Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum sa fotografiem copiii!

In primul rand bine v-am gasit pe Dojoblog,ma numesc Joita Lucian si voi scrie din cand in cand articole despre fotografie,tehnica,compozitie,aparate foto,si firesc sper ca va voi incanta privirea cu creatiile mele pe acest domeniu.

Activez mai mult in domeniu fotografiei de nunta,aceasta fiind nisa principala,dar ma ocup si cu fotografie de produs,fotografie de studio,de peisaj,cam tot ce tine de fotografie in general.

Sa revenim la fotografiat copilasi, ca despre asta este vorba in acest prim articol scris aici.

Ca un prim sfat in fotografiere de copii si in general la sedinte foto in care dorim sa imortalizam naturaletea, este de preferat sa utilizam un tele-obiectiv,recomandat 70-200mm f2.8 indiferent de montura canon,nikon sau orice alt dslr.

Utilizarea unui tele face ca,miscarile si naturaletea sa fie scoase in evidenta intrucat copilu se poate misca in voie,rade,fara a realiza ca este subiectul unei sedinte foto,fiind “vanat” de la distanta.

Se recomanda a se folosi un aparat mai rapid intrucat copii in general alearga,zburda,rad se misca continuu.Cand vorbesc de rapiditatea unui dslr ma refer la cadrele pe secunda in general peste 5 fps.

Daca avem un aparat mai putin rapid este ideal sa apasam declansatorul in momentul in care copilul sta pe loc sau se misca paralel cu planul nostru,mai ales daca folosim o diafragma mica pt a separa subiectul de fundal sansele de a rata focusul,profunzimea de camp fiind mica sunt mai mari.

Un alt lucrude care tine reusita unei sedinte foto cu copii este dispozitia acestuia deci daca doriti o reusita in acest sens locul sedintei tre sa fie un loc unde copilul se simte in largul lui si este fericit.

Firesc trebuie tinut cont de reguli de compozitie, de care de altfel ne vom ocupa in articolele viitoare mai in amanunt de cateva cele mai importante.

Iata cateva din fotografiile facute de mine folosind un 5d mrk II si un 70-200 is usm canon,cu promisiunea ca va voi povesti cate ceva din secretele fotografiei de nunta in articolele ce urmeaza.Va doresc lumina buna si fotografii de exceptie.

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
Lucian-fotograful
Lucian-fotograful

De meserie jurist dar in suflet artist, iubesc fotografia si arta scrierii cu lumina incercand prin fiecare fotografie sa spun o poveste.

Articles: 4

26 Comments

  1. Mi-a placut. Scurt si la obiect. Astept continuarea.
    (Din pacate un 70-200/2,8 si un dslr cu mai mult de 5fps nu-s tocmai accesibile oricui; sunt foarte scumpe.)

  2. Hehe, superbe pozele Lucian.
    Dar …. vorbim de foto facute cu un 5D:) care costa 3000+ eur probabil, cu tot cu obiectiv.
    Pentru noi, juniorii, ce jucarie ne recomanzi? Intr-un buget decent.

  3. Mulțumiri pentru sfaturi, dar, vorba lui Robyroy, dă-ne și variante mai accesibile ! 🙂

  4. By the way, Lucian, recomanda-mi te rog ceva resurse despre arta fotografiei. SIncer, nu am reusit niciodata sa fac o poza decenta in mod manual:)
    Ce e drept, nu stiu daca cu un Sony DSC H5 pot face ceva decent in acest mod, dar macar as vrea sa incerc.

    • Recomand sa invatati principiul fotografiei,al camerei obscure.si cea mai buna varianta ar fi un curs foto…dar ceva de calitate..dc ai fi din Buc ti-as recomnda un priten la care am facut si eu e foarte bun tipul!Daca inveti cum si de ce se formeaza imaginea toate merg de la sine cu putina creativitate!

    • Pe răspunderea mea*, te voi ruga să ignori sfatul autorului articolului de mai sus. În cazul în care nu ești dispus să arunci cu banii, e foarte ușor să fii autodidact când vine vorba de fotografie. Din ce am observat, în general în România cursurile sunt ținute de fotografi nu foarte talentați, în schimb aroganți, excepție fiind Mihai Moiceanu.

      Acum. Îți recomand să începi cu o carte care să te introducă în domeniu, de exemplu “Introducere în fotografie” de Matei Bejenaru. Cartea nu e scumpă și explică foarte bine principiul fotografiei. Nu-ți fă probleme dacă nu rămâi cu foarte multe informații după lectură pentru că, după cum vei observa și singur, lucrurile de genul se învață în timp. Cartea te va ajuta să înțelegi, nu să reții date.

      Dacă ești pasionat de fotografie ar trebui totuși să treci la DSLR. Poți începe cu orice DSLR Canon sau Nikon, iar colecția de obiective va veni în funcție de buget și necesități.

      În rest, nu strică să răsfoiești ocazional reviste de fotografie și manualul aparatului. Nu sunt ironic, la mult timp după ce ți se pare că îți cunoști echipamentul vei descoperi funcții avansate care te pot ajuta. În urma teoriei vine practica. Încearcă să ții cont de principalele reguli de compoziție și fotografiază ceea ce îți place sau “te mișcă”. Pentru început copiază imaginile altor fotografi care ți-au plăcut. Nu, asta nu te face plagiator pentru că în timp vei observa că odată ce ai obținut acel imagini vei dori să le adaugi personalitatea ta. Prin urmare vei ajunge la cadre care îți plac ție, cu realizarea tehnică pe care ai copiat-o.

      *în cazul în care nu e util ce spun eu aici, îmi poți trimite mailuri ostile cu reproșuri.

      • NU stiu daca poti invata..din carete atata timp cat nu intelegi anumiti termeni…cred ca un curs de buna caliitate isi pune amprenta mult asupara ta…si eu gandeam la fel pana m-a tras cineva sa-l fac…si se vede schimbarea!

  5. În primul rând, sfaturile tale nu se adresează nici amatorilor, dar nici fotografilor profesioniști. În al doilea rând, care copii? Una e să fie ai tăi, alta e să fie instantanee luate prin parcuri și complet altceva o ședință foto, cel puțin dpdv etic.

    Legat de echipament, nu pot trece peste faptul că recomanzi un obiectiv de peste 1000$. Mai mult, ai nevoie de puțină experiență pentru a folosi un teleobiectiv – trebuie să înțelegi noțiunea de “profunzimea câmpului” și să cunoști limitele teleobiectivului pe care-l folosești.

  6. depinde foarte mult de ceea ce-ti doresti sa pozezi si la ce nivel sa fie aceasta. se poate face si cu mai putini bani, dar cu o gramada de timp pierdut scotocind pe net dupa informatii. exista si aparate dslr second pe care poti avea norocul sa le iei fara defecte ascunse(eu am muscat-o nitel…dar acum dupa curatare, sunt tare multumita de afacerea facuta), iar obiectivele se pot achizitiona ulterior,dupa dobandirea unei oarecare experiente.

  7. am uitat ce era mai important: superbe pozele si multumesc pt tips-uri. sunt cu ochii pe tine! 🙂

  8. Astazi am primul test cu un 24 mm f.1.4 L si prmit sa revin cu resultatele intr-un articol! abia astept sa-l testez la aproape 2000 de euro ar trebui sa rupa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.