Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cu mult calm despre produsele Apple

E interesant de observat că, de câte ori discuţi despre produsele Apple, se fac tabere şi începe nebunia. Ca orice individ ahtiat după tehnologie, am avut şi eu idei măreţe despre achiziţionarea unora dintre ele. Frumoase îs, “cool” îs, hai să iau şi eu. Nu ştiu cum s-a brodit, dar nu am nimic de la ei. De fapt ştiu de ce …

Am vrut acum vreo 6 ani să am un iPod. Că era bun un mp3 player, mai ales că nu aveam maşină şi mersul pe jos, pe lângă că face piciorul frumos, e şi al naibii de plictisitor. “Soarele” mi-a făcut atunci cadou de Crăciun un mp3 player absolut superb. Culmea, nu era iPad, ci un Packard Bell Vibe 300. Cu ecrănel color, putea reda şi video, stoca 4 GB de muzică. Pe vremea aia 4 Giga era nebunie.

De asta a şi luat jucăria în cauză şi nu un iPad, pentru că la preţul respectiv, oferea mai multe resurse. Iar “soarele” nu dă doi lei pe faptul că iPad-ul era mai şmecher, dacă stoca mai puţine date sau nu avea specificaţiile respective.

Nu pot spune decât ca respectivul cadou a fost absolut o nebunie. Am şi acum jucăria, are HDD-ul intact, funcţionează super, chiar dacă nu mai ţine 8 ore departe de încărcător.

Anul trecut, cum laptopul cel vechi dădea tot mai multe rateuri, contemplam ideea unuia nou. Şi, mai ales după ce am discutat cu mai mulţi designeri, gândul la un MacBook Pro îmi cam dădea târcoale. Sunt destui designeri care au aşa ceva, de arătat arată senzaţional (da, pentru o nebună care şi-a luat maşina că are design mişto şi că e beije, contează şi prostiile astea) etc.

R., prietenul din NY are o jucărie de genul, aşa că m-am pus puţin cu degetele pe ea. Nu pot spune că m-a dat totalmente pe spate, dar aş minţi dacă aş spune că mi se pare aiurea. Pentru că nu mi se pare. Aşa că, în căutare de laptop nou, am luat din nou în atenţie un MacBook Pro, mai ales că doream şi un sistem ceva mai stabil şi eventual mai puţin “iubit” de viruşi.

E şi la fel de adevărat că nu intru prin toate prostiile de situri, că nu stau pe “desktop” decât 20 de secunde până deschid editorul grafic, total commander şi restul de softuri. Că le deschid pe Millennium, XP sau 7, tot dracul ăla e. Sau că le deschid pe un MacBook.

A venit şi momentul adevărului: banii erau pregătiţi, îmi ardea buza după un laptop nou, ce luăm? Aveam deja la activ şi o vizită la un Apple Store din NY, aşa că eram tobă de carte în ceea ce priveşte preţurile. Am ales un “deal” găsit de R. Un laptop HP cu diagonala de 17.3, un tractor de calculator, de nu-mi venea să cred ce poate face, asta după ce lucrasem 5 ani pe un laptop de 14 inchi şi 1 GB SDRAM. Culmea, am lucrat bine şi pe ăla.

Jucăria cea nouă a costat 560 de dolari, un sfert din preţul unui MacBook Pro la aceleaşi specificaţii. Nu este o frumuseţe, nu este deloc cool, nu voi fi niciodată un designer cu “mac”. Dar merge de trozneşte, Windows 7 pare a fi chiar foarte stabil (nu am avut nicio problemă, deşi am încălecat sistemul din prima zi), nu am absolut niciun comentariu împotriva “tractorului”. Funcţionează impecabil şi-mi fac treaba cu el absolut admirabil.

Am avut norocul să punem mâna şi pe un iPad, pe când în România doar se vorbea despre el. Jucăria este super drăguţă, arată bine, ca orice produs Apple, au fost chestii care mi-au plăcut enorm. În afara preţului. Am preferat pentru mobilitate un Dell Inspiron Mini, la 270 de dolari. Am instalate programele “vitale” pe el şi merge cu mine în orice călătorie. E micuţ, pot lucra pe el, dacă “arde” ceva, plus că ne transbordăm pozele, când suntem în “şpaţir”.

