Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Hai sa le dam somaj, dragii de ei …

Hai că am citit la Bogdan şi mi s-au inflamat amigdalele instant (nu le mai am, dar ce mai contează ..) …

Deci, să ne punem în temă … ‘olimpicii’ care au ratat Bac-ul pare-se că au dreptul la şomaj, de care au şi profitat cei mai rapizi, restul de neinformaţi au rămas pe dinafară momentan pentru că ei şi părinţii sunt atât de tâmpiţi încât nici drepturile nu şi le cunosc. Acum însă chiar despre dreptul ăsta discutăm …

Încă nu am înţeles de ce onorabilii rataţi au drept de şomaj. Eu prin ajutorul ăsta înţeleg şansa de a-şi reveni dată unui anume personaj, care a prestat ceva ani în câmpul muncii (plătind şi dările respective), care a dat de naiba în criza asta şi, până găseşte ceva să se repună pe picioare, primeşte această gură de aer. În general îs oameni cu familie, cu o rată etc. Nu e treaba mea că are probleme, dar e treaba mea că A PRESTAT LA BUGET exact şi pentru eventualitatea că .. doamne feri.

Pe tema asta nu discut. Am ajuns şi eu şomeră acum 2 ani dar din fericire nu a fost cazul să întind mâna spre tata Statul. Dar, cei care nu şi-au găsit imediat ceva de lucru, mi se pare OK să fie ajutaţi. Să le fie de bine şi baftă la a-şi reface cariera.

Dar putorile astea de 18 ani sau cât or avea, nu am înţeles ce drepturi ai. Cum să pici Bac-ul? Este cel mai important examen din viaţa unui elev, se ştie despre el de când mergi la grădiniţă şi orice părinte cu creier te arde la melodie din clasa întâi măcar. Plus că la vârsta asta eşti om în toată firea deja, cât de dobitoc poţi fi să nu iei nişte examene? Cât de leneş şi de ‘miserupist’?

OK, nu eşti un bou, ai avut ghinion. Naiba ştie, se mai întâmplă. Atunci îţi pui burta pe carte şi în toamnă eşti deja şi absolvent de facultate.

Nu merge? La muncă.

Nu e nicio ruşine, cauţi un job pe măsura pregătirii şi-i dai bătaie. Nu vreau să aud poveşti nemuritoare că nu e de lucru. Vă garantez că, dacă te arde, găseşti de lucru imediat. Nu vei fi director şi nici nu vei avea salariu de 1000 de euro, asta e adevărat. Oricum ca începător te bucuri că ai loc de muncă şi după aia emiţi pretenţii.

Părinţii? Nişte imbecili care nu ştiu să-şi înveţe odraslele ‘olimpice’ că totul se plăteşte în viaţă. Da, lenea se plăteşte, distracţia fără studiu te aduce în situaţia asta. Iar reacţia normală este să-l trimiţi pe Junior la muncă, nu să-l mângâi pe creştet că e stresat şi că are nevoie de ajutor. Avea nevoie de educaţie, acum are nevoie DE SERVICIU.

La mine în familie erau draci mari pe tema învăţatului. Cred că, dacă picam Bac-ul, mă lăsau să dorm sub pod. Nu glumesc. Pentru că mi s-au oferit condiţii de studiu, au făcut tot ce le-a stat în putere să mă ţină în liceu şi să-mi ofere şansa de A STUDIA şi a deveni ceva în viaţa asta.

Cunosc o familie care şi-a trimis fiica la muncă în fabrică, acum hăt bine, când a picat prima dată la Medicină. Copil excepţional, studios etc. Asta e, nu a picat de proastă, a picat pentru că erau zeci de concurenţi pe un loc. Şi ea a nimeri un pic sub linie. Şi a stat un an în fabrică, studiind acasă în timpul rămas. A intrat în anul următor şi din ce ştiu nu există rang în medicină pe care să nu-l fi atins. Are vreo 30 de ani de experienţă. Şi da, când a picat iniţial la facultate, i s-a spus ‘mişcă-te la muncă, să vezi ce te aşteaptă’.

