Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum poti determina un parinte sa nu-si mai ingrase copilul?

De când cu nebunia asta de ‘fast food’ o cam luăm cu toţii la vale. Unii au pus un kil în plus, alţii 30, doar pentru că e mai comod să iei un burger intre măsele, decât să stai să găteşti două ore. Cu toţii ne confruntăm cu această problemă, chiar dacă pentru unii e vorba de multe kilograme în plus sau pentru alţii e doar spaima de a nu lua proporţii.

Iar copiii suferă din asta.

România pare a sta excelent la capitolul obezitate, ăsta fiind un top în care nu stăm chiar prost. Încă se găteşte mult acasă şi mâncarea ‘junk’ e destul de scumpă. Un meniu la Mac e destul de costisitor, dacă te gândeşti câte chestii poţi găti acasă pe banii ăia.

Ei bine la americani e cam .. invers.

Să mănânci SĂNĂTOS (cu legume, fructe etc.) este mai scump decât un meniu la orice ‘fast food joint’. Pe lângă faptul că ei nu au toţi pasiunea asta pentru gătit, deci se mănâncă destul de des ‘afară’. Iar cum un restaurant de minimă decenţă aduce preţul o idee mai sus decât o ‘burgerie’, mulţi aleg ultima variantă. E mai rapid, mai ieftin, chiar dacă nu atât de bun, deşi un om obişnuit cu hamburgeri toată ziua cam greu va aprecia o salată bună sau un fruct delicios.

Prin Georgia lumea este şocată de o nouă campanie ‘anti-îngrăşat copiii’.

obezitate copii

Că este prea dură, că micuţii se vor simţi prost (de parcă viaţa ca şi copil obez îţi aduce la şcoală doar porecle poetice), că de fapt campania nu oferă soluţii, doar atacă o problemă.

Sudul este cunoscut pentru procentajul sinistru de obezi. Şi nu discutăm de oameni cu 20 de kile în plus. Nu am văzut oameni obezi cu adevărat până nu am ajuns în State. Unde vei vedea oameni cu trupuri superbe, ăştia de obicei sunt văzuţi pe stradă alergând, sau prin parcuri, sau oameni cu ‘masa’ mea pe un picior. Femei de 100-150 de kilograme, bărbaţi uriaşi.

Ce poţi să-i spui unui părinte care-şi nenoroceşte copilul sub ochii lui? Un părinte obez, al cărui copil are suta de kilograme pe la 12 ani? Să-l feliciţi? Să-i spui să mai pună ceva pe meniu, când comandă la restaurant porţii de MII DE CALORII pentru copiii săi?

Probabil genul ăsta de părinţi merită nişte şuturi în dos, nu poveşti cu zâne şi adevăruri îmbrăcate să fie politically correct. Pentru că, atunci când e vorba de trupul lor, e problema lor, dar e idiot să-şi condamne copiii la o moarte prematură şi (până atunci) o viaţă de rahat, doar pentru că sunt prea proşti/leneşi/încăpăţânaţi să aleagă o altă variantă.

Cunoaşte oameni care au pus pe ei 20 de kile. Au program idiot de lucru, au trecut la vârsta a doua, au mai greşit ‘alimentar’, că nu e nimeni sfânt. Dar copiii primesc hrană sănătoasă, au masa perfectă pentru vârsta lor, fac mişcare etc. Este un efort serios, pentru că asta înseamnă să le găteşti, să fii atent ce pui în farfurie, să le faci program de fructe, să-i duci la sport, dar până la urmă nu ai făcut copilul să-l transformi în Ghiţă de tăiat la Ignat.

Ce măsuri credeţi că ar funcţiona în cazul ăsta? Amenzi? Alte campanii? Educaţie ‘cu forţa’?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

48 Comments

  1. Masuri contra obezitatii? Educarea parintilor…
    In Romania MC, KFC sau mai stiu eu ce, sunt la moda printre copii si adolescenti.

