Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Recomandari de laptop

“Ăla mare” are vreo 5 ani deja. Este un Fujitsu Siemens Amilo, luat de la Metro acum hăt bine. Şi-a făcut sărmanul treaba cu maximă dedicaţie, dar deja dă semne. De câteva zile (după o proaspătă reinstalare de windows) dă eroare de BIOS. Am reuşit să îl pornesc setând data (imaginnaţi-vă soluţie), dar aştept în fiecare dimineaţă noi surprize. Ultima “schemă” a lui m-a lăsat cu “ăla micu” să rezolv nişte deadlines. S-a milostivit bietul “soare” de mi-a dat monitorul lui, că murea să mă vadă făcând design pe 11 inchi.

Aşa că suntem în standby să zic aşa. Io adun bani în disperare, că nu ştiu când mă lasă din nou cu ochii în soare, el mai funcţionează şi îmi dă fiori când îl apucă. Nu pot sta însă aşa nelimitat că depinde până la urmă biznisul de asta ..

Şi acum voi … Ce aţi mai cumpărat recent? Ce aţi recomanda?

Iote ce zic io:

  • teoretic nu este necesară o firmă din aia nuş’ cât de galonată. Fjistsu-Siemens ăsta al meu a tras 5 ani în draci, în sistemul meu de lucru, care e orice dar nu relaxant pentru comp. Deci nu mor de dorul IBM sau sfantul ştie
  • BENQ este out of the question. Au cumpărat nişte clienţi (am fo’ împreună) şi la 1 lună s-a rupt jack-ul de alimentare. Din nou, nu îmi permit să pierd zile întregi până ajunge scula în service etc.
  • wide screen OBLIGATORIU. 15,4 inchi măcar şi rezoluţie de 1280X800 MINIM. Bun, nu vreau nici avioane, dar nici cu verticala de 7 sute şi ceva că s-a dus pe soare munca de design, dacă dau scroll la nemurire.
  • placă video relativ decentă. Am onboard acum, dar numai eu ştiu ce “mişto” e.
  • n-am apăsări de proc. Am mers pe AMD şi a fost OK.
  • RAM .. să fie. La ăsta am urcat de la 512 la 1GB şi am plătit aproape suta de dolari. Never again.
  • nu contează cum arată, că nu-l duc la miss.
  • preţul: 2000-2500 .. cam asta e zona superioară pe care pot marşa.
  • OARE SĂ IAU MAC? Am mai vorbit cu web designeri şi mi-au spus că-s daţi pe spate.

Sfaturi, please 🙂

Mulţumesc.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

57 Comments

  1. Eu nu stiu ce sfat sa-ti dau, se pare ca stii destul de bine ce iti trebuie, iar la partea cu mac-ul….nu sunt utilizator ca sa ma pronunt.

    Intamplarea face sa caut un client pentru laptopul meu, care a facut de curand un anisor 🙂 Tot intamplarea face, zic eu, sa corespunda intocmai cerintelor tale 🙂 Eu zic sa arunci o privire aici, si daca iti face cu ochiul in vreun fel, vorbim.

    In rest, ce sa zic….spor in cautari! 🙂

  2. Si eu am un stil foarte nasol de a folosi un calculator. Pana nu am nspe ferestre deschise si pana nu ii frec memoria de i-o innebunesc nu ma las :))

    Eu acum sunt pe un Fujitsu Siemens Amilo Pi 1505 care vad ca pana acum face fata cu brio. Singura faza care ma deranjeaza e ca nu mere cs 4-ul, in rest e ok. In fiecare zi, bara mea arata asa: cs2, notepad++, thunderbird, total commander, mozilla cu 700 de taburi, ie, messenger si xampp – merge de nu are treaba.

    Intr-adevar, are rezolutia maxima 1280 x 800, dar eu sunt si chioara, nu ma pot holba la o rezolutie d-aia nesimtita ca parca ma dor ochii…

    Eu am dat 25 acu vreo 2-3 ani…acum nu stiu de ce a sarit pretul la 30…i-o fi crescut valoarea 😉
    https://www.e-price.ro/Notebook-uri/fujitsu-siemens/Notebook-Fujitsu-Siemens-Amilo-Pi1505-FURUM110102002-

    Si eu am de muuuuuuult fantezii cu mac-ul. Si tot o sa-mi iau o data asa ceva 😀 Dar daca esti intr-o perioada in care nu-ti vezi capul de treaba nu prea poti sa te risti sa iti iei mac si dupa aia sa te chinui o saptamana sa-i dai de cap ca sa te prinzi cum poti sa faci lucrurile pe care le faceai din 3 clickuri pe un windows.