Au fost părinţii duri? A rămas fata cu sechele? Nu cred. Dar a băgat la cap că în viaţă trebuie să munceşti sau să înveţi. Sau, dacă se poate, ambele. Că nu poţi sta cu fundul în sus să aştepţi milă de la stat, când nu ai binevoit să iei un examen, iar locurile de muncă ‘necalificate’ îţi miros urât.

Dar asta este prostia celor care permit aşa ceva, cei care stabilesc legile astea şi părinţii care nu înţeleg că au ADULŢI în casă, nu copii de grădiniţă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

53 Comments

  1. Sint cu totul de acord cu Dojo. Din curiozitate, cam cit primeste un geniu din asta care a picat bacul la somaj?
    Merci mult,

    • @Gabriel. 3 milioane. Si ia somaj timp de 6 luni.

      Nici eu nu am inteles care e logica de a acorda somaj absolventilor de liceu. Dupa logica asta, ar trebui sa le dea somaj si alora care renunta la scoala dupa 2 clase. Eventual si celor care au terminat o gradinita si nu merg la scoala pentru ca parintii sunt niste tigani care nu gandesc prea mult.

      Alocatia primita de la stat in 12 ani e atat de mare incat nu ajunge nici sa cumperi un pachet de biscuiti / zi, dar bine ca se da somaj dupa liceu..

      • Nu stiu daca calculele mele sint corecte dar 3 milioane de lei vechi fac 69 de euro. Deci somajul e 69 de euro pe luna? Ar fi interesant pentru discutie daca banii care se dau sint de-ajuns de abonament sau de mers in cluburi si stat acasa la mamica (scuze da eu sint plecat cam de mult si nu prea inteleg cind vorbeste lumea de lei)

      • Da. Cam pe acolo.

        Aia care se duc sa ia 3 milioane pe luna, nu merg in cluburi in fiecare seara. Si nu, nu ajung. Totusi, sunt de ajuns de 1 pachet de tigari / zi.

      • Hmmmm, eu m-am lasat de fumat ca nu e bun la sanatate si ca costa prea mult…oricum nu de asta vorbeam, da la $69 de euro pe luna pentru 6 luni…mi se pare cam furtuna intr-un pahar de apa ce facem noi aici…eu credeam ca e cam de 10 ori mai mult…asta ar trebui sa le ajunga de abonament sa mearga la interviuri…daca ei vor sa-si ia tigari…n-ai ce sa le faci…nu toata lumea e sanatoasa si nu toata lumea o sa aiba casa…cineva trebuie sa fie si sub medie 🙂

  2. Te citesc de multă vreme (cu drag) şi-mi pare rău, dar de data asta greşeşti (destul de mult).
    Nu poţi să schimbi o lege (da, este o lege care acordă ajutorul de şomaj absolvenţilor de liceu, dacă vrei putem să discutăm în detaliu motivaţiile din spatele legii, există argumente pro, cum există şi argumente contra) în funcţie de procentul de promovabilitate la bacalaureat.

  3. Ce e frumos e ca oamenii aia care n-au picat bacul platesc astfel incat oamenii astia care l-au picat sa poata sta pe somaj saracutii de ei. Ca banii aia de somaj nu vin de la Doamne Doamne si nici nu ii produce ministrul de finante dimineata la toaleta. Banii aia sunt bani din taxe cu care se puteau face multe multe multe alte lucruri

  4. @Moldoveanca, dacă legea a intrat în vigoare, înseamnă că s-a decis că este utilă. Prin urmare, n-are sens să ne mai gîndim „ce se putea face cu banii ăia”. Dacă nu suntem de acord cu ea, putem eventual să o schimbăm, sau să o modificăm. Dar atîta timp cît este în vigoare, trebuie respectată.
    Asta pentru punctu unu.
    Doi. Spre ruşinea mea, sunt la muncă şi nu prea-mi vine să pierd timpu. N-am căutat legea 102, dar dacă e să fim mai catolici decît Papa, ăsta nu-i un ajutor de şomaj propriu-zis. E mai degrabă o formă de sprijinire a unor oameni care se presupune că n-au muncit niciodată, prin urmare au nevoie de ajutor atunci cînd încep primul job. Mă rog, e discutabil, dar nu este de blamat intenţia legiuitorului.
    Trei, hai să vă povestesc altceva. Există o lege care spune că dacă o companie angajează absolvenţi de studii superioare care nu au mai lucrat nicăieri, statul va plăti pînă la 75%, parcă, din cuantumul salariului pentru primele 10 luni (la fel, din amintiri citez acum). Ei bine, ce făceau companii de altfel onorabile? Angajau copiii şi atunci cînd expira perioada, îi dădeau afară pe motiv că desfiinţau departamentul (se practica în special în call-center). După care angajau alţii, la fel de curăţei. Iar ghinioniştilor nu le spunea nimeni că există şi legi care îi protejau împotriva unor astfel de mitocănii. Am dat exemplul cu titlul de lege care în momentul în care încape pe mîini nepotrivite/potrivite, cum hotărăşti tu, dă rateuri.

