Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Chestii ciudate pentru un român în America

Toată lumea știe că America nu-i Europa sau România, deci trebuie să existe și chestii care nouă să ni se pară un pic altfel. Acum că se apropie 4 ani (plus 1 jumate), de când suntem pe partea asta a Atlanticului, hai să vă fac o listă de „ciudățenii”. Dacă vă mai vin idei, scrieți în comentarii 🙂

Adio Celsius, bun venit Fahrenheit

Mi se înnoadă sinapsele, de câte ori se discută despre temperatură aici. Ca om trăit 40 de ani cu Celsius, găsesc aproape imposibil măcar să aproximez o temperatură, necum să fiu exactă.

Am învățat că la 32 de grade Fahrenheit îngheață apa (deci e un fel de 0 de-al nostru), că 82 F e inversul lui 28, mă stresez dacă fie-mea are peste 100 Fahrenheit, că începe nasoleala. Aia serioasă e la 104 (40 de grade Celsius), ceea din ce fericire nu prea frecventează.

Nu are rost să insist că am toate termometrele pe Celsius (alea la care am control).

Tot despre sisemul metric, dacă mi-e dor de el

Bun, chinul meu nu s-a încheiat cu temperatura, că mai avem livrele si picioarele. Știu că am vreo 120 lbs, adică undeva la 54 de kile de-ale noastre. Înălțimea e ceva de genul 5 picioare și 7 inchi (deci 170 de cm, ce e așa de greu?).

Nu mă întrebați de copil, la ea numa în metric pot calcula. De înțeles, stăm cu Google aproape de fiecare dată când ne întreabă careva măsurătorile astea.Cel mai amuzant e când sunt la pediatru și stau ăia după mine să calculez datele fetei, că metri și kilograme nu servesc.

Numerele de încălțăminte

Hai să vă spună Dojo cum ia pantofi pentru copil. Până la o anumită vârstă are până la 13, apoi 2, 3 etc. Eu de pildă am 8. Fie-mea are 3. Uneori, numa să te rupă mai bine, mai pun și un Y lângă număr.

Am reușit să nu cumpăr pantofi de bebeluși pur și simplu pentru că mă iau după numerele europene și, dacă nu este afișat un „size chart”, nu cumpăr.

La clăpari a fost și mai amuzant, că tabelul de mărimi de pe Amazon era parcă în chineză (fără numerele europene), așa că mi-am băgat picioarele și m-am dus la un magazin de lângă noi, unde au măsurat-o pe fie-mea și au pregătit și legătura cu schiurile. Am dat probabil ceva dolari în plus, dar oricum trebuiau setate legăturile, că nu risc să-și rupă gâtul.

Banii sunt și ei interesanți

Cent, Nickel (5 centi), Dime (10 centi), Quarter (25 centi)

Trecem peste faptul că „verzișorii” sunt toți de aceeași culoare, dar la monede te apucă plânsul. Avem cenți sau pennies (depinde cum vrei să le zici), 5 cenți este un nickel, 10 cenți se cheamă dime (și mondeda este mai mică decât nickel-ul, pentru că s-a păstrat dimensiunea de pe când erau de argint), quarter dollar e 25 de cenți, dar scrie quarter ca să te bucuri și mai mult.

Hai să zicem că în primele luni aveam monede împărțite în buzunare pe sistemul: dreapta față nickels, stânga față cenți, dreapta spate dimes, stânga spate quarters. Asta că-mi era rușine să stea lumea după mine să număr.

Nu credeți că m-am genializat între timp, doamne ferește, acum plătesc cu cardul 😀

„Ce mai faci” pe post de salut

Pe când învățam engleza la școală, salutul era hello, hi, good morning etc. Așa salut și acum, că mi-e peste mână altfel. Ei bine, lumea salută cu „how are you”, la care, normal, eu încep povestea vieții mele, să le zic cum sunt. Nu asta urmărea interlocutorul, este pur și simplu un altfel de bună ziua.

