Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pe trecere, ca oile

Se preconizează mare party la “uzină”, aşa că ieri am fost mai mult pe drumuri. Când n-am călărit Corsica, am păşit (diz)graţios pe trotuarele frumoase ale oraşului. În unele zone încep să arate a ceva, în timp ce prin alte locaţii este sport extrem să păşeşti.

Zona bântuită ieri pe la 11 are din fericire o zonă pietonală decentă, başca una dintre puţinele piste de biciclete, pe care încă mai circulă pietoni cu paporniţele în mână, că e asfaltu’ lin şi plăcut la opinci.

Am o însarcinare specială: să fac dublură la chei. Cunosc “şopul” minune de vreo 20 de ani, de când e acolo. Ah, nu mai este .. tre’ sa trec strada şi să merg încă vreo 20 de metri spre Gară (nu atât de aproape de ea încât să simt mirosul de pipi).

Ajung normal la trecere şi arunc un ochi cu ochelari cu tot spre semafor. Roşu, mamă. Mă proţăpesc pe trotuar şi arunc o privire scurtă către ăia de lângă mine. Vreo 20 de inşi de diverse vârste, dame, nenea, toată fauna. Ăştia nu le au cu sistemul de culori sau îi doare “nici acolo” şi trec. Primul scapă din turmă şi restul nevertebratelor îl urmează voios, FĂRĂ a se deranja măcar ocular vezi matale că totuşi ESTE ROŞU.

Normal că mai apar şi 2 maşini care opresc pentru ca valul de orăşeni şcoliţi şi politicoşi să treacă, doar nu îi vor lua pe capotă.

Cea mai mişto fază este că tot indivizii ăştia sunt cei care au o problemă cu tot ce mişcă pe 2, 3 sau 4 roţi în oraş. Că şoferii nu îi lasă pe trecere, că le taie calea, că … Peste 3 minute aveam să fiu din nou şofer şi cunosc deci situaţia de partea cealaltă. Că doar nu înjur uneori de nu mă repet 3 minute fără motiv. Mulţi şoferi sunt indisciplinaţi, fără chef să caşte ochii mai bine, “trag” de galben etc. Dar procentajul celor care ies din intersecţie pe roşu plin cu capul sus şi mândri de ei este tragic mai mic decât al pietonilor pentru care culoarea semaforului e ca faculta la “fe fe” .. te interesează din când în când, poate când ai examene.

Am scris acum ceva timp un articol care s-a bucurat de aprecierea voastră, “pietoni, aveţi dreptul să muriţi”, prin care încercam să ating câteva dintre problemele celor care circulă de stradă pe cele 2 picioare din dotare. Este clar că NIMENI NU VĂ POARTĂ GRIJA, deci, dacă nu căscaţi ochii, chiar şi pe “dreptul vostru”, puteţi sfârşi tragic. Putem sfârşi, că doar nici eu nu merg prin aer.

Să traversezi însă PE ROŞU mi se pare pur şi simplu că o ceri. Pentru un şofer o prostie din asta costă mult, pentru pieton rezultatul poate însemna mai mult decât un permis “şutit” sau nişte îndoituri pe spoiler. Dar niciunul dintre avântaţii de ieri (peste 95% dacă doriţi să ne jucăm cu procente) nu se gândea că este posibil să vină de undeva o maşină al cărei şofer să nu aibă rapiditatea să apese frâna sau să nu observe. Poate că omul ăla ştie că e pe verde plin şi că trebuie să treacă repede intersecţia că e şi un tramvai în staţie, care va ajunge peste el imediat ce are voie să pornescă. Sau e într-o pasă proastă, naiba ştie.

Şi te prinde peste picioare pe roşul tău, pentru că eşti prea grăbit să aştepţi încă 20 de secunde până ai dreptul legal de a trece.

Partea tristă a poveştii nu este că au trecut doar o categorie de pietoni. Este trist că mare parte dintre cei de pe trecere pe plin roşu sunt tineri liceeni sau studenţi, de la care sincer am alte aşteptări. Pe bătrâni îi mai înţeleg. Ştiu că o luam pe Mama Ana la şuturi uneori, că nu se uita după semafor “femeie, cască ochii pe unde treci. Nu pe la mijloc de stradă, chiar dacă ţi-e mai aproape. Uită-te la semafor. Treci numai pe verde şi atunci caşti iar ochii să nu vină vreun zorro pe bătăturile tale”. A fost un mic şoc pentru ea, dar a prins ideea.