    • Din cate cunosc eu, legea e in vigoare mai de multisor, nu chiar de anul asta. Iar eu nu merg pe ideea ca “daca s-a dat lege inseamna ca e bine, ca statul le stie pe toate”.
      Iar in legatura cu firmele care ii dau afara pe absolventi dupa perioada de proba – da, asa e, dar care e problema? Si tatal meu face asa si eu am facut asa, si prietenii mei cu firme fac asa. Mi se pare un schimb 100% corect: tu vii in firma mea fara sa stii nimic, primesti un salariu decent si eu te invat o meserie de la 0, pe banii si pe timpul meu (caci da, uneori sa-l inveti pe un incepator meserie ai mai multe pierderi decat beneficii). In schimb dupa ce expira ajutorul de la stat, iti cauti altceva. E un fel de practica platita.

      Dar fii linistit ca nici o firma nu e atat de dobitoaca incat sa dea afara un tanar promitator, care se tine de munca si a invatat pe rupte si chiar vrea sa faca ceva in firma respectiva! Asta e mentalitate din aia de genul “vaaaai nenorocitii astia de patroni, cum sunt ei putred de bogati si ne exploateaza pe noi saracii care muncim ca sa-si faca ei vila si masina”

      • Pai 1. cum sa vii la timp la servici; 2. cum sa relationezi cu oamenii; 3. cum sa iti dezvolti rabdarea; 4. cum sa interactionezi cu colegii; 5. inveti ca totul e pe bani, intretinerea si mancarea costa; 6. cum se desfasoara o sedinta, cum merge o firma;

        Eu am lucrat pe gratis ca sa invat toate astea ;). Tinerii nostri primesc si un salariu ca sa invete toate astea. E un schimb acceptabil, nu crezi?

      • Daca n-as fi avut de-aface niciodata cu diversi oameni ce raspund la telefon, mai ca as fi de acord cu tine…

        Dar nu asta e subiectul discutiei, din fericire. 🙂

  5. daca ar fi sa comentez despre sistemul nostru , as avea dde scris un roman …paradoxal este ca nu dam ajutor celor care au nevoie de exemplu persoanelor cu dizabilitati sau autism……am un frate bolnav care nu si-a primit indemnizatia pe 2 luni….in conditiile in care acesta nu acopera nici macar jumatate din costul medicamentelor de care el are nevoie!

  6. Din cate stiu (e posibil sa gresesc), ajutorul de somaj se pierde daca cei de la Camera de munca iti ofera un post si il refuzi (ok, poate nu chiar de la primul). Iar din momentul in care te-ai angajat prima data, e musai sa ai ceva vechime ca sa primesti somaj.

  7. Uf, uf, uf… Nu e locuri de munca, nu ne da nimeni de lucru, pai, io nu stiu sa raspund la telefon, sa plantez ierburi in parc, sa dau cu matura si alte alea. Io stiu ca sunt obosit dupa 12 ani de scoala, ca am avut profi rai care imi dadeau note mici, io sunt destept, aia era prosti, si am ramas traumatizat… bla bla bla (greselile sunt intentionate).