Recunosc că nu pot saluta așa, de obicei salut „normal” și adaug un „ce mai faci”, chiar așteptând un răspuns.

Când ești considerat adult … depinde …

La 16 ani ai drept de permis auto. Ai voie să conduci cu un adult (ce are permis), la 18 ani ai permis cu toate drepturile. Există și anumite excepții.

Deși la 18 ani te cam duci la facultate (iar unii merg până în capătul celălalt de țară pentru asta), doar la 21 de ani ai voie să bei. Există state unde legile în legătură cu alcoolul sunt absolut „interesante”.

În statul Georgia de pildă nu era voie să cumperi alcool duminica. Din 2018 înțeleg că s-a modificat schimbarea și e voie între 12 și 1 la prânz. Magazinele Lidl din NY vând bere de pildă, dar în New Jersey, același lanț de magazine nu are licență pentru alcool.

Alte legi interesante …

Sunt state în care cumperi armă cu mai multe sau mai puține restricții. În NJ de pildă ai voie să deții armă, dar praștia e ilegală 🙂

Marijuana este legală (din păcate), cel puțin în astea două state prin care mi-am dus eu veacul.

13 Decembrie 2022 nu este 13.12.2022 ci 12.13.2022

Chestia asta m-a zăpăcit luni bune, că tot amboulea scriam datele. Americanii scriu LUNA înainte de zi. Oricât încerc, tot ezit, când mă întreabă careva o dată.

Vă descurcați cu GMT-ul, nu? Bravo. Că de partea astalaltă a Atlanticului numai eu acum 4 ani mai calculam așa. Nici măcar cu UTC nu scapi, că avem EST (Eastern Time), Mountain Time, Pacific Time și încă vreo câteva de-ți pun axonii pe bigudiuri.

De câte ori am întălnire pe zoom, trebuie să menționez x oră EST. Și cred că jumate din căutările de Mountain Time now sunt ale mele (sau orice alt timezone din ăsta suspect).

Ah, și nu există ora 14, există ora 2 PM.

2022 nu se zice (două mii douăjdoi) ci 20-22 (twenty twenty-two). Să nu zic la bani, că uneori zici 15 hundred (15 sute), altă dată suma cu miile.

La farmacie găsești și ouă, șosete sau jucării

Există o secțiune de Pharmacy unde te duci cu rețeta și încă una, ca un fel de Billa, unde găsești chestii over-the-counter, dar și lapte, ouă sau jucării. Nu prea multe, ca la un magazin normal, dar destule cât să-ți pară ciudate.

Că tot veni vorba de farmacie, nu poți lua contraceptive de pildă, decât cu rețetă. Și trebuie, o dată la câteva luni, să ți se aprobe „refill”. Deci nu ai rețeta și iei medicație de 1000 de ori.

Străzile sunt mai largi decât în Europa

Autostrăzile au benzile sensibil mai largi decât în Europa și se simte diferența chiar și dacă ai ditai dricul de mașină. Este absolut normal să ai 3-4 benzi, uneori chiar 5-6 pe sens. O groază de ieșiri și intrări, „bretele” late, că aproape intră 2 mașini.

Hai să spunem că astă vară am condus în România și am fost plimbată prin Italia aproape o lună. Aproape că m-a apucat claustrofobia (mai ales pe străduțele din Timișoara), mereu aveam impresia că ne frecăm de vreo mașină sau parapet.

Ah, că tot suntem la ciudățenii, normal că aici se măsoară viteza în mile pe oră, că tot nu-mi incingeau creierii gradele alea cu F.

Ah, mașinile? Sunt uriașe.

Dacă e să rezum America într-un motto, cred că s-ar potrivi „bigger is better” (mai mare e mai bune). Totul aproape e mai mare. Paturile, saltelele, frigiderele, casele. Nu mai zicem de zgârie-nori, că știm cum sunt.