Unii bătrâni nu văd prea bine, se mişcă încet, sunt de la ţară etc. Dar tu, puştiul de 17 ani sau tanti de 25, “corporate girl” ce naiba de scuză mai ai? Că semaforul e decorativ? Că vine diriga în clasă şi descoperă că ai plecat după langoşi? Dacă tot ai întârziat 10 minute la job, mai contează alea 20 de secunde “furate” poate cu preţul vieţii tale?

Ajungem iar ca proştii să ne uităm peste gard, la vecini. Na, vecinii de peste nişte garduri … Ăia al căror confort ne face să bălim toată ziua. Ale căror străzi curate şi oraşe ca farmacia ne dau de înţeles că Brucan era rupt de realitate că dădea doar 2 decenii de muncă până la nivelul lor. Da, dom’le, nemţii. Pe care nu i-am văzut trecând pe roşu, de câte ori am avut plăcerea să trec alături de ei. E roşu, au înţepenit. E verde, pornesc ca potârnichile. Stau pe partea dreaptă a scărilor rulante, pentru ca pe stânga să treacă cei în viteză. Cască ochii atunci când se apropie de o pistă pentru biciclişti, pentru că acolo puştii şi maturii pe 2 bucăţi roată circulă în voie. Şi contactul cu ghidonul pare-se dă vânătăi.

Ştiu că la prima vizită în Munchen am fost surprinsă de cum se circulă “soldăţeşte” pe stradă. Şi, pentru că nu doream să fiu un român împuţit, care iese din “normal” prin asemenea greşeli, imediat am învăţat şmecheria cu statul în partea dreaptă a scării rulante etc. A fost chestie de secunde, până să conştientizez cum se face şi să integrez noul comportament îmbunătăţit.

E chestie de secunde să îţi schimbi stilul şi în ţara ta. Să vezi roşu în faţa ochilor (la propriu de data asta) şi să stai cuminte, pănă apare verdele. Te poţi gândi la cai verzi pe pereţi, sau stele verzi, dar să traversezi corect.

Nu suntem nemţi, pentru că nu ne plac regulile. Pentru că unii dintre noi trăim cu impresia că viaţa lor aia guvernată de reguli este plictisitoare pentru noi, ăştia cu sânge fierbinte în vene. Sunt însă reguli care te ajută să vii acasă întreg. Să ajungi la şcoală pe picioarele tale, să apuci să îi spui şefului “uff, am întârziat 2 minute, traficul e infernal”.

Legile sunt pentru toţi. Şi unele, restrictive sau nu, fac ceva ordine în haosul din oraşele noastre. Dacă ai pretenţia ca şoferii să te respecte pe stradă sau ca pe drumurile noastre să fie mai puţine tragedii, poate e momentul să îţi asumi şi tu nişte obligaţii. Sună al naibii de idealist, dar, dacă TOŢI am respecta nişte reguli, poate se întâmplă totuşi minuni.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

13 Comments

  1. cam ai dreptate. dar eu personal fierb la semafor. daca timpul de asteptare depaseste 7 secunde, nu am stare. si nu e vorba de 20 de secunde, ci de 40-60!

  2. Recunosc ca si eu am trecut de cateva ori pe rosu. Si scuza mea era asta: Se vede ca nu e nici o masina pana la urmatoarele doua semafoare. Nu are ce sa mi se intample. Si totdeauna ma grabeam, pentru ca vreau sa fac cat mai multe. Stiu ca asta nu e o scuza, dar mi se mai intampla sa nu respesct toate regulile, desi incerc sa o fac.

  3. Parintele .. si eu fierb in masina 2 minute la semafor. Si inca 2 minute, cand e coada sau o “scoala’ in fata mea si pierd verdele. Dar nu am trecut niciodata pe rosu si nu am de gand sa fac asta. Nici la 4 dimineata cand sunt eu si naiba pe strada.

    DrLyana stiu cum e cu graba dar sa stii ca m-am “dresat” de niste ani sa nu trec nici daca nu vine o masina. E rosu, stau. Si asa am reflex sa nu misc de pe trotuar la culoarea in cauza si imi foloseste cand e trafic intens si m-as “strecura”.

    Cand nu e nimeni pe strada, poate e de inteles ca o “smecheresti’ cu toate ca nici asa nu e OK. Dar sa treci pe rosul la pranz, cand e nebunie pe strada, e sinucigas de-a dreptul. Si astia treceau ieri la 12 la pranz, cand e traficul mai copt in TM.

  4. Chiar vorbeam zilele astea cu Mada (sotia mea) despre cum ar fi lovirea unui pieton pe trecere cand el are ROSU.

    Eu n-as avea nici cea mai mica remuscare!

