Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cele mai bune teme WordPress

Chiar dacă în România mai sunt puțini care fac blogging serios, majoritatea siturilor sunt totuși pe WordPress. O platformă care anul viitor împlinește 20 de ani și care la nivel internațional are un marketshare extrem de mare. Astăzi mi-ar plăcea să trecem în listă cele mai bune teme WordPress, atât gratis cât și premium.

DISCLAIMER: Știu că a mai bună temă WordPress este una custom-made, făcută de la zero de un developer. Am dezvoltat teme WordPress ani buni, am temă ajunsă în repository-ul WordPress.org (și am muncit o lună doar să fie acceptată cu toate pretențiile lor), am făcut situri de la zero în WordPress de mi s-a acrit. Acum prefer să iau o temă pe post de framework și să lucrez la chestii de SEO și CRO (Conversion Rate Optimization), pentru că nu le pot face pe toate.

Și cel mai fain este când, după 3-4 ani sunt probleme de cod (chiar și un simplu update PHP) și clientul nu simte nevoia să platească încă o dată development, când abia a plătit situl.

Deci, pentru cei care nu recurg la varianta „de la 0” din diverse motive, pe ce teme putem să construim un site:

Cele mai bune teme WordPress gratis

Astra

Astra nu e exagerat de frumoasă „out of the box” . Există posibilitatea de a importa niște „stiluri”, dar, imediat ce e instalată, arată mai urât decât o divă nemachiată.

Este însă o temă foarte bine pusă la punct și la care se lucrează constant. Am ales să plătesc varianta premium, o folosesc pentru o parte dintre siturile personale și câteva ale clienților.

Blocksy

Mulțumiri lui Marius Sescu, pentru idee.

Blocksy arată foarte bine, imediat instalată, are niște facilități decente, chiar și pe varianta gratis, am putut-o utiliza ușor alături de Elementor (pe care îl testez și eu mai des, pentru că am mulți clienți de SEO care au siturile pe Elementor).

Nu am cumpărat încă varianta premium, nu este scumpă, dar momentan mă descurc cu ce este gratis. Probabil voi face și pasul ăsta peste ceva timp, deocamdată nu simt nevoia să tot adun licențe aiurea.

Sinatra

Pe asta am descoperit-o acum vreo 2 ani, cred, exact când am decis să încerc să iau ceva gata făcut, pentru niște situri personale. Sătulă să tot fac upgrade de cod, să bibilesc o groază de elemente, am căutat pe WordPress.org și am dat de asta.

Mă jucasem cu vreo câteva ce păreau mai frumoase, dar, imediat ce am instalat temele, am descoperit că developerii în inteligența lor setaseră titlul ca H3 și alte bucurii din astea de optimizare. Și pentru că țineam morțiș ca o temă să aibă măcar decența să facă un titlu H1 și să păstreze o anumită ierarhie a heading-urilor, am tot căutat, până am dat de Sinatra.

Mi se pare atât de faină, că aș plăti bani pentru ea, dar din păcate nu văd ca dezvoltatorii să mai facă treabă pe ea. Observ și că nu a mai primit update din aprilie 2021. Păcat. O temă gratis extrem de bine pusă la punct.

Cele mai bune teme WordPress premium

Majoritatea clienților mei de SEO au Avada sau Divi. Avada se poate lua de pe ThemeForest, dar eu am o problemă mare cu lipsa de „support” a dezvoltatorilor și nesimțirea cruntă a unora dintre ei.

ThemeForest nu acceptă „refund”, ceea ce ar fi OK, dacă nu te-ai trezi că o temă sau un plugin, lăudate ca fiind perfecte, simplu de instalat etc., nu funcționează și, în loc de „încearcă asta” ți se spune „trebuia să citești cu atenție prezentarea”.

Fază pățită deja de 2 ori cu o temă și un plugin.

Normal că am citit cu atenție, că nu mă dau banii afară din casă. Normal că prezentarea era perfectă, demo-ul senzațional, apoi nu merge la tine pe server.

Hai să spunem că le-am făcut să meargă, dar lipsa de orice interes de a ajuta cumpărătorul, m-a făcut să evit pe cât posibil zona. Deci NU vă recomand să cumpărați chestii de pe ThemeForest, pe cât se poate.

Mai punem și faptul că sunt teme sau pluginuri care dispar pur și simplu, așa că rămâi cu ochii în soare. Hai că pentru unul ca mine, care toată ziua bibilește situri, nu e chiar capăt de lume, dar, dacă nu știi ce să faci, mai scoți niște bani din buzunar.

Bun, dacă totuși simțiți nevoia de a face acest pas, aș pune Vault în recomandări, că pare OK-ish. Sau Binario, deși autorul se spală pe mâini de orice ajutor, dacă ceva nu vă funcționează.

