Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Votul de duminica: relaxare fiscala

De câteva săptămâni fac un efort zilnic de a scrie, să nu mai spună lumea că-s dusă de acasă (şi la propriu şi la figurat) şi las ăia 5 cititori să plângă după geniala scriitură. Şi, dacă tot m-a pocnit “limbariţa”, cuget că e o idee bună ca, o dată pe săptămână, să arunc o piatră în apă şi să aştept ca alţii s-o scoată.

Vă invit deci săptămânal să participaţi la “Votul de duminică”. Să votaţi varianta care vi se pare potrivită şi mai ales SĂ COMENTAŢI. Să vedem de ce aţi ales o variantă de răspuns. Vă mulţumesc anticipat pentru participarea la acest “joc”.

Şi acum, că am explicat ce şi cum, propun să povestim despre “relaxarea fiscală”, că tot o avem pe buze de luni bune. Opinia majorităţii este că mai puţin şi plătim aerul respirat, dacă n-o fi şi taxa asta prin lista deja existentă, că întregul sistem este prost gândit şi la fel de modern ca armurile de cavaleri în Razboiul din Golf. De la noile cozi pentru cei cu PFA sau DA, la impuneri de 2-3 lei, pentru plata cărora costă mai mult biletul de tramvai, la toate minunile de impozite şi născociri. Pentru un antreprenor doar faptul că are contabil îl ţine probabil departe de un suicid. Adăugăm acum scandalul cu cele 3 “acte” ce se vor depune la cele 3 instituţii cunoscute pentru eficienţă şi bunăvoinţă, alţi draci sau dumnezei, după cum stă fiecare cu spiritul religios.

În altă ordine de idei însă, la fel de certă este disponibilitatea românului de a “scăpa” de plăţi, oricum s-ar putea. Cred că am auzit mai des despre cum să “decontezi” una-alta sau să fentezi statul, decât să fii la zi cu toate. Nu neg, e plin de taxe cretine (îmi amintesc că iar au trimis cei de la Radio Timişoara “factură”, deşi “proprietarul” apartamentului plăteşte deja taxa radio-TV, iar eu întâi mă sinucid şi apoi le ascult emisiunile), aşa că această corectitudine frizează falimentul.

Deci, normal, reacţia este: simplificaţi porcăria asta. Adunaţi taxele într-una mare şi tare, lăsaţi plăţi online sau orice înseamnă să nu stai ca boul la cozi şi plătim.

Bun. Şi acum Aghiuţă tot nu-mi dă pace şi fac pe avocatul lui. Să zicem că, printr-un cataclism cosmic scăpăm de nebunia de acum. Vom avea un impozit. Punct. Şi va fi chiar la  un procent de bun simţ. Oare în aceste condiţii, când suma de plătit nu este enormă şi plata e simplă în doi timpi şi două mişcări chiar (simţiţi ce eficienţi suntem?), VA PLĂTI ROMÂNUL CORECT? Sau o va da la întors?

Aveţi microfonul 🙂

[poll id=”2″]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

31 Comments

  1. eu tind sa cred ca majoritatea ar plati corect, pentru ca iti dai seama ca toti s-au saturat de toate rahaturile de acum si daca toate ar lua o cale normala, asa cum ai zis tu, atunci spun eu ca majoritatea ar fi fair-play.

    Dar (urasc dar-urile astea), cred ca or sa fie si romani care nu se vor lasa de fentat fiindca vor urmari conceptul “daca au scazut, de ce nu sa nu scad si eu mai mult? Si-asa am fost futut de ei cam am fost corect. Sa-i fut si eu cand is ei”.

    Dar (iarasi) nu cred ca se va intampla acest lucru si anume ca va reveni totul la normal.

  2. Pa dracu’! Adica am votat nu. Unele din primele amintiri ale vietii mele sunt legate de maruntisuri sparlite scoase de pe sub haine. Am vazut multi prea multi oameni “ciupind” si majoritatea nici nu considera ca ar fi un lucru rau. Din punctul lor de vedere, ei sunt folositi, furati de “ai mari, barosani” si in felul asta nu fac decat sa-si ia inapoi o parte din ceea ce e de fapt al lor.

  3. Imi poate spune si mie cineva cum poti sa “fentezi” impozitele?! Ca eu din cate stiam daca nu le platesti cand trebuie tot va trebui sa le platesti la un moment dat.

