Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Dintii la romani …

Avem o istorie tristă în domeniul îngrijirii dinţilor. De la faptul că suntem o naţie în general “nespălată” (sunt mulţi care nu se spală pe dinţi măcar zilnic) până la pierderea majorităţii dinţilor spre o anumită vârstă. Chestie relativ de înţeles acum 20 de ani, pe când era aproape imposibil să găseşti un dentist decent, dar care nu ar trebui să se mai întâmple acum.

Din păcate genele pentru dantură le-am moştenit prost, aşa că am stat rău de tot la capitolul ăsta cam din totdeauna. Dacă unii nu fac carii cu zecile de ani, eu le făceam repede şi “bine”. După 2 tratamente pe canal la 12 ani, făcute pe viu de ceea ce se cheamă “măcelari”, nu dentişti, am decis până spre 17-18 ani că nu mai doresc să aud de tagma asta profesională. Mare prostie, pentru că oricum era nasoală situaţia, aşa că periodic mă trezeam cu câte un abces şi dureri ca din senin, pe care le tratam cu algocalmin, că tot era la modă, sau un antibiotic şi mergeam mai departe.

Pe la 18 ani un foarte bun prieten, dentist de felul lui, a reuşit să mă convingă să îi încerc serviciile. Problemele mele cu dinţii erau deja foarte serioase, aveam carii şi pe incisivi, iar măselele erau ca după bomba de la Hiroshima. Mi-era foarte clar că nu prind 25 de ani cu toţi dinţii şi totuşi refuzam să mai merg la dentist.

Nu ştiu cum a reuşit să mă convingă, poate pentru că ştiam că e un tip OK în general şi speram că nu mă minte, când îmi spune că nu e normal să sufăr în scaunul respectiv. Vă puteţi imagina în ce hal am tremurat la primul consult. A lucrat un dinte nu atât de cariat şi am descoperit cu mare plăcere că anestezicul “obişnuit” nu ţine la mine. Oi fi eu mai a naibii, nu ştiu.

După ce am băgat la cap că trebuie să-mi anunţ orice viitor stomatolog că nu prinde anestezicul respectiv, următoarele ture au însemnat chestii mai serioase, cum ar fi minunaţii molari aproape distruşi. Nu mă pot plânge că am suferit la el, pentru că nu intra cu freza decât după ce-mi era toată falca ţeapănă. Am tratat atunci tot ce trebuia şi am pierdut şi un molar.

O altă chestie pe care am învăţat-o de la el a fost că nu e normal să renunţ la dinţi aşa uşor. Ca tot românul darnic cu dinţii, de parcă ne cresc anual alţii noi, spuneam şi eu “dă-l încolo, scoate-l”. Până m-a luat o dată de guler şi mi-a explicat ca la proşti că, dacă tot scoţi dinţi nu rezolvi nimic şi că el cel puţin luptă pentru fiecare ciot.

I-am mulţumit atunci şi îi voi mulţumi o viaţă întreagă că mi-a arătat cum poate fi o vizită la dentist, că mi-a salvat aproape toţi dinţii, de am ajuns la 30 de ani cu dantura aproape completă.

Înainte de tratamentul de orto, dentista mea de la clinică a trecut din nou la munca de reparat pe aici-colo, pentru că, exact ca un român sadea, când m-am văzut cu sacii în căruţă, nu m-am mai obosit să cheltui bani o dată sau de două ori pe an pentru un consult/detartraj. Nu a mai fost nebunia de altă dată, au trecut mai mult de 10 ani de când am avut ultimul abces, dar era “căriuţe” ce puteau face probleme în viitor.

În ultimii 3 ani am intrat în tratament ortodontic, aşa că vizitele dese la clinică nu mai au treabă cu carii, dar cu tot felul de minuni pe care le-am purtat şi le port. Am pierdut şi 3 dinţi pentru a face loc celorlalţi 28 (mda, am şi măselele de minte, îs tare), pentru că dinţii mei au fost prea mari pentru o gură mică (mda, ştiu că ăiă de mă cunosc râd cu lacrimi la faza asta, că, la figurat îs gură mare), aşa că s-au înghesuit în cele mai nasoale moduri. Iată că pierderea molarului nu mai este atât de tragică, dar oricum mi-am băgat în cap să nu mai pierd dinţi amboulea.