Binario
Vault

Ce aș recomanda?

Pentru că Sinatra nu au făcut varianta premium și se pare că nu o vor face, am licență pentru Astra Pro. Care este OK. Foarte probabil că voi trece spre Blocksy, care merge de minune cu Elementor, dar și cu block-urile native din WordPress.

Pentru o variantă „no cost”, se poate merge pe Blocksy și Gutenberg.

Dacă e de plătit, pentru mine a meritat să plătesc Elementor Pro, care, măcar teoretic, oferă ceva libertate de mișcare. Da, este plin de porcării și poate duce viteza de încărcare spre „roșu”, dar există metode eficiente de a-l mai curăța.

Cu Elementor și WP Rocket (plugin pe care-l recomand oricând pentru optimizarea vitezei de încărcare a sitului), ajungi totuși lejer la 95/100 (și peste) pe Google Speed Insights.


Acu dați voi din casă: care-i cea mai bună temă WordPress pentru voi? Gratis, premium, nu contează 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

23 Comments

    • Hmm, interesant. Iei varianta “lifetime’ sau cum? Vad la un client ca sunt tot felul de chestii in plus, ce se platesc extra, si mereu nu le au cu update facut. Momentan nu-mi place cum merge Divi, dar si Elementor ma scotea din pepeni pana acum cateva luni. Daca incep sa am tot mai multi oameni pe Divi, va trebui sa incep sa il folosesc si eu, sa nu ma fac de ras 😀

      • Știu ce zice “lumea” de Divi, eu am ales Divi tocmai pentru că am putut lua o licență “lifetime” pentru vreo 200 dolari pe când un Elementor cam tot atât mă costa anual. Pentru site-uri de prezentare e numai bun, iar eu am făcut cu el inclusiv site-uri de știri care au o grămadă de conținut adăugat zilnic și toate merg foarte bine în combinație cu un plugin bun de cache. Cum mai toate site-urile pe care le construiesc rămân apoi la mine în administrare, asta mă ajută foarte mult pentru că una este să ai jdemii de teme de ținut la zi și alta e să ai de administrate un pachet omogen dpdv tehnic.

      • Da, e o alegere buna. Divi poate fi facuta sa mearga OK, mai ales daca stii ce faci. Ce ma irita pe mine la noua generatie de “web designeri” este ca habar nu au de nimic, in afara de drag and drop. Vin tot mai multi pe piata (ceea ce nu e rau in sine), pentru ca se fac bani FOARTE MULTI, in special in SUA. Dar nu stiu cod, nu stiu optimizarea vitezei, nu stiu SEO. Acu’ nu pot sa ma plang complet, ca altfel as muri eu de foame 😀

      • Eu, ca mai tot românul, m-am născut poet, viața m-a făcut IT-ist. Așa crede lumea despre mine, că-s IT-ist. De fapt asta și fac zi de zi într-o firmă destul de mare, deci e posibil ca oamenii chiar să aibă ceva dreptate (iar când îi văd pe unii că nu știu să instaleze o imprimantă chiar încep și eu să am o părere bună despre mine). Cu toate astea eu mă consider un personaj mai degrabă creativ iar WordPress, Divi, css etc sunt doar niște instrumente. Nici drag & drop-ul nu e rău (și Divi face asta, dar rezultatele faine le obții și dacă ai ceva cunoștințe de css), ce mă enervează pe mine este cantitatea de bullshit care se vinde în branșă și, cu toate astea, mai toate site-urile au ajuns să semene între ele, fără nici un fel de identitate.

    • Era OK si daca era afiliat, la ce trafic am, nu faceai prea multi bani 😀

      Arata bine. Am mai folosit Newsmag in trecut pentru niste clienti si s-a miscat foarte OK tema. Sunt convinsa ca sunt si developeri care nu-si bat joc, am avut eu “noroc” de unii mai naspa. Acum e adevarat ca nici eu nu mai am rabdare ca la 20 de ani, asa ca imi da oala pe foc mai repede.

  1. Blocksy chiar e foarte mișto. Am blog de vreo 9 ani, deși nu mereu se vede asta, și de-a lungul timpului am fost mai mereu în căutarea unei teme de care să fiu perfect mulțumit. Blocksy a cam reușit asta, cu mici excepții. Încă sper că vor adăuga setarea de dark mode, ca să pot oferi varianta luminoasă – un paradox, nu? – fără un modul anume. În rest… e rapidă, se actualizează des și poate fi personalizată foarte ușor chiar și de către începători.

