Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Prea domni pentru shaworma

De când m-am întors (cu nişte idei clar schimbate), simt că trăiesc într-o lume paralelă. Noi românii, rupţi în fund cum suntem, dăm pe dinafară de domnie. Nu se poartă să ai rest la tine, că doar nu eşti un sărăntoc, trebuie să ieşi des prin mall de preferat, ce dacă e criză şi ţi s-a înjumătăţit salariul şi, cireaşa de pe tortul de rahat: eşti de jenă dacă mănânci o şaormă, că io aşa o ştiu.

Numa poporul ăsta de caprovecinişti nu poate respira fără să-şi bage nasul în dosul altora: că ăla e penibil că umblă vara în şlapi (la americani am văzut “şlăpăreţi” ÎN PROSTIE), că merge cu bicicleta şi nu cu maşina, că se îmbracă aşa şi pe dincolo.

Sincer, în 6 luni de stat într-o ţară cu oameni ce-şi văd de lungul nasului, chiar nu a avut nimeni treabă că m-am dus şi eu în şlapi la “grocery” sau că ne-am planificat o tură de cumpărături (nu doar căscat ochii în vitrine) la Mall-ul din Queens, îmbrăcaţi în trening. Că aşa e comod şi e treaba noastră. Plus că acolo ideea lor e că te poţi îmbrăca şi în pijamale, numa’ să nu fii în dosul gol, că iese cu indecent exposure.

Şi, în afară de venezuelence (un fel de piţi faţă de restul damelor), oamenii nu se împopoţonează şi umblă “casual” că de aia e haină, să te simţi bine. Doar românul se duce în costum la mall, că oricum teatru nu serveşte.

Să revenim la şaorma şi la ce loser trebuie să fii, să consumi aşa ceva. Încă n-am prins care e problema cu “stigmatul” ăsta. O mănâncă doar ţiganii? Oamenii “cul” halesc numai icre de Manciuria? Că mi-s în urma evenimentelor, sincer.

Am o poftă de chestia asta de când m-am întors în ţară. Şi cred că ori comit o oprire la un stand, ori îmi fac eu. Dacă am chef halesc langoşi, că tot îmi plac. Sau un burger. Nu văd ce are statutul meu social cu ce bag sub rât, zău aşa.

Din nou, cuget că e o treabă iar “mioritică”, pentru că în Obamaland nimeni n-are treaba ta, că mănânci burger, hot-dog sau ce vrei. Şi am testat tot felul de prostii pe stradă, de la catraliardele de standuri pe care le au, stând la coadă cu americani aprox. rupţi în fund şi cu finanţiştii de pe WallStreet, la grămadă. De la indivizi care trăiesc poate dintr-un salariu mic, până la indivizi care câştigă cât tot cartierul meu. Cu costume din alea ce costă cât Corsa mea şi salarii in numere pe care mi-e greu să mi le imaginez. Şi să vezi ce frumos mestecau cu dinţii lor de bogătani hot-dog de 2 dolari sau gyros. Atât de bun fac ăia gyros-ul că şi acum îi simt gustul.

Şi niciun trecător nu se holbează ca la un spectacol de strip-tease, doar că bogătanul de pe Wall Street mestecă un burger şi nu nişte scoverze puse pe farfurie care costă sute de dolari la un restaurant de fiţe. E treaba omului ce bagă la maţ. Şi oricum, dau la orice oră un gyros bun sau o şaormă, pe un meniu de plastic de la Mac. Acolo e “cul” să te vadă lumea, că e vezi doamne mare şmecherie.

Zic deci să ne vedem de farfuriile noastre şi să înţelegem odată pentru totdeauna că fiecare este LIBER să mănânce absolut ce doreşte şi să îmbrace exact ce-i pică bine la momentul ăla. Şi, dacă e o pleşcăviţă bună, o şaormă sau gyros bine făcut, nu spun unde mă doare de ăia care se uită chiorâş că mă “cobor” să mănânc aşa ceva.