    Da-o in spanac de treaba, cand am dat noi bacu’ tin minte ca erau mai multe materii, eu am dat istoria romanilor obligatoriu (in 1999) si nu mi-a placut, invatam ca papagalul si tot nu eram multumita de ce stiam. Am dat, am luat, am mers mai departe, am lucrat din facultate, am avut si serviciu din ala de “sclavi” – program de 10-12 ore pe zi. Si nu am crapat. Acu’ imi e bine spre foarte bine, in ciuda crizei. Si ma lupt sa mentin starea asta 🙂

    Daca din primele clipe ale vietii de adult se invata omul cu mana intinsa, cum o sa razbeasca oare in nebunia asta care se numeste viata?! Cu da-mi si mie, cu voturi date alora care imprumuta de la straini sa dea ajutoare sociale (ce conteaza ca peste niste ani copiii lor vor plati cu varf si indesat datoriile astea), cu smecherii si combinatii… Ne ducem – beep, beep – de suflet in ritmul asta!

  8. Există două bube în toată povestea asta
    „nici o firma nu e atat de dobitoaca incat sa dea afara un tanar promitator” – never say never :D, nu vorbim de tineri promiţători, vorbim de tineri muncitori.

    „firmele care ii dau afara pe absolventi dupa perioada de proba – da, asa e, dar care e problema”, nu vorbim de perioada de probă, oamenii erau angajaţi full time, pe perioadă nedeterminată (aici încep problemele). Una dintre ele este următoarea: nu poţi să dai afară oameni cînd îţi tună ţie – bine poţi, dar trebuie să suporţi consecinţele. Nu sunt puţinele cazurile în care oamenii au fost daţi afară pe motiv de restructurare, pentru ca în scurt timp, postul să fie înfiinţat la loc, şi angajat altcineva (motivele pot fi diverse, şpăgi, cunoştinţe, salarii mai mici). Angajatorul trebuie să motiveze de ce te-a dat afară, altfel riscă un proces pe care se poate să-l piardă, trebuie să angajeze persoana la loc şi să plătească despăgubiri.

    tl;dr Dacă poţi să angajezi oameni, nu înseamnă că te poţi purta ca pe plantaţie. Aşa cum există legi care protejează firmele împotriva angajaţilor, şi angajaţii trebuie protejaţi împotriva celor care au impresia că dacă au un CUI, le este permis orice.

    • Cred ca ar trebui sa incerci sa angajezi in Romania sa vezi cati tineri muncitori iti vin :))

      Pardon, exprimarea mea e vina mea, am vrut sa spun perioada aia de un an, nu perioada de proba. Dar tot mi se pare un schimb echitabil.

      Nu sunt puţinele cazurile în care oamenii au fost daţi afară pe motiv de restructurare, pentru ca în scurt timp, postul să fie înfiinţat la loc, şi angajat altcineva – da, asta se intampla pentru ca in ro e singurul mod in care poti sa dai afara pe cineva. Nu conteaza daca te fura, daca e lenes sau daca produce pagube in activele firmei. Statul roman tine cu angajatul, nu cu angajatorul. Drept pentru care observi si tu cum se raresc firmele pe la noi.

      Asta cu “spagi, cunostinte” crede-ma ca e mit. Nu vorbesc de firmele cu 1000 de angajati, acolo nu stiu ce se intampla si oricum alea sunt rare in ro. Vorbesc de IMM-uri. Nu exista patron care sa dea afara un angajat muncitor ca sa-si angajeze in schimb ruda cea lenesa. Stii de ce? Pentru ca frate frate, dar branza e pe bani. Eu vreau vila aia, nu ma intereseaza cat de ruda lenesa imi esti tu.

      Dacă poţi să angajezi oameni, nu înseamnă că te poţi purta ca pe plantaţie. Aşa cum există legi care protejează firmele împotriva angajaţilor -da??? Si daca nu te superi, cam care ar fi legile alea, ca eu nu le cunosc si chiar am forat dupa ele!

  9. Uite ce am gasit pe net:
    “Tinerii, cu varsta de minimum 16 ani, pot primi ajutorul de somaj doar daca fac cererea in maximum 60 de zile de la abvsolvirea unie forme de invatamant si nu au reusit sa se angajeze potrivit pregaturii lor profesionale. In unele cazuri, pentru a beneficia de somaj, agentiile de ocupare cer adeverinte de la unul sau doi angajatori, care sa faca dovada ca tanarul si-a cautat loc de munca.”
    Si mai scrie tot acolo ca:
    “Ajutorul de somaj se supenda in cazul in care beneficiarul refuza un loc de munca, propus de agentia de ocupare, potrivit pregatirii sale, situate la o distanta de cel mult 50 de kilometri de localitatea de domiciliu. Totodata indemnizatia se poate suspenda daca somerii refuza participarea la cursurile de formare profesionala organizate de agentie sau daca pleaca pentru mai mult de trei luni din tara. Cei care primesc ajutor de somaj trebuie sa se prezinte lunar la agentia de ocupare, pentru consiliere pe piata muncii.”
    (https://admin.incont.ro/job-uri/somajul-singurul-venit-pentru-multi-romani-afla-aici-in-ce-conditii-ai-dreptul-la-ajutor.html)

