Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Marea greata: azi MLM-urile

De nişte zile o prietenă se tot laudă cu noul “job” excepţional, prins la nuş’ ce MLM-ul lu’ peşte. Care vinde un fel de suplimente (vitamine, rahaturi din astea de le iei din farmacie, probabil la juma de preţ) şi care normal, ca orice schemă piramidală ce se respectă, se bazează pe atragerea cât mai multor fraieri “sub tine”, încât să mai iei şi o măslină de acolo.

Îi arunc încă de atunci la telefon că nu mă interesează şmecheriile astea, că, dacă doream, vindeam de 10 ani Amway şi altele similare. Mă resună acum 2 zile să ieşim la un pahar de vorbă, mai ales că nu ne-am văzut de 2 luni. Plus că, teoretic, lăsa rahaturile şi se concentra pe firmuliţa proprie, pentru care tot teoretic io fac situl.

Şi ne întâlnim.

Noi am descoperit gaura de la macaroană!

Fata asta este o deşteaptă şi o dulce. Motiv pentru care încă nu are ochii vineţi. Dar este unul dintre cei mai creduli oameni pe care îi ştiu. Nu, nu este o cutră mincinoasă, este o copilă de un bun simţ monstruos şi care crede chiar şi în Moş Crăciun, dacă ştii cum să îi povesteşti. Plus că, sunt ferm convinsă, ăştia sunt specialişti în spălat creiere. Întâlniri în locaţii fastuoase, vin delfinii ăştia sau diamanţi sau cum soarele meu îşi spun la costume din alea cât leasingul meu pe 1 an, din limuzine mişto, rahaturi din astea de impresionat.

Plus că îţi povestesc despre ce mişto e să pui deştiul pe hartă şi să călătoreşti unde ţi se arată. Nu zău, mare realizare. În condiţiile în care, pentru Europa cel puţin, te sui în maşină (dacă preferi) şi în câteva ore eşti la Viena sau Berlin. Iote mare scofală. Normal că m-a pufnit râsul. Am călătorit destul deja (merci, iubi) şi, dacă vreau să merg undeva, păi pot. Că e vorba de 3000-4000 de euro, pentru o destinaţie mai “ezotică”. Păi ăsta este visul nostru la 30 de ani? Să vedem Tel Avivul sau naiba ştie ce? Pentru asta merită să trag ţepe prietenilor şi să îi bag într-un business de genul ăsta?

La faza cu apariţii “glamoroase” în costume şi bijuuri .. eu sunt atât de încântată că pot lucra ÎN PIJAMA dacă am chef şi nu sunt forţată să umblu toată ziua “scorţoasă”, încât imaginea unor tipi în costum mă face doar să spun “săracii, bine s-ar simţi în nişte jeanşi şi adidaşi”.

Brainwashing-ul a mers superb. Prietena mea apucă 2 minute să turuie despre ce mişto e la ei şi cum, peste nişte luni, poate ajunge la 1300 de dolari pe lună. O reped din nou. Acum câştig banii ăia pentru că bugetul (leasing, firmă, păpică) este acum de 1000. Adică tre’ să fac banii ăia mort copt. Şi nu peste câteva luni, după ce am mai fraierit lume, ci acum.

Vorbeam de macaroane.

Normal că produsele lor salvează vieţi. Bunică-mea poate renunţa la medicaţia care o ţine în viaţă, plus lunarele analize de sânge pentru a vedea cum stăm cu coagularea. Îi dau “suplimente” din alea şi moştenesc apartamentul mai repede. Este foarte clar că Amway au cele mai tari produse şi că nu mă mai pot spăla cu Colgate, că pică dintele. Doamne, ăştia ori sunt proşti ori sunt proşti.

Nu pot promova un produs în care nu cred.

Sunt eu mai tâmpită, cred. Spun tuturor că fac situri frumoase de pildă. Sunt convinsă de asta şi fac tot ce pot să fie cum trebuie. Cred cu tărie în ortodontul meu. Pe lângă că este un tip de o mare calitate, neamţ aproape, este un profesionist. Văd rezultatele mele, cunosc mulţi pacienţi, de 2 ani îi urmăresc cazurile şi ştiu ce s-a întâmplat. A făcut deja minuni pentru dinţii mei şi am încredere 100% în el. Na, că vă mai dau linkul clinicii: Smile Factory. Am recomandat serviciile lui şi ştiu că nu mă compromit pentru asta.

O recomand pe sora lui iubi, că este un pediatru excepţional. Un om deosebit, un profesionist şi un medic din cei care nu dorm noaptea pentru că un pacient este în stare gravă. Ştiu că nu mă compromit.

Dar cum să promovez o prostie în care nu cred? Un sistem pe care sincer în desconsider. Oi fi ciudată, dar chiar nu mă atrage nimic. Bani? dar ce sunt imbecilă? Nu sunt în stare să câştig şi altfel decât să calc în picioare prietenii şi să promovez prostii cu titlu de “chestii care au salvat vieţi”. Dacă moare careva pentru că a renunţat la medicaţia normală în favoarea cine ştie cărei prostii pe care o vând eu? Nu e vorba de pastă de dinţi, e vorba de nişte chestii care cică vindecă miraculos. Miraculos my ass.

Nu toţi suntem proşti.

Am pretenţia că sunt o tipă deşteaptă şi citită. În 31 de ani de viaţă toţi m-au tratat ca pe o tipă deşteaptă şi citită. Şi mi se ridică tensiunea când cineva crede că, dacă nu sunt la 4 ace şi nu arăt ca Herzigova, sunt şi cretină. Culmea este că, după ce am rămas “jobless”, începeam să cuget la ideea de a deveni agent de vânzări. Carismatică sunt, persuasivă la fel, m-ar ajuta şi în propriul business, în ideea în care aş avea un “retention rate” mai bun la clienţi. La fel de culmea este că am renunţat la nişte ore de OTV pentru a studia nişte articole. Nu merg la cursurile lu’  peşte, dar asta nu înseamnă că nu citesc.

Am studiat deci câteva zeci de articole de specialitate şi am concluzionat că nu doresc să fac asta. Dar m-am pus la punct cu strategiile.

ŞI AZI AM FOST COBAI.

După ce termin de discutat în 2 minute problema “melemeului” care nu mă interesează şi explic fetei că mă doare la 3 metri în faţa nasului de câştigurile ei viitoare fabuloase, trecem să pove de-ale noastre. Despre ce mai fac părinţii ei (nişte oameni de mare caracter, pentru care am doar respect), cum se înţelege cu iubitul etc. Pentru că eu îs aia “filozoafă”, am ascultat ce probleme a mai avut, i-am spus cum aş vedea eu situaţia, am încurajat-o să meargă pe drumul ei.Dacă ea crede în proiectul ăsta, să muncească şi să aibă mereu grijă să pregătească şi pasul următor. La 30 de ani teoretic începi să cugeţi la chestii mai serioase şi ideea unei posibile familii ne surâde ambelor tot mai mult.

