Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Vai, dar nu credeam ca voi castiga premiul ..

Am diverşi pitici pe creier şi unul serios este cu cei care concurează la diverse chestii, după care, dacă dă buddha să câştige premiul, o dau prin feciorisme de genul ‘vai, dar nu mă aşteptam’, absolut ruşinaţi că sunt în mijlocul atenţiei. Cred că-s reminiscenţe de pe vremea şcolii, când te simţeai ‘aiurea’ pentru că ai luat notă mare, când restul de loaze au prins câte un obiect de mobilier cu mai mult de 3 picioare.

Sau când la muncă primeşti o laudă pentru munca depusă, de se uită urât restul colegilor, convinşi că buzele tale şi şezutul şefului nu mai sunt demult doar prieteni.

Nici în cazurile astea nu văd de ce ai fi ruşinat, dacă poţi mai mult decât alţii. Om fi având noi o atitudine gregară bine cultivată dar, dacă primeşti peste bot câte una sărată, că ai comis tâmpenii, nu văd de ce nu ai primi şi una dulce, când faci treaba ca lumea. Şi, dacă şuturile în dos tre’ primite bărbăteşte, de ce să nu apreciezi când chiar ai o zi bună şi alţii (ăia care contează pentru educaţia/cariera ta) observă?

Dar o luăm în bălării …

Revenim la ale noastre concursuri, la care în general participi că vrei. Adică ţi-o faci cu mâna ta. Nu te interesează? Nu participi. Dacă eşti totuşi în listă (cu excepţia puţinelor cazuri în care altul îţi face bucuria şi te înscrie), de ce nu ai juca la câştig?

Nu particip la nicio tombolă sau loterie. Doar la una, la care momentan nu am primit nimic, dar avem măcar viza turistică. Dacă m-aş implica într-un concurs la care se dau tigăi, mi se pare de prost gust ca, la câştigarea lui, să încep cu talente de genul ‘vai, dar e neaşteptat. Le voi dona, voi face, voi drege’.

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu nu donez premii primite. Donez de pe contul curent, când simt că e o cauză interesantă. Nu aştept să câştig un telefon de care nu am nevoie, pentru a-l face cadou cuiva. Sau, dacă totuşi premiul respectiv mi-e totalmente inutil, nu mă laud cu următoarea destinaţie. Să nu mai vorbim că în general merg pe principiul că, dacă doresc ceva, mă zbat să obţin, nu particip la concursuri cu ‘tema’ respectivă.

Ştiu că sunt destui care tremură de interes, când e vorba de un concurs. Că se dau doar laude ca premiu sau un iPad, ei sunt prezenţi. Dacă pe mine ideea concursului mă lasă rece, mi se pare aiurea să mă bag acolo ca tanga-ntre fese, doar să fiu mai cu moţ. Şi, dacă mai am norocul prostului de-i suflu unuia premiul de sub nas, să o dau apoi cotită că de fapt sunt prea importantă pentru concursul în cauză şi cum nu am nevoie de premiul respectiv bla-bla-bla.

Hai să-i lăsăm pe participanţi să se bucure de competiţie şi de câştig, iar noi să ne găsim ‘concursuri’ de care chiar ne pasă. Şi pe care vrem să le câştigăm. Participarea fără interes zic că-i pierdere de timp şi de energie, iar astea pot fi ‘pierdute’ mai cu folos.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

12 Comments

  1. Singura situatie in care nu as spune chestia din titlu este aceea in care stiu ca dupa ma retrag definitiv. Sunt sigura ca nu ma razgandesc sau am de gand sa ma sinucid imediat dupa.

    Castigator esti doar pana la urmatoarea intrecere, asa ca nu e cazul sa servesti nimanui pe tava ocazii sa-ti traga una sau doua peste bot. People will tolerate anything except failure. And any current failure erases all previous victories while a thousand victories never erase one single failure.

    Pe vremea scolii nu m-am simtit niciodata aiurea ca am luate nota mare in timp ce altii au luat note mici. Insa m-am simtit aiurea pentru ca de multe ori chiar simteam ca nu le meritam. Ca ori le-am obtinut din inertie pentru ca eram cunoscuta drept copil cuminte, ori le-am obtinut accidental cum a fost cazul la olimpiade.

