Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ți-ai început cumpărăturile de Crăciun?

Noi în general nu suntem chiar atât de „festiviști”, deci pentru noi, ultimele ture de Sărbători au fost mai mult zile aproape obișnuite. Probabil după ce se naște a mică vom reveni la gânduri mai bune pentru că, dacă noi nu dăm pe spate de emoție la vederea unui brad de Crăciun, nu ne vom priva copilul de bucuriile Sărbătorilor (pe care și noi le savuram altfel când eram mici).

Pentru restul lumii „normale” însă, Crăciunul este ocazia de a avea casa plină de decorațiuni frumoase, de a dărui cadouri și a încerca tot felul de mâncăruri de sezon.

Înainte să credeți că am fumat ceva tare, există un motiv (chiar mai multe), pentru care nu ar fi rău să începeți munca de „adunat” pentru Crăciun chiar de acum (normal, nu mâncare sau tot felul de minuni perisabile, dar se pot lua din timp cadouri sau decorațiuni – mai ales dacă există deja prin magazine).

cumparaturi-craciun

Avantajul nr.1 – acum ai timp să planifici

În general e bine să pleci la drum cu listuța și bugetul, pentru că altfel ajungi să rumegi de zor regrete că ai făcut praf banii familiei. Una este însă când ai la dispoziție 2-3 luni în avans, să faci planuri, să pregătești idei de cadouri și alta este să te trezești în Ajun că nu prea ai nimic pregătit. Am mers mulți ani și pe varianta „iau cadouri în ziua respectivă” și, presată fiind de timp și de nervi, am luat doar tâmpenii scumpe, apoi, vizitând magazinele în zilele următoare, îmi dădeam șuturi în ce nu am de nervi că aș fi putut lua cadouri mai frumoase și poate la prețuri mai de bun simț.

Graba strică treaba, iar un om peste care vine Crăciunul în câteva ore sau o zi mai greu ia decizii înțelepte sau are timp să caute diverse opțiuni.

Avantajul nr.2 – poți prinde reduceri sau prețuri mai bune

Magazinele fac diverse reduceri nu doar în Ajun, iar un cumpărător informat poate prinde suficiente avantaje. Nu trebuie să accepți orice preț, acum ai timp să studiezi piața și eventual să profiți când magazinul în cauză oferă o soluție mai ieftină. Eu cel puțin am observat că în destule cazuri magazinele urcă prețurile de Sărbători, probabil pentru că știu că mulți cumpărători sunt disperați, așa că dau oricât să-și facă necesarul. În loc să accepți orice preț de ultimă oră, ai suficient timp să alegi diverse variante cu câteva săptămâni înainte de eveniment.

Avantajul nr. 3 – iei mai puține decizii ne-inspirate

Stresul și lipsa de timp fac mulți cumpărători să achiziționeze produse la prețuri prea mari sau produse care nu sunt chiar pe gustul lor. Mă gândesc că nu sunt singura care lua prostioare la preț de aur, doar pentru că asta se putea lua în puținul timp rămas. Au fost Sărbători când am cheltuit MULT pe tâmpenii, când aș fi putut merge la „luptă” cu un plan bine pus la cale și suficient timp la dispoziție. În momentul în care am un necesar pentru evenimentele respective, eventual un buget și un plan de atac, plus timpul necesar să tai de pe listă produsele unul după altul, posibilitatea de a lua prostii și de a plăti prea mult pe ele scade simțitor. Îmi rămân câteva produse de luat în zilele respective (ce nu se poate lua cu săptâmâni înainte), în rest totul este deja pregătit și cumpărat.

Avantajul nr.4 – scapi de mulțime

Ca un făcut, de fiecare dată când avem vreo sărbătoare, ai impresia că vine și una dintre multele Apocalipse care cică ne lovesc măcar de 5 ori pe an. Toată lumea cumpără, toată lumea este isterică. Cu 2-3 luni înainte de Crăciun (sau chiar numai o lună), magazinele nu sunt atât de pline, deci ai suficient loc și timp să studiezi marfa, să probezi produse etc. Nu te împiedici de nimeni, nu aștepți 40 de minute la cabina de probă, vânzătorii nu sunt stresați și obosiți.