I-am spus sincer că mă bucur de ce a reuşit până acum şi tot sincer îi doresc să facă bani frumoşi.

Exact când sunt mai relaxată că m-a lăsat cu poveştile, vine un rubin (sau ce piatră o fi) “ca din întâmplare”. Revenim la ideea anterioară: nu sunt tâmpită şi nici dezinformată. Simt că mă irit. Mă prezintă fata ca mare DJ din lume şi oraşul Timişoara şi replic amuzată că sunt şomeră.

Deci .. nu vreţi să ştiţi cum a sclipit privirea lui. Parcă l-a prins pe Moby Dick în plasă. I-am explicat apoi deja amuzată de ce joc pregăteşte, că aşa îmi place să îmi spun. Am firmuliţa mea de web design şi de lucru “căcălău”, deci e bine.

Şi începe discuţia …

Cât de mulţi bani pot câştiga. Nu mă interesează. CÂŞTIG acum. Am un business ce merge, ştiu ce am de făcut, am plecat pe un drum şi am nişte scopuri în faţă. Prietena o ia din nou cu “medicamentele minune” şi se foloseşte un pic şi de faza cu “sperietura” mea de acum 2 luni. M-am enervat imediat şi i-am explicat că, atunci când am fost în rahat, sora lui iubi mi-a “aliniat” cei mai buni chirurgi şi oncologi, mi-a promis clar că merge cu mine UNDE trebuie (dacă era vorba de Cluj sau Bucureşti pentru investigaţii mai serioase), că mă duce şi la Szeged, dacă nu doresc operaţie în România. Iubi a pus la bătaie imediat orice mi-ar fi trebuit, doar să mă liniştesc şi să mă concentrez pe sănătatea mea. La o adică, dacă sunt în rahat, cred cu tărie în medicina alopată şi ştiu că am lângă mine nişte oameni care vor face totul să mă salveze.

“Safirul” s-a prins că mă irit şi i-a explicat să mă lase în durerea mea. Am mai povestit despre diverse bălării vreo jumate de oră şi ne-am foarte agreat. Omul nu este idiot, prietena nici atât. Aşa că, odată ce au încetat să mă mai “pescuiască”, discuţia a fost super plăcută.

Şi vine momentul final. Bine pusă la punct cu “strategia” de pe când credeam că doresc să lucrez în acest mirific domeniu, bănuiam pasul lor. Dacă nu ai racolat pe careva, ceri nişte “leads”. Cu toată seninătatea, fata îmi spune “auzi, nu ai numărul Aureliei?”

Îi spun iar iritată că nu. Cred că am numărul fetei, chiar dacă nu mai lucrăm împreună. Nu aveam chef să caut, nici să le “servesc” alte victime. Şi aici iar mă deranjează lipsa de francheţe.

Ai suficiente “…oaie” să îmi ceri ceva.

Suntem femei, dar chiar cred că şi damele tre’ să posede din “alea”. Adică mă aştept de la o prietenă să îmi spună ceva de genul “fată, ştii că am plătit aproape 200 de euro să intru în rahatul ăsta ( e un business atât de profitabil, că e obligatoriu să plăteşti un “entry fee” pentru a te îmbogăţii apoi peste noapte). Ai mei mă spânzură dacă află că iar nu fac bani. Am împrumutat suma (culmea că asta e situaţia).

Sincer puneam mâna pe telefon şi găseam măcar nişte numere de indivizi care poate ar fi interesaţi. Aş fi făcut asta pentru că ţin la ea şi mi-ar plăcea să recupereze banii investiţi. Poate că unii dintre cunoscuţii mei ar dori să intre într-un asemenea sistem, naiba ştie, poate nu toţi sunt atât de turbaţi ca mine.

Dar nu încerca să mă fraiereşti. Să tragi de prietenia mea pentru o afacere şi aşa “discutabilă”.

Am spus şi o repet: este vorba de o fată de calitate, dar impresionabilă. Clar că m-a înfuriat, dar mi-este totuşi dragă. Plus că sunt mai “zen” aşa şi nu pun la inimă totul. Abia aştept să stăm la poveşti despre ale noastre, să mai discut cu părinţii ei, să mă joc cu câinii. Sper sincer să îi meargă şi să ajungă “diamantă” din partea mea, dar mi-ar părea rău să se compromită pentru o prostie. Vom vedea ..

PS: cum poţi să fii marele Iulius Mall şi să nu ai un wireless decent? Au o conexiune de 2 lei la care nu m-am putut “agăţa”. Plus că Mezzo au 2, parolate, şi purtătoarele de palm (că nu mai e la modă carneţelul), nu erau în stare să ofere nişte detalii. Deci dacă e rost de stat pe net chiar şi 2 minute, alegeţi altceva.

PS2: parcarea de la Mall a fost 120% plină. S-a mutat oraşul acolo? Se dă gratis ceva?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

52 Comments

  1. @MLM a fost o vreme in care stundent naiv si far’ de-un svant in buzunar, m-am angrenat si eu in asa ceva. Am vazut sistemul de pe interior si am ajuns la concluzia ca asa ceva nu-i de mine. No way.

    @intrebarea despre Iulius Mall, astazi se inaugureaza aripa noua a Mall-ului, era de asteptat sa fie parcarea arhiplina 🙂 Urmeaza sa aflu si eu pe la 9 jumate, ca ma duc la un film 🙂 Te tin la curent, desi mi-s aproape sigur ca nu prea ar ajuta la nimica 😛

  2. Aha … deci de aia agatau aia tablouri pe pereti 😀

    Ptiu, ce eveniment tare am pierdut.

  3. Credeam ca s-au mai imputinat astia cu fabuloasele lor MLM uri… Ceea ce ma enerveaza si pe mine este faptul ca incearca exact pe familie si prieteni tehnicile fabuloase de marketing invatate la minunate sedinte de spalat creiere credule.

  4. si eu am fost momit de acesti oameni , rugandu-ma insistent sa merg la conferinte , si de a intra in sistemul lor de MLM . E o prostie dupa parerea mea , e greu sa ai oameni , si mai mult care sa vanda …asa ca mai bine faci un ban cinstit !

  5. Mda, e absolut gretos ca mlm’urile isi educa oamenii sa caute clienti intre prieteni si in familie, adica fix intre oamenii care n-au inima sa te refuze daca vad ca pui suflet.

  6. A trebuit sa dau un search pe google sa ma lamuresc ce e exact MLM 😕 si ce e cu Amway 😕 Adica sunt ignoranta in materie de astfel de chestii. Sper totusi ca nu si usor fraieribila in general 🙁

    Eu totusi as fi scos gherutele intr-o astfel de situatie. Macar de parada, la intimidare, sa le vada cum lucesc de ascutite ce sunt. Poate chiar as fi zgariat. Nici eu n-as putea sa promovez ceva care nu m-a convins 100% ca merita. Si nu suport ca o persoana in care am avut incredere sa incerce sa ma minta intr-un asemenea hal.