    • Le platesti, dar mai mici… lucrezi la negru, facturezi doar minimul necesar, treci angajatilor salarii minime pe cartile de munca pentru a plati minimul de taxe, iti decontezi pe firma pana si crema de hemoroizi, iti inchiriezi propria casa ca sediu de firma si-ti pui o chirie astronomica, pe care o bagi in buzunar si o scazi de la cheltuieli… etc., etc., etc. … Scopul e ca, la final de luna/an, sa fii cat mai aproape sau chiar pe zero, pentru a plati impozite si taxe cât mai mici.

      As putea da zeci de exemple, numai de la ultima firma unde am fost angajata… O minte care cunoaste legea poate gasi tertipuri de a o fenta in moduri care depasesc orice imaginatie a omului de rand! 🙁

      As merge si mai departe si as spune ca legea e anume conceputa cu mari lacune, pentru ca gigantii financiari, prin aceste tertipuri, sa castige averi din “evaziuni fiscale legale”.

      Deci categoric NU, Nu si NU! Romanul – ca specie – nu va fi in veci corect! Mereu va exista paranoia ca altcineva nu e corect cu tine, ca si ceilalti precis fura si ca n-o sa fii chiar tu fraierul care plateste tot ce i se cere!

  4. Nu cred. Românul s-a obișnuit cu fentarea statului și cu cotirea de la plata impozitelor încât am ajuns ca la atâtea impozite, cele mai multe taxe și impozite, ca număr, România le are, să se mai adauge altele pentru că bugetul statului e unul mic.

    Oricât de puțin ar sta la coadă, sau chiar deloc, mi-ar fi greu să cred că angajatorul va trece pe contract salariul real a unui angajat sau că un comerciant își va trece toată marfa în acte.

    Însă, n-ar fi rău să vedem într-o bună zi lipsa cozilor.

  5. Am votat nu. Cred ca ar creste numarul celor ce isi vor plati impozitele, dar vor ramane inca multi cei care vor considera ca daca si-asa n-au venituri prea mari, pot fenta statul. Ca vorba aia, fata de cat fura “ai mari”, ce mai conteaza 10-20 de lei ai lor?

  6. Și eu am votat nu. Românu’, dacă ar fi după el, ar sta să i se înmoaie și posmagii … de lene, prostie, ipocrizie, sfidare etc. Și poate pentru că nu mulți nu mai cred și nu acționează în spiritul ”corect”.

  7. Multumesc tuturor pentru voturile voastre si pentru comentarii. Astept cu drag opiniile celor care au votat si inca nu au comentat sau inca n-au pus “stampila”. O duminica frumoasa 😉

  8. Mama ce pareri bune avem despre noi :))

    Daca se permite, normal ca-l vor fenta angajatorii! Despre ei e vorba ca noi ca persoane fizice daca nu platim…fugim…
    Dar, plata online? niciodata…unde sa se duca nepotii, nepoatele, verisorii si alte rude care sunt acum pe posturile de functionari publici? Unde s-ar duce spaga? La IT-ist?

    Ideal, asa ar fi ca sa fie totul mai usor, centralizat si rapid dar nici una din chestiile astea nu este atuul nostru 🙂

  9. ..sincer cred ca oricum s-ar strange mai multe impozite daca s-ar plati o singura taxa mare si tare..chit ca ar mai fi cate unii care nu ar plati-o…insa majoritatea din noi pierdem ore intregi plimbandu-ne de la o casierie la alta…

  10. Eu nu pot sa cred ca cineva a votat: “Da, romanii vor plati cu mare placere in acest caz”.
    Romanii nu ar face asta nici în ruptul capului.Cu exceptia oamenilor de rand, care indiferent ce legi ar fi, ei si-ar plati datoriile catre stat,mereu vor fi si persoane care se cred mai presus de lege.
    În general,acestia sunt tot cei cu bani,directori sau patroni, care încearca sa “fenteze” statul si sa nu mai plateasca sau sa amane platile.Situatie în care se poate vedea ca nu o fac din neajunsuri ci din rea-vointa.