Mașinile sunt mari și foarte mari. Extrem de rar vezi un Mini (Countryman de obicei) sau un hatchback. Corsa mea din România intră lejer în Routan-ul soțului (un Touran mai mare și mai lat decât frate-su european), iar mașinile noastre lejer una peste alta în vreun Dodge Ram sau Lincoln Escalade.

Motoarele? Subaru-ul meu Outback e bebeluș cu motor de 2.5. Minivan-ul lui Mr.Dojo are motor de 3.8 și americanii râd de noi, că truck-urile lor au mult peste.

Nu mai spun de camioane, că trece un Mac pe lângă tine și-ți vibrează sângele în artere.

Partea tristă este că minunile astea consumă de rup, dar benzina măcar e cam la jumătate din prețul european. Ah, să mai zic că se măsoară în galoane?

În multe orașe e normal să nu ai mașină de spălat în casă

Enter the laundromat.

În NYC de pildă, am căutat de am căpiat apartament cu mașină de spălat, că eram 2 familii și chiar nu simțeam nevoia să merg la laundromat. Dar pentru mulți americani e normal.

La casă avem mașină de spălat haine și uscător, nici nu se punea problema. Tot pe principiul „mai mare e mai bine”, e probabil dublă ca și volum de haine, față de colegele din Europa. În frigiderul meu intră lejer vreo 2 „normale”, realizez enormitatea lor doar când revin în țară.

Pantofii de stradă se poartă în casă.

Uneori și pe canapea.

OK, nu sunt casele jegoase, pe cât ar părea (trăiască Dyson și Swiffer), dar pentru un european e o idee ciudat să nu te descalți la intrare.

Sunt și mulți americani care nu intră ca nebunii până în pat cu pantofii de stradă, deci nu sunt chiar toți șocați de obiceiul nostru de a ne descălța imediat la ușă, chiar și când suntem în vizită.

TVA este diferit de la stat la stat, iar prețul final nu se afișează la raft

Pentru că SUA este de fapt o „colecție” de state, TVA este diferit. Partea mai nasoală este că, dacă mergi la cumpărături, prețul de la raft NU include taxele. Așa că, atunci când ești virgin la fazele astea, ai plăcerea de a primi un preț cu 7.9% mai mare, de pildă, când ești la casă.

Așa că e bine mereu să ai bani în plus la tine, să nu te faci de cacao.

Porțiile de mâncare sunt URIAȘE

Prima dată, când ne-am plimbat ca turiști prin New York, domnul soț (iubit pe atunci) a dorit să fie gentleman și să mă scoată la un diner din ăla ca în filme. Am comandat fiecare un burger, specialitatea casei. Ei bine, când au venit porțiile, am început să râdem ca proștii, fiecare burger era aproape cât un cap de om. Cu un kil de cartofi prăjiți pe lângă.

Am fost acum niște zile la un restaurant italienesc, că tot avea Nadia meci de tenis și eram plecați toată ziua. Nu cred că exagerez, dacă zic că au adus 2 kile de paste într-o farfurie adâncă. Porția pentru un om.

Din fericire este normal să ți se dea la pachet ce nu consumi. Nu trebuie să ceri „doggie bag”, că ți-l pregătesc instant. Și de multe ori resturile în cauză se iau la prânz, ziua următoare.

Ah, prânzul e de fapt un fel de snack

Pentru că mulți sunt la lucru, iar copiii la școală pe la ora 1-2, prânzul e o chestie ciudată cu sandwich, taco sau chestii reîncălzite. Masa principală a zilei este cina, care are loc undeva la ora 6-7 seara și pentru aia se gătește … ca la noi la prânz.

Noi încă nu ne-am adaptat la sistem, prânzul e baza, iar cina e ceva mai ușurel.

PS la faza cu burgerii. Cu riscul să se supere lumea pe mine definitiv, americanii nu prea mănâncă la Burger King și alte lanțuri din astea celebre prin Europa. Și, dacă ieșiți din zona super-turistică din metropole, înțelegeți după fauna care le populează de ce.

