Pofta de spaghete bolognese

Pofta de spaghete bolognese

Ma gandeam ca poate sunteti in pana de ideei in ceea ce priveste cina si sa va arat o reteta frumoasa de paste, pe care le puteti pregati repede si sunt si foarte usor de preparat. Sa incepem cu ingredientele, probabil nu va fi asa cum au mancat unii din voi la restaurant dar eu zic ca sunt bune si merita incercate.

Ingrediente :

– 700g spaghete ( daca nu aveti special spaghete puteti folosi si tagliatele )
– 500g carne tocata ( puteti folosi si bucatele taiate cuburi de carne de pui, dar incercati sa evitati pieptul pentru ca este inecacios )
– 2 cepe potrivite
– 1 ardei gras ( pentru un mix ce culoare puteti folosi atat rosu cat si verde )
– 300g ciuperci ( eu deobicei folosesc ciuperci din conserva pentru ca sunt mai umede, cele normale sunt mai inecacioase )
– 2-3 samburi de usturoi
– 350g bulion ( daca doriti un gust mai intens puteti folosi rosii in conserva pe care sa le pisati sa le faceti ca o pasta )
– ulei ( de preferat de masline )
– 50g unt
– sare si piper
– 400g cascaval

*Probabil o sa aveti nevoie si de un ou pentru sos, o sa vedeti mai tarziu pentru ce.

Pai daca avem toate astea putem sa ne apucam de treaba, apropo am incercat zilele trecute sa le fac mai light, pentru cei care tin la silueta puteti renunta la carne si sa dublati cantitatea de ciuperci, vor iesi foarte bune si nici nu vor fi la fel de grase.

Tocam ceapa, ardeiul si usturoiul ( ca sa nu aveti acel aspect de ceapa cum este in ciorba va recomand sa incercati sa le taiati cat mai marunt ), incingem o tigaie punem ulei de masline ( sau ulei normal, tineti cont ca atat ceapa, cat si ciupercile sau carnea isi vor lasa o cantitate de apa, asa ca nu puneti prea mult ulei ) si punem toate astea la calit. De preferat ardeiul sa il puneti dupa 2-3 minute pentru ca va avea un aspect mai urat, daca il puneti odata cu ceapa si usturoiul.

Daca folositi ciuperci in conserva pastrati acel suc si maruntiti ciupercile, daca este nevoie. Le punem si pe acestea la calit o data cu ardeiul, dupa ce se “omogenizeaza” un pic compozitia si ceapa este calita, adaugati si carnea. In general daca folositi carne tocata, in 1-2 minute ar trebui sa fie gata, daca taiati carne de pui bucatele le puneti o data cu ciupercile, ca sa aiba timp sa se prepare.

Dupa ce este gata si carnea punem putin unt din loc in loc, mare atentie daca aveti prea mult ulei nu ar trebui sa mai puneti unt, pentru ca o sa aveti o “balta” de ulei deasupra la final. Adaugam bulionul si probabil va fi nevoie si de putina apa, va sugerez sa folositi lichidul ramas de la ciuperci sau apa in care au fiert pastele.

Le lasati asa sa dea cateva clocote, sa mestecati intre timp pentru ca se pot prinde, apoi adaugati si o manuta de cascaval, in acest fel va capata o culoare mai deschisa, spre portocaliu as putea spune. Rozmarin, oregano chiar si dafin merge bine in combinatie cu sosul, dar nu este necesar. Gustati si puneti sarea si piperul dupa gust.

In caz ca sosul rezultat are prea multa apa sau doriti sa fie mai inchegat, bateti un ou si amestecati-l in sos. Sa nu faceti asta in timp ce tigaia cu sosul este pe foc, pentru ca va face scrob ca atunci cand il puneti la ciorba si va avea un aspect ciudat in farfurie.

Pastele le fierbeti intocmai cum scrie pe pachet, adaugati sare cam 2-3 linguri si ulei, astfel evitati intr-o oarecare masura sa se lipeasca intre ele, in timp ce fierb le mai puteti mesteca in caz ca sunt lipite.