    PS – Eu ma simt muuult mai confortabil la costum decat in blugi 😉

  7. Si sa stii ca daca sunau la Aurelia sigur ar fi spus ca au vorbit si cu tine, si ca mai mult ca sigur te bagi. OFF, Doamne! Flutura argumentul cu banii pentru ca marea majoritate la asta pica in plasa. Sunt destui care nu mai stau sa judece ce presupun de fapt acei multi bani castigati..

  8. Un articol scris cu mult bun simt. Asa cum ne-ai obisnuit.
    Trist este ca multi viseaza si se trezesc doar dupa ce anii trec pe langa ei.

    Cand aud de asemenea tehnici de imbogatire, eu pun o intrebare simpla: “Daca TU poti, nu imi dai si mie 1 milion de euro daca tot ii faci asa de usor ?”

    Pun aceasta intrebare si celor care sunt fani “The Secret” si cred ca Universul nu are nimic altceva de lucru decat sa ii imbogateasca usor pe ei. Nici nu stii cat de multi sunt. De zeci de ori mai multi decat cei din sistemele mlm.

  9. Au fost descumpaniti cand le-am spus ceva de genul “bre, not interested. Dar, daca ma trezesc peste niste luni ca nu ma mai satisface web designul, stiu de unde sa va iau” 😀

    Normal ca nu ii intereseaza ca poate peste cateva luni as putea fi interesata (poate imi pica vreo caramida in cap, cine stie). ACUM trebuie sa te agate, nu peste nus’ cat timp.

  10. Bine-nteles…. Doar lor le trebuie taxa aia de racolare de 2000 de Euro ACUM! 😀 Peste 6 luni garantat deja isi gasesc suficienti naivi incat sa-si permita sa mearga-n Dubai pe spinarile si obrazul lor 😉

  11. 200, bre. De fapt 700 si ceva de lei.

    Iti dai seama ca mor de nerabdare sa arunc aiurea in tramvai niste bani.

  12. Eu sunt înscris la două firme,nu e ce am crezut,nu vând nimic etc.,şi nici nu mai încerc să înscriu pe alţii.Un singur lucru nu mi se explică:cum fac cu impozitele,doar vând şi gata,câştig milioane,nu mă întreabă nimeni nimic (la fisc mă refer)?Oi vedea eu dacă mai rămân,la dinţi tot freza face treaba…

  13. Am fost si eu la un curs de Multi Level Maeketing, MLM. Vorbeau aia cu o fervoare de zici ca erau pocaiti care tocmai au descoeprit data exacta a sfarsitului lumii. Am prins aripi si eu. Ne explica cu spume la gura cat de usor se fac banii si omul e retard si nu stie. In pauza de masa, ne alegeam (ipotetic) modele de masini tari de prin parcare si ne ziceam ca, in urma tranzactiilor pe care le vom face, ne luam boliduri trasnet. Da, de unde! Ne-au mintit aia de ne-a stat in gat. Erau fake-uri. Am ramas la ideea ca un serviciu cat de cat sigur si un salar decent fac mai mult decat orice sistem MLM. Pe care nu-l inghit nici acum, ci-l consider o mare pacaleala.

  14. mai prin ’99 si eu m-am inscris la un MLM… oa ce de bani promiteau… deja ma si vedeam in Caribe cu elicopteru… mi-a trecut repede, nici o luna nu cred ca am continuat… dar daca e cineva interesat sa intre intr-un mlm tare, am eu unul:
    Imi dati mie cate 1 leu, dar ca sa ii pot primii trebuie sa aduceti inca 2 prieteni care sa fie dispusi sa imi dea mie 1 leu. 🙂 daca nu gasiti 2 prieteni, trebuie sa imi dati 500 lei lunar. Ce castigati voi?… experienta in relatii cu publicul … ca sa puteti sa va angajati 🙂

  15. Chiar mai crede cineva in aceste masini de spalat creierul? Eu stiu un singur lucru: vreau doar bani cinstiti obtinuti prin munca cinstita.

  16. Nu toate stimele MLM sunt fakeuri; dar cele care iti cer taxa de inscriere in mod sigur sunt – daca businessul ar merge atunci si tu si ei ati castiga din vanzari, nu ar trebui sa va ceara bani la intrarea in sistem.

  17. Apropo de MLM-uri, ce aiurea mi se pare la astea mici – Avon, Oriflame ca trebuie sa platesti mostra. Mostra pe care scrie: “a nu se comercializa; se distribuie gratuit!”. Numai la noi se poate intampla asa ceva…
    In strainatate primeam GRATUIT mostre de Lancome de 5 ml…adica daca strangeam 10 mostre faceam o cantitate egala cu a produsului…aici platesti si plicul ala cu un sfert de mililitru de crema…trist.

  18. 🙂 Foarte tare scrii. Acesta a fost primul articol citit de mine si mi-ai transmis
    starea ta de revolta intr-o asemenea masura incat imi venea sa dau cu pumnul in birou. 🙂
    Asta si pentru ca, evident , i stand on the same side in ceea ce priveste sistemul MLM. Dar,
    avand in vedere ca in Romania imbogatirea pe termen scurt este scopul majoritatii, nu ar
    trebui sa ne mai mire ceva.

  19. Este o tampenie.
    Mie mi s-au prezentat vreo 4 variante si le-am refuzat pe toate dar nu m-a innteles nimeni.
    “Esti psiholog poti convinge lumea ….bla bla…”
    Da pot dar nu vreau. Nu cred in castig usor si nu impresioneaza nici croazierele, nici palmierii de diamanat sau rubin.
    Am ramas un biet psiholog…dar macar nu am mintit pe nimeni.

  20. cel mai usor e sa faci comert cu iluzii; iluziile n-au costuri de fabricatie, deci oricat de putin incasezi pe iluziile pe care le vinzi, tot profit se cheama

  21. Excelent articolul, ar trebui sa-l citeasca aia bagati in MLM. Prin 2002 m-a sunat un amic, sa ma duc pe el ca are sa-mi propuna o colaborare la o editura. Ajuns acolo, bineinteles, nici urma de colaborare, ci a incercat sa ma racoleze. Sincer, am zis ca e usor sonat cand am vazut ca avea biletele puse prin casa: JEEP MITSUBISHI PAJERO, 15 IULIE 2004. Sau: VILA IN COTROCENI, 1 IANUARIE 2005. Ma uitam la acest om inteligent, citit, scris, cum vorbeste prostii si mai si crede in ele. Am vb dupa cativa ani; nu-si luase jeepul in cauza, ci un VW, si nu in 2 ani, ci vreo 4. “Pai bine, am prieteni care nu lucreaza in MLM si de atunci au schimbat 2 masini!”, i-am zis; desi dup-aia mi-a parut rau. E ca si cum ti-ai bate joc de-un copil de 3 ani…

  22. Mai astept si eu niste luni, sa vad cum se dezumfla prietena mea. Sau cine stie, si-o fi gasit vocatia 😀

  23. multi MLM-isti fac multe
    greseli , dar nu faceti confuzie intre sistemul de business MLM (sau Network Marketing), care este viabil si bine gandit, dar prost aplicat de multi, si unii exponenti ai acestor companii, de obicei incepatorii entuziasti sau experimentatii unsi cu toate alifiile, care fac mai mult deservicii industriei MLM, decat sa isi faca lor vreun serviciu

    din pacate nu ajunge sa citesti cateva zeci de articole sau sa cauti pe google pentru a avea o parere avizata despre ceva ce nu intelegi si nu cunosti

    succes 🙂

  24. Criza aduce si mai multi monstri ce incearca sa vanda totul netinand cont de o minima morala. Considera chiar ca o persoana apropiata si cunoscuta este mai “usor” de racolat. Nasol!

