Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Necesar bebeluș – după 5 luni

Acum o eternitate scriam despre „micuța” listă de treburi necesare pentru venirea pe lume a unui urmaș. Am mai cumpărat una-alta, ați mai propus și voi, s-a discutat.

Iată că au trecut deja 5 luni de când s-a născut șmecheria a mică, așa că am apucat să văd cât de necesare ne-au fost multe dintre cele listate acolo și unde ne-am aruncat la cumpărat fără să gândim prea mult. Copiez lista de atunci și apoi mă apuc să vă povestesc una-alta:

  • landou (car kit + saltea), car seat + suport cap,  cărucior+ plasa tantari, marsupiu (Baby Bjorn) – astea de transportat moștenitoarea.
  • cântar, termometru, creme corp (1) + crema fund (4), sampon (Dus gel), betisoare urechi, prosop baie, alte prosoape, jucării pentru baie, ulei de corp – mai avem de luat cădița (ne-ar plăcea din aia „anatomică”, dar poate e bună una normală …
  • baby monitor – să știm când are a mică program de operă, deși cuget că va știi tot blocul, dacă mă moștenește la puterea plămânilor
  • sterilizator, sticlute (2+2) + biberon (8), suzeta, perna alaptare, pompă de sân, bavetica (4) – pentru hrănirea domnișoarei Jar. Am luat chiar și un set de tacâmuri de călătorie, în caz că mergem anul viitor cu ea la mare (erau la preț redus și arătau bine, deh ..)
  • Pampers 3-6 Kg – 270 buc, Pampers 4-9 Kg – 177  buc, wet wipes – 430+ buc, saltea de înfășat (din aia impermeabilă), păturici de schimbat scutece (din alea de material de Pampers de se pun sub „împricinat”), masă înfășat – pentru primenirea junioarei, după ce mai produce câte un noroc și numărul 1
  • Pat, sac de dormit – e clar pentru ce
  • Astronaut (cosmonaut) sau cum iartă-mă ăl de sus se cheamă – haina aia groasă de iarnă în care intră tot copilul, pulovere (4), body (4), bluze (5), pantaloni (1), șosete (7) – aici probabil ne vor fi de folos sfaturile celor care au avut deja puradei la vârsta asta, să ne putem face o idee cam câte bluze, pantaloni și șmecherii din astea ar trebui să aibă

Ce mai știm noi că ar fi de cumpărat: aștenuturi pat, pături (vreo recomandare de materiale, firmă etc.?), cădiță, căciulițe, sutien alăptare, tampoane sân, mai există ceva areole din silicon prin care poate suge ăl mic, dacă te-a facut deja „o rană”, dar nu știu cum le cheamă etc.

1. Landou – FOARTE UTIL. Cu el am adus fata de la maternitate, a stat și a dormit în el afară pe balcon cam până la 3 luni, când a decretat că nu-i mai place. Drept e că s-a lungit și probabil nu-i mai era atât de confortabil. Scaunul de mașină – foarte util și el. S-a obișnuit și nu plecăm din loc, până nu stă corect legată. Căruciorul nu l-am folosit încă la potențial maxim, că se plictisește dacă e culcată, așa că o țin puțin. Am început să ridic „speteaza”, așa că îi place mai mult. Marsupiul e și el util, în el o mai car la plimbare. Nu stă în el acasă, l-am folosit acum câteva săptămâni când avea gaze și nu ieșeau.

2. Nu ne-am aruncat să umplem casa de chimicale, a luat Mircea în prima săptămână cam tot ce ne mai lipsea. Cântarul este util, o cântărim cam la 2-3 zile, depinde de chef. Cremă de corp nu mai folosim (avem ulei). Aia de fund este excepțională. O luăm din Serbia (că-i la o aruncătură de băț). Se cheamă Dr. Pavlovic, o FOARTE recomand. Asta mică nu știe ce-s iritațiile de scutec. Aș compara-o cu Bepanthen-ul de la noi, dar mi se pare totuși mai bună. Și nici nu-i scumpă.

3. Baby monitor avem doar de câteva zile, de când ne-a venit noul pachet din State. Ăla din ianuarie nu conținea minunea, se pare că vânzătorul ne-a tras-o și noi aveam deja atâtea bulendre cumpărate că nu ne-am dat seama decât când am văzut că lipsește din pachet. Zic că-i util, pot mânca și eu mai liniștită, fără să controlez copilul din 2 în 2 minute.

4. Deși am strâmbat din nas, când „Soarele” s-a apucat de cumpărat tot felul de minunății, mi-au fost foarte utile. Sterilizatorul și încălzitorul de biberoane sunt incredibil de utile, sticluțele și restul la fel. Am folosit pompa vreo 2 luni, până s-a terminat complet stocul de lapte, perna de alăptare încă stă în dulap, va trebui să o mărit cu proxima ocazie.