  2. Mei, solutiile politice nu functioneaza decat rar si niciodata cu intensitatea dorita de la inceput la sfarsit. Aia cu “educarea” parintilor ma face direct sa rad. Campaniile sunt la fel de eficiente ca apa sfintita.

    Lovitura se da financiar. Oamenii aia nu gatesc acasa fiindca-s ocupati, asta-i un fapt. Poate unii sunt lenesi, dar cand majoritatea inceteaza sa faca un lucru atunci nu-i lenea factorul. Mbun. Is ocupati de obicei sa faca bani, semn ca n-au suficienti. Ar manca la un restaurant normal, insa e scump. Asa ca aleg fast food. E lama lui Occam in toata splendoarea ei.

    Mno, pai ia sa ridicam artificial preturile la fast food prin taxe. Simplu si pe inteles, cand devine mai scump sa halesti FF te indrepti spre altceva. Sigur, vor fi proteste imense si cine ia decizia asta sufera la capitolul imagine. Cu acelasi drum se vor incuraja producatorii de mancaruri “verzi” sa-si extinda productia, crescand cererea de alimente naturale. Eventual se ofera stimulente pentru cei ce se apuca de astfel de ferme. Dureaza 3-4 ani, timp in care lumea trebuie sa se descurce acum cu problema evidenta ca lipsesc si timpul si banii.

    Dar hey, un guvern nou care are tot mandatul la dispozitie si chiar vrea binele populatiei ia bisturiul, right?

    • He he, iti dai seama ca mamutii din fast food, care au mii de restaurante deschise pe acolo si sigur fac lobby cum trebuie, ar fi primii ‘suparati’. Si cine sa-i supere, cand ei dau bani grei? 😀

    • Nope, cresterea taxelor nu va rezolva singura problema. Reglementarile aplicate si sustinerea alternativelor o vor face. Cand FjF va fi obligat sa puna langa poza produsului si poza cantitatii de zahar/grasime din el atunci unora din start li se va taia pofta de halit FjF. Cand voi plati asigurari de sanatate mai mari (care e mai mult contributie decat taxa) daca mi se depisteaza folosirea cardului la un FjF, eu fiind obez, atunci mi se va reduce pofta de junk food. Cand un stat va sustine un organism care sa promoveze un alt model de afaceri si sa ofere FF de calitate la pret de FjF atunci nici lenea nu va mai fi o scuza. Doar taxa pe FjF poate fi utila dar e asemanatoare cu cresterea pretului la combustibil.Atata timp cat FjF e “staple food” pentru “average Joe” cresterea pretului nu va duce decat taieri din alta parte, gen cheltuieli de educatie, fara a rezolva problema pe termen lung.

  3. Poti manca orice daca ai vointa sa faci sport ca lumea..daca doar mananci porcarii de la MC si KFC e logic ca te ingrasi si te faci cat un butoi..eu zic ca nu poti obliga un copil sa manance ceva sau sa nu manance,dar poate fi convins cu una cu doua.. mananci asta dar faci aia,sau mergi la alergare,sau ceva sport..

  4. Sarut mana Dojo! O solutie cred ca ar fi cresterea preturilor la junk-food si tot acolo, la fast-food, alternative ceva mai sanatoase. Alternative in ideea preparatelor lui Jamie Oliver pentru o alimentatie mai buna a scolarilor. Nu-s (chiar asa de) naiv sa cred ca dieta perfecta este ieftina, dar macar niste alternative mai bune la preparatele actuale ar fi un inceput. Un parteneriat guvernamental cu marile lanturi de fast-food pentru sprijinirea unor astfel de masuri cred ca ar da roade. Sau o impozitare mai mare pe grasimile si sarea in exces. Si eu mai intru la Mac. Fac acest lucru (din fericire destul de rar) pentru ca acolo merge repede, e curat si bine organizat. Chiar daca ar fi un pic mai scump tot la Mac as intra, mai degraba decit intr-o “bomba” autohtona neconvingatoare cu angajati care abia-ti fac hatirul sa te serveasca si cu mincaruri suspecte. Pozitia mea este insa una partizana: sunt un gonflat de virsta a doua cu 10kg in plus 🙂 Lasind gluma la o parte, situatia cere niste masuri. Probabil cele financiare sunt cele mai eficiente. Cu stima, L. Stefan.

