Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum lupți cu insomnia?

În mod ideal, când ai pus capul pe pernă, ar trebui să începi programul de sforăit în câteva minute. Din păcate pentru mulți adulți problema e ceva mai serioasă. Și, când ia oricum un program încărcat și trebuie să te trezești de dimineață, exact nopțile albe nu-ți lipsesc. Hai să vedem cum ne putem „regla” încât să adormim mai ușor. Ca de obicei, vă invit să oferiți propriile experiențe și sfaturi, să vedem împreună ce iese.

1. Mai puțină cafeină

Știu că sunt mulți oameni care beau cafea și seara fără probleme. Mon pere de pildă, poate da peste cap o ceașcă enormă de cafea și apoi doarme dus. Dacă fac eu treaba asta, dorm dusă .. undeva pe la 5 dimineața. Am ajuns să nu mai beau deloc Cola (nu că aș bea prea des) după ora 14, nu mă ating de ceai negru/verde sau orice ar putea să-mi zgândăre neuronii, pentru că este clar că noaptea respectivă voi adormi cu greu și foarte târziu.

Pentru cei care sunt la fel de „păcătoși” ca mine când e vorba de asemenea excitanți nervoși, cuget că ingerarea lor la ore mai târzii nu e chiar o idee bună.

2. Program de somn

Cred că-i cel mai important până la urmă. Am avut mereu probleme cu adormitul în perioada în care aveam un program haotic. Imediat ce m-am văzut stăpână pe timpul meu am început programul de nebunie: culcat la 4 dimineața, trezit la prânz. Normal că, odată ce am început cu un asemenea stil idiot de viață, dacă încercam să adorm la ora 11, tot la 4 adormeam.

Încă de anul trecut mi-am impus un program mai de bun simț și, chiar dacă nu-s mereu ușă de biserică, reușesc în general să mă țin de el. Acum adorm pe la 11-12 și mă trezesc pe la 9, ceea ce, pentru o putoare ca mine este un pas uriaș. Culmea, adorm în 2 minute și mă trezesc destul de ușor. Până la 12, când era ora mea altădată de trezit, termin o groază de chestii.

3. Fă ceva relaxant înainte de somn

Am uneori prostul obicei să termin munca pe net aproape de momentul de nani și mi-e greu să adorm pentru că încă „râșnesc” toate ideile de peste zi, planuri pentru ziua următoare, caut soluții etc. Și se întâmplă ca, în ciuda respectării punctelor anterioare, să mă foiesc încă 2 ore pentru că-mi simt creierul în priză. Dacă stau să citesc ceva sau urmăresc un episod dintr-un serial, parcă mă „rup” mai ușor de muncă și pot adormi ceva mai relaxată.

4. Dacă dormi, dormi

Am mai încercat uneori să mă „plictisesc” cu ceva la televizor sau cu o carte, când nu puteam să adorm. La mine cel puțin nu prea merge tactica asta, pentru că aș putea petrece toată noaptea uitându-mă la ceva sau citind, așa că doar de somn nu-mi va arde. Prefer deci, când e vorba de dormit, să încerc să dorm, fără alte distracții.

5. Întuneric și liniște

Se pare că la mine lumina e mai problematică decât ceva zgomot. Am trecut prin somn prin cutremure sau furtuni, dar, fă puțină lumină și te alegi cu o listă de sfinți proaspăt coborîți din calendar. Dormitorul ar trebui deci să fie în general discret iluminat (a se citi .. întuneric beznă) și liniștit.

6. Oboseala fizică e utilă și ea

Pe vremurile în care genunchii meu nu erau ca ai unui bătrân de 100 de ani și făceam sport, veneam acasă pe 4 cărări (nu pentru că eram beată, dar scotea instructorul și apa din mine, nu doar untul). Așa că făceam un duș, mâncam cât 6 (deși teoretic nu-i indicat să muncești digestia chiar atât de mult) și leșinam instant, că nu pot spune că era somn. Dacă funcționează și la voi, obosiți-vă oscioarele cum se cuvine și veți dormi somn de bebeluș.

7. Biberonul de seară

Știu că-s ditai omul de 30+ de ani, dar sunt încă destul de „dependentă” de lapte. De multe ori îl beam seara, înainte de culcare și funcționa de minune. Drept este că-l beau la orice oră din zi și uneori chiar de 2-3 ori pe zi, deci nu pot vorbi foarte clar despre eficiența lui. Dar, zic unii, că ar ajuta.