.. las’ că tot caut prin Complex o şaormerie, că îmi plouă în gură …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

36 Comments

  1. Tu femeie ce-ti veni la ora asta sa vorbesti de shaorme :)) Mi s-a facut o foame :(. Si nici nu inteleg de unde stigmatu pe shaorma ca la ce preturi cara esti mai sarac daca mananci la Mec 2 hamburgeri! In rest ce spui de americani e asa cum imi imaginam: astia is de mici invatati sa n-aibe complexe si sa se exprime cum le vine.. Pofta buna cand iti faci timp de shaorma. Recomand Zet-ul in complex…sau Istambul in Unirii 😉

    • Saru’mana de indicatii. Le voi calca pragul curand, ca parca-s gravida la ce pofta am 😀

  2. Să-ţi fie ruşine 🙂
    Mi-ai făcut o poftă de şaorma… În Germania sunt Donnere turceşti, dar ăştia nu fac şaorma. Doar kebab, gyros şi alte dintr-astea. Vreau şi eu şaorma….
    Şi dacă tot ai pomenit de trening iar eu de Germania… aici în Germania dacă vezi unul pe stradă îmbrăcat în trening dar nu face sport (jogging sau nordic waking), sigur e român. Serios, aici dor românii vin la cumpărături în pulover şi pantaloni de trening neasortaţi nici la culoare. Nu este o ruşine, dar nu este nici estetic sau mai pe înţeles, plăcut ochiului.
    Sunt de părere că un om care are grijă de imaginea lui, se respectă în primul rând pe sine.

    • Mi-s de acord cu tine ca nu e chiar cea mai fericita idee sa mergi in costum de trening, daca nu esti sportiv la “datatorie”. Dar pana la urma, e treaba omului. Io m-am plimbat prin Marele Mar de multe ori cu niste nadragi de trening de fas din aia “racorosi” si un t-shirt, pur si simplu ca mi-era nu stiu cum sa iau din nou blugii pe mine si nu era chiar atat de cald pentru nadragii scurti. Pur si simplu ma simt bine cu ei si umblu cand am chef. Nu-s functionar, nu-s profesor, sa ma imbrac elegant. Umblu cum mi-e comod 😀

      • Si eu sunt pro imbracaminte comoda, dar sunt sustinator infocat al asortarii cu gust a culorilor si al stilului, ca despre asta e vorba, avem simt estetic, ne imbracam cu gust, ca altfel ai putea iesi in camasa la dunga, pantaloni de trening si slapi din piele, ca asa te simti bine.

        Nu e ok nici asa, ca nu suntem animale, iar confortul nostru nu e singurul aspect care conteaza cand suntem in locuri publice. Mai e si confortul celor din jur, fie el si estetic, auditiv, vizual, cum vrei sa-i zici.

  3. Si eu sustin principiul imbracatului potrivit cu locul si asortarii culorilor la haine si incaltaminte. Asa m-a invatat mama mea de mica. Si sunt adepta imbracamintii simple, comode, dar si elegante, pe masura orei si locului unde o port. E o chestie de gusturi si de educatie, ca multe altele care ne definesc.
    In ce priveste shaorma si celelalte…Da, fiecare are dreptul sa manance ceea ce ii place , fara sa se simta masurat prin asta, dar la noi, romanii, sistemul de valori e subred rau…Tot chestie de educatie.

    • Zina, ai vorbit ca un profesor 🙂

      E normal ca intr-o situatie de genul asta sa nu umbli chiar numai in conversi si jeans, dar, asa cum spui, e alegere personala si treaba omului pana la urma.

  4. Traiasca shaormaaaa!
    Sa stii ca nici in Austria nu se pune prea mare pret pe fandoseala.In orasele mai mari intradevar,te imbraci mai ,,decent” insa in rest,cum ai spus si tu,lumea poarta ce este mai confortabil.Prietenul meu avea dreptate,la inceput ma suparam..dar asa este,,sunteti inca primitivi in gandire si cu prea multe prejudecati”.
    Nici eu nu tin cont atunci cand am pofta de un hamburger sau kebab si le infulec la cotul strazii,chiar daca port haine ,,de gala”.
    Stii..e o vorba…indiferent ce bagi in tine si cat de fandosit esti..la toti ,,pute” la fel.

  5. bai, ori am eu obrazul extrem de gros cu privire la ce spun altii, ori chiar n-am observat ca e rusine sa mananci saorma si sa mergi in slapi, deci asta e chiar informatie noua pentru mine :)))) In ce ma priveste, eu slaparesc si saormesc si biciclesc de cate ori imi vine (si imi permite si vremea), cui nu-i convine poate sa ma pupe… Nu cred ca o pereche de slapi vara imi defineste mie imaginea (bineinteles exceptand extremele de genul slapi+trening la teatru si costum de insuratoare pe munte).