    • Stefan, se pare ca tot varianta finaciara ar merge mai bine. Pana la urma, cand ai de ales intre o mancare ieftina (care-ti si place, ca esti obisnuit de mic) si una mai scumpa, e uneori greu sa alegi varianta corecta.

      Lanturile de fast-food au mai fost imboldite sa faca una-alta, dar tot pe stilul lor o fac, normal. Salata cu mai multe calorii decat un burger menu, fructe din alea care doar proaspete nu sunt etc.

      In statul New York is doua campanii de ceva timp: una impotriva ‘transfats’ si pentru reducerea sarii din alimente. In multe alte state insa este in continuare liber la prea multe chestii.

  5. Tare mi-e teama ca si noi ne indreptam in aceiasi directie. In State nu am fost din pacate, dar din tarile vizitate, Germania m-a socat cel mai tare. Inca de la gradinita (am vizitat una) era plin de copii grasi si intr-o statiune la mare am vazut extrem de multi obezi. Groaznic de multi oameni grasi, si exact cum spui tu, nu genul care iau cateva kile pt. ca mananca haotic, ci genul care-s saci fara fund.
    E groaznic de trist, si pentru copii – parintii au vina. Nu petrec suficient timp cu ei (in unele cazuri) si atunci cand sunt impreuna nu indraznesc sa le refuze nimic si daca pruncul urla ca vrea la Mc, parintele il duce. Daca mergi in parcurile noastre timisorene o sa vezi ca zeci de copii is cu chipsurile in mana si beau cola in timp ce mamele le sufla tacticos fumul de tigara in fata, ca doar is in aer liber… Nu mi se pare deloc, dar deloc ok, si asta o zic eu care nu ma dau in vant dupa copii, dar zic eu ca ma duce mintea sa ma prind ca nu-i ok daca pruncul manca numai prostii si bea numai carbogazoase.

  6. Ah, si am vazut pe multe bloguri culinare romanesti si straine, idei super smart de ascuns legume si alte minuni in cupcakes si alte chestii fun pentru copiii care refuza legume si fructe. Dar pentru asta trebe sa te duca mintea si sa fii un parinte dedicat si interesat care vrea sa si ofere educatie pruncului, nu doar sa-l creasca mare (literally!).

    • Stii ca pana la urma nu e nevoie sa ascunzi fazele astea, daca faci chestii gustoase si-l inveti pe al mic ca-s bune. Prietenii nostri nu ascund legumele sau fructele de a mica a lor (5 ani). Ea stie de la noi ca fructele fac buzele rosii (deh, apelam la simtul ei estetic), ca-i dau putere etc. Si cu povesti din astea, termina zilnic 2 portii de fructe. Bea lapte dimineata si seara, mananca mancare gatita etc.

      Cand mai ieseam vara la cate un ‘field trip’ mai lung si nu puteau parintii lua mancare, intra la ‘cafeteria’ si manca o bucata de pizza sau un hot dog. dar astea sunt exceptii.

      Iar Cola nu a vazut decat in paharele noastre. Stie ca-i bautura ‘pentru oameni mari’ si ai terminat discutia. Eu NU beau cola decat foarte rar (nu beau nici cafea, deci ma pune in bot cofeina), cum naiba sa-i dai unui copil porcaria asta?

  7. Zilnic merg la birou cateva statii pe jos. Intr-o dimineata am numarat toate pustoaicele supraponderale pe care le-am intalnit. Au fost 9 fete care sufereau de obezitate din aceea, cred ca ii zice “morbida” sau cam asa ceva. Acum douazeci, treizeci de ani, sincer, nu imi aduc sa mai fi vazut asa ceva. Nu am avut nici macar o colega in tot liceul, ca sa nu mai zic in faculta. Minunatul capitalism ne-a adus minunatele lui beneficii. Azi, in Romania, peste 40% dintre copii sunt supraponderali, daca va vine sa credeti sau nu.