Mor când citesc sau aud cum alţii spun foarte lejer “scoate-l”. Asta când dintele netratat începe să doară, tocmai pentru că ultima vizită (forţată) la dentist a fost pentru a scoate altul sau doar când nu a mai putut suporta durerea. Nu vă mai bateţi joc de dinţi, că nu cresc alţii în loc. Şi un dinte scos va afecta şi “vecinii” săi, mai ales că problemele nu se termină doar că aţi scos un dinte. Parodontoza cu care se luptă cam toţi cei neamatori de detartraje şi control periodic va afecta pas cu pas fiecare dinte. Şi ajungeţi la 60 de ani cu proteză, când aţi putea mânca bine-merci pe dinţii voştri.

Nu mai există scuza că te chinuie dentistul, mai ales acum, când e plin internetul de informaţie. Întrebaţi în jur, citiţi recenzii, sunt cel puţin câteva sute de cabinete în toată ţara care lucrează SUPER BINE, pentru că interesul lor este să meargă treba şi să nu le plece clienţii de la prima întâlnire. Prietenul meu lucra excelent deja prin 96′, nu pot crede că în toţi aceşti ani nu s-au ridicat şi alte cabinete dentare de calitate.

Să-ţi tratezi dinţii nu e chiar ieftin, dar, dacă faci un efort o dată, pentru a rezolva “cimitirul”, e mult mai ieftin să întreţii lucrările. Să nu mai vorbim că sunt mulţi care şi-ar permite să se ocupe de dantură, dar preferă să sufere şi să piardă dinte după dinte.

Cuget că va trece mult timp până vom avea dinţi ca americanii, pentru care şi estetica e importantă şi care-şi pun copii în braces cum se iveşte ocazia. Românii încă se uită ciudat la cineva cu aparat, pentru că e ceva nou. Când aud de albit dinţii, iar pică pe spate. Aş zice că ar fi mulţumitor dacă nu am mai avea o populaţie de ştirbi la vîrste destul de mici deja. Dacă am începe să avem grijă de “muşcători”, în ideea în care ne-ar plăcea să-i folosim şi peste 30 de ani.

Şi acum să-i dăm cu votul ..

[poll id=”24″]

Mi-ar plăcea să vedem şi cum a funcţionat pentru fiecare alegerea. În cazul meu votez varianta “mers periodic”, pentru că, pe lângă tratamentul de orto suntem mereu “călare” şi pe igiena dentară. E clar că, după ce scap de aparate şi voi avea dinţi ca-n filme, nu voi mai lăsa să treacă 6 ani între consulturi. Momentan am dantura completă, fără coroane sau implanturi. Sper să rămână aşa …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

35 Comments

  1. Si pe mine ma enerveaza rau problema asta la romani. Si in cazul meu de vina a fost mostenirea: dintii lati de la tata pe maxilarul mic de la mama=incalecare la greu. Aparat de indreptat in copilarie, frustrari, rusine de ceilalti copii care radeau, si tot tacamul. Am avut totusi noroc de carii rare, asa ca n-a fost chiar dezastru. Cam de cand am devenit constienta de importanta unei guri igienice, daca nu neaparat estetice, am mers destul de regulat la dentist, iar in ultimii ani in general pentru detartraj. Un ph acid al salivei face, in cazul meu, necesar detartrajul mai des. Dupa cum mi s-a explicat cica din cauza acestui ph s-ar depune piatra mai rapid ca la altii. Pasta Paradontax si apa de gura… si se cam tine in frau situatia.
    In privinta natiunii, da, educatia e de vina. Scriam si eu ceva de genul asta (https://www.dollo.ro/2010/09/20-de-chestii-care-ti-strica-dintii/) dupa ce am vazut numeroase episoade ale emisiunii „frumusete pe muchie de cutit”, in care toate concurentele, fara exceptie, aveau niste ruine dezgustatoare in loc de dantura. Din pacate inca exista multi prosti care considera ca e mai important sa arunci banii pe parfum, toale scumpe, masini sau bijuterii, sub care sa ascunzi transpiratia, jegul, cariile sau dintii lipsa. In cazul astora nicio campanie educativa nu mai are rost. Sunt cariati definitiv la creier.