  3. Eu am BENQ. Si da…nu il recomand. Nu din cauza jackului, ci din cauza faptului ca orice windows bag pe el, crapa ultra mega repede si vad ca dupa 2 ani cam vrea sa dea ortu popii :-j, ah da si bineinteles ca mi s-a fugarit wirelessul, de stau doar cu cablu de 10 m de la routerul din cealalta camera. Si in 2 ani am schimbat de nu stiu cate ori windowsul :-j. Bine e ok ca are ecran de 15.4 dar degeaba

  4. Eu am un Lenovo cu care ma inteleg ft bine, il recomand. 🙂 Nu a fost scump. Nu e cumparat recent si am mai testat cateva intre timp, dar tocmai de asta il si recomand…
    Daca-ti iei MacBook: in America sunt mult mai ieftine decat la noi, cam la jumatate de pret, ar merita sa-ti iei in caz ca ai pe cineva acolo care-ti poate trimite unul. E ft bun pt design din cate stiu.

    • Nu-ti lua Mac, la banii astia nu gasesti decat ceva epava.

      Mai bine incearca un ASUS X59SL – m-a servit eroic timp de 1 an si jumatate, pana i-am cumparat un frate mai mare si mai puternic. Costa 1 milion upgrade-ul de RAM, iar varianta del a emag.ro costa vreo 2200 ron. Merge CS4 Suite pe el fara probleme, am facut machete si de 4-5 metri pe el, deci ti-ar fi bun.

      Are garantie 2 ani.

  5. Personal aș mai băga un criteriu major în lista aia. Garanție 2-3 ani. Asta ar trebui să fie obligatoriu. Unul mai puțin obligatoriu ar fi și autonomia dacă îl cari după tine și vrei să nu dai la pedale când ți-e lumea mai dragă.

    Astea fiind zise eu aș merge pe Toshiba, Dell, Lenovo. Ferește-te de HP. Fujitsu-Siemens din păcate nu mai e o opțiune demnă de luat în calcul. Primul meu laptop tot un Amilo a fost și încă își duce traiul și-acum. Nu-s mac fanboy așa că într-o potențială listă mac-ul n-ar fi decât o notă de subsol.

  6. mac la 2500 e o pleznitoare. dincolo de 4000 insa… dar deja cu 4000, iei un ceva windos based de lesina pentagonu`

  7. acum o săptămână şi ceva am sfătuit pe cineva să-şi ia laptop şi i-am trimis un email foarte cuprinzător cu nişte opţiuni de prin magazinele online româneşti. conţinea însă linkuri de afiliere, fiindcă am nişte comisioane incomplete şi dacă-mi ieşeau calculele făceam rost de nişte bani de buzunar în plus. dacă te ajută cu ceva, îţi pot da forward. e explicat mură-n gură fiecare model de laptop, deci o să-ţi fie de mare ajutor, zic eu 🙂

    dacă-i ok, let me know, dau forward şi dau bere dacă mi se înregistrează vreun comision, c-aşa-i frumos.

  8. Ok …asta e aria mea de expertiză, pentru că în domeniul ăsta muncesc de vreo 2 ani încoace. Să începem cu începutul. Nu vreau să fac pe interesantul că vezi doamne ce mare IT-st sunt şi o să trec direct la “sfatruri preţioase” (că la astea suntem cu toţii buni.

    1) Un MacBook costă vreo 8000 de lei. Nu ştiu cine “v-a aburit” căvă luaţi în 2000-2500, dar din câte ştiu eu nu există. Un alt dezavantaj (pe lângă preţ) ar fi sistemul de operare destul de dificil pentru un “windows geek”. Ei nu au dublu click şi faptul ăsta, eu personal, îl găsesc exasperant. Deci trebuiesc minim 2 săptămâni de adaptare la modul de operare. Dacă aveţi ceva cunoştinţe de Linux (Ubuntu), vă va veni mai uşor.

    2) Best buy sunt laptop-urile de la Asus. Se găsesc de la 1800 în sus şi sunt configuraţii bunicele pentru ce vă doriţi dvs. Procesor cu doi mieji şi 4 gigi de memorie. Ieftin şi bun. Are sora mea şi feluriţi prieteni şi de doi ani nimeni nu s-a plâns. Nici nu a trebuit să le reinstalez sistemele de operare. Nu vin cu sistem de operare preinstalat, dar se poate rezolva. 🙂

    3) Fiţă Pe lângă MAc-ul de mai sus, ar fi laptop-urile de la HP gama Pavilion şi Dell. Marfă bună, recunosc, optimizate frumos bios-urile, plăci de bază “rapide”, dar cel puţin 6-700 de lei din preţul lor, sunt daţi doar pentru “blazon”. Nu ştiu dacă merită sau nu, când un Asus mai sus menţionat ştie să facă aceleaşi lucruri, şi se scad sumele mai sus menţionate din preţ. Dacă vă permiteţi sunt bune. Sunt fiabile HP-urile, dar părerea mea poate subiectivă, (lucrez în service şi ştiu) Dell-urile sunt cam stricăcioase. Fiabilitate slabă. Au venit multe înapoi cu controlerul de curent defect sau baterie stricată… Or fi ele bune, dar dacă nu pot fi alimentate dedgeaba.