  25. Am citit ce s-a scris mai sus si vad ca toti sunteti impotriva MLM-ului. Ok, toti avem dreptul sa alegem cum vrem sa ne traim viata: toata viata cu un salariu de nimic sau in bunastare financiara; toata viata traita in mediocritate sau in lux. Fiecare isi alege drumul pe care sa il urmeze in viata.
    As vrea sa adresez cateva intrebari celor care cnsidera ca MLM-ul (ma refer in special la firma Forever Living Products, fiindca le cunosc planul de marketing foarte generos, pentru orice persoana, indiferent de varsta, calificare, sau alt criteriu) este un sistem de spalare de creier, o teapa, sau un mod de a arunca bani pe geam:
    1) Cat de sigur este locul dumneavoastra de munca?
    2) Sunteti multumit de veniturile dumnevoastra actuale?
    3) Considerati ca aveti tot ce este nevoie in viata dumneavoastra: suficient de multi bani; suficient de mult timp liber ca sa petreceti cu familia dumneavoastra, cu prietenii, cu rudele; primit recunoastere la locul dumneavoastra (sunteti recunoscut pentru rezultatele pe care le aveti la locul de munca, sunteti laudat, apreciat?); aveti suficient de multi bani incat sa va cumparati la orice ora din zi sau din noapte o masina, un apartament, sa va petreceti vacantele in orice colt al lumii, sa platiti studiile copiilor dumneavoastra?
    Daca raspunul dumneavoastra este da, atunci e foarte bine. Inseamna ca aveti o viata de lux si nu va lipseste nimic.
    Daca dumneavoastra considerati ca lipseste ceva in viata dumneavoastra si doriti o schimbare in bine, atunci poate ca ar trebui sa faceti ceva in acest sens.

    Despre modul de lucru al celorlalte companii nu spun nimic fiindca nu le cunosc planul de marketing si nu este corect sa ne dam cu parerea despre ceva ce nu cunoastem.
    Dar atunci cand primesti o informatie despre o firma care functioneaza in sistemul MLM ar trebui ascultata informatia, sa vedeti ce poate oferi, daca vi se potriveste si dumneavoastra sau nu. Si apoi sa decideti ce faceti cu acea informatie: sa o valorificati sau nu.

    Cea mai buna dovada ca firma mentionata mai sus isi apreciaza colaboratorii, sunt cecurile de zeci si sute de mii de euro, pe care le primesc cei care au muncit, dupa un an de munca. Cecuri care ajung pana la o jumatate de milion de euro, aproape.
    Credeti ca aceste sume nu merita sa ne investim energia si timpul nostru?

    Dar in MLM sunt invinsi si invingatori. Dumneavoastra in care categorie va incadrati?

    • Da’ de ce trebuie sa traim in lux? De ce tre’ sa fim toti Bill Gates? De ce sa nu traim un pic peste medie din munca cinstita fara sa-i fraierim pe unii sau pe altii?
      Daca nu stii cum se poate trai cinstit, dintr-un salariu de minim 2000 de euro net pe luna, iti dau modelul:
      1. Faci facultate serioasa(si nu drept, un alt soi de MLM cu fraieri si smecheri care intra in sistem)
      2. Inveti engleza
      3. Te angajezi intr-o multinationala si incepi mai de jos (asta daca nu ti-ai facut stagiul in timpul facultatii, iar cand termini te promoveaza shefuletz)
      4. Daca esti constiincios, faci cursuri de pregatire in companie sau in afara
      5. Daca devii si mai bun, faci un Executive MBA (ti-l platesc ei si te baga si in “talent pool-ul” de manageri de perspectiva) si promovezi pe un post de TOP Management

      Cu reteta asta te iau la “ochi” head-hunterii si in 5 ani esti vanat pt job-uri de director platite cu salarii cu adevarat mari si contracte de munca afara.
      La 40 de ani poti ajunge unul din executivii bine cotati in Romania, cautati, si cu salariu la 5-6000 euro net. Am si exemple si nu putine. In 2000, la 32 de ani castigam 2000 USD net din munca cinstita de director, iar de atunci au trecut 10 ani. Cumnata mea are 5000 euro net la nici 39 de ani, fratele meu are 6000 euro la o mare companie americana IT&C (nu MLM). Am prieteni care castiga tot cam asa si chiar mult mai mult din business-uri proprii sau ca angajati. Am prieteni vicepresedinti de banci sau directori in banci, pe salarii de ti se taie picioarele (e-adevarat ca bancile sunt tot un soi de MLM-uri: gaseste cati mai multi fraieri sa faca credite pe care nu le pot duce, dar ei castiga din management acum, iar la banci fraieru’ vine singur nu tre’ sa-l cauti). Am prieteni, fosti colegi care deja sunt directori afara, in vest.
      Totul dupa reteta de mai sus.

      Cu carte si studiu continuu se pot face bani cinstiti si nu cu lugu lugu, ca nu mai tine. Daca vrei sa investesti in tine fa niste cursuri de management autorizate de Min Educatiei. Merita! Eu asa am inceput: mi le-am platit singura la inceput.

      Succes!

  26. @Dojo: scuze, draga, da’ nu m-am putut abtine sa cu combat cu argumente. Urmeaza unu’ din comentariile caracteristice (mai lungi ca postarea), ca vad ca au aparut si fani infocati ai miscarii, acum 🙂

    @Ana: De obicei, in MLM, invinsii sunt cei care nu reusesc sa adune si sa munceasca destul pentru cei care deja sunt deasupra lor. Oamenii care se zbat de enbuni in speranta ca vor urca pe o treapta mai sus in respectivul sitem. Nu-i blamez pentru dorinta, insistenta si perseverenta. Am vazut asta si la o companie de asigurari de viata, si la FLP de care ati amintit.

    La cei din urma, dupa pitching-ul de posibili agenti (la care am participat la rugamintea unei prietene, careia i se impusese un numar minim de participanti la eveniment ca si conditie de promovare ierarhica), ei vazand ca pun la indoiala si desfac cu argumente rationale o buna parte din sistem, vorbind de la omul de jos si urcand in scara ierarhica, mi-au dat pastila ca “da, pai tu ai o facultate terminata si te face sa gandesti gresit”.