Se mănâncă acolo dacă nu ai chiar de ales sau dacă nu prea ai bani de ceva mai decent. Nu vei auzi niciodată un american să-ți recomande chestiile alea de mâncare și, după ce am mai testat niște hamburgeri prin țara asta, înțeleg de ce. Dacă chiar simțiți nevoia de burger (și americanii sunt chiar extrem de buni la asta), mergeți la un diner și comandați special-ul lor. În general sunt buni cu spume.

Fie pâinea cât de rea … OK, chiar este rea

Pâinea aici este dulce. Știți mirosul ăla de brutărie care-ți face gura cascadă? Foarte bine, țineți-vă bine de amintirea asta, că nu o găsiți prea ușor.

Primele 3 luni aici Nadia a refuzat să mănânce pâine, că nu mai știam cum să o păcălim. A descoperit Mircea o brutărie italiană, așa că am avut iar noroc de pâine. Minunea nu a durat prea mult, că ne-am mutat la câțiva km depărtare (oare să zic mile?) și apoi în alt stat.

Acum ne facem pâinea noastră și e chiar extrem de bună.

Am zis ceva de școală?

Câte ceva despre școala în America

Se începe „oficial” la 5 ani. Clasa zero, care aici se cheamă Kindergarten. Ciclul primar se termină în clasa a V-a, gimnaziul e din a VI-a până în a VIII-a.

Și, pentru că nu erau de ajuns nickel-ii, milele și farenhaiții, în liceu numai Ramona mai zice clasa a X-a sau a XII-a. Americanii sunt sophomore, junior, senior sau naiba mai știe ce. La facultate la fel, că nici acum nu știu ordinea lor.

Notarea este de până la 3 în clasele mici. Dacă vor să își bată joc de români, au și câte un 4 (pentru chestii excelente), de era să o strâng pe fie-mea de gât că are trei materii de 3 și 2 cu nota 4. M-am dus ca o tută la învățătoare să o întreb cum pot să ajut copilul să nu mai fie în urmă, că are 3 din 4 la niște materii.

S-a uitat biata femeie la mine ca la filmele surdo-mute, că fie-mea aparent era geniul școlii și nebuna de mă-sa nu pricepea că face bine. Noroc că numai am certat-o că nu face bine, dacă o mai și pocneam ca pe vremea mea, chiar că-mi părea rău 🙂

Odată mutați în New Jersey, s-a modificat iar schimbarea, că anul trecut (clasa a II-a), au avut note până la 3.

De anul ăsta se merge până la sută (nu mă întrebați de ce mama mă-sii e atât de complicat), așa că are 99% sau 100 la o materie.

Ah, că tot nu v-am îmbârligat destul, poate să aibă și 103 de pildă, dacă are extra-credit.

După ce am făcut scandal că a terminat cu 96, în loc de 100 (cât ar trebui din punctul meu de vedere), pe report card apare cu A.

Da, există și notarea cu litere, de la A la F, A (cu posibilitatea de A+, că de aia suntem români deștepți) până la F de la „fugi că-ți rup capul”.

În clasele primare învățătoarea nu stă cu ei 5 ani, se schimbă din an în an.

Aerul condiționat e pus pe 18 grade

Vară – iarnă, nu contează. E frig de te ia șlogul, când intri în magazine sau în birouri. Fie-mea are bluză cu mânecă lungă și în septembrie cu ea, sau în iunie, că bate AC-ul mai ceva ca și crivățul nostru.

Americanii sunt FOARTE patrioți

Foarte rar îi vei auzi să se plângă de țara lor. Majoritatea caselor au steagul american arborat, mașinile sunt decorate, e festival de fiecare Veterans Day sau 4th of July. Dimineața se spune Plege of Alegiance la începutul zilei de școală, chiar și noi, părinții, când venim la o ședință, de pildă, spunem în cor.

Nu există religie în școală, decât dacă e școala bisericii. La școlile obișnuite nu există așa ceva. Ar fi ciudat, că sunt zeci de religii, pe care să o alegi?

