Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Daca nu iti convine jobul, de ce nu il schimbi?

Ori de câte ori se aduce vorba de muncă, salarii, criză etc. se găseşte imediat un pluton de oameni nemulţumiţi de condiţiile de muncă. Sunt la patron poate şi bampirul de patron le suge vlaga pe lei puţini. Sunt poate la stat şi trag de turbează, pe salarii mizere. Plus că mai e vreun directoraş care le strica pofta de viaţă măcar o dată la 3 ore de program. Salariile, ştim, peste tot sunt nasol de mici, nu suntem plătiţi cât merităm, este efortul prea mare, NU SE MAI POATE!

În urmă cu vreo 7 ani “soarele” asculta impasibil mieunatul meu despre actualul (pe atunci) job. Lucram la redactor muzical (adică tăntălău din ăla de zice pe radio diverse) la un post local. Pe un salariu mizer. Care salariu abia îmi permitea să trec luna fără să mă arunc în datorii. De unde să pui bani la păstrare, de unde concediu?

Şi m-a lăsat omul ăsta să mă căinez aşa vreo 3 minute, să îi explic ce de rahat este directorul de staţie (oricum cunoscut în zonă că dă salarii de 2 lei celor care lucrează la radio-televiziunea pe care le conduce de hăt bine) şi cum suntem plătiţi atât de mizer. Şi mi-a spus foarte acru “auzi fată, dacă nu îţi convine salariul, cere mai mult. Nu îţi dă, pleacă.”

Păi cum să cer mai mult? Cum să plec? Dacă nu mai găsesc unde să lucrez?

Răspunsul a fost “dacă eşti atât de bună, meriţi un salariu mai bun şi el o ştie. Nu va dori să te piardă şi îţi va suplimenta banii. Dacă nu, oricând găseşti altundeva mai bine, pentru că alţii ar dori să te aibă”.

Cum nu eram eu chiar atât de convinsă că sunt prea importantă în grilă, m-am decis să tac naibii din gură, dar am luat un second job ca web designer la o firmă pusă la “cale” de o colegă de facultate. Aveam vreo 3 ani de când mă jucam de-a siturile şi m-am gândit că oi fi în stare să fac la nevoie nişte cărţi de vizită şi ce bălării mai faci la un advertising firm. M-am foarte descurcat şi am învăţat ENORM de acolo. Pentru că patroana nu era tot timpul prin firmă, a trebuit să mă ocup eu şi de “conţopărie” şi de toate. Am realizat că nu e chiar moarte de om să ai un business, mi-am dat seama care sunt aproximativ costurile unei “operaţiuni” minimale şi aveam peste 2 ani să îmi fac eu însămi actele pentru un minuscul SRL.

Dar ne grăbim.

Am trecut apoi la un alt post de radio, naţional să îi zic aşa, care până în iulie a avut redacţie la noi. Salariul era departe de ce primesc colegii din Bucureşti, dar era absolut mulţumitor. Nu mai trebuia să îmi bat capul să cer măriri, pentru că în 3 ani cât am lucrat la ei, au avut mereu grijă să ofere măcar bi-anual un “raise”. Iar la creşterea euro-ului au refăcut calculele (salariul fiind în lei) încât să compenseze diferenţa mare de curs.

Deci nu aş putea comenta faze nasoale despre ei, chiar dacă mi-aş dori asta, măcar aşa de ciudă că au închis staţia şi ne-au lăsat în fundul gol. Este business până la urmă şi este normal să reduci cât poţi din pierderi, chiar dacă ele sunt infime proporţional cu valoarea trustului.

Problema a fost că toţi colegii s-au re-angajat pe la alte posturi din oraş, dar unde salariile sunt mai mici decât au avut. Majoritatea au lucrat în media de ani buni (eu eram una dintre “prospături” şi tot am 10 ani de radio, alţii au şi spre 20) şi nu au altă specializare. O reconversie ar fi foarte complicată, deşi utilă în situaţia asta, mai ales că domeniul este aproape mort ca şi posibilităţi de dezvoltare acum.

Nu am avut niciodată destule “cojones” în viaţa de angajat încât să îmi cer drepturile mai cu voce tare, niciodată nu am ştiut dacă sunt suficient de competitivă încât să nu dorească cineva să mă piardă, mereu am crezut că voi muri dacă nu voi lucra în radio, pentru că a fost pasiunea vieţii mele. Şi totuşi, acum 2 luni, pentru prima dată în viaţă am realizat că aşa nu se mai poate, că nu pot sta o lună la muncă pentru un salariu mai mic decât rata de leasing şi să neglijez iar şi iar un business care mă poate scoate la mal, cel de web design. Care este lovit crunt de criză, dar totuşi este un domeniu bănos, mai ales când ai acumulat niscaiva portofoliu şi experienţă.