  2. Eu sunt genul de persoane care se sperie de medici si de spitale, nu conteaza ca vorbim de medic veterinar, stomatolog sau doctorul de familie. Aveam prostul obicei sa ajung la spital atunci cand imi este foarte rau, chiar daca stiam de mai multa vreme ca e ceva rau. Asta pana cand cineva din familie a patit ceva foarte urat: un accident cardio-vascular. De atunci oarecum m-am invatat minte. Si la capitolul dinti e la fel: m-am intalnit de curand cu un coleg care nu mai are niciun dinte intreg sau sanatos in gura si de atunci am inceput si eu vizitele. Pana la urma e interesul meu sa nu ajung stirb, nu?

  3. Stii ca oficial statisticile arata ca in Romania, anual se consuma un tub de pasta de dinti pe cap de locuitor?! 😀

    Dar, ca sa-ti spun un secret, spalatul pe dinti nu e totul. Chiar daca nu sunt o persoana care crede in puterea genelor asupra mediului, in cazul asta, ma gandesc de doua ori… Aici, materialul pacientului chiar face diferenta.

    Si sper sa te tii! Ca e usor sa vorbesti de foamete cand tu esti cu burta plina, respectiv cu dintii sanatosi 😉

  4. Acu’ depinde şi daca bei cafea sau cola toată ziua ori fumezi.

    Eu beau la suc de pff…orice aş face (până la un tratament de albire) e degeaba. Am încercat şi cu “Favident” şi nu s-a rezolvat. Da’ nu-i problemă, oricum o sa merg la un tratament de albit dinţii cât de curând :).

    P.S: Foarte interesantă tema…

    • Eu fac parte din categoria amintita de tine mai sus. Fumez, beau cafea si sucuri carbonatate…, dar ma spal pe dinti de 4-5 ori pe zi.
      Anual merg la control stomatologic si mereu mi se spune ca am dantura de cosmonaut. Asa ca, nu uitati de igiena orala.

  5. Sincer am avut o perioada cand m-am cam neglijat dar numai ei stiu prin ce am trecut,si am bagat la bani acum sunt curat curat fara carie ,am invatat un lucru la cel mai mici punct negru du-te la stomatolog,ca apoi poate fi tarziu….si zambeste!

  6. Și eu am avut probleme de mic cu dinții (tot din cauza genelor slabe). Aveam și eu mari probleme pînă într-o zi cînd mi-am zis singur mie să nu mai amîn atît că oricum o să trebuiască să ajung o dată și o dată în fotoliul stomatologic. Într-o bună zi mi-am luat inima în dinți și m-am hotărît să ma duc și să clarific treburile pînă la urmă. Din acea zi mă duc regulat la control de 2-3 ori pe an chiar dacă nu am vreo problemă.

  7. Si eu am bagaj genetic cu probleme pe partea asta, dar dentista mea cred ca deja s-a plictisit de mine – merg cam la 6-7 luni si s-a mai intamplat sa-mi spuna ca n-am nevoie nici macar de detartraj fiindca dintii mei sunt super ok, bine ingrijiti. :)) Pe langa detartraj imi mai fac si tratament cu fluor.

    Insa n-a fost dintotdeauna asa: pana prin clasa a 10a mi-era frica de dentist (tin minte ca in copilarie ma ascundeam sub pat numai cand ii auzeam pe ai mei vorbind despre asta). Mi-am lasat la un moment dat un amarat de nerv sa moara singur, de la sine, la o masea cariata, am avut cateva nopti in care nu dormeam de durere si amorteam maseaua cu gargara cu palinca, tzuica – atat de frica mi-era sa merg la dentist. Copil tampit!