    Intrebarea mea este urmatoarea: daca nu ai luat BAC-ul, poti fi considerat absolvent de liceu?

  10. @crinutza: da, esti absolvent de liceu, ai terminat 12 clase si primesti si diploma
    @neagrigore: hai ia-ti un concediu de doua luni si vino la mine la firma; te uiti si tu ce cv-uri se primesc la anunturile de joburi, te uiti si tu ce oameni vin si ce pretentii salariale au (si alte beneficii, evident) si ii vezi cum muncesc si pe urma vei intelege de ce sunt concediati

  11. doamne..urasc parintii astia care isi rasfata in halul asta copii,desi aia sunt niste nemernici si nu invata nimic si dupa dau vina pe altii ca vezi doamne nu stiu ce,sau ghinion si dinalea..sa fim seriosi,daca VREI,POTI ORICE!

  12. Bill Gates spunea: “In fiecare dimineata, daca n-ai chef sa te dai jos din pat, adu-ti aminte ca nu esti inca printre cei bogati, care-si permit sa doarma cat vor, si-o sa vezi ce chef de munca te apuca imediat!”

  13. Pentru cei care au picat bacalaureatul atit de rusinos anul acesta nu cred ca este corecta acordarea de ajutor de somaj. Probabil este legala, desi legea mi se pare nedreapta in acest caz.
    Iar recompensarea esecului cu pseudo-facultatea din legea promisa de un anumit parlamentar parca-i prea de tot. Asta mai lipsea!
    Sa munceasca omul bine si, oricit de nedrept ar fi patronul, dupa una – doua iteratii, tot va fi apreciat (sau nu) de cineva si se va plasa cumva la nivelul sau de competenta. Nu pot fi chiar toti angajatorii absurzi sau rauvoitori. Sigur, sunt cazuri si cazuri. Dar exceptiile trebuie tratate ca exceptii.
    Trebuie sa-i fie clar angajatului ca, pe termen lung, in majoritatea afacerilor, este platit de client, nu de patron. Si daca afacerea nu merge pentru ca el nu-si face bine treaba nu pot veni bani la infinit de undeva.
    La asta ma gindesc cind zic ca este o greseala sa se acorde ajutor de somaj. Cumva se da o recompensa pentru un esec (repetat). Si se invata prost persoana respectiva, cu bani fara munca.
    Iar meseria se mai si fura, daca ai interesul sa faci tu ceva, nu sa-ti dea altii para malaiata.

  14. pai somajul nu ajuta, si cred ca nici statusul de somer nu conteaza pentru nimeni , asta ca si status social, dar pe de alta parte sunt multi care lucreaza la negru si mai “completeaza ” venitu cu somajul, alti plecati in tari straine, etc..

  15. Imi este greu sa inteleg “dedesubturile” acestei legi. Ideea este ca pare a fi o lege “stramba”. Dar, cum spune @neagrigore, este bine sa dam dovada de civism si sa respectam legea.
    Aceasta lege “dezveleste” o multime de alte probleme din societate. Incerc sa o inteleg in context. Imi este greu fiindca se desparte in permanenta in alte si alte directii de discutie : capacitatea statului de a controla situatia absoventilor (cu sau fara Diploma de bac, cu sau fara Diploma de studii superioare), dinamica locurilor de munca, posibilitatile de scolarizare postliceala (pentru cei cu sau fara Diploma de bac), facilitatile acordate angajatorilor si controlul acestor activitati, etc.
    Problema este ca statul nu vrea sa mai controleze ceva invocand “cererea si oferta” intr-un moment in care nu se stie precis ce poate sa insemne acest lucru, intr-un moment in care se manifesta un “capitalism salbatic”. Statul nu mai reprezinta vreun fel de garantie. Ma intreb de ce mai trebuie cotizat catre stat daca fondurile, nu par a aduce schimbari benefice in dezvoltare.
    Trebuie sa recunoastem ca problema nu este “de sa le dea bani tinerilor” ci este cu totul alta si nu este de ieri-alaltaieri ci este de mai demult. “Bani pentru tineri” este numai unul dintre aspecte …