  2. Am avut oarece reţineri la capitolul “contest”. Presupun datorită firii mele contest-atare. Da, îmi plac concursurile! Enorm! Dar e o formă particulară de concursuri pe care le ador, ca să fiu la obiect: CHALLENGES. Provocările, adică. Poate fi înlăturat obstacolul X? Şi dacă e imposibil — oficial… ne merge bine! — atunci cum trebuie procedat să facem posibilă înlăturarea lui? Că de înlăturat, sigur poate fi înlăturat. Ceea ce ne sperie însă în 99% din cazuri, sunt CONSECINŢELE ÎNLĂTURĂRII. Marea majoritate privesc dificultăţile ca pe o amenajare hidroenergetică. Dacă dai barajul la o parte, mamăăăă, ce nenorocire de ape se revarsă! Aşa că, facem ca maimuţica aia simpatică, pe care o apucă brusc cheful de muncă: se ghemuieşte într-un colţ, de preferinţă întunecat şi stă acolo, până îi trece! Sic!
    A se vedea Legea Difuziei Inovaţiei, Everett Rogers. Laggards.

  3. haha ce bine le zici…eu nu prea particip la concursuri ca stiu ca nu castig si decat sa fiu dezamagita, mai bine nu 🙂 oricum nu as participa niciodata la concursurile care cer spamarea prietenilor sau prosti de genul, ori prin forte proprii ori deloc.

  4. lasa ca au aparut tot felul de “concursuri” pe facebook la care toti tampitii participa si te umple de spam cu invitatiile lor de cacao..ma mir cum de mai sunt atatia oameni care cred toate porcariile…

  5. Bine-zis, dar ce te faci daca ai crescut cu ideea ca “e bine sa fii modest, mamica, fa-te ca nu stii”? Pentru ca daca iesi catusi de putin din mentalitatea asta (nu atunci cand castigi cratite, ci niste premii pentru care chiar ti-ai stors creierii) se trezeste cate unul care sa arate cu degetul in purul spirit “a luat si asta ceva si acum se da mare.”

    Dar cu tupeu pentru castigatori zic. 🙂

  6. Am facut si eu ceva concursuri de sarbatori…si au participat cativa….am dat si ceva premii doar ca ….decocamdata nu am sa mai fac …ca nu prea stau bine cu fondurile!

  7. pai mai nou se considera cum ca o afacere, sau un site sau orice eveniment este foarte bine promovat cu un concurs de acest gen, si evident toata lumea a dat buzna peste populatie cu super maga concursurile astea de doi banisori 🙂

  8. La un concurs ca si in viata sa participe multe feluri de oameni. Nu toti se vad castigatori, nu toti sunt la fel de interesati dar chiar si asa participarea creeaza un sentiment de bine pentru multi. Ca le pasa sau nu de concurs e mai putin important, in opinia mea.

    Off-topic: “să mă bag acolo ca tanga-ntre fese”, super tare expresia 🙂

  9. La scoala elevii invata mai mult sa coopereze decat sa fie competitivi.

    Ca sa revin la un subiect mult discutat anul acesta in media – cel al testelor initiale la toate clasele si aplicate tuturor elevilor, ei bine, rezultatele au fost confidentiale!

    • A fost o prostie GIGANTA cu testele initiale, s-a spus ca o sa vina parintii la scoala, ca o sa se discute cu profesorul – dirigintele – elevul si parintii, la fiecare materie in particular, si tot asa.
      O pierdere de timp…

  10. Modestia nu-i vreo mare calitate asa ca daca ai castigat nu fa pe modestul ca nu da bine. Ai castigat pentru ca ai fost mai bun, mai atent, mai prompt, mai destept si nicidecum n-ai castigat pentru ca ai fost modest …

  11. Intr-adevar unii au o modestie exagerata (dintre cei ce castiga concursuri online presupun; nu ai precizat exact). Dar altii chiar sunt sinceri din cate am vazut si dupa sistemul lor de valori … un alt concurent merita sa castige acel concurs si precizeaza asta … nu imi suna a lucru ra.
    Pe de alta parte ce spuneai tu despre jenarea unora care sunt in “mijlocul atentiei” – alias “piticii” tai de pe creier ai dreptate … sunt reminescente din copilaria lor … probabil … probabil e metoda lor de exprimare la concursuri la care castigi fara efort si vor sa exprime compasiune… Insa si eu am niste piciti pe creier cu “vanatorii” de concursuri online cu castiguri in bani sau produse … oamenii aia isi folosesc timp pretios din viata mergand pe noroc si bazandu-se pe providenta. Trist.
    Felicitari pentru articol.
    Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.