie la utilitati, trebuie convinsi sa paraseasca orasele, prin vanzarea apartamentelor pe piata libera si mutarea in alte localitati unde traiul e mai ieftin. Nu mai poate merge la infinit subventionarea traiului unora de catre altii. E de fapt comunism, asta fac la ora asta primarii si guvernantii, iau de la cei ce aproduc bani si suporta pe cei care nu au. Nu stam sa analizam de ce nu au cei care nu au, e inutil, e contraproductiv, trebuie doar gasita solutia. E o masura ce trebuie aplicata, dureroasa pentru unii, dar singura sanatoasa. In locul lor pot sta tineri ce produc bani si platesc impozite, nu consumatori de impozite. Treaba e rezolvabila, convingerea pensionarilor sa plece din orasul prea scump pentru ei va fi facuta de copii si rude. Odata anulate subventiile, sa vezi atunci cum copiii sau rudele mai tinere vor avea de facut o cheltuiala suplimentara si vor intelege ca nu exista alta solutie, ori platesc ei utilitatile, ori conving babalacii sa vanda. Statul poate interveni aici sa protejeze batranii de abuzuri, gen smenari si samsari de case. Programul prima casa poate fi facut pe acest fagas, facilitarea inlocuirii pensionarilor cu tineri in apartamentele din orase.

    • ai mei nu beneficiează de nici un fel de subvenţie căci, pentru a beneficia de aşa ceva trebuie să ai venituri/membru de familie de sub 550 de lei. ce om care a muncit o viaţă are o astfel de pensie? în general cei care n-au muncit sau, mai bine zis au muncit 10-15 ani au aceea pensie socială pe care ridicat-o Boc la 350 de lei generând o mare nedreptate pentru cei care au muncit 30-35 de ani şi beneficiează de pensii între 750-850 lei, adică profesori, asistente şi chiar medici mai în vârstă plus alte categorii sociale, cei care lucrau în comerţ aveau salarii de mizerie,hai să fim serioşi şi să facem proporţia. acum, că viaţa e scumpă şi aceşti bătrâni trebuiesc mutaţi. unde? unde e viaţa mai ieftină? să ţinem cont că, de la o anumită vârstă au nevoie de ajutor – nu de la stat, de medic. să-i duci la ţară, ok, dar şi acolo vor avea facturi de plătit, curent, apă, căldură + medicamente. mai se pot adapta în altă parte? ai mei stau acolo unde stau de 40 de ani, se cunosc cu câţiva vecini şi au la cine apela dacă le este rău şi eu nu am timpul necesar să ajung la ei, că nu pot să mă teleportez, dacă îi mut la cine să se ducă? constructiv ar fi să se încurajeze industria, că bugetul unei ţări nu se poate face cu buticari de la colţ de stradă şi nici cu magazine mega image.

  11. LOl Dojo, aici mai bine tac,la burtici nu ma pricep iar ultima postare cu Mioritza, pe cand sa latru si eu ceva, vad ca nu-i de-a ta.
    Clar ai de lucru :))

    • Pai daca nu e a mea, nu vad de ce sa nu postezi. Nu inteleg ura asta a romanilor fata de ‘guest posters’ 🙂

      • De ce generalizezi? Eu nu am auzit de o “ura a romanilor fata de guest posturi”
        Daca eu vreau sa o citesc pe Dojo si nu pe…..Eliana e alegerea mea.
        Hormoneii…..

      • Nu-s hormonii, e o observatie facuta dupa niste ani de blogging pe 2 fronturi (in Romania si pe extern). Pe blogul extern NICIODATA nu s-a plans cineva de un guest poster (si unii chiar nu au fost extrem de buni), niciodata nu a scris careva ca nu citeste un articol ca nu-l semnez eu etc. Aici am avut in cursul anilor cel putin cateva cazuri cand guest posterii aproape au fost ‘lapidati’, desi nu au fost mereu pe merit (nu toate articolele sunt rele). Deci nu-i generalizare fara temei, is experiente avute si traite sa zic asa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.