La plajă NU mergi topless

Fetele poartă costum cu bustieră chiar și la 3-4 ani. Băieții și bărbații sunt cu short de înot. Nu prea vezi slipi pe plajă și, dacă e vreun prunc în fundul gol, probabil e european. Oricum, te poți alege cu vreo amendă, dacă nu, măcar cu niște priviri „din alea”.

Copiii nu se lasă singuri în casă până la 12 ani

Americanii nu au generații de copii „cu cheia la gât”, că te trezești cu Protecția Copilului pe cap. Chiar dacă Nadia de pildă poate sta singură, că are aproape 9 ani, mai bine ne abținem. De obicei suntem cu schimbul, când chiar trebuie eu să dispar din peisaj, dacă nu, avem vecini foarte buni 😉

Este normal să spui chestii nasoale despre competitori, în reclame

Aici vei vedea sau auzi reclame de genul „T-Mobile. Internet de 4 ori mai rapid decât la Verizon” (competitorul lor). Dacă la noi pui ceva de genul mai cu 2 perechi de c… decât competiția, americanii spun cu subiect și predicat.

……………………………………….

Poate cea mai importantă chestie este că americanii sunt extrem de relaxați și de prietenoși. Voi scrie separat despre cum sunt văzuți aici românii, dar am ținut să menționez asta. Sunt deschiși să încerce mâncăruri din alte zone, apreciază efortul imigranților de a vorbi engleza (deși majoritatea avem accent și se prind din 3 cuvinte că nu suntem de aici).

Dacă mai aveți idei de ciudățenii sau pur și simplu chestii altfel decât pe Bătrânul Continent, vă aștept cu drag în comentarii 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

8 Comments

  1. Da, există și notarea cu litere, de la A la F, A (cu posibilitatea de A+, că de aia suntem români deștepți) până la F de la „fugi că-ți rup capul”.

    Nu ai spus ca lipseste E :)))

  2. Apropo de mile și galoane, consumul de combustibil nu e “volum pe distanță” (litri pe suta de km) ci “distanță pe volum” (mile pe galon).

    • Ai dreptate. E oricum complet idiot pentru mine, pur si simplu, daca nu as vedea indicatorul de benzina as merge mereu in pana prostului 😀 Iti spun sincer ca nici nu stiu cat are masina (barbata-miu zice ca undeva la 40 de galoane are rezervorul .. sau 30, dracu’ stie). Nici sa nu ma intrebi cat costa un plin, pur si simplu platesc si gata. Nu ca-s bogata, dar nu pot fara masina oricum 😀

  3. Testul teoretic pentru permisul de conducere l-am picat prima dată.
    Cu întrebări de genul: care este distanța minimă în feet la care poți parca mașina sau la câte mile pe ore începe procesul de acvaplanare? am rămas cam nedumerită 😀

    • Oh, testul teoretic l-am luat aproape cu punctaj maxim (cred ca am gresit doar o intrebare). E drept ca am studiat un pic pentru el. Ala practic l-am picat prima data, ca o capra de culoare s-a razbunat pur si simplu pe culoarea pielii mele si m-a picat pentru ca a putut. Era exact isteria cu BLM si s-a simtit si ea mai sexy cu ocazia asta. Am realizat facerea de bine, in conditiile in care in grupul meu erau 3 haitieni (inchisi la culoare) care au luat, desi nu intelegeau nici macar care este sensul opus. Am condus cu ei vreo ora inainte, cu instructorul, si erau sa ne omoare de vreo 3 ori. Aia au luat, eu care aveam deja 14 ani de condus in Romania, dar eram alba, am picat. A doua oara l-am luat. 😀

      • A doua oară l-am luat și eu după ce am studiat, testul era pe calculator, erau 50 de întrebări iar la numărul 44 testul s-a oprit pentru că am răspuns corect până acolo. Nu a trebuit să merg și la practică pentru că a fost recunoscut permisul din România. Doar pentru 3 luni mi lau dat valabil pentru că eram cu viză de work and stravel, prin 2008… alte vremuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.