    4) Ce mi-aş lua eu. Eu dacă aş avea lovelele necesare mi-aş lua un model Toshiba gama Satellite (sunt diverse modele, unul mai spectaculos ca altul). De ce? Are display mişto cu o reflexie bună a luminii (uniformă). Este produs pentru România, deci are tastatură “default” cu “ă” “î” “ş” “ţ” “â” (nu ştiu dacă vă ajută la “dizainăreală”, dar la blogging sigur vă ajută). Are sistem de operare preinstalat (windows 7) şi are o garanţie foarte şmecheră. “No mather what”. Asta ce implică? Dacă vă înregistraţi pe saitul lor şi laptop-ul vă este furat, este incendiat, scăpaţi cafea pe el, sau alte nenorociri, vă este dat unul nou înapoi. Sunt singurii de pe piaţă cu chestia asta.

    P.S. Vă aştept pe la magazin să vă dau un catalog. E în spate la Bega. Şi NU, nu fac reclamă ieftină. NU este magazinul meu, NU este magazinul lu’ tata, nici măcar nu am comision din vânzări. Sunt un biet angajat. Succes în găsirea gadget-ului potrivit.

    • @Moroi: La punctul 1 ești pe lângă. Cum dracu’ să nu aibă dublu-click? Ai atins vreodată un Mac de orice fel? Ai lucrat pe el, măcar de navigat puțin pe net? Singurul lucru care nu mi-a plăcut la Mac-uri au fost maușii. Prea mici, prea rotunzi etc. Pur și simplu nu m-am împacat cu ele. Dar de când cu USB (adică de prin ’97 – ’98) problema s-a rezolvat, folosesc alt mouse (Microsoft ori Logitech). Opinia legată de mouse este strict personală. Dojo s-ar putea sa se îndrăgostească de noul MagicMouse. Tot pe lângă ești și la preț: MacBook începe de la 4000 de lei (https://www.magazinapple.ro/macbook), iar MacBookPro de la 5000 (https://www.magazinapple.ro/macbookpro) dar nu asta caută Dojo.
      Comentariul lui Meeku amintește de garanție. Contează foarte mult. Cel mai bine stau aici Dell (care vin ei la tine și schimbă/repară, da se întâmplă în RO) sau Toshiba cu sistemul “No mather what”.
      Întâmplarea face că și eu caut același lucru, cam în același buget. Și e cam greu…

      • Ba frate nu stiu ce Mac am avut eu, si am stat vreo doua saptamani pe el, dar nici o aplicatie nu se deschidea prin dublu-click,.

  9. Dacă ai bani de investit și nu ești windows power user (ex: nu știi prea multe keyboard shortcuts), îți recomand un mac book pro. Chiar dacă cel de 13″ are 1280×800 (parcă), îți recomand cel puțin 15″. Da, costă mai mult, are garanție doar un an (mo fo!) dar strict pentru design și/sau coding merge excelent.

    Despina îți poate spune cât de mulțumită e de mac-ul ei 😛

    Pe de altă parte, în lumea noastră, a PC-urilor, am observat o oarecare înclinație a developerilor spre dell și toshiba.

    @Pyuric: nu sunt la jumătate de preț. Doar conversia se cam face la modul 1usd=1eur. La fel se întâmplă și cu produsele Adobe, de exemplu 🙂

  10. Au dreptate webdizainarii aia despre mac/uri…la fel si Staicu…am si eu unul (desktop ce/i drept)
    m/a atras faptul ca sistemul de operare e linux based….gimp/ul merge bine(mie imi ajuta ca hobby)si e free…dar noa ..nu e fotoshop

  11. moroi tata cum nu are macul dublu click?
    🙂 varzo
    si da, e si mac la 8000
    si la 4500.

    dojo, pe de alta parte pentru un developer obiectul muncii cred ca ar trebui sa coste mai mult de 2000

    sfatul meu e mac fara discutie

  12. Eu am si iti recomand Dell Inspiron 9400. Are 17″ wide, 2GB ram, Intel Centrino Duo de 2GHz, placa video NVidia si multe altele. Sunt programator web, deci designuri a dus multe, site-uri integrate la fel, si nu m-a lasat niciodata. am instalat XP pe el de cel putin un an jumate si inca nu cere reinstall. Bateria tine decent, 6 celule – cam 2-3 ore.
    Singurul dezavantaj e ca pt o fata, e cam maricel. Dar sunt genti si pt ele, si ecranul de 17″ chiar te ajuta.

    Am dat pe el 2500 acum aproape 2 ani, deci probabil acum e mult mai jos.

    Alta recomandare ar fi Asus, am multi prieteni care au, ieftine si bune, singura buba din cate am observat e ca de la o vreme sa incalzesc f repede, si fara un coolpad iti moare cam la 4-5 ore de munca intensa. Asta am observat la 3 din 5 prieteni care au.

    Spor la shopping si sa ne zici si noua decizia.

  13. Deci SARU’MANA tuturor. Chiar is informatii excelente aici 🙂

    @Moldo .. 1280/800 este IDEAL si pentru mine. Is chioara cu patalama. Mai mica pe verticala nu e OK, ca scrollui de innebunesc. Pe asta am tot “revolutia” asta si e misto de tot. Specificatiile is cam “slabe” si pretul enorm. Oricum, daca vreau sa raman pe FS am vazut configuratii misto la 2000-2500 de lei. Plus ca asta al meu moare saracu de batranete, in rest m-a servit absolut OK. Cand nu se ducea pe copca XP-ul, dar aia nu mai e problema lui.

