Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Calitatile unui blogger

În fiecare zi se deschid noi bloguri, în fiecare zi alţi oameni decid că au ceva de spus. O parte din ei vor rezista câteva zile, alţii luni, puţini vor scrie şi peste ani. Puţini vor avea succes, majoritatea se vor simţi însă bine comunicând cu micuţa dar bine închegata lor comunitate şi descărcându-se de idei şi poate frustrări prin intermediul jurnalului online. Am cunoscut zeci de bloguri, am citit sute în toţi aceşti ani. Şi iată că din toate aceste “aventuri” am hotărât să încercăm împreună să punem la punct “profilul” bloggerului prin calităţile pe care le considerăm noi importante. Voi scrie eu cele pe care le am în minte, vă invit să contribuiţi cu propriile idei. Să vedem ce iese:

Talent

Nu cred că se poate discuta despre un blogger bun, fără să luăm în vedere un dram de talent “literar”. Este foarte adevărat că munca susţinută poate uneori compensa zgârcenia celui care a împărţit talentul în lume, dar acea “sclipire” nu prea poate lipsi.

Cultură generală

Chestia aia pe care o considerăm idioată, când vine vorba de şcoală. Şi ne plângem că avem copii prea stresaţi la şcoală cu tot felul de materii insipide, când le-ar fi de ajuns să scrie şi să citească. Hai să şi socotească puţin, că doar banii se numără. Şi totuşi cele mai savuroase articole pe care le-am citit au venit din partea unor oameni ce au citit mai departe de manualul de instrucţiuni de la maşina de spălat sau oferta de toamnă de la Germanos.

Umor

În general intrăm pe bloguri pentru a ne “deconecta”, iar scriitura ce ne mai aduce şi un zâmbet pică foarte bine. Nu este o calitate foarte uşor de cultivat, dar eforturile în acest sens nu pot fi decât de lăudat.

Bun simţ

În peisajul “internautic” românesc asta este o mare problemă. Nu am văzut asemenea comentarii ca la noi, mai ales acolo unde nu sunt cenzurate. În general nu trebuie decât să arunci ochii pe situl unui cotidian, un forum sau un blog fără “moderare” şi te vei şoca vazând cât de idioţi pot fi unii. Având mereu în minte ideea că e mai sănătos să stai în banca ta, un blogger ce îşi vede de mămăliga lui va avea destul de câştigat.

Respect

Ăsta merge mână în mână cu bunul simţ. Suntem cu toţii genii în felul nostru, avem un anumit talent sau măcar curajul de a ne expune publicului, nu om fi nici dobitoci, dar e loc şi de puţin respect între noi. Tot pe sănătosul principiu că nu eşti mereu cea mai ascuţită unealtă din şopron, respectul faţă de ceilalţi va ajuta la menţinerea unui anumit standard şi chiar o mai uşoară socializare cu colegii de “breaslă”.

Spirit de observaţie

De multe ori scriem despre lucruri pe lângă care au trecut poate şi alţii, dar lor nu le-au atras atenţia atât de mult. Sunt locuri pe care le vizităm, ciudăţenii de prin oraş, oameni speciali, evenimente ce ne stârnesc interesul. Un blogger cu ochiul ager va avea cu siguranţă mereu subiecte. Mai ales dacă are şi un aparat foto prin zonă.

Empatie

Nu putem fi prezenţi online fără să credem în unele cauze. Fiecare simte ceva pentru un eveniment, o persoană sau o problemă şi se va pune în slujba ei. Au fost deja destule persoane ajutate prin intermediul campaniilor pe bloguri şi acest lucru nu poate decât să valideze puterea de convingere şi mobilizare a unor asemenea comunităţi.

Pasiune

Nu cred că poţi rezista ca blogger, dacă nu trăieşti cu adevărat acest fenomen. Fără pasiune, este absolut cumplit să te “chinui” în fiecare zi să oferi ceva. Blogging-ul nu este o activitate de duminică şi nici nu ia doar 2 minute. Pentru a putea dezvolta un blog bun trebuie să fii cu adevărat îndrăgostit de domeniu, altfel nu cred că poţi depune toate aceste eforturi.

Perseverenţă

Încep tot mai mult să cred că aceasta este una dintre calităţile principale pentru un blogger bun. Există sute, poate mii, de bloguri chiar la noi, absolut geniale. Scrise atât de bine, că ar putea da lecţii tuturor. Din păcate însă, scriind de două ori pe lună, asemenea bloguri nu au cum să se “înfigă” în blogosferă. Nu este niciun secret că unele dintre cele mai cunoscute bloguri româneşti sunt şi extrem de active.

Cam astea sunt calităţile pe care le-am găsit eu pentru un blogger “model”. Voi ce aţi adăuga?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

40 Comments

  1. As mai adauga capacitatea de a critica constructiv: exista bloggeri care iti spun cu frumosul unde ai gresit, dar si bloggeri care nu vad paiul din caiul barnei.