    • Noi aveam 1-2 colegi maxim in clasa care se luptau cu cateva kilograme in plus. Clar nu suntem obisnuiti sa vedem dezastrul de acum. Si inca la noi este bine, conform statisticilor.

  8. O greutate normala sta si in abilitatea de a te opri din mancat inainte sa simti ca nu mai poti. Eu una am fost educata sa mananc pana crapa bluza pe mine, asta si din cauza ca atunci cand eram mica eram subponderala.

    Pana la urma, organismul nostru nu are nevoie de atat de multe calorii pe cat credem. In plus, observ cu tristete ca legumele si fructele devin din ce in ce mai scumpe si la noi. Un salam de 20 de lei iti ajunge o saptamana, in timp ce de 20 de lei iei legume si fructe pentru 2, 3 zile maxim.

    • Asa este, de asta e greu sa ajungi sa mananci sanatos. Mai ales ca un kilogram de carne buna este la orice ora mai scump decat chestii in care nici sfantul nu mai stie ce s-a bagat 🙁

  9. Pai copilul nu trebuie chinuit si nici ingrasat :D, un copil la inceput trebuie sa faca putina gimnastica si ceva ‘joaca’ pe afara :), nu trebuie trimis la sala, sportul trebuie facut in raport cu varsta, la inceput o iei usor apoi cresti exponential pana la batranete cand scazi exponential.

    Cat despre mancare…trebuie sa manance mancaruri care nu se depun, insa daca nu faci sport deloc pana si unele legume si fructe se pot depune.

    ps: uneori cand alergi prin parc sau pe o banda sau facand cu intesitate mare niste exercitii fizice daca te opresti vei observa ca respiratia ta e mai mult un gafait, japonezii s-au gandit la asta si expira/inspira la anumite miscari, deci la ei totul e o coordonare miscare/respiratie 🙂

  10. Una din cele mai eficiente : financiar.Dar trebuie gasita varianta buna: taxe mari la produsele enumerate de tine, amenzi? e cam greu…
    Nu se poate spune caci nu ai timp sa faci mancarea pentru copilul tau…copilul cum il inveti, educi, ca sa manance asa o va face! Dar cand copilul are probleme grave cu obezitatea? atunci ai timp sa il duci la nutritionist? ai timp sa te ocupi de el?
    De ce nu ca parinte nu previi in loc sa vindeci raul facut? Jobul? nu iti permite ca mama? gresit…numai daca nu vrei…nu o faci.
    Nu trebuiesc ascunse legumele sau pacaliti, trebuie facut cu tact si perseverenta sa leplaca si sa le ceara ei, la fel si fructele.Pentru asta trebuie putina rabdare(mai multa) si inspiratie…nu e greu cand vrei sa ai un copil sanatos care nu va fi predispus obezitatii.
    Multi parinti scot scutiri medicale la educatie fizica si sport inca din clasele mici…dovada clara am (sotul meu este profesor de ed. fizica), ii explica ca il solicita mult miscarea…bla…bla…Total gresit!
    Parintii ar trebui sa ceara mai mult spot in scoala, caci se face! apoi extra-scolar alte sporturi…numai ca timpul acordat copiilor in secolul nostru e asa de scurt, incat daca i-a cumparat un PC considera ca si copilul lor e in trend cu ceilalti si ce mai are nevoie? un sanwich si PC ul …in rest…
    Joaca in aer liber, masa preparata in bucataria casei cu multe legume, carnita nu in exces, fructe dupa si intre mese…nu e ceva greu.Numai sa vrem!