    @Mihai .. misto link .. studiez amu 😉

    @seba18 .. arata al naibii de bine jucaria, dar tre’ sa fiu snoaba pana la capat si sa il iau cu ‘tipla”, sa pot sa ii stang dupa aia pe aia cu garantia. am uneori noroc la din astea de s-a incheiat.

    @Cristina .. daca e sa pun de un Mac, nu va fi luat din Europa. Avantajul ar fi ca acolo 1000 de dolari nu sunt 1000 de euro … asa ca as prinde un pret bun. Am inteles ca e cu cantec insa cu alimentarea .. nus’ce diferenta de voltaj.. Oricum is proasta la din astea …

    @Meekuu .. saru’mana de interventie .. buna si lista asta .. oricum is nume mari acolo, deci e de ales.

    @Vali .. danke .. studiem si optiunile in cauza …

    @Arhi .. incep sa nu mai fiu “fan Windows” de ceva vreme. Ultima “cadere” a fost cauzata tocmai pe baza de OS. In secunda asta stau cu Kaspersky pornit non-stop si imi aduce procul si la consum de 80% resurse. Ca sa nu mai prind trojan si alte balarii. Deci trecerea pe alt sistem de operare incepe sa imi faca tot mai mult cu ochiul. Ala micu e tot pw xp, deci am acces la unele softuri, iar ala mare este mai nou comp de munca exclusiv, asa ca, daca Mac-ul duce softul in cauza (si il duce), mi-s multumita. Plus ca e mai sigur, mai ales dupa ultimele incidente.

    @Gabitzu .. baga mail (dojodesign at gimeil punct com)

    @Stefy .. deci imi confirmi ca nu e al mai tare din parcare. Pe asta vechiu n-am wireless, ca e din Cretacic, dar, daca tot iau scula noua, as utiliza si un wireless. Care sa mearga, pacatele mele 😀

    @Moroi .. daca nu mai ei cu “tu”, vin si-ti sparg ferestrele la magazin, ca acum stiu si unde e 🙂

    Mac-ul in ro este la un pret nesimtit de tot (bun, intra destule costuri acolo, ca nu zboara pana pe raft, dar oricum e mare). Daca e sa iau unul, nu-l iau de aici. Deci intru in mia aia de dolari probabil …

    Asus pare misto, e adevarat. Am studiat cu tata-miu niste optiuni si am fost placut surprinsa de configuratii. HP vad ca is cu cantec. Oricum nu dau pe spate neaparat dupa un brand galonat. Am fost exagerat de multumita de Amilo al meu, desi la vremea aia un IBM sau Toshiba veneau aproape la pret dublu. Si-a facut treaba misto de tot .. si inca o face, ca de pe el scriu. Interesanta faza cu Toshiba si garantia … probabil ca va trebui sa te bazai odata la magazin, macar sa te mai amenint cu spartul gemurilor 😉

    @HOratius .. saru’mana de detalii. Am un amic tot designer mare si tare si la el am vazut un McBook in actiune. Si m-am fatait un pic prin el. Misto jucaria … Am discutat si cu baiatul in cauza, care face EXACT ce fac si eu si se declara multumit de tot. Deci cam inclin si in directia asta. Chiar daca nu o fi acum, un mac tot ma va avea de stapana odata 😀

    @Ionut .. inca un Mac fan .. e bine de stiut ca lumea ii multumita de ele, nu doar ca au marul ala muscat pe “capota”

    @dece … danke de links. 😉

    @raul .. am vazut si la amicul in cauza ca nu e nus’ ce spaima OS-ul. Ca eu inca traiam cu ideea ca scrii cod alb pe pagina neagra ca in DOS .. am zis ca mi-s virgina la chestii din astea 😀

    @doctoru .. daca o scula la 2000-3000 de lei face treaba uneia de 8000 de lei, nu vad de ce as plati mai mult. Scula mea de acum a produs, slava domnului, si este pe un proc de 1.6 (simplu, cred AMD athlon), 1 GB SDRAM (suit de la 512), placa “video” shared (adica ia 128 MB) si un hard de 60 de giga. Daca asta lucreaza bine de 5 ani si sunt multumita de el, nu am nevoie de avioane, numai sa ma laud ca am dat 3000 de euro pe el. Mai ales ca sunt inca in faza de consolidare de finante, sa nu uitam ca sunt totusi “somera” 😀

    Notata indrumare catre Mac 😉

    @Vasi .. pe FS-ul meu poti face cartofi prajiti uneori, asa se incalezeste. Nu se inchide, ca ar zbura pe fereastra. O scula care mi se opreste in mijlocul lucrului nu este de dorit, ca stau prost cu nervii cand am un deadline, deci Asus are probabil o bulina neagra acum. Notat Dell-ul .. se pare ca e misto ..