  16. Buna ziua si bun gasit. Din pacate , e ca si cu copii de bani gata , li se pune totul pe tava , de ce ar mai fi tentati de a face un mic efort pentru a munci ? Problema este profunda din pacate , se cauta castigul imediat (o tara educationala inoculata din fasa as spune , comportament dicatat de epoca in care parintii au evoluat).

  17. Iertaţi-mă, dar n-am intervenit pînă acum din simplul motiv că mi se pare absolut halucinantă (nu vreau să jignesc pe nimeni, dar a văzut cineva un fluturaş de salariu?).

    Există o categorie distinctă, numită contribuţie şomaj. Credeam că este evident că ea se referă nu la şomajul altora, este vorba de situaţia nefericită (dar foarte posibilă – şi nu un eşec repetat – îmi vine să urlu, dar din respect pentru Ramona, rămîn la lowercase) în care se poate afla oricare dintre noi. Şomajul nu mi-l dă nici LStefan, nici crinutza, mi l-am plătit eu. Nu este o favoare care mi se face, este o asigurare pe care mi-am luat-o. Şi pentru numele lui Dumnezeu, este vorba de maximum un an! Nimeni nu-şi face planuri de viitor pe baza ajutorului de şomaj.

    Revin … Iisuse!!! What is wrong with you, people?!

    • neagrigore, ala micu de 18 ani, care a picat Bacu NU a platit pentru somaj. Aici e buba. Ala care a lucrat si a pltit, sa primeasca, nu am nicio treaba. Dar lenesul care nu si-a luat examenele sa miste la munca, nu la stat cu dosul in sus.

      • Tocmai din acest motiv, am făcut observaţia de la început, că nu este propriu-zis un ajutor de şomaj, ci mai degrabă un ajutor(care se acordă o singură dată, nota bene) pentru cineva care trebuie să se angajeze, numai că se presupune că nu a muncit pînă acum (asta este şi cerinţa legii), prin urmare, este dezavantajat pe piaţa muncii. Cam asta cred că a fost intenţia legiuitorului şi nu cred că dacă discutăm strict pe lege, va fi cineva împotrivă. Legile nu sunt făcute după rata de promovabilitate la bac, ci au o aplicare mult mai largă.

        Nu vă supăraţi pe mine, dar un pic de studiu în privinţa modului în care sunt alcătuite legile, noţiuni generale de drept, ar fi extrem de utile, ca să nu ne-nvîrtim în juru cozii.

        De la a spune că nu ţi se pare cuşer ca cei care nu au învăţat şi au picat într-un an, să ajungi la să se desfiinţeze ajutorul, pentru că toţi cei care-l primesc sunt leneşi şi nu îl vor folosi este cale lungă.

        Hai să luăm exemplul următor. Dacă cel care se-nscrie la şomaj (nu este obligatoriu, ar fi bine să ne aducem aminte că nu primesc banii automat cum termină şcoala, trebuie întocmit un dosar şi în principiu, cel puţin, cineva îi controlează) se foloseşte de gratuităţi şi participă la un program de calificare, mai este legea proastă?

  18. Ramona, dar ce parere ai despre faptul ca vroiau sa le dea voie sa se inscrie si la facultate fara bac? =)
    Cand am vazut stirea mi-a cazut fata! :O
    Iti dai seama ce s-au speriat cei care au luat bacul? Cum naiba sa spui frate ca ar fi bine sa lasi jigodiile care au fost mai interesati tot liceul de ce haine si bling-bling-uri sa poarte decat sa invete, sa intre la facultate? Mi se pare o idiotenie incredibila, nu o sa mai votez PSD-ul in viata mea pentru porcaria pe care au putut sa o scoata!