Aş minţi să spun că nu mi-ar plăcea şi un “absorbant” de la Apple, dar numai dacă l-aş prinde la 100-150 de dolari. Mai mult nu aş da pe el. O fi o prostie, dar ăsta este preţul pentru care m-aş “mărita” cu unul.

Telefon “şmecher” nu am. Folosesc un LG “cookie” luat la ofertă la Orange. Singura chestie “cul” e că are touch screen. Nu am abonament de date, am un simplu abonament de 4 euro. Nu sun decât foarte rar, nu merită să dau bani pe un abonament cu minute pe care nu le folosesc. Plus că sunt online 16 ore pe zi, dacă sunt acasă. Când nu sunt acasă, poate nu doresc să stau tot pe net.

Dacă aş avea nevoie de un smart-phone e posibil să mă uit spre iPhone. Teoretic îmi place. Este adevărat că nu am studiat concurenţa şi nu am niciun interes oricum, atât timp cât trocariciul meu merge OK.

Relaţia mea deci cu produsele Apple este de mare dragoste .. de la distanţă. Mă atrage designul, sunt facilităţi care mi se par excelente, dar preţurile sunt absolut prohibitive pentru buzunarul meu. Cu banii pe care nu i-am dat pe un MacBook am luat laptop mare, laptop mic, camcorder, aparat foto şi probabil 2 trollere pline de haine.

Continui deci să le privesc produsele cu interesul unui “geek”, dar momentan am ales alte variante tehnologice la performanţe similare şi preţuri mai “prietenoase” pentru mine. Vă invit să discutăm deci CALM despre Apple şi cum ne relaţionăm faţă de produsele lor 😉

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

29 Comments

  1. Ai perfectă dreptate. Apple nu face nimic altceva decât telefoane, tablete, desktopuri şi notebookuri. La preţuri mult mai mari.
    Am avut şi eu ocazia să văd despre ce-i vorba cu toate cele şi îmi dau seama că nu e vorba decât de marketing bun şi design frumos 🙂 Am un smartphone pentru că îmi doream şi ziceam că am nevoie, dar iPhoneul mi s-a părut prea scump pentru ceea ce face. Başca am senzaţia că dacă mi-aş lua un produs Apple, parcă aş ceda spălării de creiere, pentru că marketingul lor e atât de bun încât spală creiere şi are respectul meu pentru asta.

  2. Relationarea mea cu produsele Apple se rezuma la citirea de stiri despre ultimele lor planuri, belitul ochilor in vitrinele unde apar asemenea minuni tehnologice si promisiunea catre sine “ca daca renunt la fumat o sa imi permit si eu una ca asta” 🙂 .

  3. imi plac produsele apple pentru ca arata bine. am iphone, sunt multumita de el, nu am avut probleme cu el. am pus cateva filme si muzica pe el pentru ca daca e sa astept undeva, bag castile in urechi, scot telefonul si ma uit la un film, trece timpul mai repede.
    am inlocuit PC`ul cu un iMac. arata mai bine in camera si am scapat de cablurile inestetice. raportul calitate/pret nu ma intereseaza pentru ca e o limita la performanta unui calculator. cum vad eu situatia: poate de banii aia imi luam un PC mult mai performant dar mie nu`mi trebuie un computer mai performant pentru ca il folosesc la World of Warcraft si la internet/muzica/filme. pentru asta nu`mi trebuie o centrala nucleara de computer. dar imi trebuie un computer frumos, silentios si fara cabluri.
    ipad`ul nu ma tenteaza pentru ca nu vad unde si la ce l`as folosi. la lucru si acasa am computere si internet, in rest am mobilul. nu ma imaginez citind un e-book, imi place hartia si cartea in forma ei fizica. e fain ipad`ul dar nu pentru mine.
    m`am cam lungit cu acest comentariu.

    • Sint destule desktop computers (all-in-one computers) care arata bine, nu au fire si sint la un pret inferior unui mac.
      Dell, Compaq, HP, Lenovo. Si lista ramine deschisa. Apoi arunca un ochi pe la Sony sa vezi ca exista si optiunea touch screen.
      Totul e sa cauti.