  11. Taxele ce ar rezolva? Ca de exemplu pe tigari/alcool sunt o gramada de taxe. Asta inseamna ca lumea nu mai fumeaza sau nu mai bea?
    Singura solutie este educarea copilului inca de la gradinita sau cel tarziu scoala primara. Daca copilul vine acasa si cere sa manance sanatos pana la urma parintii nu au de ales. In Romania scoala nu ofera mese gatite (sau cel putin nu scoala de stat), dar daca invataroul macar le-ar explica despre un regim de viata sanatos tot ar fi ceva. Si asta in mod constant, nu o data pe luna/ an. Parintii in loc sa le dea copiilor bani de dulciuri ar putea sa gaseasca o firma care sa le aduca o gustare sanatoasa la scoala la toti copiii. Toti asteptam sa faca altii ceva, dar pana face guvernul ceva daca un parinte este ingrijorat de ce nu incepe pe plan local? (adica la scoala)

    • Diana, bun venit pe blog. De acu’ iti vor intra comentariile direct 😉

      Din ce stiu eu, scumpirea nasoala a tigarilor (clar prin o caruta de taxe) a mai scazut apetitul fumatorilor. Is destui care pana acum fumau si s-au lasat ca pretul este prea mare sa mai merite. Acu’ drept ii ca nu stiu procente.

      Educatia e ceea ce conteaza, asta e clar.

      Fata prietenilor nostri merge la ‘mec’ sa se joace. E un ‘sediu’ din asta al lor la vreo 300 de metri de casa si merge sa se joace pe tot felul de chestii. Sa vezi ce repede tranziteaza sala de mese, grabita sa mearga la joaca.

      Singura ‘problema’ cu ea este ca-i mare amatoare de inghetata, iar acolo inghetata e plina de ‘grasimi’. Acum sincer si eu is ahtiata dupa dulciuri, asa ca nu pot sa-i gasesc vreo vina.

      Si cat face sport si mananca sanatos, mai poate ‘scapa’ la cate una mica 🙂

      • Multumesc 🙂
        Eu sunt in Londra de 3 ani. Aici singura chestie care a mai oprit din fumatori a fost faptul ca nu mai au voie sa fumeze in cladiri. Niciunde! (doar la tine acasa daca vrei). Asa nu se mai fumeaza in lant in pub-uri. Dar asta nu insteamna ca nu dau multi 6 lire pe un pachet de tigari.
        Iar bautura este aici exorbitant de scumpa (o bere la pub 3-4 lire). In fiecare vineri/sambata seara daca mergi in centru o sa te impiedici de unul rupt de beat din 5 in 5 metrii.
        Este foarte trist…
        De aceea ziceam ca nu neaparat pretul opreste. Cel mai castigat e statul. (Desi pe alta parte, daca tu fumezi, bei, mananci gras vei ajunge la spital cu boli cronice mult mai scumpe decat iau ei din “taxa de viciu”). Unele vicii sunt greu de oprit. Si mancatul la fast food este un viciu, pentru ca totul este incarcat de grasimi si zahar (da, da si in salata au zahar!). Este si asta o dependenta.
        Sper sa se faca si in Romania un program de educatie in scoli. In plus multi parinti trebuie si ei treziti la realitate si educati si ei. Sa nu uitam ca mancarea “adevarata” romaneasca gatita acasa de la zero este grasime cu mai multa grasime si multa carne.

  12. Uneori poate fi vorba despre metabolism, ca unii “asimileaza” mai repede decat altii (fara ca asta sa fie datorat vreunei afectiuni). Altori poate fi vorba despre ce contine ceea ce mananca, ca 1 kg de salata nu are aceeasi valoare nutritiva ca 1 kg de carne de vita iar un litru de apa plata nu este precum un litru de Cola. Uneori poate fi vorba despre “arderea” caloriilor ingurgitate, ca daca isi tine fundul in scaun 12 ore, alte 12 le doarme si 6 le mananca ( 🙂 ), are toate sansele sa nu il mai scoata afara decat daca sparg peretele.

    Dar de fiecare data este vorba despre lipsa de informare. Ca nu-i parinte atat de prost incat sa stie riscurile obezitatii si sa isi “condamne” copilul.