    Dupa care…… tata a avut parte de chirurgie dentara, operatii etc si a inceput toata familia sa mearga la o alta dentista, mai precis la sotia doctorului care l-a operat pe el.
    O recomand cu mare drag oricui, daca nu era ea poate nu-mi rezolvam nici pana azi problemele dentare. La fel ca si in cazul tau, a incercat sa-mi pastreze fiecare ciot pe care-l am, mi-a explicat super multe lucruri si mi-a raspuns la toate intrebarile idioate pe care le aveam, si nu in ultimul rand… m-a facut sa-mi iasa din cap ideea de tratament de albire. :))

    E foarte important sa dai de un dentist bun, care sa aiba rabdare cu tine. Costa mult, dar merita.

  8. Nu e chiar așa cu scosul dinților. Eu am insistat odată să-mi pună plombă în loc de coroniță și o vreme a mers, dar când a cedat s-a ales praful de dinte. În loc de o coroniță chioară, m-am ales cu un implant.

  9. Pe mine experienta m-a invatat sa nu las pe maine ce pot face azi,mai ales in cazul dintilor,mai am si eu o plomba care trebuia facut coroita si sper ca lunile astea sa o rezolva ca tare mi-e frica ca ramn fara dintisor daca o mai las asa,deci tre s-o sun pe Zana Maseluta sa ma programez,V-am pupacit!

  10. INtr-un articol trecut spuneai de Amsterdam si ca vei merge acolo.

    La 1600 oamenii aia pictau portrete care arata mai bine ca pozele. Noi romanii ne luptam cu turcii si nu eram inca o tara.

    Suntem in urma cu vreo 500 de ani la toate capitolele nu numai ingrijire dentara

  11. eu de cand am frate care lucreaza in domeniu(tehnician, nu dentist) nu mai scap asa usor cu “las ca imi trece”, ceea ce nu e rau, dar tot imi e frica de dentist

  12. Am pățit-o cu dantura ca și tine. Nu sunt fricoasă de felul meu, dar când mergeam la dentist, mi se tăiau picioarele, mă lua cu leșin. Am avut mare noroc de o dr grozava, care m-a tratat în primul rând de frică. Așa am rămas cu toți dinții, datorită ei. Dar, deși nu mai am scuza fricii, nici acum nu merg regulat la control. Doar când simt ceva în neregulă, mă forțez să ajung. Ultima oară mi-a găsit 3 carii.

  13. Eu am avut problema cu dintii de mica. Urlam de durere. Am fost la dentist de nenumarate ori, am intalnit babe care mi-au stricat maselele, aveam infectie inauntru. Asta am aflat acum 2 ani cand a venit mama in tara si mi-a dat bani ca sa-mi repar dintii.Am nimerit un dentist bun, mi-a lucrat dintii la perfectie. nu mi-a cazut nici o plomba pana acum. Sunt tare multumita ca nu mai am probleme.

  14. În afară de a-i invidia, ar trebui să-i mai şi imităm pe americani în privinţa danturii. Rolul biologic al dinţilor îl ştim cu toţii, dar ei au dat şi dau foarte mare atenţie şi rolului social al unei dentiţii intacte şi strălucitoare. Persoanele care vor să aibă succes în societate (şi ei toţi vor să aibă succes!) nu uită că o dantură intactă şi îngrijită e o componentă importantă a carismei.

    • Eu aș propune ca femeile să-i imite și în privința bustului. Doar știm cu toții că un bust generos e o componentă importantă a carismei.

      • De acord cu Cristian. ;))

        Pe de-o parte, americanii sunt multi si nu sunt toti americani, sunt multi si romani, adica sunt americani, dar au obiceiuri ca si noi: se mai cearta cu apa, cu pasta de dinti, cu deodorantul, etc. Sunt si americani dintre aceia.