Ingredientele sunt pentru 4 persoane care mananca normal, timpul de lucru pentru aceasta reteta este cam de 30 de minute, nu ar trebui sa dureze mai mult, pare usor la prima vedere dar ar fi bine sa urmati aceste instructiuni altfel puteti avea surprize neplacute la final. Un ultim lucru, nu incercati sa mai adaugati alte lucruri in sos, italienii mereu au avut o cultura ciudata in ceea ce priveste mancarea lor si nu au incercat experimente, probabil de aceea sunt bune asa cum sunt.

Se servesc calde, in farfurii mari, intinse, puneti pastele apoi sos peste ele si cascavalul ras deasupra, cam asta este tot.

Pofta buna !

Orice share ajuta. Multumesc.
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

12 Comments

  1. Asta e guest post, ca n-am prea inteles…? For God’s sake ! Blogosfera e 80% cu retete culinare…

  2. Si 2 roman. Am si eu una : “Parizer felii cu paine si mustar”. E pretentioasa dar sper sa va iasa : se ia parizerul si, cu miscari ferme din cot, se felieaza. Se pune peste paine si se unge cu mustar.

  3. @GDS, da asta este guest post. Oricine poate sa scrie aici, daca doreste. Te rog nu-ti bate joc de articolul lui Gabi, mie mi se pare util. Mai ales la cat de inutila sunt eu in bucatarie 😀

  4. Hmm nu sunt chiar bucatar profesionist sa iti dau un raspun elevat :)). Dar iti pot spune, ca am incercat sa fac cu ciuperci proaspete pt ca vruiam sa le tai pe lung ca pastele si nu aveau sucul ala propriu cum sunt in conserva, pentru ca atunci sunt mai umede si isi lasa si suc in timp ce se calesc si astfel sunt mai suculente. Cred ca asta ar fi cea mai buna explicatie, cam la asta ma refeream. Iar daca le faci fara carne doar cu ciuperci ( au inceput sa imi placa mai mult asa ) clar o sa aiba gust ciudat si textura la fel daca folosesti proaspete.

  5. Îmi place cum ai scris rețeta. Nu e ”pe scurtătură” ca altele. După ce o citești, chiar dacă nu ești un bucătar experimentat, te încumeți s-o faci.
    Mai vreau! 🙂

    • Ma bucur, o sa mai fie probabil si in viitor mai multe. Multumesc de aprecieri.

  6. ady

    din experienta proprie stiu ca 700 g spaghete (in reteta asta) sunt suficiente pentru 4 persoane doar daca vrei sa-ti ramana vreo 2 portii sa iei la serviciu a doua zi. am gatit ceva vreme pentru 5 persoane, adulte, dintre care 6 barbati (mari mancai) si un pachet de paste (500 g) era intotdeauna suficient, indiferent de reteta.
    am gatit acu’ 2 zile carbonara. 100 g paste, canterite pe cantaru’ de bucatarie. mi-a ramas cam o treime de portie. le-a mancat o colega-murea de foame spre sfarsitul programului. 🙂
    daca vrei ca ciupercile proaspete sa-si lase mai multa zeama, nu le toca prea mic (“lamele” e suficient daca ciupercile sunt mici sau mijlocii, taiat lamelele in doua daca ciupercile sunt mari) si cand le gatesti pune mai multe in cratita/tigaie. de cate ori calesc/sotez ciuperci si stratul de ciuperci din tigaie e mai gros (multe ciuperci una peste alta) lasa o zeama de imbatranesc asteptand sa scada.
    mi-a luat o gramada sa ma prind ca daca vreau ciuperci sotate (mai uscate un pic) si nu tocanita, stratul de ciuperci din tigaie trebuie sa fie foarte subtire si focul mai mare.

  7. ady

    scuze, 5 persoane, din care 2 barbati, nu 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.