Un plan de bătaie bine pus la punct, plus cumpărături „pe listă” și cu buget, făcute în timp util, te vor ajuta să ajungi în ziua de Sărbătoare mai calm și mai relaxat. Ultimele cumpărături se pot face în perioada respectivă, dar majoritatea pregătirilor sunt deja făcute din timp. Cadourile sunt gata, casa e gata de decorat, mai ai de gătit și să sărbătorit. Scapi de cheltuieli inutile, de nervi întinși în trafic și la cumpărături și probabil scapi și cu un buget mai relaxat, dacă tot ai avut timp să iei niște decizii mai istețe.

Când credeți că este OK să începeți să cumpărați cele necesare pentru Sărbători? Luați totul cu câteva zile înainte sau vă pregătiți mai din timp cu unele produse ce pot fi achiziționate mai în avans?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

21 Comments

  1. sunt de acord ca cel mai bine e sa iti faci din timp un plan, o lista, macar un gand. dar suntem abia in septembrie 🙂
    eu personal nu prea am cand sa ma plimb prin magazine, asa ca prefer sa inspectez netul si online pot sa comand chiar si mai “tarziu” spre decembrie.

  2. dojo, daca luăm brad de acuma, se usucă 🙂
    În rest, globurile ce le avem de vreo 10 ani sunt bine mersi, suportul de brad e același (o ladă de bere), iar cadourile le ochim de pe acum și le prindem de obicei la Black Friday.

  3. Eh, nici chiar in septembrie nu ma apuc. Nu prea las eu cadourile pe ultima zi, insa cam pe la jumatatea lui decembrie e ok pentru mine sa incep. Eu insa ma duc cu un plan bine pus la punct cand cumpar cadouri, rar ma duc “sa vad ce gasesc”.

  4. Sa incepi acum e prea devreme. Pe la mijlocul lui noiembrie mi se pare ca e suficient. Sau poti astepta pana la BlackFriday.

    • Io nu vad de ce e prea devreme. De pilda eu nasc in februarie cel mai probabil. Deci mai sunt 4 luni bune pana atunci. Deja ne-am rezolvat o parte din necesarul pentru copil, desi avem timp sa luam bulendrele si cu o zi inainte sa merg la maternitate. decat sa alergam ca tampitii atunci si sa luam orice prostie, intram din cand in cand in cate un magazin de specialitate, mai luam o haina, un pachet de pampers etc. Avem timp sa urmarim preturile, sa luam chestii reduse etc. Spre finalul sarcinii mai rezolvam cateva chestii si suntem OK 🙂

      PS: Black Friday in Romania e doar asa de forma in general. Nu am absolut nicio incredere in magazinele noastre si asa zisele lor reduceri de Vinerea neagra. Am urmarit in fiecare an scandalurile de pe online, asa ca prefer sa nu imi pun increderea in preturile lor reduse 😀

  5. Pentru noi cadou da sarbatori inseamna de cativa ani buni sa plecam intr-o vacanta. Asa ca pana la inceputul lunii viitoare ar trebui sa ne hotaram cam pe unde vrem sa ne petrecem sfarsitul de an, apoi sa ne achizitionam bilete de avion (acestea se scumpesc imediat..), iar prin noiembrie o sa rezervam si un hotel. Cadourile pentru ceilalti (familie, prieteni) vor consta in suveniruri, dulciuri si alte chestii specifice locului in care vom merge…
    Si noi am avut sarbatori cand “am cheltuit mult pe tampenii” care oricum nu ne trebuiau, asa ca de cativa ani preferam sa vedem locuri noi, obiceiuri noi, oameni noi pe parcursul acestor frumoase sarbatori de iarna….

  6. Pentru unele cadouri pe care vrem sa le facem celor dragi nu e prea devreme dar daca terminam de acum toate pregatirile, ce motiv mai avem sa intram “in spiritul craciunului” ?