    • Si eu cred ca cele doua variante de raspuns au fost tendentios formulate… :))
      Cu mare placere… nu, in niciun caz! 🙂
      Poate asa… cu buzele stranse a paguba, da. 🙂

  11. […] 29th, 2010 | No Comments | Posted in Aberatii nocturne TweetDojo (aia mica care stie webdesign si blogging cat sa bata ca fundulet pe majoritatea celor care se cred […]

  12. am votat si eu nu, dar nu pentru ca romanul e mai cu mot. din cate vaz eu prin filme si pe la altii se poarta fentatul statului pe ici pe colo, numa’ ca acolo iti zice contabilu’ ce si cum.
    poate dojo ne va spune mai multe de la amercani.

    stiu ca era vorba doar de un vot amarat, dar nu pot sa ma abtin sa zic ca lucrurile ar sta mult mai bine daca marile companii nationale si alte firme “de stat” chiar si-ar plati la timp macar juma’ din taxele si impozitele pe care ar trebui sa le plateasca si n-ar fi iertate, asa din cand in cand si reesalinate si re-ce-o mai fi in restul timpului, si eventual ar fi amendate pt neindeplinirea obligatiilor fiscale ca si restul muritorilor.

  13. nu doar romanul nu ar plati taxe. chestia asta e valabila oriunde in lume.
    da’ o s bag un trackback ca am cam lungit cometariul…

  14. am mai pus un comentariu asemanator la un post mai vechi de-al tau legat de maternitatea Giulesti. Problema ar trebui atacata din 2 directii: pe de o parte simplificarea, aducerea taxelor la un nivel de bun simt iar pe de alta parte BICIUL care sa asigure respectarea legii, in acest caz plata taxelor.

  15. Ce am observat din comentarii e ca desi probabil toti au pana in 35 ani mentalitatea e a unor babe de 50 ani.
    In primul rand aici era vorba de impozite “personale” pe pfa, da sau chiar cele pe locuinte si alte porcarii. Nicidecum de impozitele platite de companii.
    Daca sunt fraier si aleg sa locuiesc in Romania e treaba statului roman daca reuseste sa determine companiile care activeaza aici sa plateasca corect si sa nu mai evite prin diverse cai.
    Problema mea e ca desi sunt fraier si mai stau in romania e ca pentru a platit 2-300 lei impozit trebuie sa ma umilesc maxim. Despre asta e vorba aici. Companiile care vor sa ocoloeasca in vreun fel sau altul plata impozitelor o vor face si cu 100 impozite de platit si cu unul singur.
    Dar noi cetatenii fraieri am aprecia mult mai mult sa platim online fara umilinta si varice la picioare.

    • Cred ca toate “babele de 50 de ani” 🙂 se refereau, in comentarii, la impozite in general, nu la PFA sau companii anume… Nici din textul Ramonei nu reiesea ca ar trebui sa ne dam cu parerea doar pentru situatia PFA…

      Ca altfel, o-ho! SI eu, daca as fi PFA, mi-as plati taxa, ca sa dorm linistita, cu sau fara stat la cozi… 🙂

      p.s. Nu toti locuim de fraieri in tara asta… Cineva tot trebuie sa ramana si aici; eu astept o migratie in masa si, dupa ce dispar toate scursurile, sper intr-o viata mai buna in Tara Mea! :))

  16. Ca persoana fizica nu ai cum sa eviti sa iti platesti impozitul. Doar sa il amani, dar il vei plati cu penalitati la un moment dat.
    Ca PFA probabil ca ai cu neinregistrand in contabilitate valoarea prestatiilor, dar si aici e cu dus si intors pentru ca nu stiu cati ar accepta prestatia ta si ar fi de acord sa nu le dai chitanta sau sa le facturezi valori mai mici. In fond ideea de pfa e pentru a putea elibera chitante celor ce necesita.
    Pt. DA cred ca se aplica cam aceleasi idei.
    Asa ca eu chiar nu pricep de ce au votat babele respective ca romanii ar fenta plata impozitelor pentru ca lucrul asta nu este foarte posibil daca nu esti o companie. Ori titlul sondajului se refera la ROMANI nu la companiile ROMANESTI. Ca se fura pe rupte aici e una, dar ca oricine are in cap ca poti fenta impozitul ca persoana fizica…
    Cred ca sondajul se referea strict la persoane fizice, da sau pha. Dar toti sunt stresati ca se fura peste tot si ca atare nici nu se mai obosesc sa citeasca atent ceea ce sunt intrebati.
    In romania nu o sa se schimbe nimic asa cum nu s-a schimbat nimic in tarile sud-americane sau africane in ultimii 40-50 ani. Vor dispare actualii si locul lor va fi luat de copii, cunostinte sau de altii dornici de furat. Asa ca nu are cine sa mai schimbe nimic.
    Deci tu carla stai si viseaza mult si bine.