    • Imi va lua 3 saptamani sa procesez o asemenea porcarie. Felicitari deci celor care au luat bac-ul, nsol de voi, ca oricum astialalti va sunt colegi 😀

      • Hai să fim serioşi. Nu cred că intenţionai să votezi cu PSD-ul :D. Ăsta-i avantajul cînd eşti în opoziţie, ai dreptu să propui tot felu de tîmpenii, că oricum nu te ia nimeni în seamă. Ştii cum era vorba aia cu piatra aruncată-n apă de un nebun …

    • grigore, nu cred ca e chiar o chestie inteligenta sa spui astfel de prostii cand sti ca vin alegeri. 🙂 Din contra, ei ar trebui sa vina cu tot felul de idei inteligente ca sa vada lumea ca sunt mai buni decat cei dinaintea lor. Asta cu “sa le dam dreptul celor care au picat bac-ul sa intre totusi la facultate” nu e chiar buna pentru imaginea lor de oameni destepti, care o sa conduca tara. Cum naiba sa lasi niste idioti, care nu au fost in stare sa treaca bac-ul, sa intre la facultate? Pai frate aia nu stiu nici ecuatie de genu’ “x=2, cat e x” si vrei sa isi aprofundeze studiile (pe care cu siguranta nu le au) intr-o facultate? Bullfu**ingsh*t!

      • A fost doar o acţiune de PR. Din păcate, din lipsă de propuneri practice, partidele nu au cu ce să iasă în public. Şi pentru că trebuie să rămînă în cursă, vin cu prostii de genul ăsta. Se-ntîmplă de ani de zile în publicitate, a venit şi rîndul lor să cerşească. Nimic nu-i mai penibil decît un politician care se vede ameninţat cu pierderea alegerilor.

      • Tot nu inteleg de ce ar face o asemenea prostie, daca se simte amenintat, nu ar trebui sa vina cu o propunere care sa ii “lase masca” (in sensul bun) pe cetateni? Pai asta ii ingroapa mai rau, clar! Poate sa fie din cauza ca noi suntem idioti si nu ne dam seama cat de incapabili (ca sa nu spun retardati) sunt politicienii?

      • Pentru că este mai uşor de digerat. Dacă ar fi venit cu o propunere de reformare a modului în care sunt evaluaţi profesorii, cîte Casandre s-ar mai fi sesizat. După cum spunea şi E. Andronescu, fiecare cetăţean este liber să facă propuneri legislative (pentru parlamentari intră şi în job description). Acum mă aştept ca fiecare cetăţean să fie tratat după propunerile legislative pe care le face şi să dispară din viaţa publică. Dar ceva îmi spune că n-o să se-ntîmple aşa ceva.

  19. @neagrigore: Numele meu este Laurentiu Stefan, dar utilizez LStefan pentru ca-i mai scurt. Imi place grozav gravatarul Dvs – Felix motanul – ce desene animate super erau prin anii ’70!
    Ramin la parerea mea si va respect pentru parerea Dvs, chiar daca-i diferita de a mea. Acum, sine ire, daca cititi din nou mesajul meu de mai sus sper ca veti vedea ca nu am fost vehement si am cautat sa am intelegere pentru cei aflati in dificultate. Nu cred ca am afirmat nicaieri ca eu as plati, in general, somajul cuiva – sau, cel putin aceasta a fost intentia mea. Poate m-am exprimat gresit sau neclar, lucru pentru ce-mi cer scuze.
    Totusi, daca cineva lucreaza la stat, e pensionar sau somer, tehnic si eu si ceilalti care muncesc in prezent contribuim la banii persoanei respective. Sprijin 100% conceptul de solidaritate sociala si mi l-as dori extins si corect si mai bine aplicat. Spun asta pentru ca eu … muncesc. De aproape 30 de ani. La privat, dupa 2000. Mi-a placut si-mi place meseria pe care o fac. Daca-mi permiteti o gluma, nu-s capitalist, doar sunt din Bucuresti… Si ceea ce am spus am spus gindind la binele tinerilor. Eu imi pun mare speranta in Domniile-Lor. Am si colaborat excelent cu noii angajati din firma si am avut rezultate foarte bune impreuna. O tinara colega, studenta pe atunci la o facultate tehnica de prestigiu si care lucrase la noi pe vara voia, la inceperea anului scolar, sa treaca la program part-time. Sa mearga ziua la facultate si sa lucram in schimbul doi, pentru cistigarea experientei. Si de-abia puteai sa-i temperezi entuziasmul. Nimic nu era imposibil tehnic! Ce recompensa mai mare decit sa traiesti un astfel de moment? Ce mi-a mai placut! Am sfatuit-o sa nu neglijeze cartea si sa incerce, in anii mai mari, un internship la o firma high-tech; la noi avind oricind usa deschisa. Acum tinara inginera (ca timpul nu sta in loc) are salariu cu patru cifre in euro. Si as mai putea da cel putin cinci exemple (la o firma “mare”, de 150 de oameni). Deci se poate. Stiu ca pare greu, din proprie experienta. Si eu am inceput, in alte conditii desigur, la exact virsta lor, ba nici ultima vacanta de vara nu mi-am permis-o. In august eram in cimpul muncii. Si am si muncit si am facut si scoala. Scoala grea si pretentioasa, n-a fost usor, e drept. Dar cind esti tinar si in puterea virstei nu poti sta la nesfirsit pe marginea bazinului si sa te vaiti ca-i apa rece si uda, mai ales daca vrei sa fii campion. Curaj! Intii un degetel, apoi cu totul in viltoare; mai un frison, mai putina apa inghitia, un mic antrenament, dar cine taie apoi mandru valurile in viteza? Si sa vezi cum scoatem noi saracia afara si din casa si din tara, numai sa vrem si sa incepem odata, ca-n fabula cu sacii si omul muncitor. I think is nothing wrong with me; with good young people either. But no pain, no gain, ca sa zic asa. Imi cer scuze, mosu’ s-a intins la vorba.