    Normal ca va tin la 220 cu marea decizie. M-oi apuca de colindat magazinele din TM, ca nu fac shopping online de chestii din astea “sensibiloase”. Ana, te-am notat 🙂

    INCA O DATA MULTUMIRI!

  14. Dojolica draga , noi suntem “famelie” de Mac-isti….suntem dati pe spate…asa ca ia-ti Mac.Bafta in alegere!:)

  15. raul, OSX nu e linux based, ci intr-o oarecare masura FreeBSD si NetBSD.

    dojo, cum au spus si altii, as sugera un HP, Toshiba sau Dell (unele modele mai vechi se pare ca au o problema cu alimentarea, deci atentie la model, un search pe google inainte nu strica). Important ar fi un display cu led-uri. Cat despre MAC, un mare NU – pret mult prea mare pentru ce ofera, in plus, cel mai ieftin depaseste bine bugetul, costa aproape 3800.

    • sa am pardon…UNIX based voiam sa scriu….dar cunostintele mele sunt acumulate de pe website/ul apple in principal…nu vazusem mentionati termenii FreeBSD si NetBSD.
      recunosc, nu sunt specialist in domeniu..doar utilizator de Mac

  16. @ Sabotor, notat. Nu stiu cum e ecran cu leduri, tre’ sa ma uit. Mi-s pe langa. 😀

    @schumitza .. Vista asta e si spaima mea. is multumita momentan de XP Home edition (inca). Nu am nevoie de tot felul de stele si gloss-uri, ca nu stau pe desktop toata ziua. Si s-au mai plans cunoscutii ca Vista rontaie la resurse, de iti bagi picioarele in upgrade-ul de “putere’ pe care l-ai simti la un sistem din generatia asta …

    dAImon .. am lucrat acum 3 ani cu un CRT de 22 inchi . misto scula oricum .. M-am foarte obisnuit insa cu laptop-ul si uneori mi-e ciudat sa nu am tastele sub bot ca in sistemul asta. Ala micu are 10 inchi display si isi face treaba. E mai mult de “luam ceva in concediu, sa descarcam pozele”, dar e OK. pe mine trecerea de la 510 la 1GB memorie m-a costa 270 de lei, pe cand dolarul era 2.7. Deci 100 USD pentru o memorie. De preferat sa vina obiectul cu tot ce trebuie pe el.. Am mai luat si un tuner TV tot la preturi din astea astronomice, asa ca mi-s cam lamurita 😀

  17. Mac-ul in ro este la un pret nesimtit de tot (bun, intra destule costuri acolo, ca nu zboara pana pe raft, dar oricum e mare). Daca e sa iau unul, nu-l iau de aici. Deci intru in mia aia de dolari probabil …

    Fă o comparație între prețurile din RO și la cele din uk, de, fr, etc. Vei vedea că nu mai sunt atât de nesimțite prețurile.

    Oricum, dacă îl iei din US, va trebui să-i cumperi un alimentator din EU si gata. Nu știu însă cum stă treaba cu garanțiile 🙂

  18. Eu daca mi-as lua sincer mi-as lua un Sony Vaio. Nu stiu acuma sa iti zic ce configuratie, cat costa si alte asemenea ci doar ca pana nu demult am avut un sony vaio generatie veche care inca functioneaza insa pe care l-am dat din motive ca Pentium III de pe el nu mai facea fata la ce aveam eu nevoie, adica ocazional niste coding and db’s

    Acuma am un Asus primit ce-i drept de care sunt mai mult decat multumita cum se misca si din cate inteleg nici nu ar fi f scumpe. A venit cu Vista preinstalat pe care in principiu il urasc da care se misca bine si pe care nu am prins nici un virus de cand il am. Si e si bun, adica fac remote-uri nesimtite pe la clienti sau chiar la birou si merge brici.

  19. Mei, eu unul cand am facut trecerea de la CRT 20” la laptop (F-S Esprimo) cu diagonala de 15” am turbat. Am incercat in treacat sa folosesc prostiile alea cu diagonale de 10-12” – no way Jose. Mi-am propus la urmatorul upgrade sa nu iau scula cu mai puţin de 17, chiar daca nu-i chiar placut la carat si consuma mai mult.

    La partea cu memoria ia-ti linistita ceva unealta cu 2-4GB ram, e relativ ieftin. O placuta de 2GB incepe ca pret de la 160ron – si daca ii baga firma in laptop nu pierzi garantia. Nu merita sa te “inghesui” in 512-1024, nu la preturile astea.

    Bafta! 🙂

  20. pai nu, ziceam asa, ca ma surprinde si pe mine ca duce vista si e ok, nu il am la inima da sincer mi-o fost lene sa imi instalez XP-ul

  21. un singur sfat: nu iti lua de la metro, cora sau alte magazine care vand si ulei 😉
    e mai nasol cu service-ul …

  22. Si eu il am de vreo patru ani jumate; daca pica inca o data placa de baza… trebuie sa imi iau altul. Asa ca trebuie sa trag tare sa scot cumva niscaiva bani de pe net, in caz ca pica de tot, ca din salariul meu de bugetar slabe sanse. Ca de calculator si Internet cam am nevoie, ca m-au scos din rahat de cateva ori. Asa ca si eu astept sugestii pe parcurs, de oriunde ar veni ele.