Lunile astea mi-au dovedit că se poate şi aşa, că este greu să mănânci numai ce produci, să nu mai ai un salariu care intră pe card în 4-5 ale lunii, că te stresezi să cauţi proiecte şi să scoţi bani de pe unde se poate. Dar e posibil. Probabil că nu sunt destul de bună în radio, încât să primesc mia de euro pe lună, dar poate sunt destul de bună în cealaltă treabă, încât să fac eu banii respectivi.

În ultima perioadă, alţi 2 oameni foarte dragi mie, mi-au dovedit că au destulă bărbăţie să nu mai accepte ce nu le convine, chiar dacă este criză şi teoretic ne ţâţâie fundul tuturor după un leu. “Soarele” a demisionat după ce a realizat că nu îi mai convin condiţiile de la job, la fel şi sora lui care s-a săturat să lucreze la o clinică particulară tot mai mult pe aceiaşi bani sau chiar mai puţini, că doar e criză. Eu am fost mereu prea laşă pentru a lua decizii din astea, dar ei ştiu clar ce pot şi ce acceptă sau nu. Şi sunt suficient de buni în ceea ce fac, încât să nu tremure de spaimă că vor muri de foame.

Acum 7 ani el îmi spunea să îmi schimb serviciul, dacă tot sunt nemulţumită. La fel le spune şi prietenilor noştri, când se mai plâng de una-alta. Unii au făcut mişcarea şi le este mai bine (vă povesteam acum ceva timp despre un cuplu de “bancheri” din gaşca noastră de prieteni din care soţia a luat un job mai “scurt” şi clar mai slab plătit pentru a putea să se ocupe mai mult de copil). Alţii încă sunt nemulţumiţi şi le-o taie cu aceeaşi replică pe care mi-a plasat-o mie. Nu a suportat niciodată atitudinea de babă plângăcioasă şi, deşi a lucrat în condiţii vitrege (că aşa e şantierul) nu l-am auzit O DATĂ să se plângă că a stat 12 ore pe -20 de grade, că l-a plouat iar până la chiloţi sau că are insolaţie. Îl căinam eu de obicei şi îmi spunea mereu “dacă nu mi-ar plăcea, nu aş mai face asta”.

El a avut mereu curajul să meargă la director/patron periodic şi să îi explice că doreşte mai mult la salariu. Chiar dacă alţi colegi lucrau pe acelaşi salariu de ani de zile, el obţinea o creştere de câte ori o solicita. Normal, solicitări de bun simţ, nu obrăznicii. Dar era şi cel mai serios dintre toţi şi şefii lui ştiau ce valoare are de fapt munca lui. Dacă aduci cu adevărat ceva în plus la locul de muncă, un şef inteligent înţelege ce ar însemna să te piardă. Şi, dacă nu, există oricând alte firme care te-ar lua în secunda 2.

Recunosc sincer că nu am avut niciodată curajul ăsta. Şi nici siguranţa respectivă. Pentru că nu am dorit să risc, am stat şi m-am plâns la colţuri, până mi-a explicat el că nu asta este atitudinea. Atunci ştiu că m-au durut cuvintele lui, cum nu îşi dă el seama ce diamant “strălucios” sunt şi îmi spune că sunt “varză” dacă stau pe salariu de mizerie. Că poate nu sunt atât de bună încât să merit mai mult, că nu îmi pică de pe cap coroana dacă muncesc şi în alt loc şi nu îmi pun toate oăle în acelaşi coş.

Ştiu că nu am prea avut curaj în ultima perioadă să mă mai văicăresc, pentru că ştiam ce va spune. Este la fel de adevărat că ultimul salariu, comparativ cu orele de muncă depuse (un job tot mai uşor, mai ales când ani nişte ani buni de experienţă în spate), era mai mult decât decent. Şi începeam să mă dezvolt şi pe cealaltă specializare, tot mai convinsă că nu doresc să mai fiu angajata cuiva prea mult timp.

Singurul meu regret este că nu am avut curajul ăsta mai devreme. Că am mai “frecat” menta nişte ani aiurea şi m-am limitat la un salariu (e drept bun), când puteam risca un salt spre propriul business şi poate câştiga mai mult. Nu mi-am pregătit trecerea pentru că nu m-am aşteptat să se închidă staţia, aşa că trecerea de la salariu fix la “păpăm ce facem” nu a fost chiar lipsită de stres.