    • Domnu’, dar dumneavoastra stiti ca se poate bibili in setari sa fie luminoasa. Sau, stai asa, tie iti place dark si vrei sa ai si light. Atunci, da, chiar e o setare ce ar fi binevenita 🙂

      Ieri am luat si varianta premium, acum testam la greu 😀

      • Eu merg pe free, deocamdată. Nu am găsit încă un motiv pentru a trece la un plan plătit. Da, știu că se poate. De acolo am făcut-o întunecată, însă știu că nu toată lumea vrea „pe negru” așa că aș vrea o opțiune și pentru ei. Sper să apară la un moment dat una ok.

  2. Ziceau că lucrează la ceva funcție în urmă cu ceva timp, dar încă nu a apărut. Va veni ea, sunt sigur, că sunt actualizări destul de des. Abia aștept să descopăr setările suplimentare.

  3. Am folosit Astra foarte mult în ultima vreme. Ultimele 6-7 site-uri de prezentare pentru clienți au văzut doar Astra și acum am unul în progress. De Blocksy am auzit doar recent, nu știu de ce.. dar o să o încerc.

    • Blocksy are o groaza de chestii din start (fara sa platesti premium). Chestii care la Astra intra la pro (up arrow, meniu o idee mai aranjat etc.). Testare placuta 😉

  4. Când am văzut titlul articolului ăstuia, am zis că l-am apucat pe Bunuțu d-un picior și nu-i mai dau drumul :)) că io, la început de drum pe WP, m-am învârtit p-acolo ca o rață în derută și până la urmă am ales Sapor, pe criteriul foarte obiectiv “it so preeeettyyy” 🤷‍♀️

    Așa că, după cum ziceam, am citit cu mare interes și apoi am mai citit o dată și… Mă uit ca broasca la contor și mă ia groaza că nu înțeleg nimic și aoleușivaideminecemăfac, n-o să mă pricep niciodată la chestiile astea.

    Da lasă, că mă fac io mare, mai citesc pe ici, mai ciupesc o informație pe colo și oi scoate-o eu la capăt.

    Până una alta, mulțumesc, am salvat articolul, poate peste 1 an – 2 o să fiu mai luminată 😁

    • Iulia, daca ai timp si chef, poate facem un zoom call de vreo juma de ora, o ora si iti arat una-alta. Eventual iti pot seta tema asta “as we speak”. Spre finalul saptamanii viitoare is mai libera. Nu te costa nimic, daca te pot ajuta un pic, o voi face cu drag 🙂

      • Băi, m-am blocat… Seriously, chiar si face asta pentru un necunoscut de pe net? Wow! Mi s-au dus cuvintele, iar asta e bizar tare, că io de obicei am cuvintele la mine 🥺

        Facem oricând zici tu, măcar să îți pot mulțumi față în față ❤️ Ne “auzim” pe mail oricând vrei. Sau pe fb sau cum zici. Mulțumesc, încă nu îmi revin!

      • De ce nu? Vezi ca am trimis email. Dupa vinerea viitoare vedem cum putem stabili ceva. Daca te pot ajuta, o voi face 🙂

  5. Eu folosesc în ultimii ani în procent de 99% tema GeneratePress Premium, pentru care am licență. La fel, Elementor free în 99% din cazuri oferă cam tot ce vreau. Pe hostingul shared de la Hosterion (au servere și la Dallas, din câte știu) sau Simplenet.ro (știu că au și ceva pe extern), cu Lite Speed Cache, micile site-uri de prezentare sunt destul de vioaie.
    Eu sunt inginer de meserie, îmi place să optimizez chestii, să “strâng șuruburile” mereu.
    Recomand GeneratePress Premium, au suport fantastic, eu sunt coșmarul lor :): https://generatepress.com/

    • Sunt multi pe marketing afiliat cel putin, din ce stiu eu, care jura ca generate press e dumnezeul lor. Nu am folosit, dar stiu ca e super bun. Misto ..

  6. Doamne ferește-mă cu teme WordPress concepute de la zero, nu vreau nici măcar să mă gândesc, însă hei, bravo ție că ai reușit să faci teme 100% de la zero.

    Eu am revenit după ani și ani la blog și e totul mega aiurea (cel puțin mie așa mi se pare). Adică să am 2 pluginuri în plus doar ca să am vechiul WordPress? urâtă chestie.

    Văzusem pe Facebook recent că au împlinit 20 de ani. Cumva mă cam oftic că nu știu să merg cu noul WordPress cu blocurile lui cu tot.

    Despre temele gratuite de mai sus, sincer? Doar 3? Mă așteptam să ai cel puțin 10 în listă 😀 Eu am ales așa, de bun venit tema Apace gratuită de la ThemezHut, probabil pe viitor, dacă mă prinde cu blogul încerc ceva premium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.