5. Șervețelele umede stau nefolosite. Am luat câteva pentru când nu am stat acasă și am dorit să curăț fata, în rest o spăl în chiuvetă la fiecare schimbare de scutec. Am ales scutece de unică folosință, câștig timp și nu-mi mai bat capul cu spălatul celor textile. Alezele au fost și ele utile, la fel și salteaua. Nu am folosit masa de înfășat, am pus salteaua pe mașina de spălat și asta e.

6. Haine .. am primit haine, am cumparat o groaza. Personal prefer sa am body-uri (bluze cu chilot, cum le zic eu) și pantaloni (din aia care acoperă și talpa sau din cei care se folosesc cu șosete). Am avut și costumașe din alea dintr-una, dar mi se păreau prea puțin practice: mereu eram stresată că le ud, când spăl fata. Așa, dau pantalonul jos, ridic bluza și o spăl. A avut și rochiță și minuni din astea, dar mai nou le evit. Sunt scumpe și nu sunt comode. E drept că arată ca o prințesă, dar și în cazul ei merg pe comod și ușor de purtat. Dacă am aprox. 7-8 body-uri de o mărime și 4-5 pantaloni sunt OK. Mă gândesc că fiecare mamă are necesarul ei, eu m-am descurcat bine și așa.

7. Cu păturicile am stat bine, am luat noi una de bumbac (subțire), dar am primit câteva. Călduroase, din material de calitate etc. Ne-au fost extra-utile.

Nu am folosit mameloanele de silicon, căciuliță a purtat până la 5 săptămâni (spre groaza oamenilor de bine, care ne tot apostrofează că ținem fata să-i înghețe creierii la 30 de grade), mănuși cam până la 2 luni (mi-era teamă că se greblează pe față). A mai făcut-o și după aia, dar asta e, supraviețuim.

Din toate minunile pe care le-am cumpărat/primit nu pot spune că există ceva total inutil. OK, probabil accesoriile de alăptare, dar prefer să fi dat bani pe ele, decât să nu le am la nevoie. Ne-au ajutat ENORM însă echipamentele de „cărat” (landou, scaun de mașină, Baby Bjorn, cărucior) și cele pentru mâncare: biberoane, sterilizator, încălzitor.

Cam astea-s concluziile mele după 5 luni. Voi cum stați cu listele? Ce ați luat degeaba? Ce regretați că nu ați avut?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

  1. Ha-ha-ha 🙂 ce dragut. Am si uitat cate trebuie pentru un bebe mic. In ultima vreme am auzit in jurul meu (si m-am crucit de 7 ori)ca exista mamici care nu folosesc scutece de unica folosinta ci vor sa se ”reintoarca” la natura folosind scutece din textile. Din bumbac care va sa zica. Nu o fac din motive financiare ci din dragoste de traditie. Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar mie una mi se pare o prostie fara margini.
    Pe vremea mea as fi dat orice sa nu mai spal scutece. Ce altceva din ziua de azi mi se pare inutil este acel marsupiu de carat copilul. Gresesc, nu inutil ci foarte ne-ergonomic. Mi se pare ca te cocoseaza groaznic sa faci un drum cu copilul tinandu-l in fata si nu in spate.
    Foarte util si cu cost/utilizare tinzand catre zero mi-a fost cantarul pentru bebe. De fapt era un cantar pentru bucatarie caruia i se putea atasa un support din plasa (un fel de hamac mic) in care puneai copilul. Il folosesc si acum , dupa 20 de ani in bucatarie.

    • Exista acum un trend spre scutece refolosibile, io nu am nicio treaba impotriva celor care le aleg, nu le-as folosi nici de gratis, dar e alegerea mea. Cantarul ne place, il folosim cam de doua ori pe saptamana sa ne distram cat mai creste asta mica 😀

  2. la mulţi ani pentru 5 luni. la mine ca şi la Ioana au trecut nişte ani şi nu mai ştiu exact. ce ţin minte sunt hainele. am cumpărat şi noi şi prietenii şi bunicii. ea fiind născută iarna în primăvară i-au fost mici. aşa că le-am dat de noi.

    • Multumim. Si noi am patit-o cu niste haine, le-a purtat poate o data. Azi iar am dus un pachet medicului ei, se vor bucura alte familii de ele.

  3. manusi au purtat o data, in maternitate, pe principiul “daca tot le`am luat”…nu s`au zgariat pe fata si oricum pasiunea mea e manichiura asa ca le tai unghiile frumos si ingrijit.

    incalzitor de biberon nu am avut, a trebuit sa incalzesc de maxim de 5 ori un biberon si l`am incalzit in oala cu apa pe aragaz.

    acum le obisnuiesc cu jucariile pentru dentitie ca una din ele are 2 dinti care au strapuns gingia si cealalta e in salivari masive si se pregateste si ea pentru iesitul dintilor.