Aşa cum au mai spus şi alţii, nu te obligă nimeni niciunde să lucrezi. Dacă nu sunt condiţiile aşa cum le doreşti, cere mai mult. Dacă  nu se poate, pleacă altundeva. Dar pregăteşte-te eventual din timp. Suferă încă nişte luni într-un job pe care nu îl doreşti, dar pune un leu pentru zile negre, caută un alt job, discută cu prietenii despre ce oportunităţi ar fi, mai învaţă ceva etc. Nu sta o viaţă nemulţumit, pentru că nimeni nu îţi rezolvă problemele. Oamenii capabili nu vor muri niciodată de foame. Schimbarea este însă uneori destul de dură şi de riscantă, dar, dacă o faci cu cap şi te pregăteşti bine pentru ea, vei fi mulţumit.

Tu de câte ori ai avut curajul să schimbi “corabia”? Preferi să te plângi că e jobul nasol sau eşti pregătit să faci ceva în acest sens?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Depinde de situatie… Daca as avea destula putere de munca, as schimba urgent macazul. Dar daca epuizarea datorita stresului de la munca sau din viata particulara isi arata drastic coltii, poate ca as incerca sa ma multumesc (temporar!) cu ceea ce am la acel moment…

  2. Cel mai bun job este cand lucrezi pentru tine. Eu nu am avut ocazia sa am un job normal, si cred ca nici nu o sa optez vreodata pentru unul :d

  3. Sunt mulţi în situaţia care n-au un job nasol. Dar au un şef/coleg nesuferit (cunosc un caz). Vine cu draci de la muncă, dar iubeşte ce face 😀

    Cât despre perioada de angajat… Să nu-ţi pară rău. Când vei avea angajaţi îi vei înţelege mult mai bine 😉

  4. Am 29 de ani; muncesc de la 16; de acum 5 ani am propria mea firma.

    Pana atunci, deci in primii mei 8 ani in “campul muncii” am schimbat exact 24 de locuri de munca… mai mult decat majoritatea dintre noi schimba intr-o viata intreaga. Am fost ceea ce poate fi numit un “mercenar” – mergeam acolo unde aveam cel mai motivant pachet salarial; am fost si vanzator la un second hand sau comis voiajor, dar si director de firma sau asistent cercetator la academie.

    Si la fiecare loc de munca am avut doua reguli pe care le-am urmat cu strictete:
    1) Atata timp cat lucram acolo imi dadeam toata silinta sa imi fac treaba cat mai bine; nu am zis niciodata “lasa ca se poate si asa” pe considerentul ca nu aveam de gand sa imbatranesc pe pozitia aia.
    2) Chiar si in momentul in care aveam un job care imi convenea nu ma opream din a cauta ceva si mai bun, iar in momentul in care mi se ivea o oferta care sa-mi convina imi intrebam patronul daca vrea si poate sa-mi ofere acelasi lucru ca si partea cealalta; daca nu vroia sau nu putea atunci plecam fara sa ma uit nici o secunda in urma.

    Asa ca ii dau 120% dreptate lui Dojo si va repet si eu… nu va fie frica sa va cereti drepturile sau sa visati si sa cautati un job mai bun.

  5. Acuma, sa nu cadeti intr-o alta extrema. Aceea in care aroganta nu iti permite sa vezi ca poate tu chiar nu meriti ceva mai bun, ca nu te descurci. Dar tu continui sa cauti aiurea locuri de munca de vis si stai la 20+ de ani cu parintii si pe banii lor.

    Totodata, daca ai avut la un moment dat un loc de munca perfect…sefi amabili, salariu mai mult decat beton, conditii misto si l-ai pierdut(nu neaparat din cauza incompoetentei tale)…posibilitatea sa il recapeti sau sa dai de unul asemanator se reduce cu foarte mult, asa ca multumeste-te si cu ceva mai putin perfect.

  6. Eu aş fi vrut să schimb corabia în toamna asta, dar n-am învăţat suficient. De fapt, cu cât mai mulţi oameni îmi spuneau că nu o să reuşesc, cu atât eram mai convinsă că trebuie să “lupt până la capăt”. Ştiu că era aproape imposibil ceea ce doream eu să realizez, dar asta nu mă face să mă simt mai bine. Totuşi, asta nu înseamnă că m-am resemnat; nu o să renunţ în niciun caz. Data viitoare voi fi mai pregătită şi ştiu că voi reuşi să obţin ceea ce mi-am propus. În mai puţin de un an o să vă fac cu mâna de pe cealaltă corabie.