    Si cine nu se informeaza ? … pai … biiiiip. Ca daca s-ar “chinui” putin ar sti ca este foarte important si ce constitutie ai, si ce si cat mananci, si cata miscare faci. Si daca ai creier, nici mama reclamelor nu te “impinge” catre fast-food si nu tre’ sa pui preturi prohibitive … da’ daca au numa’ o bucata de hamburgăr in loc de creier …
    Dar mai este si intrebarea “Si cine nu informeaza ?” … pai … biiiiip … ca rahatu’ ala de “evitati excesul de sare zahar si grasimi” a devenit “fundal muzical” pentru a te duce sa iti mai iei un hamburgăr “cat e pauza”.

    • Da, ne-am cam pierdut sensibilitatea la reclame ‘tari’. Si poate ca repetarea idioata a fazei cu ‘grasimi, zahar etc’, nesustinuta de o educatie reala, e frectie pe un picior de lemn. Vorba ta, pauza necesara sa mai iei o bucata de pizza din frigider 😀

  13. Initial, cand am citit articolul m-am gandit ca si eu ma uitam cu groaza luni la o copila pentru care parintii carau cu ei n-spe pachetele de la McD & Fornetti.

    Totusi, daca ma gandesc mai bine… intrebarea din titlu se refera la noi sau la americani?

    Daca se refera la noi, nu fast-foodu’ e problema. Cel putin nu inca. Si asta o spune una care nu suporta sa calce intr-un McD pentru ca locu’ ala pute (la propriu!), n-a mancat niciodata ceva de la ei, n-a luat niciodata un burger intre dinti – daca si mirosu’ imi provoaca greata, nu vreau sa stiu cum ar fi sa si bag asa ceva in mine.

    Revenind, am spus ca nu fast-foodu’ e problema. La noi e chestia cu gras egal frumos, cu indopat copchilu’ pana nu se mai poate. Mai ales in mediul rural. Pot numara pe degetele de la o mana rudele de la tara care nu cara o groaza de kilograme in plus, in ciuda faptului ca nu stau deloc rau nici la capitolul activitate fizica. Nu stiu la ce scoli au fost altii, dar eu tin minte ca in scoala generala erau mai multi copii grasi decat atunci cand am ajuns la liceu si cand deja vacantele nu se mai faceau la bunici. Bunici deveniti foarte nemultumiti de faptul ca nepotii nu mai sunt grasi si frumosi.

    • Mda, la noi e si problema asta. Mereu sunt intrebata cand am de gand sa incep sa arat si eu a femeie, de parca acum ar fi insecta 😀

  14. Fiecare parinte ofera copilului tot cei mai bun , incepand de la alimentatie pana la ultimul lucru pe care il cere copilul. Intradevar unii parinti exagereaza cu alimentatia copilul oferindui tot ce vede la televizor sau chear i prepara el in bucatarie diferite produse care ingrasa si cu timpul afecteaza sanatatea copilului. Deci haideti sa oferim copilului o alimentatie sanatoasa. Felicitari pentru articol.

    • Adrian, bun venit si tie. Ti-am modificat numele, parca e mai placut sa vorbesc cu o ‘persoana’ decat cu un nume atat de scurt, ca si cel al sitului tau.

      Copiii vad tot felul de chestii si le doresc ei insisi, asa ca nu e chiar usor sa-i tii departe de tentatii. Nu imposibil insa 😉

  15. Un posibil raspuns ar fi Jamie Oliver – omul are la activ campanii pentru promovarea mancarii sanatoase si a avut si ceva succesc.

    Mai departe, eu care gatesc zilnic pot spune cu mana pe inima ca NU ai nevoie de doua ore sa gatesti ceva sanatos si gustos. Desigur ca te poti intinde cu gatitul ore si ore si poti astfel produce fel de fel de minunatii, dar nu e necesar. Strictul necesar se poate gati si in doar jumatate de ora. poate e cazul sa scriu o carte 😆

    • Maria, bun venit pe blog. Ma bucur sa te vad si aici 🙂

      Pai cred ca ai putea sa scrii o carte linistita. Sau sa pui de un blog cu retete din astea super-rapide. Ca majoritatea ne plangem de timp.