    Posibil sa prinda la unii care n-au facut microeconomie, marketing, tehnici de vanzare promotionala, psihologia vanzarilor si sa-nteleaga subtilitatile din spatele diferitelor nuante de exprimare…

    Legat de intrebarile dumneavoastra, as vrea sa subliniez cate un aspect pentru fiecare, pentru ca-s intrebarile standard pe care le pune orice recruiter MLM, valsand pe subconstientul potentialului client cu detaliul financiar. Dar intai as vrea sa raspund celor 3 intrebari, cu bunavointa domniei voastre.

    1) Cat de sigur este locul dumneavoastra de munca?
    Foarte sigur, imi fac munca asa cum trebuie si seful meu se roaga practic de mine sa nu plec. (stiu, se intampla rar cazuri de genul asta, dar vine odata cu munca prestata cum trebuie, atunci cand angajatorul e serios si stie ce vrea pe termen lung)
    2) Sunteti multumit de veniturile dumnevoastra actuale?
    Confidentiale. Pentru ca nu facem parada de moda cu fluturasul de salar. Pot spune lejer ca dupa nici 2 ani de munca imi permit de unul singur sa-mi iau o casa, asa, ca sa-si poata face lumea o idee…
    3) Considerati ca aveti tot ce este nevoie in viata dumneavoastra: suficient de multi bani; suficient de mult timp liber ca sa petreceti cu familia dumneavoastra, cu prietenii, cu rudele; primit recunoastere la locul dumneavoastra (sunteti recunoscut pentru rezultatele pe care le aveti la locul de munca, sunteti laudat, apreciat?); aveti suficient de multi bani incat sa va cumparati la orice ora din zi sau din noapte o masina, un apartament, sa va petreceti vacantele in orice colt al lumii, sa platiti studiile copiilor dumneavoastra?
    Timpul liber este suficient, programul e de birou, fix. Si se respecta. Recunoastere este (2 promovari in 8 luni). Da, incusiv de clienti si consultanti (si tin sa precizez ca nu lucram pentru intern, ci doar pentru Europa de Vest si SUA, soft de gestiune). Copii n-am inca (din cate stiu eu) si de calatorit calatoresc foarte mult cu firma.

    Si daca permiteti amendamentele, dupa cum urmeaza:
    1) Cat de sigur este locul dumneavoastra de munca?
    Mai ales in perioada de criza, parerea mea e ca intrebari de genu’ asta sunt de mare angajament la subconstientul romanului, avand in vedere ca toate societatile comerciale umbla la disponibilizari (stie toata lumea ca factorul uman este cel mai fuctuant dintre factorii de productie) ca sa mentina profitul. Toti stau cu frica-n san, toata lumea se teme sa nu fie data afara, ca ramane cu rate restante si copii flamanzi. Si nu sta multa lume sa se gandeasca ca intr-un sistem MLM bazat pe recrutari in tehnica bulgarelui de zapada, la un moment dat, se termina lista cu potentialii viitori clienti sau parteneri. Nimeni nu-si pune problema ce se-ntampla daca nu face cota, pragul de vanzari (in cazul FLP puncte) pe luna sau daca nu reuseste sa convinga x oameni sa intre in sistem sub ei, ca sa poata promova.

    2) Sunteti multumit de veniturile dumnevoastra actuale?
    Veniturile actuale in psihologia romanului nu vor fi niciodata destul de mari. Pentru ca traim intr-o tara in care grandomania si cultura cheltuielii de dragul de-a cheltui e la moda. Toata lumea vrea mai multi bani. Nimeni nu mai vrea sa si munceasca pentru ei. Mi se pare exploatativa abordarea care merge pe alimentarea subversiva a consumului intarziat.

    3) Considerati ca aveti tot ce este nevoie in viata dumneavoastra: suficient de multi bani; suficient de mult timp liber ca sa petreceti cu familia dumneavoastra, cu prietenii, cu rudele; primit recunoastere la locul dumneavoastra (sunteti recunoscut pentru rezultatele pe care le aveti la locul de munca, sunteti laudat, apreciat?); aveti suficient de multi bani incat sa va cumparati la orice ora din zi sau din noapte o masina, un apartament, sa va petreceti vacantele in orice colt al lumii, sa platiti studiile copiilor dumneavoastra?

    Dupa cum ziceam mai devreme, revine mizarea pe obiceiul prost al romanuui de a asteta sa-i pice banii din ceruri fara sa faca nimic epntru ei, in timp ce el doar se distreaza. Asta legat de apelurile la timp liber, apreciere, etc. Pentru ca in MLM, timp liber ai de la jumatatea piramidei in sus, cand lucreaza alti 400 de oameni sub tine si-ti permiti sa traiesti de pe spinarea comisioanelor incasate din vanzarile lor…

    Apreciere normal ca primesti, pentru ca cel de deasupra ta primeste si el juma din comisionul tau bonus, cel de deasupra lui a fel si asa mai departe. Ceea ce ar trebui sa te duca cu gandul la care-i valoarea reala a produsului cu pricina, la atata valoare adaugata. Toti sefii au intereul sa te laude si sa te stimuleze sa muncesti, ca doar cu cat incasezi mai mult, cu atat isi umplu si ei mau bine conturile, pe spinarea ta, fara sa faca mai nimic…

    Legat de cumparat case, masini, apartamente, etc… La ora actuala, oamenii care-si permit o casa / masina de lux cu banii jos in Romania sunt foarte putini. Si daca dumneavoastra spuneti ca intr-un MLM iti poti permite oricand luxul sa-ti iei o casa sau o masina, ce-ar fi, doar asa, de fenta, sa facem un experiment? Nu un apartament cu 2 camere la 40000 de euro, nu un Audi A4 la 25000 de euro, nu o garsoniera la 20000, nici macar un Logan de 5000 de euro. Luati un Matiz (poa’ sa fie si second hand) care-i pana-n 2500 de euro. Nu pare sa fie o reala provocare entru un MLM-ist, avand in vedere desrcierea si propaganda pe care ati facut-o sistemului in care – evident credeti cu tarie – nu?

    Evident, n-o s-o faceti, pentru ca nu se poate, ca sa nu zic ca nu va veti permite sa dati cu banii pe fereastra de azi pe maine. Dar e dreptul dumneavoastra sa credeti intr-un sistem bazat e parghii si inginerie sociala. Eu nu pot crede sau accepta un asemenea sistem pentru ca MLM-ul in ochii mei s-a demonstrat a fi conceptual o utopie.