        Pe de alta parte, aia care au dantura alba si curata, inclusiv actorii, merg des si regulat la dentist, iar pentru ca isi permit au dat carute de bani sa-si inlocuiasca dintii stricati cu unii artificiali, dar identici la forma cu cei originali. Plus ca toti sau majoritatea fac tratament de albire sau folosesc diferite produse de albire.
        Doua dintre cele mai populare la ei sunt “Crest Whitestrips 3D” si “Listerine Whitening Strips” si derivate ale acestora. Sunt foarte bune pentru ca acestea contin peroxid de hidrogen, cea mai buna solutie de albit dintii.

        Acum 9 luni, deoarece aveam toata dantura buna, dar cam ingalbenita, am zis ca ar fi pacat sa nu-mi albesc dintii si am folosit “Crest 3D White Whitestrips Professional Effects” si am fost chiar multumit. Evident, dintii n-au ajuns la albul lor natural, adica albirea a ajuns undeva pe la 70-80%, dar observabila pentru cei din jur. Daca imi mai luam o cutie, sunt sigur ca ajungeam la 100%, the perfect natural white.
        Dintii se ingalbenesc fie ca te vrem, fie ca nu, fie ca ne spalam de 3-4-5 ori pe zi, fie ca nu ne spalam deloc, pentru ca majoritatea alimentelor si bauturilor pe care le consumam contin coloranti, acestia din urma fiind cauza ingalbenirii dintilor.

        O idee ar fi sa mancam numai fructe si sa bem numai apa de la izvor ca sa nu ni se ingalbeneasca dintii… si, evident, sa ne spalam regulat dantura, dar cum nu mai traim in copaci si nu putem sa ne abtinem de la un pahar de cola/vin/apa de la orbinet (deci, cu clor) sau de la un hamburger, dintii ni se vor ingalbeni fara dar si poate.

        Solutia? Spalarea regulata de minimum doua ori pe zi; ideal dupa fiecare masa. Asta este solutia pentru a ne pastra dantura sanatoasa, iar pentru o respiratie placuta este necesara spalarea dintilor sau folosirea apei de gura de cate ori simtim nevoia.
        Pentru a ne mentine albul dintilor, ori traim in copaci, ori folosim produse sau tratamente de albire.

    • Zina americanii dau importanta igenei dentare pentru ca tratamentele dentare sint extrem de scumpe. Asa ca e mai bine sa previi decit sa repari cind e prea tirziu.

  15. ma, am o dentista excptionala, m-a scapat de probleme din gura (a durat cam un an … vizite regulate…si eu aveam oroare, ptr ca pana la ea dadusem de macelari)…acum, daca nu ajung din 6 in 6 ;uni la ea (ca uit) ma suna ea sa merg 😉 …asa ca ma duc regulat

  16. Mai si eu am avut prima experienta cu niste macelari,dar am perseverat ca dantura nu merita neglijata, si pana la urma am ditisori destul de curati, si chiar pot spune ca ma mandresc cu ei!

  17. Dojo, daca amicul tau e dentist e din Bucuresti, zi-mi si mie adresa cabinetului, te rog 🙂

  18. Experienta cu “macelarii” se pare ca apare la mai multi. Aceeasi situatie m-a indemnat si pe mine sa nu mai calc pragul unui dentist timp de cativa ani. O foloseam pe post de scuza perfecta.

    Iar in ce priveste igiena orala la romani, se mai foloseste si acum in multe locuri apa cu sare, pasta de dinti continand chimicale si fiind astfel un fel de lucrarea diavolului.

  19. Tare am impresia ca preturile prohibitive ale tratamentelor medicale fac ca romanii sa ajunga fie cu dintii stricati fie cu experiente extrem de neplacute.
    Am prieteni de familie ce s-au dus in Ro pentru servicii medicale la “dentisti foarte buni” si s-au intors cu probleme mai mari decit au plecat.