  4. Si eu am fost in situatia ta, cu diferenta ca mi-am cumparat un Power Mac pe vremea cand nici nu se auzea de el in Romania. Acum sunt de parere ca a fost de departe cea mai proasta decizie ce am luat-o vreodata. Ma nemultumeste aproape totul la el – pe design nu dau 2 bani – de la sistemul de operare pana la performanta oferita. Singurul lucru care ma multumeste e faptul ca e bazat pe un unix, asa ca am la dispozitie o consola cu care m-am obisnuit. Daca as avea asa ceva in Windows, as fi cel mai fericit.

    Din punctul meu de vedere, nu inteleg de ce cineva ar da o caruta de bani pe un notebook/pc mai putin performant si mai “inchis”… Doar pentru design?? Pentru ca, hai sa fim seriosi, si Windows e stabil, si windows “it just works”…

  5. Eu am câștigat acum … 4 ani, mi se pare, un amărât de ipod shuffle ( cu garanție de 2 ani ) la un concurs… încă îl mai am, cu tot cu căști, care aproape sunt rupte, dar merge, frate 😀 Ăsta-i singurul meu contact cu Apple, în rest, știi cum se zice … studenții-s săraci.
    Apple a creat sau intenționează să creeze un adevărat monopol … mă rog, se pricep :), dar într-adevăr la prețuri destul de mari. Spre deosebire de GNU Project, care-i ceva mai fain și are o politică ”for free” .. 🙂

  6. Apple are piata destul de clar conturata: oameni care vor ceva ”no frills”, fara complicatii, subsisteme, etc. Vorbim de produse care functioneaza pur si simplu si care au un factor de ”coolness” atasat. Oamenii sunt dispusi sa plateasca pretul de brand pentru a beneficia de un service premium si pentru ca pur si simplu nu stiu sau nu vor sa foloseasca un sistem la potential maxim.

    Fix asta-i motivul pentru care IOS4 are aceeasi cota din piata de iphone-uri de vreun an si ceva, la fel cum si MacOS X ramane constant pe piata PC. Optimizarea si rafinarea experientei pentru utilizatori este posibila pentru simplul motiv ca Apple n-are niciodata mai mult de 10-12 device-uri pe piata concomitent (3-4 versiuni de ipod, 1-2 de iphone, MacBook & MacBook Pro, MacBook Air, iPad). Excludem variatiile minore de configuratie.

    Ca developer si power user, ti-as recomanda un telefon cu Android, din generatia noua (adica ce va iesi dupa CES-ul din ianuarie). La nivel hardware, ultimele dispozitive Apple nu-s chiar de neglijat (procesorul de pe iPhone 4 e pe 45nm si e rivalizat la consum doar de cel de pe HTC Desire HD, care beneficiaza in plus si de un procesor grafic separat). Totusi, iPhone 4 e un telefon al anului 2010, an in care HTC Desire a castigat mai tot ce se putea castiga. Ambele niste terminale bune, pentru 2010…deja LG are un telefon cu Dual Core proaspat lansat si mai tot ce o sa iasa anul asta pe Android va avea minim 1.2/1.5 Ghz si procesor grafic dedicat.

    Alegerea se reduce la: Experienta calma & optimizata + papi ce-ti da nenea Jobs sa papi vs. Forta hardware + standarde inca in dezvoltare.

  7. Apple are un design drăguț, pe mine nu mă prea atrage culorile acelea bejul ăla și griul acela metalizat. În rest toate se îmbină foarte bine, sunt toate aproape perfecte, pentru asta nu pot decât să admir un apple, să nu mai vorbesc de cât de subțiri sunt. Dar acum să fiu serios parcă aș da 600 de euro pe alt computer care poate nu e la fel de bine închegat dar e altceva. Am înțeles că e bun pentru grafică și alte minuni sincer să fiu eu la computere am învățat că placa grafică și numărul de rami face diferența, poate sunt eu din altă lume și au ăștia ceva extraordinar de e atât de bun.
    A… nu mai îmi place un lucru prețul.
    Aș da 2000 de coco pentru un asus ce va apărea în curând, special făcut pentru gameri, 3d și alte frecții. Dar 2000 de coco pentru ceva care are un domeniu de acoperire mai mic decât furnica parcă nu aș face-o.