  23. Daca aia 2000-2500 is Ron, recomand un Toshiba configurat pentru Gaming si graphic design , imi intreb cei 2 amici cat a costat si de unde, ca-i sub 2500 Ron la Metro, parca (si l-au luat si-s super multumiti de el). Unu’ din ei se joaca in draci, celalalt “CAD”uieste si proiecteaza pe el de-i sar ochii la constructii civile

    Daca aia 2000-2500 is valuta “mainstream” (euro / dolari) recomand Alienware 🙂 Desi na, am o presimtire cu nesimtire ca totusi nu-i cazu’ sa ne facem sperante 😉

  24. Sunt in domeniu de muuulti ani, si daca preferi recomandari din experienta as avea de spus cateva lucruri:
    NU Benq – se pricepeau doar la mousi acum cativa ani, fac totul de mantuiala
    NU Lenovo – sunt varza la propriu, de cand multinationala unde lucrez a trecut pe Lenovo precum si o alta concurenta numai probleme avem/aud de ele.
    Sony – prea scump pt ce ofera.
    Mac – daca nu ai lucrat pe ele, nu e momentul sa o faci acum (iti vor lipsi cu siguranta multe programele pe care pe xp le instalezi din 2 clickuri si 3 de next.) Le poti considera jucarii pt fete comode (nu ma refer la cele peste 6000 ron, care sunt mai serioase dar …pe post de gadget)
    Fujitsu-Siemens – sunt excelente din punct de vedere office/autonomie. Foarte stabile, fara pretentii de grafica (nerecomandate aplicatiilor 3D / jocuri), bune pt programatori si cu cea mai lunga autonomie (90% dintre modele tin peste 4 ore in utilizare reala!- dupa parerea mea orice “laptop” cu autonomie reala de max 2 ore poti sa nu arunci banii pe el)
    Asus – excelente, autonomie decenta(~3h), stabilitate. Daca iei Asus fa asta daca iti doresti si o placa video ceva mai tare, daca nu, ramai pe FS.
    HP/DELL- sunt ok mai ales versiunile de top deci pe cele ieftine nu as merge. Eu am un dell Inspiron care merge ok(luat la 3000 ron la vremea lui), dar destul de lenes. autonomie:2.5-3 ore

    Neaparat ia-ti cu sistem de operare Windows 7! NU lua pe Vista (mai bine xp cu sp3 de 10 ori) Am descoperit cu placuta surprindere un numar mare de sisteme (desktop/laptop) care odata trecute pe el se comportau de parca erau alte calculatoare noi (mai ales cele dual core). Inclusiv laptopul meu care se cerea schimbat, dupa ce am pus 7-le pe el am renuntat, merge IMPECABIL si rapid. Pentru treaba asta, daca nu il iei cu SO direct pe el, verifica pe site-ul producatorului daca modelul care il doresti are drivere de W7! Am intalnit ramase in urma care nu au..

    Daca mai ai intrebari sau doresti lamuriri suplimentare call me, daca nu mai ai nr ti-l trimit pe mail.
    Cu ce te pot direct ajuta: https://www.pl2computer.ro/
    Dai download la lista, ai acolo laptopuri noi cu garantie/factura, daca iti face cu ochiul vreun model ti-l pot obtine cu reducere tot la ei (colaborez cu ei cand am de vandut sisteme second, nu am nici un profit din vanzari, dar am preturi preferentiale) si nu in ultimul rand sunt in Timisoara.

  25. Eu mi-am luat luna trecuta un Laptop HP ProBook 4710s CoreTM2 Duo T5870 2.0GHz, 3GB, 320GB, ATI HD4330 512MB, FreDOS. Are display de 17″ si o configuratie ok. Pretul e putin peste ce ziceai tu, cam 2800 de lei. Eu sunt multumit de el! Daca vrei alte detalii, spune-mi.
    Uite si un link (eu de la astia l-am luat, dar se gaseste cam pe toate site-urile si cam la acelasi pret): https://www.emag.ro/notebook_laptop/notebook-hp-probook-4710s-coretm2-duo-t5870-20ghz-3gb-320gb-ati-hd4330-512mb-fredos–pNX628EA

  26. Dojonela NU se merita sa iti iei Mac (nici macar din US). Si iti spun asta din perspectiva omului care lucreaza zilnic la fabrica pe un Mac cu proc Dual 2.3 Ghz si 4.5 GB memorie 🙂 Cum zicea si Arhi, cu banii dati pe un Mac iti iei o configuratie de PC de sta matza-n coada.

    Prioritati? orice magazin numai nu engros- proc – RAM – ani de garantie! – display! – video

    Si eu sunt de parere ca “obectul muncii” pt. tine ar trebui sa fie de cel putin 2500. Eu lucrez acasa pe un desktop de 3500 (cu proc dual si huiduma de memorie) si sunt cu resursele cam … la limita in unele situatii.

