Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Traseu extra-rapid in New York

Am primit de la Laura un comentariu și la început am încercat să răspund acolo. Partea proastă este că deja era prea lung, așa că m-a inspirat să scriu un întreg articol despre unul dintre cele mai dragi colțuri de lume pentru noi, New York.

Problema: are o escală de 8 ore și ar dori să viziteze ceva din oraș.


Dragă Laura … timp nu prea este, asta e clar. Ai nevoie cam de 1 oră jumate dus și încă pe atât întors (aș zice) .. eventual să vezi cum merge la dus și apoi să refaci calculele. Dacă prinzi mijloace de transport OK și nu e moarte de om prin stații, ajungi foarte repede. Am ajuns la „rush-hour”, dimineața, din Queens în capătul de vest al Manhattanului în jumătate de oră. În alte zile, când nu sunt atâtea vagoane pe traseu, mi-a luat și o oră.

Deci pornim cu ideea că nu merge OK și vedem apoi cum te adaptezi. Ai nevoie de o oră la terminal. Atenție, JFK este URIAȘ. Am făcut taxi cu avionul, în primul an, timp de 40 de minute. Cam atât i-a luat de când am aterizat, până la poartă.

Nu știu sigur unde cobori, noi intram pe Terminalul 4. Care e cât un orășel românesc de „mic”. Deci lasă-ți timp.

Aeroportul are sistemul lui de transport, sper să nu zic prostii .. te scoate în Jamaica. Dacă iei mijloc de transport în comun, intră pe mta.info (ăsta este RATB-ul lor :)) și uită-te la hartă. Uită-te cu grijă și din timp, au spre 30 de linii de metrou, unele express, altele normale. Punctele negre de pe hartă sunt opririle normale, alea albe sunt de express. Deci, un E de pildă nu oprește la Woodhaven de exemplu, așa că te duci cu un metrou normal la o stație unde oprește și express-ul și te muți.

Ai putea lua un taxi. Din ce ziceau localnicii .. e undeva pe la 30 de dolari. Pe ăla îl iei direct de la terminal. Dacă nu, urci în trenul din aeroport și te scoate în Jamaica.

Cu F-ul te duci până la 57 street. Vezi pe hartă, e în colțul de S-E al Parcului.

NU poți face parcul în 3-4 ore, nu prea poți să-l faci într-o zi ca lumea, eu mereu mergeam pe „bucăți”. Deci … din colțul respectiv (ești vis-a-vis de La Plaza – hotelul ăla din Singur Acasă) și lângă Apple Store. Aș intra în Parc și aș merge spre Vest. Ajungi să vezi rapid Bethesda Terrace și ieși la unul dintre Trump Towers.

De aici o iei în jos pe 7th Avenue până în Times Square. Te fâțâi pe acolo (nu mult, că nu ai timp) și ieși spre 42 Street, apoi o iei înapoi spre Est pe lângă Bryant Park. Pe harta MTA vezi strada ușor, că-i linia violetă a lui 7.

Când te înțepi la 5th avenue, ești aproape de Rockefeller Center. Eventual stai un pic pe acolo să faci niște poze.

Dacă aveai timp, puteai să mergi în jos până la 23 Street (de la Times Square pe Broadway) și ajungeai la Flatiron, dacă nu, de pe 5th o luai spre Sud până în Washington Square. NU ai timpul ăsta însă, eventual mai mergi un pic în jos pe 5th și vezi și Epire State Building. Nu recomand să urci nici în Top of the Rock, nici în Empire, că pierzi o groază de timp.

Pe lângă Empire State caută o stație de metrou sau de autobuz spre WTC. Cu metroul mai ai ceva de schimbat, mă gândesc că există linie de autoboz mai „directă”. Aici nu prea știu ce să te sfătuiesc, eu de obicei făceam turele astea separat. Plecam într-o zi spre Central Park altă dată spre Sudul insulei etc.

Ajungi la World Trade Center și ieși din metrou. De acolo, pe jos, ajungi repede la Wall Street (e la vreo 3 străzi distanță), și repede ieși la Battery Park. Cam astea merită să fie văzute. OK, ai o cârcă de alte chestii mișto, dar nu stai bine cu timpul, deci așa ai face un „fast forward” prin oraș să vezi ce-i mai important.

Pentru partea de sus, am un articol mai vechi, dar cu un traseu mai lung (deci va trebui scurtat cum te-am ghidat aici). Mai ai încă unul, dar iar trebuie făcut doar parțial.

În Sud sunt multe alte posibilități: faci podurile pe jos (Manhattan te scoate în China Town, la Brooklyn Bridge te duci în Brooklyn Heights), iei un ferry spre Staten Island (e gratis), mergi la Statuie etc. M-aș opri însă la Battery Park, apoi pleci spre aeroport.

Dacă mergi pe tag-ul New York, ai multe articole despre oraș, sunt destule atracții turistice, unele chiar necunoscute turiștilor „de rând”. Orașul în sine este senzațional. E murdar, cosmopolit, dar grandios. Spre că îți va plăcea.

De mâncat .. eu îs mare fan de Chicken Gyro de la tonete. Eventual încerci un Hot Dog, că nu ești turist adevărat dacă nu dai 2 dolari pe un corn cu „carne”. Foarte mare atenție la timp, mai bine să fii în aeroport prea devreme, decât prea târziu. De obicei e destul de mers, așa că nu te juca 🙂

Distracție plăcută îți doresc și să știi că te invidiez, noi mai avem un pic de așteptat până să o ducem pe junioarea acolo.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

3 Comments

  1. Iti multumesc pentru sfaturi, voi tine cont de atentionarile tale si voi hotara la fata locului ce voi face. Oricum voi alege unul din itinerariile facute de tine.
    Va doresc sa cresteti sanatosi, sa va intoarceti cat mai curand. Avem nevoie de parerile si traseele tale, sa stii ca datorita articolelor tale m-am hotarat sa fug pana in NY, pe perioada escalei.
    Multumesc din nou pentru promtitudine si sfaturi.

    • Cu mare drag 🙂

      Ma bucur ca te-am inspirat sa faci o mica escala acolo. Este clar ca in cateva ore doar iti deschizi apetitul, NY este un oras prea mare chiar si pentru 10-15 zile de colindat, dar, macar iti dai seama cum arata, asa in general. Apoi, cine stie, mai ajungi acolo cu mai mult timp.

      Ca si perioada ideala, io as spune ca primavara e buna si eventual toamna (septembrie-octombrie). Vara e canicula (desi pe malul ‘garlei’ nu se simte atat de rau), iar iarna pentru mine cel putin e prea frig. Drept ii ca nu am fost iarna, mereu plecam in martie si stateam pana in septembrie, dar si in martie mie imi era cam prea frig. Imi inghetau degetele pe aparat 😀

      Concediu placut sa ai si vreme superba.
      Astept la intoarcere povesti si poze, eventual, daca doresti, le poti publica si aici 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.