    • Si daca tot era vorba de vot, mi se pare mie sau tu dai un vot de blam tuturor celor care au raspuns negativ in acest sondaj? 😀

      Si eu, si tu, si toti ceilalti suntem vinovati in egala masura ca in tara asta lucrurile merg prost, chiar daca furam sau nu, chiar daca toleram sau nu furtul altora… E nevoie de un mic genocid, ca sa te descotorosesti de toti copiii parintilor de acum…

  17. ma bag si eu ca musca in lapte. chiar si ca persoana fizica poti fenta nitel impozitele.
    te intelegi cu patronul (care nu cred ca se va supara, pentru ca si el va plati mai putin la impozite) si treci pe cartea de munca un salariu mai mic, dar in mana iei mai mult. (nu te va avantaja atunci cand iei un credit, pt ca acolo conteaza ce e scris, dar e o posibilitate de a fenta impozitele).
    sau ai o locuinta sau un alt bun pe care vrei sa-l inchiriezi. daca nu declari contractul de inchiriere (sau nu-l faci deloc) la administratia financiara nu vei plati impozit pentru acei bani.
    vinzi o locuinta/un bun. declari suma mai mica si te intelegi pe sest cu cumparatorul.
    iata cel putin 3 metode prin care o persoana fizica poate fenta impozitele. si astea sunt numai cele pe care le stiu/m-a dus pe mine capu’. or mai fi si altele.

  18. Cum se fenteaza taxele?

    – inmatriculezi masina in Bulgaria.
    – te dai “handicapat” … doamne cate cazuri sunt de oameni perfect normali ce iau ajutoare si au scutiri de impozite
    – vinzi ceva, orice, fara acte. aia de la care se cumpara tigarile de pilda, oare platesc impozitele
    – iti iei salariul minimal in contract, restul de bani in mana. Sa nu imi spuneti ca nu sunt firme care fac asta, ca si mor.
    – nu declari veniturile (ca este vorba de meditatii, vandut de carti vechi, orice)

    s.a.m.d.

    Scuza este peste tot ca este o mare porcarie ce se intampla in tara. Si aprob aceasta opinie, pentru ca s-au cam depasit orice limite. De asta intreb si io ca omul inocent: daca nu isi vor mai bate joc onorabilii de popor, oare poporul va fi “ata” la platit diverse?

  19. Am votat da, deşi nu cred că românii vor plăti impozitele cu mai mare plăcere, ci mai degrabă cu mai puţină greaţă. Una e să ştii că trebuie să plăteşti online un impozit în valoare de X lei, alta e să te plimbi pe la câteva ghişee unde toată lumea te trimite la alt ghişeu, unde toţi au păreri diferite referitor la modul de completare a unui document, unde toţi trebuie trataţi cu o mică şpagă ca să nu te plimbe de zece ori, etc. Aşa cum spune Serghei, aş aprecia foarte mult dacă m-ar scuti de varice şi timp pierdut.
    Ca o completare, cred că singura metodă de a face cât mai mulţi oameni să-şi plătească impozitele de bună-voie este un Fisc ca ăla din SUA.

  20. Am votat DA, desi raspunsul corect si mai apropiat de realitate ar fi undeva pe la mijloc. Bineinteles ca tendinta de fentare a statului, in ceea ce priveste impozitele, s-ar mentine. Dar in ceea ce priveste cetateanul de rand, care isi plateste doar impozitul pe casa, teren sau masina personala, eventual pentru unele servicii solicitate mai mult sau mai putin ocazional, poate ca ar fi ceva mai usor. Cred ca macar unii se gandesc ca nu se merita intotdeauna riscul incasarii unei amenzi, de multe ori mai substantiala decat impozitul ca atare, sau a oricarei forme de “pedeapsa”, basca nervii incordati a atentie, deci e preferabil sa platesti darile fara amenzi, penalizari si tracasare, cu atat mai mult cu cat plata lor se face macar nitelus mai usor si fara prea multa bataie de cap.

  21. Votul de duminica: relaxare fiscala | Dojo Blog…

    Un nou “serial” pe dojoblog. In fiecare duminica se deschide un “poll” cu variante de vot. In aceasta duminica am discutat despre relaxarea fiscala, dorita de romani. Oare asta ar insemna ca se platesc taxele si impozitele corect? Sau romanul tot a…

  22. la cat de multe avem de platit, in curand astia ne pun sa platim si aerul, impozit pe aer…in functie de cat e de gras omu si de inalt, cu cat mai gras, impozit mai mare

  23. atata timp cat dragutul de stat nu returneaza nimic, nu. eu personal sunt pentru a ne plati toti taxele si impozitele, dar sa fie corecte si sa vedem ceva facut de banii aia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.