Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Nu dai bani? Nu faci scandal? Mori de foame

Undeva prin preajma Crăciunului scriam un articol nu exagerat de optimist despre o persoană apropiată care are niște probleme serioase de sănătate.

A stat atunci câteva zile la Militar (Timișoara) pentru investigațiile inițiale. Spitalul arată așa cum arată, dar măcar a fost tratată bine. Ca de obicei, domnul doctor Pătrașcu a fost la înălțime, un Domn la orice oră. Imediat ce s-a dovedit că nu-i pe specialitatea lui problema, s-a decis ca re-internarea să se facă la Odobescu, unde investigațiile au fost preluate de Dr. Băcilă.

Ieri s-a decis că totuși este caz de oncologie, deci a fost mutată la o secție de specialitate și la al medic, undeva pe str. Victor Babeș. Aș avea o problemă cu faptul că nu a aflat nici acum nimic (după o groază de investigații). Știm doar că e ceva tumoră uterină (diagnosticul de la tomografie), dar nimic altceva. Nu știm în ce stadiu, ce plan de tratament există, nu este întrebată ce decide etc. Acum în altă ordine de idei, dacă se poate repara, poate nici nu deranjează, oricum medicii își dau silința, chiar dacă nu stau prea mult la povești.

Dar problema a apărut la al doilea „eșalon” …

Cât a stat în Militar sau la Odobescu, a fost tratată OK. A primit mâncare în spital, am suplimentat-o noi de acasă (pe ideea că știm cu toții cât de bună e mâncarea în general prin spitale). Este oricum foarte slăbită și nu mănâncă pe cât ar trebui, deci nutriția chiar este prioritară, în caz că nu vrem să se curețe de inaniție înainte de …

Și ajungem cu povestea ieri, pe la 10 dimineața, când i s-a făcut transferul la noul spital. Unde a stat până la ora 18 fără să primească NIMIC de mâncare. Nu a întrebat-o nimeni de sănătate, nu s-a „simțit” nicio asistentă (sau cine ar trebui să se gândească la chestiile astea) să îi dea un blid de ciorbă. Normal, dacă ar fi făcut scandal, sigur se mișca vreuna. Dacă ar fi apucat să se dezmeticească și să cotizeze rapid, probabil primea și meniu special.

Dar ea săraca este slăbită și speriată ca de bombe (normal până la urmă), înfometată (acum și de „voia” unora), fără să știe exact ce are, dar vazând clar că nu e bine.

Aici nu mai vorbim nici de salarii mizere, nici de un sistem falit, vorbim de calitatea umană (sau lipsa ei). În faza asta era OK, că nu au operat-o, e acolo doar pentru niște perfuzii (nu știm de care, că nu se zice), mă gândesc cum ar fi fost amărâta după o operație serioasă, lăsată acolo jumătate de zi fără să o întrebe careva de sănătate. Și nu vorbim aici de cineva care a „fentat” sistemul, femeia asta cotizează lunar de peste 3 decenii, iar acum, când are nevoie de serviciile în cauză, probabil va mai cotiza.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

7 Comments

  1. De clarificat:
    – ce i se administreaza i.v.? (musai trebuia sa existe consimtamant din partea pacientului pentru orice procedura)
    – transfer sau externare + internare?

    As zice ca e vb de varianta a doua caz in care prima masa prinsa in schema pentru pacientul nou internat este cina; asta nu scuza lipsa calitatii umane ci doar prezinta obiectiv o stare de fapt procedurata.

    • – a aflat ca trebuie sa ii faca perfuzii. Atat. Nu stim ce, de ce etc.
      – e transfer. Chiar daca era cazul celalalt, una dintre doamnele care stiu sa fie si dragute, cand sunt cointeresate, putea eventual sa-i spuna dimineata ca primeste mancare doar seara si sa se descurce. Asa a stat ca proasta flamanda 8 ore, pana a primit ceva de la ai mei. Chestie care mi se pare absolut de rahat 🙁

  2. Daca nu a fost raportata la internari pe ziua respectiva nu este inclusa nici pe meniu.

  3. Nu ar deranja pe nimeni sa cotizeze astfel incat sa beneficieze de servicii la cele mai inalte standarde. Problema in tara noastra este ca banii nostri se duc in buzunarele altora 🙂

  4. Multi oameni din orasele mici se gandesc ca in Bucuresti situatia sta altfel, ca doctorii sunt mai interesati, mai profesionisti si ca orice problema care nu se poate rezolva aici, cu siguranta se va rezolva acolo. Eu sunt din Bistrita si pana acum credeam ca doar la noi (ca deh e un oras micut)se intampla lucruri de genul asta, dar sunt socata sa aflu ca nici in capitala lucrurile nu sunt prea roz. Cred ca doctorii nu mai vad in oameni “un om”, ci vad doar inca o bucata de carne plimbatoare prin fata usii lor. Intr-adevar traim intr-o Romanie cu susul in jos. Si e foarte trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.