Eu cam atât m-am priceput. Cum vă dresați voi să dormiți mai ușor? Ce merge și ce nu merge în cazul vostru?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

28 Comments

  1. Pun capul pe perna si adorm aproape instantaneu … cred ca n-am pacate prea mari si de asta pot dormi linistit noaptea.

  2. De cele mai multe ori fac miscare inainte de somn. Ori vreo 20 si ceva de km cu bicicleta pe-o sosea cu dealuri & stuff, ( chiar in miez de noapte, daca vremea permite) ori vreo juma’ de ora de alergat. Functioneaza mereu. Si scap si de stresu si nervii adunati de peste zi.

  3. Anul asta nu am avut probleme cu insomnia, adorm foarte usor, probabil si din cauza oboselii de peste zi.
    Anul trecut insa, imi lua cateva zeci de minute sa adorm sau chiar o ora/doua. Nu stiu care a fost cauza, probabil stresul.

  4. fara cofeina, intuneric bezna si liniste sunt si pe lista mea. daca n-as fi avut jaluzele, as fi devenit un tintas de mare clasa. (tinta- felinarul din fata geamului de la dormitor :)).
    de asemenea, am constatat cu multi ani in urma ca nu pot sa adorm daca am picioarele reci. mai intai ma foiesc in pat pana le incalzesc si abia apoi vine somnul. asa ca de prin septembrie pana prin mai ma duc la nani cu sosete in picioare. de bumbac, mai subtirele si elasticul slabit.(toata ziua am picioarele calde, cand se apropie vremea de nani se congeleaza de zici ca au innebunit). in felul asta picioarele mi se incalzesc rapid, dau jos sosetele cu degetele de la picioare (d-aia elasticul slabit)si dorm dusa.
    tot asa, nu pot sa dorm daca mi-e frig. am dormit tun pe canicula de asta vara si alte veri, cu usi si geamuri inchise (din cauza zgomotului, ferestrele dau spre o sosea ff circulata, inclusiv la ore atat de mici incat le poti numi dimineata), dar nu pot dormi fara o invelitoare adecvata. asa ca incerc sa-mi asigur toate conditiile.
    la mine nu merge cu tv sau carti. ba chiar, daca vreau sa-mi asigur o noapte alba, iau o carte in mana, nu ma las pana n-o termin.

    • Ah, da, la fel si eu. Dorm si vara cu pilota pe mine, chiar daca mi-e cald de capiez. Dorm foarte bine la caldura, chiar cand transpir, dar, sa am un ‘fior’ de racoare si nu pot dormi toata noaptea 😀

  5. Nimic nu-i mai relaxant și mai adormitor ca o poveste de seară spusă de tine: câtă vreme erau copiii mai mici, le citeam povești. Fără excepție, adormeam înainte să termin de citit povestea, de-mi cădea cartea pe piept și strigau copii “tată, nu dormi!”
    După o vreme, am început să inventez povești. Am avut o epopee de vreo trei luni cu Melcul Vasile, da’ tot la fel, după zece minute adormeam povestind.

    • :)))))))))))))))))) you made my day, gupi! eu tot cu un fel de povesti adorm, dau drumul la TV, caut ceva cit mai plictisitor si in 10 minute… sforai. Ce am observat, ca acea “ultima tigara” inainte de mers la culcare imi alunga somnul.

  6. Mai am si eu problemele mele ”insomniace”, sa le spun asa, dar nu e nimic ingrijorator! Deci, deocamdata, nu sunt in cautarea unor remedii, medicale sau de alta natura. Cand sunt obosita, dorm bustean. Cand nu, numar mustele, pana adorm! 🙂 🙂 🙂