  27. Am si eu o sugestie… decat sa astepti sfaturi de la altii, nu e mai bine sa-ti alcatuiesti o lista cu ce vrei sa aiba scula sub carcasa si apoi sa te duci la pravalie si sa-ti alegi rasnita?

  28. De obicei un laptop nu se compara cu un desktop, in special pentru design(ma refer la munca nu la cum arata) , dar probabil ai motivele tale sa vrei un laptop. Am cautat cam 30 minute si am ajuns la un singur model pe care il recomand: MSI CX700X-010EU

    Acum sa iti spun de ce recomand modelul acesta:

    1. Ecranul – 17 inch LED 1600 x 900 , mult mai bun ca un ecran de 15.4 pentru munca de designer
    2. Procesorul – Intel® Pentium® Dual Core @ 2Ghz , pe tehnologia 45 nm
    3. Ram-ul – 4Gb DDR2 (nu cred ca o sa ai nevoie de mai mult)
    4. Placa video – ATI HD 4330 @512Mb , dedicata (placa asta ar trebui sa iti ajunga pentru design bidimensional si tridimensional simplu)

    Cam astea ar fii motivele pentru care il recomand. Eu am un acer de 15.4 care rezista de 4 ani aproximativ 20 ore/zi deschis(medie- cam 10 ore pe zi munca intensa) si acum mi-am luat un desktop cu un monitor mai mare(24″). Chiar mi-a usurat munca(oarecum – si eu am problema cu scroll-ul la rezolutii mici).

    • MSI-urile sunt cele mai proaste chestii de pe piata. au 2 prieteni MSI-uri, din game diferite de pret si performanta, dar sunt finisate cu toporul… plus ca ambele au vazut service la mai putin de 6 luni de la cumparare

  29. Daca-ti iei un Mac din US o sa ai “imense” probleme cu alimentarea. O sa trebuiasca sa faci un drum pana la Dioda si sa-ti cumperi un adaptor. Adica pe langa 1700$ (fara taxe) o sa trebuiasca sa te scobesti de aproape 5 lei pentru acel adaptor. Si da, Mac-ul nu are buton de click dreapta pentru ca sistemul de operare nu necesita (Think Different!) dar permite click dreapta: apesi cu 2 degete pe trackpad iar daca mouse-ul tau preferat este non-Apple, ii vei putea folosi cu succes toate butoanele.

    Diferentele de pret din Europa sunt nesemnificative. Poate doar in Elvetia se simte ceva dar daca-ti poti lua din US, go4it. Oricum garantia e worldwide indiferent ca e laptop sau desktop.

    Fireste ca de 1700$ iti poti achizitiona un hardware mult mai potent decat ce gasesti intr-un MacBook Pro 15′ dar OS X stabil nu vei avea.

    Cumpara-ti ce te face productiv si-ti permite sa ai suficient timp liber pe care sa-l petreci alaturi de cei dragi 🙂

    • Well, cica osx-u’ asta e la fel de stabil si pe non-macuri… BTW, hai sa vedem daca ghicesti raspunsul la intrebarea asta: Dintre OSX (Tiger, pe un MacPro) si Windows (Vista, apoi 7 pe un PC vechi de 3 ani) care crezi ca crapa?

  30. NU Lenovo – sunt varza la propriu, de cand multinationala unde lucrez a trecut pe Lenovo precum si o alta concurenta numai probleme avem/aud de ele.

    Depinde de serie. Exista modele (seria ThinkPad) extrem de reusite. Fiecare producator are uscăturile lui.

    @dojo, am avut ocazia sa ma joc pe un Asus si mi s-a parut cam fragil plus o problema cu display-ul (flicărea într-un colt). Posibil sa fi patit ala o buba intr-un anumit moment mai delicat al vietii lui.

  31. am luat un lenovo g550L inainte de sarbatori cu 1800 ron si sunt extrem de multumita. ai aici toate specificatiile tehnice:
    https://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5205&review=lenovo+g550

    am luat decizia asta pentru ca am un ibm thinkpad in familie de vreo 10 ani care isi face inca datoria. as fi preferat dell, dar linia lor budget mi se pare foarte slaba si as fi innebunit sa stau cu servetele dupa mine sa sterg amprentele de pe carcasa shiny. daca as fi avut peste 3000 as fi optat cu siguranta pt dell. un alt dezavantaj la dell e ca se incalzeste foarte repede si cum am prostul obicei sa butonez din pat nu cred ca ar fi fost o solutie prea buna. lenovo e extrem de solid si dupa ore intregi de functionare e abia caldut.

    lenovo mai are marele avantaj ca vine doar cu free dos (deci nu platesc 2-3 mil in plus pentru sistem) si ca are 2 ani garantie. am pus pe el windows 7 si merge impecabil.

    am exclus din start petarde gen benq, msi, asus, etc. am clampanit tastaturi prin toate magazinele prin care am intrat ca sa stiu ce cumpar (am luat lenovo de la un magazin online), dar subrezenie ca asus n-am mai vazut.

    oricum sfatul meu e sa citesti review-uri profesioniste, cum sunt cele de link-ul de mai sus. cred ca majoritatea parerilor de aici sunt bazate de chestii subiective (inclusiv a mea) si pe o experienta efectiva cu maxim 2 branduri.