    EXACT @Sabotor: prima data ma asigur ca nu trece nimic, chit ca e verde. Ca sofer de multe ori fac acelasi lucru, chiar daca am prioritate in anumite intersectii mici.

    Nu spun ca n-am fortat un galben … cred ca tuturor soferilor li s-a intamplat (ma refer aici la cei de Bucuresti, mai grabiti de fel 🙂 ). Sau ca am traversat intotdeauna pe la trecere. Dar macar am avut bunul simt sa-mi consum 2 secunde (atat iti trebuie) pentru a ma UITA. Vine? Nu vine?

  5. Multi pietoni sunt niste idioti, sincer. Ca pieton, si pe verde, prima data ma uit sa vad daca nu vine vreunu’ aiurit care nu realizeaza ca e verde, nu de alta, dar e viata mea in joc, in timp ce el scapa cu o pedeapsa cu suspendare in timp ce eu o sa hranesc niste floricele. Ca sofer, cand ma apropii de intersectii incetinesc chiar daca am verde, ca nu se stie cand fuge unu’ dupa un tramvai. Si chestia e ca, dupa ce ca trec pe rosu, tot ei sunt cu gura mare, tot ei te iau la intrebari de ce nu-i lasi sa treaca.

  6. [ am condus si in germania. cata eleganta… m-a uimit ca un neamt m-a lasat sa schimb inainte de semafor banda, ca ma incadrasem gresit, trebuia sa fac stanga. am stat la rosu 1 minut peste 2 benzi, la 45 de grade, asa ci^sh. mi-era o rusine.. n-am auzit un claxon. m-a mai uimit ca de pe banda de stanga, toti din fata mea au facut stanga. la fel si cei din spatele meu, stanga. cei de inainte au facut inainte. what’s wrong with these people?! ]
    Sursa: Sa ma mut…?

    La noi e jungla. Si vorba ta, avem asteptari mari de la tineri… Si se pare ca inselate. Trist..trist..

  7. Odată eram în terecere printr-un oraș mai mare,și mergând pe drum mă apropiam de o intersecție,în fața mea era o doamnă cu un copil și la un moment dat aceștia încetinesc.Eu grăbit nu am dat atenție acestui lucru,și drept înainte,și când ajung în mijlocul intersecției văd semaforul pe roșu.De mă lovea o mașină om eram…De atunci,ochii larg deschiși.

  8. :)) probleme comportamentale in Romanica? mor de nervi cand ii vad pe scarile rulante pe partea stanga intepeniti si nici cand le ceri sa iti dea voie sa treci nu misca…
    NU se va remedia, nu ai cu cine dom’le, neste TARANI!

  9. cand e 4 dimineata si e pustiu, asa frustrant mi se pare sa stau la semafor…:D

    In Cluj s-au bagat 10000 de semafoare mai nou. Unele pe stradute pe care le traversezi din 3 pasi…ce fac pietonii? Trec ca la ei acasa, fara sa le pese de rosu si masinile blocheaza intersectia, asteptand. Ca sa nu mai zic ca mi-au si comentat 2 tineri ca stau ca prosta si nu trec. In afara ca era rosu, da, stateam ca proasta.

  10. Ai vazut ca, dupa aproape 2 ani, au pus in functiune semafoarele din Piata Tineretii? (capatul celalalt al Bd. Dragalina). Ei si, degeaba le-au pus, ca pietonii tot trec pe rosu, cand vor ei. Chiar si unele masini venind din Sinaia “sar” randul si intra pe rosu in intersectie.

  11. N-ar fi rau sa tragem ceva invataminte din posturi de genul asta. Mai grav este ca vad des trecan pe rosu mame cu carucioare de copii sau cu copii de mana. Asa educatie, asa comportament.

  12. Şi englezii tot ca nemţii fac. E roşu? Poate să fie furtuna lu’ uraganu’ lu’ ciclonu’ lu’ peşte prăjit, dar carosabilul nu-l ating. Fără umbrelă, în timp ce stropii îi fac fleaşcă. Mi-a plăcut şi mie treaba asta.

  13. Domnii italieni bag seama ca’s daltonisti. Cu toate ca e o tara straina, mult diferita de Romania.. la capitolul asta stau mult mai prost decat noi. Pentru ei nu conteaza ca e verde sau rosu, ca e zebra si vin masini cu viteza, ca e politistul in intersectie sau ca trec ca boii pe mijlocul soselei – se trece.

    Partea cat de cat buna e ca asa s-au obisnuit si soferii, iar aici macar au masini bune cu frana care prinde rapid 😀

    Nu se aud claxoane sau injuraturi, dar nici incantati nu sunt soferii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.