    • Faptul că bugetarii nu par a avea aceeaşi profitabilitate cu cei din mediul privat, nu-i face cetăţeni de rangul doi. Nimeni nu plăteşte propriu-zis salariul nimănui. Prin extensie, dar asta nu-i arogă nici un drept. Este o greşeală perpetuată la nesfîrşit şi nu reuşesc să-mi dau seama care este motivul pentru care este atît de seducătoare.
      Nu trebuie să vă cereţi scuze. Nu făcusem decît să am două obiecţii la ceea ce aţi spus dumneavoastră. Legea nu mi se pare nedreaptă, pentru că nu se referă la cei picaţi la bac, ci la cei care nu au mai lucrat niciodată, dar au studiat pînă în acest moment.
      „La asta ma gindesc cind zic ca este o greseala sa se acorde ajutor de somaj. Cumva se da o recompensa pentru un esec (repetat)” la o citire în fugă, poate părea că sunteţi din principiu împotriva ajutorului de şomaj (pentru toată lumea) :).

  20. […] schimb, la noi s-a luat în considerare oferirea unui ajutor de șomaj ( știre aici, discuție aici și aici) sau intrarea la facultate fără Bacalaureat (pe motiv că ar fi debusolați, săracii). […]

  21. Mi se pare o lege proasta.Cum sa dai somaj la cei care nu au cotizat la acest fond? Cum se aplica legea diferentiat pentru somaj la cei care au o perioada de x vechime deci x cotizare…deci la 0 suma cotizata la fondul de somaj= somaj de loc…Deci se incurajeaza lenea, indiferenta fata de a invata pentru a lua un examen…Legile din tara lui Boc-Voda!

  22. […] Părinţii?… De diacritica Părinţii? Nişte imbecili care nu ştiu să-şi înveţe odraslele ‘olimpice’ că totul se plăteşte în viaţă. Da, lenea se plăteşte, distracţia fără studiu te aduce în situaţia asta. Iar reacţia normală este să-l trimiţi pe Junior la muncă, nu să-l mângâi pe creştet că e stresat şi că are nevoie de ajutor. (Luaţi de citiţi tot aici.) […]

  23. Amfost acum o ora sa imi vizez somajul, pentru a treia oara azi caci erau cam 150 de ne-luati la BAC sa isi depuna actele…veseli, aranjati, cercelati, minijupe…nu aveau nici o grija…am reusit intr-un final sa vizez …ma intreb: incorto ne indreptam?

  24. Am presupus, daca nu ai votat atunci nu ai dreptul sa te plangi. =)
    Pentru ca inseamna ca nu te-a interesat soarta Romaniei… XD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.