  6. Pfoai nici nu-ţi imaginez ce-aş mânca acuma un gyros. Nu-i nimica azi după grădiniţă ne parcăm în Complex …

  7. Nici eu nu am nici un fel de sensibilitati vizavi de ceea ce ar crede x sau y in legatura cu imbracamintea sau ceea ce mananc sau mai stiu eu ce.
    O chestie am cu asortatul, ca parca ma deranjeaza anumite combinatii de culori, indiferent daca is imbracata casual sau mai stiu eu cum. Da’ aceasta problema o am fix cu mine, in rest, mi se pare ca e o lume libera sa se imbrace si sa se asorteze dupa cum o taie capul.
    In trening nu prea merg pentru ca nici nu cred ca am, insa daca ar fi musai nici prin cap nu mi-ar trece sa ma simt jenata.
    Si mi se pare mai penibil sa ma impopotonez pentru a merge la mall ul care e la 3 minute de mers pe jos fata de casa mea, decat sa trag repede o pereche de blugi si un tricou.

  8. ehei, shaorma este o delicatesa pentru mine. nu ca e scumpa, sa nu ma exprim gresit, dar este o “haleala” exceptionala… si nici nu tre sa ma chinui sa o fac, o comand acasa (cand me lene) si o aduce calda ca shaormeria e la coltul blocului 😀

  9. Draga Ramo, shaworma mananca doar studentii parliti si saracii corporatisti care n-au timp de o masa calumea 😛

    E drept ca eu nu prea mananc, dar nici nu ma uit ciudat la aia carora le place 🙂

  10. Nush cum e la Timisoara, or fi prea multi domni pe mp, dar la Bucuresti, in fata la șaormeriile Dristor vezi parcate (pe avarii) numai masini scumpe. Șaorma e o dovada de statut social ajuns, cum ar veni 😉 Parol. Cand stau la coada la șaorma ma simt cumva o intrusa in lumea aia plina de lanturi de aur, ghiuluri si chei de masini stralucitoare. Iar șaorma aia de Dristor e cea mai buna, dupa umila mea parere. Care nu umblu in slapi dăcât la plaja si in casa, dar apreciez o șaormă cu de toate facuta cu simt arabesc de raspundere 🙂

  11. Uite cum creşti tu vânzările de la Zet, aşa, gratis. Ce poftă de shaworma mi-ai făcut! Dar să ştii că am văzut pe la shwaormerii şi oameni mai aranjaţi. Ce-i drept, îşi comandă la pachet, nu stau să mănânce acolo în miros de mâncare. Dar, până la urmă, nu cred că asta contează aşa mult.

    @Crina nu numai studenţii pârliţi şi corporatiştii mănâncă shaworma. Suntem mulţi care trăim cu nostalgia timpului când asta ne era masa principală şi dăm iama prin fast-food-uri mai mult de poftă decât din lipsă de timp.

  12. O da, o pleşcăviţă bună ar merge acum, dar e departe Timisoara. Cred ca o sa cobor sa-mi iau o saorma mare, cu multa maioneza si usturoi.

  13. Nu e vorba că nu mănânc șaorma, sau nu mănânc gogoși sau covrigi pe stradă (deși n-am găsit niciunde în București langoși d-ăia adevărați, ca în vestul țării – la noi sunt tot gogoși, doar că au bârnză)

    Dar dacă n-am o cămașă, un accesoriu (nu pălăriuță) sau ceva care să mă scoată din mulțime, nu mă simt eu bine în pielea mea. Chiar dacă port blugi și adidași în rest. Sunt inhibat altfel… poate e chestie de educație sau cultură, dar nu pot.

  14. Eu unul nu mai mananc shaorma de vreo 2 ani si asta nu pentru ca nu-mi place sau pentru ca asa e cool sa spui ca shaorma e de rahat ci pentru ca la mine in oras exista doar 3 shaormerii si va spun ca numai daca le vedeti vi se face scarba insa as mananca la orice ora o shaorma dintr-un loc curat cu conditia sa stea clientii la coada(sa stiu sigur ca-i proaspata si buna).

  15. Nu stiu daca recomandarea mea vine prea tarziu, dar eu am o parere buna despre cea facuta langa caminul 10 din complex. Numai ca nu stiu numele firmei :(.

    • Oh, da. Mi-e dor de haleala lor “Halal”. Nici Spam-ul nu era rau, chiar daca nu pot spune ca m-am obosit prea mult sa mananc. Si mi-e dor de gratarele lui R. 😉

  16. eu sincer nu am observat nici o sincopa de genul asta in Bucuresti, ba chiar pe la statia Mihai Viteazul, undeva pe langa Cismigiu, e o saormarie ieftina unde n-am prins NICIODATA o coada mai scurta de 15 min :((, apropo toata vara m-am plimbat in slapi prin Bucuresti(de la OFFICE :p sau nu !?) si nu s-a simtit nimeni jenat ,nici politistii nu m-au amendat :), doar ca nu ma primeau bodyguarzii in club :p