  8. Singurul produs Apple care chiar isi merita banii e iPad.
    iMac-urile si MacBook-urile sunt mult prea scumpe in comparatie cu un PC sau un notebook la fel de performante.

  9. Apple ruleaza fin am 2 ipod shuffle de 2 ani ,merg si acum …ascult incontinuu 8 ore pe fiecare si-au meritat fiecare banut

  10. Apple nu atrage prin performanta ci prin design. Asta e arma lor si cu asta defileaza. Si pentru ca majoritatea folosesc laptop-urile, desktop-urile pt entertainment sunt atrasi de produsele Apple. Am si eu un amic care si-ar cumpara si hartie igenica daca ar fi de la ei.
    Eu am avut 4 ani si jumatate un laptop Acer. De curand si-a dat ultima suflare. Am comandat ieri un alt Acer de pe emag. multi mi-au zis cand l-am cumparat pe primul ca n-o sa ma tina, ca Acer nu e firma buna, bla bla. Dar pe mine m-a tinut aproape 5 ani iar o prietena si-a luat un Toshiba tot in aceeasi perioada de 2 ori mai scump ca Acer-ul meu de atunci si mult mai performant cica, si dupa 2 ani a decedat.

    • Eu am patit-o nasol cu Acer Aspire One. A crapat deja de 2 ori BIOS-ul pe el. Acum a facut 2 ani de cand il am. Asa ca io-s relativ reticenta cand e vorba de astia. 😀

  11. apoi la un moment dat am zis si eu sa iau un Mac ca doar era de la munca si deci … de ce nu?! Dupa vreo 2 luni a crapat hard-disk-ul asa, din senin, nici nu apucasem sa-l folosesc ca lumea. Schimbat, ok, apoi dupa 3 ani a crapat cu totul! 3 ani pentru o scula care cica e renumita pt cit de robusta e … Si cind ma gindesc ca am un Dell din 2004 sau chiar 2003, nici nu mai stiu, care merge ca focu’!!

  12. Recunosc ca sunt fan APPLE. Macbook-ul e super smooth,nice si foarte efficient pentru jobul meu(Oracle merge mai bine decat pe un PC). Tot pe un Mac am facut teste pentru niste chestii de virtual engineering, si s-a comportat ex-cep-tio-nal.Am si un HP ,dar care imi face probleme cu overheating. IPad-ul e pentru browsing si e-mail and I just love my toy:)! .IPhone n-am,ca este doar touchscreen si am io o problema cu asta cand scriu mesaje.Am un Google Phone care este ok dar nu are finetea produselor Apple.
    Nu intru in detalii despre partea tehnica,dar parerea mea personala ,dupa ce am utilizat si…si,ca Apple ii bate la fundu’ gol pe toti.:)
    Just my 2 cents!

  13. recunosc ca si eu am fost destul de reticent la pretul unui Apple pana cand la lucru’ ne-au dotat obligatoriu numai cu produse Apple. Diferenta este de necontestat. Iubesc acum Apple… fara caderi de windows, sistem, se incarca f repede, silentios etc.
    sa nu mai spun cat dureaza bateria la MacPro.

    • Asta cu caderile de windows e discutabila. Am windows 7 de 6 luni, de cand am luat laptopul. Nu a cazut NICIODATA! Merge repede, se incarca repede, e super stabil. Si m-a costat un sfert dintr-un MacBook.

  14. […] pot spune că dau pe spate la ideea de a da 500+ dolari pe un iPad, deşi e “cul”. Nu sunt fan al produselor Apple, aşa că nu intră în lista mea de priorităţi. Merg pe sistemul că, dacă o jucărie face […]

  15. […] treci (dacă treci) de faza asta idioată, începi să-ţi pui altfel problema. Da, foarte posibil că-ţi permiţi orice produs Apple, dar poate găseşti produse similare la o fracţiune de preţ. Îţi permiţi chiar ultimul iPhone […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.