    • hop si eu cu doua remarci la comentariul postat de Raka (mama, da’ cata rabdare ai avut sa scrii despre un sistem in care nu crezi si pe care nu-l accepti 😀 ):

      1. faptul ca ai raspuns afirmativ la cele 3 intrebari te plaseaza printre cei 5-10% “norocosi” ai tarii care pot face asta (am pus norocosi intre ghilimele, pt ca nu cred in noroc, si cred ca daca cineva a ajuns acolo, s-a straduit pt asta 😉 )

      2. ai argumentat f clar si ai demontat toate manevrele MLM-iste, singura mea observatie ar fi ca ai demontat doar partea de brainwash a sistemului (si sunt de acord in mare cu tine), adeca hai sa zicem jumatate;

      ar mai ramane sa demontezi si cealalta jumatate, respectiv conceptul de business MLM (si nu ma refer la amway sau FLP, care sunt depasite, ci la ideea de a fi recompensat pentru recomandari); sincer, as fi chiar curios sa aud contraargumente la fel de pertinente (si fara generalitati si sabloane gen “e Caritas”) si in aceasta privinta, dar emise la fel, in cunostinta de cauza, precum in cazul componentei de brainwash

      multumesc 🙂

      • Ti-l demontez eu: OUG 99/2000, actualizat in 2008.

        Citat:

        Art. 36. – Sunt considerate practici comerciale interzise:
        a) vanzarea piramidala, vanzarea practicata prin procedeul denumit “bulgare de zapada” sau orice alte procedee similare care constau in special in a oferi produse/servicii consumatorilor facandu-i sa spere ca le vor obtine fie cu titlu gratuit, fie la un pret redus fata de valoarea lor reala si conditionand vanzarile de plasarea contra plata de bonuri, tichete, cupoane ori a altor titluri similare catre terti sau de colectarea de adeziuni sau subscrieri;
        b) faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.

        Art. 37. – (1) In cazul retelelor de vanzare constituite prin recrutarea aderentilor sau afiliatilor este interzis sa se solicite aderentului sau afiliatului retelei plata unei sume aferente dreptului de intrare in retea, cu exceptia contravalorii materialelor sau serviciilor de natura pedagogica, formativa demonstrativa ori de vanzare sau a oricarui alt material sau serviciu similar.
        (2) In cadrul aceleiasi retele este, de asemenea, interzis sa se impuna unui aderent sau afiliat achizitionarea unui stoc de produse destinat vanzarii ulterioare, fara obligatia ca stocul de produse nevandute de aferent/afiliat sa fie reprimit de titularul retelei.

  27. Stefan, din punctul meu de vedere sistemul se descalifica prin brainwashing. Sunt oameni care fac bani OK din el si ceva functioneaza, de ani de zile ne tot lovim de povestile lor. Ma deranjeaza insa exact un raspuns de genul celui postat de doamna in cauza, cu povesti de adormit copii despre un job stabil, bani si vacante.

    Am si eu o intrebare: in sistemul asta minunat SE FAC CARTI DE MUNCA? Imi asigura ei posibilitatea de a lua vreodata pensie? Pana atunci e doar o chestie de “bani de tigari”, mai ales pentru cei care intra abia acum.

    Ca sa ii raspund si eu doamnei punctual:

    1) Cat de sigur este locul dumneavoastra de munca?

    Doamna mea, e cel mai sigur. Pentru ca dupa 10 ani de mancat de la altii si asteptat salariu, acum eu sunt seful meu in businessul meu. Si este de 10 ori mai interesant decat ceea ce imi oferiti dvs.

    2) Sunteti multumit de veniturile dumnevoastra actuale?

    Vorba lui Raka, is confidentiale. Hai sa zicem ca majoritatea mlm-istilor dvs. muncesc niste ani pentru a ajunge la venitul asta lunar. Ani in care castiga bani de tigari.

    3) Considerati ca aveti tot ce este nevoie in viata dumneavoastra: suficient de multi bani; suficient de mult timp liber ca sa petreceti cu familia dumneavoastra, cu prietenii, cu rudele;

    Hai sa zicem ca eu si iubitul ne-am pus palma in fund si am plecat in alta tara vreo juma’ de an sa vedem ce si cum e peste ocean. Deci da, avem timp de asa ceva, sunt si ceva bani pentru “distractie” si avem ambii suficienta libertate de miscare, incat sa ne permitem un vis. Daca am pofta sa mai pun ceva in cont, stau acasa intr-o zi ploioasa (azi de pilda) si lucrez pe niste proiecte. Bani siguri si buni. 😀

    • dojo,

      sa ne intelegem: sunt de acord cu tine, insa brainwashul descalifica amway, FLP sau alte companii care folosesc metode brainwash, nu sistemul MLM in sine 😉

      inca astept argumente vizavi de conceptul de business MLM (de sabloane sunt satul, atat de cele gen Ana, cat si de cele “da` carti de munca se fac?` – daca iti doreai de la viata doar carte de munca, mai aveai azi propriul tau business?! 😉 )

      succes 🙂

    • Or sa ia si pensie. Ii ajuta ordonanata 58 Boc-Seitan-Vladescu, dar fiind “activitate dependenta”, pierd cam 50% din comision.
      @ANA: Si ca un raspuns in completare pt “duduia” mare fan mlm: la 42 ani am facut si un curs de web design, ca sa vad cu ce se mananca si sa stiu ce sa-i cer celui care o sa-mi faca site-ul. MLM-ul o fi pt androizii americani si alti fraieri, in ziua de azi avem e-business, e-commerce si nu comis voiajori care sa-ti suceasca mintile umbland din usa in usa. Se pot face vanzari si prin telefon, daca ai un produs pe care-l poti vinde si de care are omul nevoie si nu trebuie sa-l convingi tu ca are nevoie, da’ e fraier si nu stie, si tre’ sa-l lumineze altul.

  28. Am si carte de munca pe business 🙂

    Astept cu interes detalii despre beneficiile in cauza. Se pare ca ai detalii suficiente si imi face mereu placere sa te vad pe aici cu informatii. Asa aflam mai multe si putem judeca in viitor si mai departe de fatada care pe mine ma tine departe momentan.

    • pai fatada (brainwash-ul) a fost demontata deja 😀 hai sa vedem raspunsul si argumentele lui Raka ref la conceptul de business, eu chiar le astept cu interes 🙂