  20. Si acum am o carie destul de urata, adica o spartura mai exact si imi este frica sa ma duc… din pacate. Am trecut prin vreo 3 operatii si nu mi-a fost teama, dar de dentist crede-ma ca am o frica.. nu stiu de ce oare.

    In curand cred ca o sa ma duc pentru ca deja durerea cateodata e insuportabila… Cat de spalat pe dinti, eu recunosc, ma spal cam de 3 ori pe saptamana, cateodata si mai des (Daca mananc ceva ceapa, usturoi sau alte chestii). Si da, sunt NEFUMATOR cu N si F mare

  21. da, si povestea mea referitoare la capitolul asta este foarte asemanatoare cu a ta. Am inceput sa ma asez pe Scaunul Acela fara stringere de inima atunci cind o fosta colega de liceu acre a urmat stomatologia mi-a aratat ca treaba asta poate fi si altfel. Si mi-a aranjat niste dinti acu 10-15 ani cu care nu am mai avut nici o problema de atunci. Oricum, eruptia cariilor are loc unde va in pubertate/adolescenta dupa care se mai potolesc.

  22. Ma duc la dentist imediat ce apare o problema. Am experiente destul de neplacute cand vine vorba de acest subiect.
    Ma bucur, slava Domnului, ca nu am mai vazut un dentist de cativa ani.

    Fac si eu ca Enrique Iglesias : ma spal pe dinti dupa fiecare masa, numai sa nu fiu nevoit sa apelez la un dentist.

  23. Recunos ca si eu am o verisoara stomatolog dar e tocmai la Cluj si este destuld e priceputa,cred ca am sa ma rsisc sa ma duc sa stau cateva zile la ea sa-mi mia fac ce e de facut….vreu sa fiu gigea si sa smile:)

  24. Nu cred ca dentistii romanii sunt asa de prosti, in trecut sufereau si de lipsa de material, trebuie sa tinem cont de asta daca vrem sa-i judecam. Cat despre strategia cu scosul dintelui imediat, sa vezi dentistul pe care l-am vizitat eu in Cehia, lui nu-i plac maselele de minte, le scoate pe toate.

    La noi cred ca e o imensa lipsa de educatia in domeniu. Nu se fac campanii in scoli ca sa previna, nu ii invata nimeni pe copii si mai ales pe parinti, cum trebuie sa te speli, sa folosesti periuta interdentara (la noi e moda cu ata dentara care e apa de ploaie sau mai rau), sa folosesti apa de gura samd. Eu am pb mai mari cu gingiile decat cu dintii, cred ca majoritatea dintre noi uitam gingiile si e trist pentru ca poti pierde dinti sanatosi (nu e cazul meu, inafara de doua plombe facute la 26 de ani, restul e echipamentul de origine)

    Eu cu toata frica mea de dentist am refuzat anestezie la doua plombe si nu am avut nimic, asa ca nu prea imi mai e frica de doctor acum 🙂

  25. Dupa cateva experiente cu macelari, ajunsesem sa plang doar cand auzeam de dentist. Preferam masele scoase pe viu de felcer. Dupa ce m-am mutat in alta tara, mi-am invins jena si am mers la control. Si acum imi aduc aminte de atitudinea doctorului, un om exceptional, care si-a pus mainile in cap cand am deschis gura. Rezultatul? Dupa doi ani, dantura impecabila, cu 5 implanturi( din pacate). Realizate insa in asa fel incat nu mai stiu eu care sunt ai mei si care nu. Asa cum spune Dojo, tineti cu dintii de fiecare dintisor, ca implant nu ii doresc nimanui. Am avut 6 injectii de anestezie la penultima sedinta, care a implicat 2 implanturi pe stanga si o spargere de maxilar pe dreapta, ca osul se restrange dupa ce scoti dinti sau masele. Senzatii tari, nu gluma. A fost singura data cand mi-am dorit sa mor ca sa se termine.
    Si am platit, fara exagerare, peste 12.000 de euro. Pret platit pentru idiotenia unor parinti care nu sunt in stare sa isi educe copilul si rezolva tot cu “hai la x, ca are cleste”.
    Acum, am ramas cu traume: la 6 luni detartraj, periuta de dinti profi si copil spalat pe dinti de la 4 luni, cand i-au aparut primii dinti.
    Si ce nervi ma apuca atunci cand vad copii de 2 ani cu dinti deja cariati sau cand sotul e atat de obosit incat pur si simplu se arunca in pat!
    In concluzie, aveti grija de dinti, ca sa nu ajungeti sa va dati cu capul de pereti dupa.