  2. problema cu crezul in anumite evenimente, alte persoane sau diferite campanii consta in sinceritatea sustinatorului. sau, chiar daca esti sincer, tot apare de nicaieri un hater si te acuza ca o faci doar pentru a-ti spori capitalul de imagine.

    cat despre spiritul de observatie, incerc sa aplic acest punct din ce in ce mai des, punand cateodata in dilema presa locala. ceea ce nu poate decat sa ma bucure 😀

    • Asta e bine. Oricum presa locala in general nu prea mai are opinie. Au copy-paste si eventual ideile celor care ii sponsorizeaza 😀

  3. Cu o mica rezerva: cred ca ai mai mult succes daca iti faci un blog util decat daca iti faci un blog haios.
    Io asa zic.

    • Tu sa taci. Cum adica sa nu fie util ca esti haios? Pai tu esti “regele’ haioseniei in scris si tocmai tu te dezici de talent? 😀

    • Nu este chiar usor si investesti MULT TIMP. Voi scrie un articol si despre asta 🙂

    • E important si aspectul. Probabil inca o calitate e fie sa aiba talent la design sau “fler” cand angajeaza un designer 😀

  4. Nu stiu daca, cunoasterea limbii romane (mai exact a gramaticii) intra in vreuna din cele de mai sus, dar am mai gasit si eu (care doar citesc nu si detin un blog) bloguri in care pur si simplu de multe ori nu intelegeam ce scrie, sau intuiam.
    pentru acest articol o sa iti multumesc enorm, poate cine stie, o sa incep sa imi tin si eu un jurnal pe aceasta lume a blogului, da macar acum stiu ce imi trebuie. si cum ist zero pe toate planurile 😛 raman comentator si cititor fidea 🙂

    • Bre, lasa prostiile si apuca-te de scris, daca te atrage. Ca nu ne facem toti ‘vinovati” de prea multe calitati, dar macar avem tupeu sa scriem 😀

  5. talent, cultura generala, bun simt, respect, pasiune, perseverenta…

    mai dojo, ne stim de zeci de posturi, de ce nu recunosti ca dl Cartarescu este bloggerul perfect?!?! 😀 :))))

  6. Talent
    Nu cred că se poate discuta despre un blogger bun, fără să luăm în vedere un dram de talent “literar”.

    De la Talent până la “un dram de talent” eu zic că e cale lungă.
    Deci ce trebuie până la urmă din punctul ăsta de vedere?

  7. Partea cu “pasiune” e discutabilă, în fond pofta vine mâncând. Poţi să începi a scrie din greşeală, şi totuşi să ajungi să evoluezi.

    Offtopic, devine stresantă întrebarea standard de la final. Ştiu că-i modalitate de antrenat onor publicul cititor, da’ …

  8. Hmmm … implicare cu cititorii. Văd că alții nu se sinchisesc să răspundă decât la vreo 5-6 comentarii din 30 … nu că toate ar avea rost, dar zic. Deci comunicare, zic.
    Și încă ceva: nu-mi plac bloggerii aroganți, deloc ! Nici nu intru pe unele bloguri taman din motivul că dacă eu comentez acolo, mă simt nu foarte bine primită, și atunci plec repede și nu mă întorc. Da .. și apoi ar trebui să fie și CONSECVENT, da, cred că asta intră puțin la perseverență, dar mă refer că dacă o dată ai început să scrii articole de calitate, nu te apuci, după ce nu te mai lovește inspirația, să pui poze aiurea, videoclipuri aiurea … doar așa, să ”umpli” spațiul. Și de pe acele bloguri plec repejor … mă plictisește. 🙂

    • Da, e bună asta cu implicarea. Să ajungi pe un blog unde autorul nu se “coboară” la nivelul comentatorilor devine plictisitor după un timp. În final, conţinut de calitate este generat şi în comentarii, nu vii tu ca bloagăr şi spui totul, după care orice comentariu este de prisos.

  9. Ce tâmpită sunt, am scris de două ori ”zic” .. prea apropiat, scuze ! :))
    Încă ceva, dacă tot scriu al doilea comentariu: sunt perfect de-acord la faza cu gramatica, hai nu diacritice, dar măcar scris corect.

  10. Aham. Deci d-aia nu mi-a mers cu blogu’. Ca io n-am citit nici manualu’ de la masina de spalat asa ca… am o bogata incultura generala. Si nici n-am simtul umorului, il am doar pe ala al amorului de omor – asta ar putea s-o confirme si gandacu’ proaspat sleit in baie… aaa… stai ca nu mai poate, ca e mort. E primu’ meu hexapod in casa dupa nu-mai-stiu cati ani. N-am mai avut de cand a crapat baba de sub mine si s-au mutat altii care au ras tot ce misca in casa aia. Mi-e clar ca era doar in vizita, ca doar l-am aplatizat pe masca, la cativa centimetri de gaura, da’ inseamna ca exista cineva care are crescatorie. Sa speram ca-i vorba tot de un mos sau o baba care o sa crape curand…