    • Cat au smecheriile tale de le-au iesit dintii? Si a mea baleste ca un rottweiler, dar deja se joaca de mult cu inelul de dentitie. OK, musca orice prinde oricum 😀

  4. Bucura-mi sufletul si zi-mi si o suma aproximativa cu cat te-au costat pana acum, daca vrei 🙂
    Nu de alta, dar noi suntem la stadiul de bugetat si socotit si macar sa stim la ce sa ne asteptam 🙂

    • OK, acu’ fiecare ia ce doreste si cum doreste .. deci …

      Pana la nastere (bulendrele astea) plus ce am mai luat cand am adus-o acasa .. undeva pe la 1500-2000 de euro. Nu am cumparat landou/car seat si pat (le-am primit). Caruciorul, daca nu il primesti, te costa de te indoaie.

      Nasterea undeva la 1500 de euro, celule stem 1200-1300 depinde de unde le iei.

      FOARTE recomand sa nasti la President, eu am fost foarte multumita si bine tratata. Cuget ca ai gineco bun, daca nu, iti pot recomanda si un medic exceptional.

      • Acolo si planuiesc 🙂
        Cam asa facusem si noi o socoata… sper totusi sa gasim niste oferte bune!

        Multumesc de oferta cu perina :). Daca nu te grabesti sa o dai si o mai poti tine pana la sfarsitul lunii cand ne intoarcem din concediu, ma abonez la ea 😀

      • Daca nu ne vedem la final de iulie (avem botezul junioarei si dupa aia plecam noi in concediu), ne vedem dupa jumatatea lui august, in caz ca nu e prea tarziu pentru tine. Ti-o pastrez, oricum nu am client pentru ea momentan 😀

  5. Doamne apara si pazeste. Cam cat costa toate astea? Hai ca unele le cumperi odata si gata, dar majoritatea sunt consumabile…. o cifra de cheltuieli estimative pentru 30 zile ? 🙂

  6. Daca ar fi sa o iau de la capat, as renunta la multe. In landou nu a stat. In carut da, pana la 4 ani ( util ca noi umblam si 5-10km pe zi, agatam cumparaturile de el etc).
    Creme de corp si fund – inutile: ulei de masline/ de migdale. Caciuli – ca si tine, am pus de gura unora pana cand m-am calit. Cadita de baie am folosit-o primele 2-3 luni, apoi am intrat amandoua in cada si dixtractie cat cuprinde acolo…. Termometru – nu. As lua/as face perna de alaptat.
    La hainute si eu as refolosi cele de la verisori – cresc copiii asa de repede si unele le purta 1-2 ori… sterilizator, incalzitor nu – dar as lupta sa alaptez mai mult de 8-9 luni, cat a fost la primul copil.

    La scutece refolosibile m-as uita si eu, vecinele mele poloneze au facut o comparatie intre copil1 si copil2 si au spus ca au iesit la 10% din cheltuieli in primii 2 ani de viata. Bonus ca nu s-a iritat. Aici se plateste gunoiul la cantitate (platesti sacii speciali) asa ca incep sa analizez ce arunc, si ca plasticul din ei nu sunt biodegradabile.

    • Nadia nu s-a iritat DELOC de la Pampers. O spal la fiecare schimbare si imediat ce a facut no.2, o schimb, chiar daca avea scutec curat inainte. Ca si costuri .. depinde ce conteaza mai mult: timpul sau banii. As pierde timp sa ma ocup si de scutecele in cauza, asa ca prefer sa lucrez sau sa stau cu fata

      • Am discutat si de factorul timp( tot ce nu cunosc mi se pare complicat). A spus ca spala zilnic o tura la masina pt asta. Hartia cu kk se duce la toaleta, iar scutecele intr-un container dedicat, un fel de pubela mica cu capac. Ca timp, nimic in plus, decat pusul in masina si scos. Aici insa e ceva obisnuit sa fie si uscatoare in casa(clima e umeda, nu se usuca rufele usor….curentul ieftin).
        Un alt avantaj: copiii devin mai rapid autonomi decat cu pampers.
        Aici costa f. mult si gunoiul (si cum in anumite zone vine 1 data pe saptamana, in altele de 2ori, e nevoie de logistica pt al depozita…).

        Eu am renuntat rapid la firma Pampers, se irita fata rau, si pretul mare. Am gasit insa alte 2 firme care sa i se potriveasca.

        Ca o concluzie,acum dupa peste 6 ani de mamiceala, pt mine ca mai important e sa cheltui mai putin si muncesc mai putin – din pacate viata nu e cum as vrea eu …

  7. Multe am avut in plus. Pompa de san de ex. Niciodata nu mi-a folosit. Cantarul, pediatrul mi-a recomandat ca atata vreme cat copilul doarme bine intre mese, sa nu ma incarc cu stresul cantarului. Incalzitorul de biberon. Bebe monitorul. Scaunele alea care leagana copiii. Am avut trei. Degeaba. Si multe altele (jucariile se pun?) La copilul no.2 am cumparat mult mai putine.

  8. […] unui moștenitor, pușculița are zilele numărate iar bunăstarea familiei se cam duce pe râpă. Necesarul pentru un bebeluș e suficient de „încăpător”, iar apoi, depinde cât de repede îți crește juniorul, vei […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.