  26. Sincer prima mea experienta cu un dentist a fost un calvar..mi-a scos nervul pe viu…era sa-i rup scaunu …aveam oroare cand ma asezam pe scaun ma lua tremuratul…..acum dupa multiple “antrenamente” mi-am revenit…si am niste dintisori demni de invidie…si zambesc…deci nu va neglijati duceti-va din timp la dentis…si nu uitati sa zambiti!

  27. Foarte bune sfaturile tale. As vrea sa vad mai mult efort din partea familiei in acest sens. Eu am avut si inca am probleme f.mari cu dintisorii din cauza ca atunci cand eram mititica nu am fost invatata sa mi-i ingrijesc. Prima masea mi-a fost scoasa pe la 10 ani iar la 13 ani aveam deja dintii din fata pusi. :-s. Primul meu dentist era un soi de macelar pe care l-am si muscat de deget refuzand mai apoi sa mai merg la el. Mi-a scos o masea fara anestezie si apoi scotocea prin gingia mea cautand bucati. Mi se pare ca am si lesinat de durere, tot in mainile lui. Desigur, parintilor mei li se rupea inima dar… tata imi zicea sa fiu barbata. Da, zi-i asta unui copil de 11 ani care adormea cu algocalmin in gura zile in sir. Ma rog. Pe la 22 de ani am descoperit doctorita perfecta. A avut atat de multa rabdare cu mine incat atunci cand mergeam la ea, ii ziceam bancuri inainte sa imi faca anestezie. E extrem de calma si implicata in ceea ce face unui pacient. Sunt intr-adevar multe probleme care au un fond genetic, dar problema noastra principala sta in educatie. Ma rog, ca ai mei copchii, sa nu mosteneasca genele mele, dar vreau sa cred ca voi face tot ce pot ca piscotii mei sa nu sufere cum am facut-o eu.
    Referitor la intrebarea ta, pentru cei care nu au probleme, consultatia periodica e un must. Si nu doar in ceea ce priveste igiena orala. Anual ar trebui sa revizuim totul. Daca ai probleme cu dintisorii … e cel mai bne sa le rezolvi pe toate odata. Macar stii ca ai scapat de-o treaba. E mult mai usor sa intretii decat sa tot tratezi.

  28. Buna, Dojo!

    Spui ca ai avut 2 obturatii de canal la varsta de 12 ani (deci dinti permanenti, banuiesc). As avea cateva intrebari:

    1. Ce dinti au fost acestia din moment ce nu ti s-au pus coroane? (Am citit ca pe anumiti dinti devitalizati (molari, premolari) se recomanda punerea de coroane.)

    2. Ai avut vreodata probleme cu acei dinti obturati pe canal? Iti rezista si acum fara dureri, probleme? (Ma intereseaza rezistenta in timp a unor astfel de lucrari.)

    3. Si, in cele din urma, care dinti au trebuit scosi pentru tratamentul ortodontic? Te-ai simtit bine dupa aceea? Ai observat vreo modificare a fizionomiei?

    Este adevarat ce spui in articol despre “dintii la romani”. De asemenea, multi parinti sunt responsabili de pagubele dentare timpurii ale copiilor lor, prin dezinteresul total fata de acest aspect. Totusi, tanara generatie de parinti mi se pare mai implicata si mai informata, asa ca sa speram ca lucrurile se vor remedia, cel putin de-acum incolo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.