      thanks, always a pleasure being here 🙂

  29. De exemplu modul de recrutare in amway este extrem de aemanantor cu cel al sectelor: 1) seducerea recrutului ( in loc sa i se promita mantuirea , in amway i se promite independenta financiara si indeplinirea viselor); 2) fidelizarea recrutului fata de grup ( acesta trebuie sa consume numai produse amway si trebuie sa-i marginalizeze si sa rupa legaturile cu cei care nu cred in aceasta afacere, acestia fiind catalogati ca ratati, ca traiesc degeaba, niste ,,looseri”); 3) reconstructia ideologica a recrutului ( in aceasta faza recrutului i se aplica un ,,brainwash” fiind introdus in reteaua de instruire N21, asadar cu ajutorul casetelor, dvd-urilor, cartilor si seminariilor, intalnirilor de tipul celor ,,open” si a BBS-urilor i se administreaza spalarea creierului printr-o indoctrinare progresiva, posibil si prin folosirea de mesaje subliminale). Nu trebuie sa uitam ca si in cazul sectelor acest MLM nu are posibilitatea supravietuirii daca nu are adepti. In majoritatea cazurilor, cei implicati in astfel de afaceri, in special in amway, investesc mai mult decat castiga, produsele sunt de calitate dar sunt extrem de scumpe si in mare parte acestea sunt vandute intre ei in retea, deci cei pe care i-ai inscris ii inveti sa foloseasca numai produse amway, asa ramai cu un castig atat tu cat si cel de deasupra ta si asa mai departe. Banii adevarati se fac de cei care organizeaza seminariile BBS-urile si alte traininguri cat si prin comercializarea materialelor de instruire (carti, casete, etc) din drepturi de autor sau din tarife ca si speakeri la astfel de intalniri. Concluzia este ca oamenilor li se comercializeaza iluzii ca isi vor indeplini visele, sunt incurajati sa viseze la excursii, case si masini scumpe, sunt incurajati sa si le doreasca din ce in ce mai mult aratndu-le ca singura cale de a ajunge la ele este implicarea cat mai mare in aceasta afacere. Se folosesc slogane de genul ,,concediaza-ti seful”, ,,fii stapanul propriului tau timp”, ,,urmeaza-ti visul”. Acesti profesionisti in tranzactionarea iluziilor ii fac pe oamenii mai creduli sa creada cu tarie ca vor ajunge miliardari, astfel ajung sa-si indeparteze prietenii, sa-si raceasca relatiile cu familia, sa renunte chiar la servici pentru a ajunge diamant si sa investeasca foarte multi banii in materialele de instruire, care desi nu sunt obligatorii fara ele nu poti sa atingi succesul, se spune ceva de genu daca nu intri in apa nu ai cum sa inveti sa innoti, daca nu te informezi cum alti au reusit tu cum crezi ca o sa reusesti. Asa ca ganditi-va bine cand vreti sa incepeti o ,,afacere” de genul asta.

    • Daca Stefan cel Mare n-ar fi fost crestin, as fi zis ca americanii au inventat crestinismul. Functioneaza mlm: cei de la varf castiga, cu cat e mai mare turma de fraieri, asa ca faceti 9-10 mielutzi.

  30. Buna tuturor!
    Imi place ce citesc aici !
    Haideti sa va povestesc si eu ceva: In urma cu ceva ani, cautam si eu o sursa suplimentara de venit. Am participat la doua prezentari ale unor companii din sistemul MLM.
    Am fugit ca “dracu’ de tamaie” datorita prezentarilor expuse prost. Din acest motiv, fara sa studiez mai mult, mi-am facut o fixatie : fara MLM
    Anul trecut , un prieten din strainatate, foarte drag mie , un om cultivat si umblat , mi-a dat niste indicii vis a vis de network marketing , trimitandu-ma la niste surse bine cunoscute in business.
    Mi-a spus: documenteaza-te , lamureste-te si vino cu intrebari.
    Sunt o curioasa , imi place sa stiu , asa ca, m-am apucat de citit si butonat.
    Ei bine, am constatat ca MLM trebuie tratat ca un altfel de sistem de a face business , cu reguli si proceduri clare.
    Mi-am intalnit prietenul si, dupa lungi discutii , am luat recomandari de titluri si autori pentru dezvoltare personala.
    M-am implicat intr-un business in network marketing la recomandarea lui, in cunostinta de cauza si, imi place ce se intampla.
    Exista o serie de criterii pe baza carora te implici sau nu intr-o asemenea treaba, care functioneaza la multi altii.
    Omul sfinteste locul!
    Nu incearca nimeni sa-mi spele creierul, nu am ramas fara prieteni , din contra, mi-am facut altii.
    Nu mi-a spus nimeni ca ma imbogatesc fara munca si peste noapte.
    Fiecare dintre noi avem vise , avem dorinte…este de datoria noastra si sta in puterea noastra sa le facem viabile, Cum, este alegerea fiecaruia dintre noi.
    In orice faci, iti trebuie un plan , de care sa te tii si pentru realizarea caruia sa-ti pui tot ce ai la bataie ( minte, determinare, credinta in fortele tale, stiinta , timp , etc).
    Daca am spus prea mult , ma ierte onorata audienta!
    O zi frumoasa!

  31. De ce scriu despre asta?

    Azi m-am intalnit cu nevasta unui tip. El mi-a spus ca nevasta are un business in wellness si vrea sa-mi propuna un parteneriat. Tipu’ manager, serios de altfel.
    Eu am crezut ca-i vorba de ceva business cu echipamente in domeniu sau un salon de lux, ceva gen SPA.
    In sfarsit, tipa m-a sunat si mi-a propus sa ne intalnim la o cafenea. Pt mine era la dracu’ cu scaieti, asa ca ora fiind ora cinei, i-am propus un restaurant de fitze din buricu’ Bucurestiului (ma gandeam ca-i femeie de afaceri, cu pretentii). Acu’ imi pare rau, dar zau ca nu stiam despre ce e vorba. Saraca la inceput a zis ca nu-i e foame si ca a mancat mult acasa. Pana la urma pe langa suc si-a luat si o salata: cea mai ieftina. De jena, nu mi-am mai luat ce-mi doream: risotto con frutti di mari, si mi-am luat si eu aceeasi salata si mi-am ca o sa mananc acasa. Dar o bere Heinneken tot mi-am luat.
    Mi-am dat seama de la inceput ca nu era ce credeam eu si ca era o chestie cu suplimente, scannere, rubini, diamanti, safiri, etc.
    Cand a inceput am remarcat ca nu punea accentul pe produse, ci pe new-entries in sistem.
    Bine, bine zic, dar produsele nu le vindem, nu avem target-uri de vanzari? Ei bine, target-uri erau, dar de amarati pe care sa-i bagi in sistem, iar ei te faceau om bogat. Da’, zic eu ca proasta, vand ei produsele si noi luam comision. Nuuuu, zice ea, si ei tre’ sa gaseasca new-entries. Zau? Da’ produsele cine le vinde? Pai ni le da compania noua contra sumei de 1000 euro, taxa de intrare si in fiecare luna tre’ sa comandam de 400 de ron (puncte).
    Hopa, zic, adica tot eu cumpar si produsele? Zice: poti sa le vinzi la suprapret. Mai sa fie, la suprapret cand un borcanel cu 30 de pastile e 250 ron? Pastile care de altfel se gasesc si la farmacia din colt, cu aceeasi compozitie dar cu 30 de roni?
    Care e afacerea? 5% comision din mia de euro cu care intra parlitu’ de mai jos.
    Pana la urma era ceea ce stim cu toti: o alta tzeapa piramidala cu nushce’ scannere si pastilutze. Oricum am intrebat-o daca nu sunt plante etnobotanice sau ceva sibutramina. Se pare ca doar minerale, vitamine si alte alea care fac minuni.

    Nu o sa faca cariera si o sa piarda si banii pt ca fata e timida si se vedea ca ii e cam rusine cu ce face, dar cred ca din cauza ca unul i-a spalat creierul si pana sa se dezmeticeasca bagase deja 1000 euro plus alte sume pt cd-uri, conferinte etc, iar acum incerca sa-si mai salveze din bani.