  7. N-am mai trecut cam demult pe aici, eu acu aflu ca “ala mic” e “aia mica”! Asa cum ma asteptam, dealtfel.:)Daca deja te gandesti la cadourile de Craciun imi inchipui cum te gandesti la nume pentru printesa!
    Stiu si eu cum e cu cumparaturile in avans, eu incep de prin august sa-mi iau cadouri pentru ziua mea chiar daca e tocmai in februarie.:)

    • Doamna draga, io-s omul planurilor. Gagica are nume de cand abia stiam ca is gravida. Daca era baiat, ne ‘bateam’ in 2-3 nume posibile, pentru fata era deja totul pregatit. O cheama Nadia 🙂

      Ma bucur sa te revad 😉

  8. Cumpar cadourile atunci cand le gasesc, am cumparat in iulie ca atunic mi-au sarit in fata, nu as avea nici o problema sa le iau in martie daca as gasi ceva perfect pentru cineva. Am mai ochit si chestii la reduceri de-a lungul anului. Decoratiuni am luat ani buni dupa Craciun la reduceri, anul asta planuiesc sa le fac acasa. In rest masa va fi ca orice masa de duminica, nu e cazul sa ma dau peste cap.

  9. De obicei, asa fac si eu. E altceva sa umbli bezmetic in ultimul moment si altceva sa iei totul pe indelete. Doar ca in toamna asta o sa ne luam casa, asa ca o vom lasa ceva mai moale cu cadourile.

  10. eu de exemplu, am cautat pe net brad artificial. Am avut unul foarte frumos timp de 4 ani , dar la ultimul Revelion, doua din cele trei pisici pe care le am, au hotarat ca e mai bine sa se ascunda de artificii in brad si daramandu-l,, n-au mai stat crengile ca lumea astfel ca acum sunt nevoita sa caut brad. Si da, abia astept sa vina Craciunul. Cadouri, nu-i fac decat copilului iar noi ne luam unul altuia cate ceva folositor, dar ne alegem singuri ce vrem, Oricum, revenind la cadouri luate din timp, cred ca s-au crucit aia de la firma unde am facut comanda de brad artificial in luna septembrie.

  11. Pentru mine, toata agitatia prin multime, mersul din magazin in magazin, atmosfera festiva din magazine si de pe strazi, in preajma Craciunului, face toti banii! N-am cumparat, nu cumpar si nu voi cumpara niciodata cadouri cu cateva luni inainte de Craciun. Asta nu inseamna ca tu, si ceilalti ca tine, faceti ceva gresit! 🙂 Dar asa ma simt eu bine.
    Te imbratisez, si multa sanatate, fetelor. Nadia e un nume superb! 🙂

  12. Cred ca e bine sa-ti planifici din timp cumparaturile. Nu de alta, dar se pare ca la noi, contrar mentalitatii altora, in preajma sarbatorilor promotiile inseamna mariri de preturi. ceea ce nu este tocmai o afacere.

  13. Pentru ca detest aglomeratia din magazine inainte de diferite sarbatori, in general “rezolv” cadourile cu destul de mult timp inainte, eventual inainte de 1 decembrie. Consider ca atunci cand planific din timp lista de cumparaturi reusesc sa aleg produse mai frumoase, mai potrivite pentru fiecare si toate astea fara sa dau faliment. In felul asta cand toata lumea se agita, cumpara, alearga, se streseaza, noi stam linistiti, ne acordam timp sa ne bucuram de sarbatorile de iarna, nu sa uitam pana la urma ce inseamna Craciunul (pentru ca unii il percep doar ca o perioada potrivita pentru cadouri sau cheltuieli).
    Dar pana la urma fiecare face cum simte ca e mai bine pentru el! Deci spor tuturor la cumparaturi, indiferent cand le realizati 🙂

  14. As pune pe primul plan evitarea aglomeratiei si alocarea mai eficienta a banilor. Ma rog, totul e la capitolul teoretic, practic tot in luna decembrie ajung sa merg la cumparaturi.

  15. Personal m-am cam blocat cu “Avantajul nr.1”.
    In perioada asta apar foarte multe neprevazute 🙂
    Mi-am depasit putin bugetul propus pt ca nu pot sa fiu rigid… :)) atatea cadouri atati prieteni .. pfu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.