  17. Eu nu pot intelege ce-i intereseaza pe romanii ce fac/ce au vecinii.
    De cite ori nu auziti fraza: “Ne vad /aud vecinii”. Adica ce conteaza ca noi avem o problema importanta e impresia care o are vecinul.
    Acuma tot comportamentul asta denota un lucru trist: romanii nu pot traii pentru ei. Ei sint fie privitori (traiesc prin ce fac altii) sau actori (fac ceva doar pentru reactia celor care privesc).
    Foarte rar fac ceva pentru ca le place lor sau ca vor. Putini sint care traiesc doar pentru ei.
    Partea neplacuta e ca ajungi sa vezi asta doar cind stai citeva luni in afara tarii dar cind le spui celor din Romania ai parte de reactii de negare.

  18. Știi de unde a pornit toată chestia? Din ziare. Numai acolo persoanele ce apar prin ziare, televizor, radio și alte locuri din astea publice, că vedete nu le pot zice, erau luate la mișto că s-au oprit la un fast-food și și-au luat o șaorma. Și cum românul pune în aplicare tot ce vede și aude, s-a ajuns la ideea că șaorma e pentru sărăntoci.

    Chiar zicea unu în autobuz într-o zi unei fete că el merge la mall să mănânce, dar nu șaorma, că aia o mănâncă numai cei ce nu au bani de ceva mai bun. Dar dacă el avea bani, de ce mergea cu transportul public?

  19. Io de obicei nu prea frecventez mallul iar când o fac şi mi-e poftă de shaorma nu-mi cumpăr de acolo că e prea scumpă. Oricum nu mi-ar fi ruşine să mănânc aşa ceva în mall (şi nici altceva).
    Totuşi mă simt stingheră în ditamai clădirea dar mai ales mă simt aiurea când mă văd pe mine îmbrăcată sport şi nefardată iar pe pitzipoance cu bluzele cele mai strălucitoare, fustele cele mai scurte, cizmele cele mai lungi, parfumul cel mai Armani şi faţa cea mai tencuită. Ş-apoi, eu nu am de unde să-mi pun în dreapta mea ca accesoriu un omuleţ de 1.60 cm, tuciuriu, cu burtă şi lanţ de aur.

  20. n-am mai mancat shaorma de mult timp. mi se pare cam scumpa si am inceput sa fiu mai atenta la ce si de unde mananc…totusi cand o comit, o mananc la colt de strada fara nici o problema.
    despre plimbatul la mall, asteptand sa intru la film, m-am distrat admirand lanturi de bicicleta purtate de gaturi vanjoase si tot felul de damicele accesorizate vehement 😉

  21. ‘tz-ar saoarma de ras!
    L-am pus pe al meu sa alerge prin oras dupa un donner, ca e singura chestie asemanatoare cat de cat cu o shaorma.
    mancat, triplat dimensiunea burtii, bagat un iaurt intru stingerea focurilor gastrice, zacut pe spate ca un carabus.
    problema mea cu chestiile gen shaorma, este ca nu pot doar sa gust. gustatul presupune sa iei o gura si sa te potolesti, ei bine mie mi-e imposibil. deci daca mor in seara asta si ramane pumpkina orfana, e numai din cauza ta :))

  22. Pai da, ma, macar sa parem sofisticati, desi acasa bagam branza cu praz. Ma uitam la iutubarii americani care fac vlogging de pe strada, nobody gives a shit about it. In schimb in Romania sigur ai strange gloata ca esti ciudat..

  23. Pe aici te asigur eu ca shaorma mananca studentii, mai mult decat sigur. Insa e adevarat ca nu stim sa ne vedem lungul nasului si aici trebuie sa folosesc o vorba de a lui Badea, deşi nu imi place personajul, ne credem miezul din dodoaşcă

  24. Mama mia…cine m-a pus la oara asta sa gasesc subuiectul si sa poftesc la shaorma…
    In oraselul nosrtu mic s-au deschis doua shaormerii in ultima luna…se intrec in preturi dar nu si in calitate…
    Moluri nu avem…numai magazine mici…deci te duci la cumparaturi imbracat si in trening fara nici o chestie, in blugi , tricou(numai ca nu mai tine…e frig).Cu ce spune lumea…eheii…si aici e la fel…da cui ii pasa? doar nu ne ducem in capotul de casa, sau in pijamale, nici ciufuliti sau nespalati…Am vecine9stau la casa) care se rujeaza inainte de a merge la paine, dar la unghiile de la maini au tarana…explicatia: am facut treaba..ufffffffff…
    Cu spune Zina, e chestie de educatie sa te imbraci in functie de locul unde mergi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.