Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Am gunoi, vreau un cos

Ca si cetateni model ai orasului Timisoara nu ne este permis sa aruncam hartii si alte “gunoaie” pe strada. Trebuie sa invatam sa fim si noi civilizati, ca doar suntem la un pas de “occident”. Problema cu care se confrunta insa timisoreanul model este ca nu prea are unde sa arunce acele gunoaie …

Am gunoi .. vreau un cos

S-a zis ca Primaria nu monteaza cosuri .. se monteaza .. se rup, unele se monteaza din nou. Daca intrebi un timisorean civilizat de ce isi arunca hartia pe jos, ti-o tranteste: “da, vezi vreun cos?”

Pai nu .. in Centru sunt multe. Sunt din 10 in 10 metri in unele parti. Frumoase, colorate, destul de ingrijite. Chiar si golite la timp, ca doar e Centru.

In momentul in care incepi sa te indepartezi pe Mihai Viteazul, pe C.D. Loga sau spre Maria, incep sa se rareasca. Acum e de inteles. Nu pot fi atat de dese ca la Primarie, dar macar exista. In momentul in care insa ai intrat pe o strada mai putin importanta nu gasesti NIMIC de genul asta. Nu se mai pune problema de 1 cos la 300 m. Nu exista nimic nimic.

Si atunci parca il mai inteleg pe cel care arunca hartia in cauza pe jos .. ca nu are unde sa o depoziteze.

Poate insa ar trebui sa urmam o alta idee si anume aceea ca “al mai destept cedeaza”. Pana se trezesc edilii nostri si mai ies cu nasul din Centrul lor curat si frumos, hai sa pastram noi bruma de curatenie care ar trebui sa fie.

Este greu sa mergi pana acasa cu un rest de hartie in buzunar, dar nu este imposibil. Un exercitiu de civilizatie pe care va invitam pe toti sa il faceti.

E clar: zonele care nu sunt pe traseul turistic principal nu au un cos de gunoi nici daca te pui in genunchi, putem doar sa incercam sa mentinem zonele in cauza intr-un minim de civilizatie, ca doar ne place sa credem ca suntem oras de 5 stele.

Eu astept in continuare si mai multe cosuri. Sunt zone in care au inceput sa apara, timid, dar apar. Pana atunci voi continua sa imi car resturile pana acasa .. si prin asta consider ca macar eu incerc sa aplic ceea ce imi place atat de mult in Germania de pilda. Curatenia si civilizatia pentru care ii invidiem pe ei incep insa de la noi.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

4 Comments

  1. 🙂 Chiar ieri m-am confruntat cu o astfel de problema. Vin din complex pe Daliei si pana aproape de casa nu am gasit un cos de gunoi! Oricum stau linistita ca suntem mai sus si decat Bucuresteni de la “Multumesc” sau Merci pana la “La revedere”

  2. Nu numai Timisoara se confrunta cu aceasta problema ci si Bucurestiul si cred ca toate orasele. Tu poti doar sa le zici si pun si ei peste 1 an:)

  3. Timisoara e oricum un oras curat, model din punctul asta de vedere. Se face si curatenie, dar si oamenii sunt mai educati. Cel putin la concluzia asta am ajuns eu. Sunt un adept al curateniei in spatiul public, si mi se pare inadmisibil ca o persoana civilizata sa polueze cu deseuri menajere spatiul public, chiar daca nu exista cosuri de gunoi sau alte spatii de depozitare a deseurilor. See my rant pe un mini-blog de pe unul din siturile lui dojo: https://www.morrowind.ro/blog.php?p=13
    P.S.: Eram un pic iritat atunci.

  4. Am gunoi, am cos, dar totusi ma confrunt cu una din cele 2 probleme enumerate mai jos:
    1.) Cosul e plin
    2.) Cosul nu are fund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.