      • Mersi de primire! 🙂

        inca un blog culinar? sunt mult prea multe, excesiv de multe culinare
        totusi mi-ai dat o idee

        pana atunci insa la buna citire 😉

      • Io iti spun sincer ca niciodata nu m-am gandit:ba, is prea multe chestii in domeniul asta. Daca scrii bine si interesant, e loc de oricine pe piata. In ideea asta nu s-ar mai deschide nici bloguri ‘generaliste’, ca is prea multe 🙂

        Te astept oricand cu drag aici. Cine stie ce vei pune in aplicare in viitor 😉

      • eu ma dau pe online-ul culinaresc si asa mi se pare, ca toata lumea care gateste acasa are si blog.
        probabil ca ai totusi dreptate, mai este inca loc 🙂

        multumesc din nou pentru primirea calduroasa!

  16. Eu aş face o serie de spoturi din astea cu Bullies that bully your fat kid.
    Si copilul tau vine plangand acasa si apoi slabeste si toti baietii din scoala o cheama la petreceri si toate fetele din scoala isi arata sutienul in baie de cand al tau a slabit.

  17. Pe la sate cam asa se spune: “mare, grasa si frumoasa” 🙂
    Obezitatea e o problema care poate fi rezolvata, in timp, si doar cu o educatie corespunzatoare.
    Dar construim biserici in loc sa facem gradinite si scoli si tot reducem orele de sport din scoala, desfintam sectiile de copii si juniori de la cluburi si ne mai miram ca sunt tot mai multi copii supraponderali.

  18. Am vazut mai de mult o emisiune cu Jamie Oliver. Incerca sa introduca in cantinele scolilor mancaruri sanatoase, gatite, legume, fructe s.a.m.d, in loc de burgeri si cartofi prajiti. Am ramas surprinsa cand am vazut ca o fetita de clasa a 3-a nu stia cum arata un cartof sau un morcov. Ea stia doar de cartofi pai/prajiti si de hamburger.

    • Da, cea mai buna leguma-i porcu’ 🙂

      am vazut ca se implica in chestia asta si e bine. Sunt scoli ‘pilot’ in care se da manacare cum trebuie la ‘cafeteria’, dar nu e usor de implementat. Plus ca marii producatorii de rahaturi nu stau cu mainile in san.

  19. In liceu aveam un prof tembel de educatie fizica care nu ma scotea din 5 si 6… doar fiindca nu faceam niste chestii la gimnastica. Nu-mi permitea fizicul, de aceea.. Avea o placere sa-si bata joc de cei nu tocmai…slim. Mi-am facut scutire medicala apoi.. pt 2 ani. Dar in acelasi timp, mergeam zilnic vreo 30 de km cu bicicleta, alergam, jucam baschet.. alea alea. Dar nu eram conform normelor… si nu-i placea de moaca mea. Deci ii inteleg pe multi care au scutire de la educatie fizica. Miscare se poate face si in afara scolii…chair si mai bine. Nu cred ca 2-3 ore pe saptamana conteaza cu ceva, mai ales daca profesorul nu-si da silinta sa educe si in materie de alimentatie sanatoasa, riscuri de imbolnavire.. si alte probleme specifice. Stiu cum e sa iei nota minima la educatie fizica ca nu puteam sa sar de pe loc 2 metri si ceva, eu avand atunci 1.55….. Dar culmea, puteam sa alerg 7-8 km fara oprire.. sau daca ma fortam putin, reuseam si 120-130 de km cu bicicleta.
    Consider ca in scoala ar trebui sa se puna accentul pe teorie ( pt notare ), iar apoi elevii sa fie atrasi spre activitate fizica, nu fortati. Sunt sigur ca multi ar renunta la “scutirile” medicale.
    Deci… nu taxe mai mari. Nu amenzi pt parinti. Ci educatia din scoala…asta trebuie facuta.

    • In manualul de educatie pentru sanatatea(de liceu) scria ca nu e bine sa faci sport dimineata( tenisiunea e ridicata), cei care faceau orarul puneau sportul de dimineata, plus ca faceam cu profu de rugby, deci intre 7 si 8 eram cu greutatile in mana :))).