  7. Fiecare îşi vede priorităţile. Cunosc oameni care stau pe un job bine plătit, dar care vin acasă zilnic pachet de nervi, care şi-ar împuşca şeful la fiecare minut (de 61 de ori) şi care se plâng pe unde apucă despre jobul lor. Dar nu pleacă fie pentu că au un salariu bun sau pentru că le e frică să plece, de teamă că nu vor mai găsi ceva bun, ceva la fel de bine platit, ec.
    Mai sunt oameni pentru care nu contează atât de mult salariul (să fie acolo, ceva bani), dar contează să nu facă prea mult. Adică serviciul devine timpul de rezolvare a problemelor personale, locul de cafea, de bârfă, de probat haine şi de făcut schimb de reţete sau parfumuri. Nici aceia nu pleacă, pentru că nu vor să renunţe la ce au în schimbul unui salariu mai bun poate, dar pentru care trebuie să muncească.
    Şi apoi sunt oamenii care pleacă, fiind nemulţumiţi de bani, de ceea ce fac, de atitudinea şefului etc. Aceia sunt cei care au coloană vertebrală.

  8. Eu n-am lucrat niciodata intr-un loc care sa mu-mi placa. De cand am terminat facultatea am lucrat in doar trei firme, fara nicio intrerupere in cartea de munca. De la fiecare din primele doua, am plecat pentru ca imi facusem treaba si simteam ca vreau deja mai mult. Ofertele au venit cumva la momentul potrivit de fiecare data. Azi lucrez intr-o firma in care, nu pot sa nu recunosc, atmosfera era mult mai buna cand eu m-am angajat, dar deh, criza a facut si la noi victime. Insa inca nu-i de lepadat.
    Ideea este ca mi-ai dat de gandit cu postul asta si cred ca ar fi cazul sa intind niste antene. Cine stie ce-o sa aflu…

  9. Nici nu am atins încă majoratul, deci ce să mai vorbim despre job. Oricum, văd în ce ai scris tu acea dorință firească a omului de a evolua și risca pentru a ajunge la un nivel superior, pentru a se depăși pe sine nu pentru a-i depăși pe alții.
    Criza asta economică a lovit într-adevăr și webdesign-ul. Pe mine lovitura asta m-a adus de câteva luni înapoi în planul realității, fiindcă începeam să ignor din ce în ce mai mult ocupațiile de webmaster. Acum, cu toate că totul am revenit pe făgașul normal, pot zice că am avut prilejul să realizez că n-aș mai părăsi câmpul acesta de activitate pentru nimic.

  10. Asta e valabil in general pentru cei care is liberi ca pasarea cerului Dojo(burlaci).

    Riscurile cresc proportional cand ai 2 copii si 3,4,5,6,7 credite de platit. Pentru ca un eventual esec iti lasa copiii muritori de foame si pe tine in strada. Da stiu, cine i-a pus sa faca creditele alea, cine i-a pus sa faca 2 copii daca nu se simteau stapani pe ei, dar sunt multi care au cazut in capcana asta a capitalismului.

  11. Mai, la intrebarea din titlu ai rapuns chiar tu… nu-l schimbam pentru ca nu suntem convinsi ca primim mai mult altundeva. La fel, nu cerem marire pentru ca nu suntem convinsi ca meritam mai mult. Si atunci nu ne ramane decat sa ne plangem.

  12. Lucrez in acelasi loc de 3.5 ani, e primul si singurul meu job si sunt multumita de el, cu bune si cu rele. Am venit aici si am pornit de la 0, am invatat, am muncit, am crescut si recompensele nu au intarziat sa apara. Daca stii sa te apreciezi la ADEVARATA valoare si stii sa-ti ceri drepturile intr-un mod diploma, vei primi ceea ce iti doresti.

  13. […] De câte ori deschizi gura să te plângi de vreun serviciu prost, ţi se bagă aia cu “dar au salariu vai de mama lor”, de parcă faptul că nu câştigi mia de euro pe lună înseamnă că-ţi poţi băga şi picioarele în ea de muncă. Opinia mea la faza asta e clară: dacă ai acceptat un salariu, chiar şi de rahat, încearcă să-ţi faci treaba. Dacă tot nu e OK, mută-te la alt job mai cald. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.