Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Un alt fel de gradina

Spaţiul verde în NY este destul de limitat. Există celebrul Central Park, de mărimea unui cartier cred de la noi, dar în rest edilii au încercat să strecoare un loc de joacă sau nişte verdeaţă pe unde s-a putut. E plin de rondouri însă şi lumea nu rupe florile. Cel puţin n-am văzut noi să se facă asta. Una dintre modalităţile creative de a utiliza nişte spaţiu rămas după dezafectarea unei linii supra-terane de metrou a fost transformarea ei în ceea ce se cheamă “High Line”. Despre acest “parc” vă scriu acum câteva cuvinte şi urc nişte poze care spun mai mult decât enşpe mii de cuvinte.

The High Line is located on Manhattan’s West Side. It runs from Gansevoort Street in the Meatpacking District to 34th Street, between 10th & 11th Avenues. Section 1 of the High Line, which opened to the public on June 9, 2009, runs from Gansevoort Street to 20th Street.

Asta scrie pe situl oficial High Line, pentru cei interesaţi şi de locaţia în cauză. Înainte de a ajunge acolo am oprit şi la Apple Store, de am probat io iPad-ul.

E un loc foarte liniştit şi “tăcut”, spre deosebire de gălăgia specifică unor străzi din Manhattan. O atracţie turistică mai rar atinsă de vizitatori, dar zic că merită. După aceea o trecere spre mal în Hudson Park e şi ea binevenita. Vedeţi de acolo New Jersey peste apă şi vă bucuraţi de soare. Acum vă las cu pozele. Sunt destule detalii şi în inscripţiile respective.

[nggallery id=8]

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

11 Comments

  1. de cand ma stiu, in momentul in care ma duc “in vizita”, caut si locuri retrase, fara prea multi turisti … mi se par muuult muuult mai spectaculoase.

  2. Da, la noi in fiecare parc scrie “NU CALCATI PE IARBA” iar in orice tara “te roaga frumos” sa calci pe iarba. Intr-un oras ca NY chiar este nevoie sa scapi cumva de aglomeratie si sa pui o paturica si sa te relaxezi usor si culmea NU RASUNA MANELELE SI NICI NU SE SIMTE MIROS DE MICI!

  3. Bun, e adevarat ca pe aici cam peste tot iti zic si “please”. Nu vreau sa ma gandesc ce amenzi is, daca totusi calci pe bec, din ce am inteles nu is chiar micute 😀

    Aglomeratia mare in Manhattan o prinzi la orele de varf si clar in weekend, cand vin turistii in draci. Noi l-am parcurs partial prin zile “de lucru” si nu la ore din alea ciudate, ca oricum dormim dimineata cand isi rup astia gatul sa ajunga la munca. Asa ca senzatia generala n-a fost chiar de sufocare, asa cum ne-am fi asteptat.

    Am fost si pe Empire State Building si am urcat in cateva minute. In mod normal, intr-o zi “turistica”, se sta ore intregi la coada.

    Manele nu auzi aici. Se da niste muzica la radio DE PLANGI pur si simplu. In magazine auzi un pop-rock de calitate, nu cred sa fi auzit magarii muzicale de vreo luna si ceva, de cand ne fataim pe aici. Sunt absolut in delir muzical sa zic asa.

    Paturica poti pune in Central Park eventual sau in alte zone similare, in gradini de genul asteaia cred ca te leaga, daca te intinzi. Oricum, cu toata nebunia de aici, au parcuri frumoase, alea pentru copii sunt excelent amenajate, pe malul “garlei” is tot felul de zone cu banci cu sau fara acces pentru caini. Am fost deja prin Hudson Park (aproape de High Line), Battery Park este iar cunoscut (asta e langa Wall Street), mai spre sudul insulei. De acolo se vede si Statuia si e zona in care coborau oamenii de pe vasele de ii aduceau din oiropa.

    Am vazut si homeless la cativa metri de cate o zona din asta foarte “buna” din Manhattan, asa cum zice “soarele”, este un loc al contrastelor. Avem insa destul timp sa batem la picior multe zone, chiar si din cele mai putin cunoscute, asa ca vom putea spune in cateva luni ce merita sa vedeti si voi, in cazul in care veti dori sa ajungeti pe aici.

  4. Ce frumos ar fi daca pe liniile parasite din Militari sau Pantelimon ar aparea si al noi asemenea minuni. Da’ mai avem mult pana departe si va mai curge ceva apa pe Dambovitza pana ao sa ajungem si noi sa fim asa de inventivi! 🙁

  5. Haidi bre ca sunteti pricinosi!
    Ma tot uitam in preumblarile mele prin capitala noastra de vis-horror, cat de fain arata asa, ca o gradina, cu flori de toate culorile, peste tot. Bine, acuma nu sunt curios sa aflu CINE si CAT ia pe fiecare lalea & zambiluta din peisagiu’ urban… :-)))
    Oricum, faina ideea cu gradina-linie dezafectata!!! 😉

  6. Astia-si valorifica pana si cel mai mic cacat, noi avem obiective cacalau dar udrea strange din dinti…

  7. 🙂 New York e de multă vreme pe lista de must see. musai să ajung cândva pe acolo

  8. Da, cand nu ai spaţiu prea mult la dispoziţie, devii creativ. Am văzut nişte acoperişuri transformate în mici grădini, tre’ să pozez şi să pun pe blog.

  9. Ingeniozitatea lor e de admirat , unde pui si acele gradini facute pe acorisurile cladirilor 😛 ce nu fac aia pentru o oaza de verdeata?

  10. @dojo: cred ca in scurt timp o sa vedem si la noi in Romania, cel putin in orasele mari Bucuresti, TImisoara, Cluj.
    Am inteles de la un prieten constructor ca au aparut niste acoperisuri de case sub forma de gazon, care retin apa foarte bine si iti ofera si un pic de verdeata pentru oxigenare, dar din pacate sunt scumpe si nu sunt accesibile oricui.

  11. […] un external, că nu se mai poate aşa) şi tocmai dau de ceva văzut acum o lună şi mai bine. Drept îi că am mai fost şi anul trecut acolo, duşi de fratele lui R. La tura asta am fost doar eu, ‘soarele’ a rămas acasă. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.