  20. Educatie si nimic mai mult. De acolo pleaca totul. Problema e ca trebuie educati si parintii si kinderii. Parintii or sa se scuze mereu, ca nu au timp, ca nu au posibilitati…ca nu au…etc… Radacinile problemei sunt mari si multe si au si mai multe ramificatii.

  21. nici macar treaba cu pretul nu sta in picioare la americani. Am stat 2 ani in DC si in lipsa crincena de timp permanenta imi gateam SI din motive de economie. Si tot acolo am vazut cei mai grasi oameni, am vazut ce inseamna morbid obesity, dar si cei mai scheletici la propriu oameni slabi!

  22. Sunt parinti care chiar daca le dau copiilor mancare sanatoasa insista sa manance mult, nu cumva sa ii lipseasca vitaminele, am eu o astfel de prietena, care forteaza copilul sa manance si dupa ce acesta sa saturat.
    Un amic a fost cu un contract intr-o tara asiatica, nu imi amintesc numele si spunea ca acolo tot ce era fast food era extrem de scump, 2 Euro o cola si foarte putin un suc proaspat, umblau asiaticii pe strada cu nuci de cocos pe care le gaureau pe loc si mai erau unuii cu un fel de geamantan din care iti faceau pe loc un suc de fructe

  23. Stii ce e paradoxal..ma plimbam zilele trecute ..prin parc..si auzeam…o mama catre copilul ei: “Dc esti cuminte te duce mami la MC” oare ii face un bine…eu sunt total anti fast food,mananc zilnic ciorba,fructe, si eveit prajeli dc fac gratra nu folosesc ulei..etc….si se vede crede-ma am 1m75 70 kg, recunosc ca fa si sport de cate ori pot pe saptamana….eu cu siguranta voi avea grija de alimentatia copilului meu!

  24. Simplu printr-un program de asigurari de sanatate sanatos si riguros: fumezi – ia plateste pretul asta, esti obez (ai copii obezi) ptr ca te alimentezi incorect? ia de-aci pretu asta?
    O sa zici ca nu se poate, ca nu e fezabil! Ete na!
    Prima data ar trebui un pachet de asigurare de sanatate obligatoriu care sa te asigure de boli in afara celor provocate de fumat, baut, mincat in exces, eventual boli profesionale… ceva de genul asta. In continuare ar trebui sa te duci fain frumos la doctor, ala te trateaza si trimite factura direct la asigurator. Simplu, atit, asta e tot ce ar trebui sa functioneze.

  25. Parerea mea este ca nu ai niciun rezultat asupra parintilor care ei insusi sunt fanii cei mai mari ai mancarii, care traiesc ca sa manance si simt o mare pasiune in actul asta. Vor crede ca si copiii trebuie sa se bucure de placerea aceasta asa cum vor ei. Or sa existe tot timpul fast food-uri la preturi acceptabile pentru ca suntem inca in secolul vitezei (si vom mai fi inca 87 de ani). Depinde de fiecare ce alegere face – in favoarea, ori defavoarea organismului sau.
    Mi se pare trist ca pui problema asa, “Cum poti determina un parinte sa nu-si mai ingrase copilul?” Un parinte se presupune a fi o persoana matura, capabila sa isi creasca copii si sa le asigure ce e mai bun. Sau nu?

  26. Da, problema este destul de grava. Acum ceva vreme, nu stiu sigur… 2-3 luni in spate, eram la magazin, si din greseala am auzit o conversatie intre doua mame, iar una dintre ele, spunea ceva de genu:
    “Nu o sa il las pe X sa iasa mearga la fotbal sau la baschet cu alti copii… daca se loveste? Nu mai bine sta acasa si se joaca in camera?” …

  27. @stefan si pe fetita noastra am “protejat-o” cand era in scoala … sa nu faca sport… avea ambii incisivi cu probleme… la cel mai mic soc ar fi cazut din alveole. Sa nu mai judecam usor, pot fi probleme grave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.