Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Croația – un fel de Germanie cu climă faină și litoral excepțional

Mâine se termină a opta noastră vacanță în Cavtat, Croația. Am descoperit acest loc acum 10 ani și, dacă nu am fost plecați din Europa vara, aici ne-am făcut tradiționala vacanță la mare în 2, apoi în 3.

Nadia este aici pentru a patra oară deja, absolut îndrăgostită de Adriatică.

Concediul a fost, ca întotdeauna, predictibil de senzațional. Cunoaștem locurile mai ceva ca localnicii, așa că știm exact ce e de văzut.

Am preferat un pret mai mare la cazare, dar sa vedem in fiecare zi marea de la 3 metri distanta. Asa se vede de pe terasa apartamentului, suficient de mare pentru ca 4 persoane sa ia masa regeste.

Avem un Lidl în zonă, deci nu am dat 150 de euro pe zi să mâncăm pe la restaurante, am făcut obișnuita incursiune în Albania, să vedem cetatea Rozafa, ne-am preumblat prin golful Kotor, la muntenegreni, am făcut scuba în Trsteno și ne-am bronzat pe ziduri în Dubrovnik.

Vedere de la cimitirul din Cavtat. Au acolo un rastel cu maturi si galeti, sa nu le cari de acsasa. Mie, in Timisoara, de doua ori mi-au furat si florile plantate pe mormant, deh, alta civilizatie.

Plus o croazieră de o zi cu vaporul pe insulele Elafiti, o chestie care și-a meritat fiecare ban.

Culoarea asta isterica a marii nu este din Photoshop. De la albastru intens la verde brotac, ai cam toate nuantele. Si e curata ca apa de la robinet.

Dar să revenim la subiectul articolului: curățenia.

Croații sunt maniaci ai curățeniei, așa cum erau odată nemții. Totul e curat aici, de la clădiri, la stradă (vin cu fie-mea desculță de la plajă fără să-mi fie teamă că ne umplem de cioburi), plajele sunt impecabile, chiar și alea cu un pic de nisip, apartamentul este în condiție excepțională iar drumurile sunt ca-n palmă.

Pe vaporul spre Elafiti Islands, bucatarul pregateste pestele pentru noi. Delicios.

Au construit enorm în ultima vreme, infrastructura este de vis, dar efortul omului de rând se vede clar. Dimineața, cei care dețin aici cafenele sau restaurante ies și mătură strada. Așa mi-am explicat că, deși cad catraliarde de ace de pin, strada este în continuare curată, de poți linge de pe jos.

Cavtat dinspre mare.

Vaporul care ne-a dus în insule este curățat seara în port, de strălucește pur și simplu. E un vapor model vechi, de lemn, a fost revopsit și lăcuit, de arată ca nou.

Am văzut destule locuri, mai ales pornind în sud spre Albania, cum ieși din Croația înceăpe să fie gunoi, ca la români. Spre Albania e și mai distractiv, deși s-au mai curățat, încă e plin de jeg peste tot. Dar croații nu se dezmint, au un litoral curat ca un pahar.

Serviciile au fost, ca de obicei, la superlativ, oamenii vorbesc engleză destul de bine, prețurile sunt acceptabile pentru un litoral ce atrage în general oamenii cu dare de mână.

Plecăm de aici perfect sănătoși, bronzați și cu marea în suflet.

Nu știu când vom reveni, pentru că din New York ne va fi peste mână să ne mai facem concediile aici, dar nu știi niciodată unde te duce viața.

Croația rămâne pentru noi destinația ideală pentru ce ne trebuie nouă, sper doar că nu vor trece prea mulți ani până reușim să o vizităm din nou.

Dubrovnik, de pe ziduri
Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

5 Comments

  1. Kotor-ul l-am trecut si eu pe lista anul asta si Dubrovnik. De Cavtat nu stiam ca exista… 🙂
    E spectaculoasa Croatia, la fel si Muntenegru. Totusi, eu anul asta am prins super canicula… n-a fost cea mai ok vreme de colindat 🙂

    • De aia mergem in septembrie, ca altfel e ca la nebuni. In mai apa este rece de tot, deci nu prea poti face baie, apoi vin caldurile. inceputul de septembrie e cel mai OK, din ce am vazut noi. Cavtat e chiar dupa Muntenegru, langa aeroportul Cilipi (ce deserveste Dubrovnik). E senzational de frumos acolo.

  2. Sustin tot ce spui, Ramona. Am fost si eu in Croatia, la Zadar. Superb. Exceptional.

  3. “Nu știu când vom reveni”
    Cu siguranta nu foarte curand… America e plina de locuri frumoase timp sa ai. Poti calatorii cu masina ca sa ajungi dintr-un loc in altul intrucat benzina e ieftina, biletele de avion sunt scumpe si low cost airlines nu prea sunt sau chiar daca sunt (Spirit- https://www.spirit.com/ -imi vine acum in minte) nu e cu siguranta ca in Europa. La “numai” vreo 6 hr de New York sunt Luray Caverns https://luraycaverns.com/caverns/ , pe care le-as recomanda oricui care ajunge in preajma Washington-ului si de asemenea pe coasta cealalta circuitul Grand Circle https://utah.com/national-parks/grand-circle , unde Gand Canyon e cel mai cunoscut prin Romania, dar nu si cel mai frumos dupa parerea mea. A si iarna desigur Florida, Mexic, Arizona… bani si timp sa fie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.