  11. Pentru mine contează foarte mult, pe lângă cele arătate de Dojo şi comentatorii dinaintea mea, să constat dorinţa bloggerului de a mă face să mă simt bine pe blogul său. Vreau ca aceia pe care ii citesc să fie talentaţi, culţi, cu simţul umorului etc., dar dacă nu sunt modeşti, dacă scriu numai ca să se laude pe ei, ce deştepţi sunt, ce relaţii au ei, să-şi strecoare peste tot reclamele lor …atunci eu nu mai merg la blogurile respective.
    Şi mai e ceva absolut indispensabil, după părerea mea. Limbajul decent. Nu fac pe sfanta şi gust o vorbă de duh cu perdea, dar mi-e scârbă de limbajul indecent folosit de mulţi bloggeri, unii cu faimă (meritată sau nu), pentru a atrage cititorii. Si nu-mi plac nici comentatorii care se străduiesc să folosească si ei limbajul ăsta, ca să le fie pe plac autorilor, chiar dacă la ei pe blog nu îl folosesc.

  12. nu imi plac bloggerii aroganti,carora le place sa adune comentarii,dar nu se ,,coboara” sa raspunda la ele,deci pun si eu comunicarea la ce ai adus tu in idscutie si cu care sunt de acord.

    • Nu poti raspunde chiar tuturor comentariilor. Da chiar si ma rau sa dai reply la fiecare. Ajungi sa se vorbeasca dupa aia ca nu stii cum sa mai cresti numarul de comentarii 😀

      • de acord cu tine,nici nu m-am referit la asta.
        insa citesc bloguri unde se aduna comentarii la gramada,insa niciodata,dar niciodata,cel care are blogul nu raspunde,nici macar la o singura intrebare.

  13. Din moment ce nu suntem toti jurnalisti, copywriteri, PRisti, scriitori, ar fi de dedus ca intr-adevar scrisul e o chestie care necesita talent si munca.

    Bine ai zis-o in introducere : cineva decide ca are ceva de spus. De-asta nu pot pune bloggingul pe picior de egalitate cu ideea de ”writer” (am zis sa evit cuvantul scriitor pentru a nu se intelege ca ma limitez la beletristica).

  14. […] sunteti sau nu bloggeri, trebuie sa aflati de acest articol scris de Dojo in care vorbeste despre calitatile unui blogger. Cat de important este sa le respectam? Destul de mult daca va incadrati in segmentul unor cititori […]

  15. Ai surprins bine principalele aspecte, dar mai este unul esenţial: apartenenţa la un “clan”. Sunt mulţi care au făcut tot ce ai scris aici, dar până nu au fost băgaţi în seamă de un membru al “Cartelului”, nu au reuşit să se afirme. 🙂

  16. @Dojo reply: eh, greu ce spui tu acolo… in primul rand mi-ar trebuii un blog (domeniu, gazduire etc) lucru care momentan nu ma coafeaza 😀 cand oi fi pregatit sa arunc nijte verzisori poate o sa incerc sa fiu si glober 😀 da pana atunci raman cititor si comentator, asa poate mai invatza si neuronii mei (am doi yupi) cate ceva, nah, sa nu fiu papa-lapte 😛

  17. @Carameaua: Să faci un blog pe WordPress sau Blogspot nu te costă nimic. Iar un domeniu .ro costă în jur de 52 USD şi poţi apela la hosting gratuit pentru început. Deci singura scuză ca să nu-ţi faci blog ar fi lenea. 🙂

  18. Sa fii inspirat sau sa ai fler in alegerea unui subiect.
    Este posibil sa ai talent si sa ai spirit de observatie, dar sa treaca ceva timp pana sa simti ca te viziteaza … muza.

  19. @Dan Tanasescu lenea crede-ma pe cuvant, iese total din discutie. eu folosesc calculatorul cam 12 ore pe zi (munca, filme, site-uri, jocuri, pana si programul tv sau daca ma intreaba sotia daca e vreo sarbatoare :P) prin urmare nu ar fi greu sa petrec 1-2h si pe un propriu blog. momentan imi lipseste curajul de a incepe ceva nou. si consider ca un pic de experienta nu strica innainte de a ma arunca in ceva nou 😛

  20. astea sunt calitatiile unui om…asa in general, nu neaparat a unui blogar, si sincer, nu cred ca astea il fac un blogar de succes, il fac un om de “omenie”, un prieten pe care vrei sa il ai aproape … zic si eu 😀

  21. @Carameaua: “eu folosesc calculatorul cam 12 ore pe zi (munca, filme, site-uri, jocuri, pana si programul tv…” 😆 Da’ munceşti nu glumă!

  22. Pfu, bine ca n-ai zis “blogger de succes”. Acuma, sincer, caracteristicile astea ar merge si-ntr-o postare numita “Calitatile unui om. Viu”. Depinde ce vrea omu’ sa faca cu blogului lui. Stim niste bloguri care au renuntat la respect si bun simt sau nu le-au avut niciodata si nu se plang ca nu le merge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.