  32. RAM 2 gb minim, 4 de preferat.
    Procesor neaparat dual-core, e util pentru un webdesigner cu multe tab-uri deschise
    Placa video: ramai la integrata, shared (nu esti gamer-itza, nu? 😛 )
    Widescreen sa fie, dar ai grjia cum arata ecranul…unele modele sunt foarte obositoare.
    Ca brand, eu as alege intre Dell, Fujitsu, Asus sau MSI.
    Cand te hotarasti, sa ne prezinti masinaria!

  33. Daca stai mai mult acasa/la birou si e musai sa ai display mare ia un laptop cu display de 15′ si un monitor+tastatura. E cu totu alta senzatia de lucru.

  34. La fel cum au spus și alții, la banii ăștia slabe șanse să-ți iei ceva și calumea și peformant. Dacă nu ar fi limita aia de preț eu aș recomanda:
    – Lenovo Thinkpad seriile T, W (scumpe) și X (ecran mic). Despre IdeaPad și alte modele de la Lenovo nu pot comenta. O prietenă din SUA are un IdeaPad de câteva luni și e mulțumită, dar eu nu cred că mi-aș lua așa ceva. Cineva de mai sus spunea despre Thinkpad că arată oribil, dar eu prefer ceva sobru și fiabil unui colac de wc multicolor.
    Dell Inspiron, Latitude sau Precision Mobile Workstation (scumpe). Nici XPS nu e rău, doar că se încinge foarte tare în jocurile mai solicitante și modele inițiale au avut niscavai probleme, dar acum s-au rezolvat. O bilă albă pentru Dell o reprezintă garanția de 3 ani.

    La fel ca o cunoștiință care lucrează la HP și eu aș evita laptop-urile produse de ei. Pur și simplu nu-mi inspiră încredere și am auzit povești mai puțin fericite. Nici despre Toshiba nu am o părere prea bună, deși sunt unii care le laudă.

    Acer am văzut la o groază de oameni și deși mi s-a părut decent, nu se compară cu Thinkpad sau Dell.

    În orice caz, aș recomanda achiziționarea unui laptop cu ieșire video digitală (DVI, HDMI, DisplayPort) pentru ca textul de pe eventualul monitorul extern să se vadă clar. Cât despre formatul panoramic (wide) al ecranului, tocmai alea au rezoluția mai mică pe verticală, dar dacă tu spui că-ți ajung 800 de pixeli înseamnă că practic orice ecran e bun.

    În ceea ce privește alimentarea unui laptop adus din SUA, majoritatea laptop-urilor și a altor produse electronice de mică putere (încărcător pentru mobil de exemplu) funcționează și la 60 Hz & 110V și la 50 de Hz & 220-230V. Tot ce-ți trebuie este un adaptor pasiv (100% mecanic) care constă într-o pereche amărâtă de lame menite să unească ștecărul cu priza.

    @mircea: din câte știu eu Firefox nu e multi-threaded, doar Chrome este multi-proces la fel cum era și IE acum ceva vreme, deci multi-core-ul nu prea ajută.

  35. Dojolina mama, vad ca la politica si laptopuri ne pricepem toti. Cred ca postul asta e in top-ul comentariilor. 🙂

  36. Un MAC nou este minim 3500 lei. Dacă dispui de 2500 (fie 3000 peste cap), ia-ţi un ASUS 😉

  37. eu am avut acer 2 ani de zile si incepuse sa-mi faca figuri dupa 3 luni de la achizitionare. never again!
    acum am un toshiba frumos de-ti pica ochii (si nu numai, e super-bun) de vreun an. nu mi-a facut nicio problema, sunt incantata de el.

    spor la achizitie!

  38. eu am asus X-59-SL am dat 19 mil pe el merge excelent….
    sistemu de operare am avut vista home premium nu este stralucit e naspha pt k nu poti sa instalezi iprimanta,camera web etc…
    am bagaat windows 7 ultimate si merge super ok
    ps.pt cei kre nu stiu.CD-ul laptopului nu merge sal deschizi normal pe win 7 trebuie sa intri in my computer si sa dai explore la cd …

  39. Branduri recomandate de laptop-uri sunt sony si toshiba, prima cu un pret mare dar si calitate buna iar toshiba la un pret mai mic la o calitate comparativa cu sony. In concluzie daca vrei un laptop bun gandeste te la aceste 2 branduri

  40. salut!
    am un macbook pro si nu m-am descurcat cu sistemul lui de operare asa ca am bagat windows xp prima data apoi windows 7.Care ar fi dezavantajele credeti ca ar dauna???am observat ca se cam incinge…. :(..
    astept raspuns… multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.