    Mi-a fost mila si i-am zis si eu ca mai vorbim peste o vreme, ca trebuie sa ma mai gandesc. Avea o fatza palida… Probabil luase cam multe pastile din stocul de 1000 de euro, ca cine dracu’ sa cumpere degetare de alifii, borcanele de pastilutze minune si paste de dinti care cresc dintii la batranetze cu preturi exorbitante.
    Ca-s americani, ca-s nr 1 mondial… Saraca, la americani poti sa vinzi orice, ca aia cumpara, fac credit si cumpara, doar ei au inventat sistemul mlm si creditul de consum.

    Multi amarati pe lume… Saracii!!!! Mai tre’ sa dea si taxe lui Boc, acu’.
    Si tipa facuse medicina… Ce lume, domne, ce lume!!!

  32. Salutare tuturor,

    M-am lovit si eu de cateva MLM-uri din astea. Acum vreo luna m-a sunat un tip(nu stiu de unde avea CV-ul)si m-a invitat la o sedinta de brainwashing a Nuskin, tinuta la un mare hotel bucurestean. Acolo au vorbit niste conferentiari(asa isi spun ei, desi eu stiam ca este un inalt grad universitar):o presupusa doctorita, un actoras pe care-l stiam din cateva telenovele de 2 lei(probabil repeta pentru un rol de sarlatan sau de sectant)si un pusti de 23 de ani care spunea ca l-au adus in urma cu doi ani niste prieteni la o conferinta, prietenii n-au continuat si sunt someri iar el a ramas, si de unde nu visa sa isi cumpere nici macar o garsoniera, acum datorita Nuskin are 20 de garsoniere pe care le inchiriaza,plus venituri de zeci de mii de euro de pe urma scanner-urilor biofotonice Nuskin. Magaria mare a fost la sfarsitul conferintei: tipul care ma adusese acolo m-a invitat la o viitoare conferinta(pasul urmator in perfectionarea mea), dar la acea conferinta intrarea era 50 ron! Adica participantii le platesc chiria pentru salile unde-si tin adunarile de prescolari. Exact ca traficantii de droguri, prima data moca, a doua 50 ron, a treia cine stie cat, ca sa nu mai vorbesc de cei 1000 de coco la inscriere 400 ron lunar (pentru puncte)etc.Intradevar, accentul s-a pus la conferinta pe cum sa-ti faci reteaua de fraieri si asta cat mai repede, ca cica intr-un an-doi gata, descopera toata lumea “binefacerile” lor si va fi o banalitate. Asa ziceau ,am auzit, si acum 2-3 ani, ca in 2010-2011 va fi la mintea cocosului scanner-ul biofotonic, ca va fi in toate casele-in traducere libera, asta inseamna “hai repede in retea sa-i ardem pe fraieri, ca pana-n 2010-2011 se prind si nu mai tine smenul”.
    Bravo pentru toate comentariile si rushinica MLM-istilor fara demnitate si constiinta.

  33. Da, aveţi dreptate. Cu toţii. Pentru că indiferent că spui că poţi, sau că spui că nu poţi, ai dreptate. 😉

    Da… atunci când eşti condiţionat de o anumită sumă ca să intri “în sistem”, atunci când trebuie să faci un număr minim de puncte, ca să rămâi în sistem, atunci când eşti condiţionat de activitatea continuă şi susţinută ca să primeşti ceea ce ţi s-ar cuveni oricum pentru simplul motiv că se realizează oricum, cu sau fără aportul tău… ei da… atunci asta nu e treabă.

    Faptul că unii îi spun MLM, cel mai probabil din motive de marketing, nu schimbă cu nimic faptul că MLM-ul este cea mai ieftină cale de promovare şi valorificare a unui produs, categorii de produse, activităţi, a unui business de orice fel. Ceea ce diferenţiază un business care merită făcut prin MLM de unul care nu merită făcut prin MLM este acelaşi lucru cu ceea ce diferenţiază un business care merită făcut în varianta (hai să îi spunem) clasică de unul care nu merită făcut în varianta clasică. Şi nu are nicio treabă cu MLM-ul, cu conceptul de MLM în sine.

    Alege-ţi cu atenţie afacerea în care te bagi, studiază-i cu atenţie principiile pe care se aşează, observă dacă te condiţionează în vreun fel atunci când vine vorba despre încasarea propriu-zisă a veniturilor, şi în funcţie de asta decizi dacă este sau nu o afacere serioasă. Condiţionarea cu puncte şi cu un minim de “recruţi” in (aşa-zisul) MLM mi se pare similară cu, de exemplu, condiţionarea salariului pe o lună cu inexistenţa vreunei absenţe, motivată sau nu, şi/sau cu înexistenţa vreunei greşeli de orice fel, proprie sau a vreunui coleg, asta într-o afacere clasică, raport de angajat-angajator. Dacă nu accepţi să nu primeşti deloc salariu pe 30 de zile pentru doar o zi nemuncită din cele 30 (un fel de “totul sau nimic”), de ce accepţi “totul sau nimic” în MLM? După care te plângi că nici o afacere MLM nu este OK, pentru simplul motiv că e MLM. Oare?!?!?! 😕

    Vreţi un exemplu că există “scamatori” şi în afara MLM-ului? O singură dovadă? Uite aici: https://alexandrapalconi.info/s-o-intors-lumea-pe-dos/ Dacă ar fi acceptat, şi apoi se plângea de TOŢI angajatorii, vi s-ar fi părut corect din partea ei, şi faţă de toţi angajatorii? Mie unul ştiu că nu mi s-ar fi părut corect.

  34. Ciprian, ai perfecta dreptate cu ceea ce spui.Nu-i normal cand intri in sistem, sa platesti nu stiu cat (1000 euro in cazul NuSkin pt. scanner-ul -minciunica) sau mai stiu eu ce in cazul altor fantome network.Vorbeai de principiile pe care se bazeaza activitatea MLM-urilor:1)Munceste in folosul coordonatorului echipei;2)Aduna cat mai multi fraieri sa munceasca in folosul coordonatorului echipei;3)Cauta sa ajungi la randul tau diamant, platina sau mai stiu eu ce, ca sa poti trai de pe urma unor fraieri.
    Pentru Daniel am urmatorul raspuns:cei 75 de milioane sa fie sanatosi.

  35. Mihai, vorbeam de principiile greșite pe care se bazează orice afacere. Din păcate, MLM-ul este tipul de afacere care maschează cel mai bine intențiile de SCAM, de țeapă.

    Resubliniez, MLM-ul în sine, ca și concept, ca și tip de afacere este foarte OK. Faptul ca 80% din companiile care fac MLM o fac pentru a masca sclavagismul modern la care îi supun pe cei pe care îi racolează, îi seduc cu promisiuni despre câștiguri fabuloase, pentru a le fi celor mai vechi surse unidirecționale de venit… asta este o realitate, dar propun să nu confundăm cauza cu efectul. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.