  7. mi-am adus aminte de ceva. cand nimic nu merge si nu pot sa adorm neam, mai folosesc o tehnica de respiratie. nu stiu daca stiti, dar femeile respira putin altfel decat barbatii. respectiv doamnele isi folosesc in principal plamanii, realizand o respiratia cam superficiala, pe cand domnii umfla si stomacul cu aer, profunda, umpland in acelasi timp si partea de jos la plamanilor (ceea ce nu le iese doamnelor). ei bine, cand nu pot sa adorm folosesc “respiratia masculina”, in acelasi timp coordonand-o putin, respectiv inspir un numar de secunde, retin aerul acelasi numar de secunde si expir in acelasi numar de secunde. mai demult tineam o mana pe stomac si una pe piept si urmaream cum se umfla mai intai stomacul si apoi toracele de jos in sus. si la expiratie la fel.
    chestiunea ma calmeaza foarte bine si reusesc sa adorm. ma ajuta si cand nu ma simt prea bine si chiar n-am ce face pt a remedia situatia (cand mi-a fost putin greata pe drum, intr-un microbuz; am reusit sa somnolez vreo ora pana cand mi-a fost ceva mai bine, fara “accidente”) sau cand sunt foarte nervoasa si iritatat (cineva a intins prea tare de nervii mei la job)

  8. Pe mine exercitiile fizice ma ajuta de fiecare data, 10 minute si sunt gata de somn instant!

  9. NU am probleme cu somnul ..doar imi aduc aminte ce zicea mama saraca D-zeu sa o ierte….sa nu mananc dulce inainte mai ales ciocolata!

  10. Uneori am si eu probleme cu somnul , mai ales daca ma framanta ceva si imi impun sa nu uit ceva pentru a doua zi.
    Pentru mine cafeaua este elixir de apa vie 😀 si nu am probleme sa o beau la orice ora , in schimb – nu inteleg cum vine asta- daca beau un ceai verde zici ca mi-am facut adrenalina intravenos 😀
    Pentru mine exista o metoda experimentata si eficienta , de fiecare data , ca somnifer : deschid televizorul , sonorul cat mai incet , la limita perceptibila si privitul printre gene pana ma fura Mos Ene in lumea lui…Bine ca s-a inventat cand sa programezi televizorul sa se inchida singur! 😀
    Nu folosesc des metoda…in mod obisnuit pun capul pe perna si in maxim 10 minute am plecat catre Orfeu…De multe ori imi impun sa visez , gandindu-ma la ceva foarte placut…la mine tine metoda! 😀
    Aaaa , sa nu uit : am incercat si cu extraveral , o pastila inainte de culcare…a fost invers , la mine , parca era pastila cu cofeina pura…nu pastila pentru relaxat!( ‘oi fi extraterestra 😀 😀 😀 )

    • Cand m-am operat la ochi in 2000, mi-au dat Fenobarbital, cica sa pot dormi dupa. La juma’ de ora de la luat pastila, ma plimbam de zor pe coridor si troceream cu familia. S-a crucit biata asistenta 😀

  11. Foarte rar am probleme cu somnul, de obicei cand sunt stresata, am proiecte de prezentat chestii din astea! Sau cand urmeaza sa calatoresc (mi-e frica pe avion).
    Ce fac impotriva insomniei? O baie fierbinte cu lumanari de vreo ora! Asa ma dezmortesc si ma relaxez incat adorm foarte usor! din pacate gandurile ma mai supara pe timpul noptii, dar nu totdeauna

    • La mine a functionat 6 ani, asa ca poate nu e asa o idee proasta. Terminam antrenamentele la 10 seara, undeva la 11 eram spalata, mancata si dormeam dusa. 😀

      • o ora e destul pentru calmare. vorbeam de ideea “bag 150 de flotari si de la oboseala adorm imediat”.
        chiar si in popor se stie ca “eram atat de obosit fizic incat nu puteam sa adorm”

      • Pai dupa 2 ore de transpirat cu o panza din aia groasa ca la corturile militare (ca denim-ul e matase pe langa un karategi ‘heavy-weight’) si tavalit descult prin sala, iti dai seama ca tre sa faci niste chestii inainte de somn:

        1. adus fizicul in patru labe acasa sau cum se poate, ca uneori nici sa mergem nu puteam prea bine.
        2. bagat fizicul transpirat si jegos la dus (la sala sau acasa – in prima varianta 2 devine 1)
        3. mancat 4 feluri de mancare si urlat “ba, prin casa asta nu e nimic de mancare?”

        .. apoi de-abia prindeai patul asa cu ochiul stang, executai o aruncare peste sold (fara partener) si lesinai in pozitie 😀

  12. Cel mai important e programul de somn dupa mine (programul in general). Daca iti obisnuiesti organismul cu trezitu la ora 7 diminiata, e clar ca la ora 11-12 o sa ti se faca somn. E natural sa fie asa

  13. La #3 subscriu din inima. Termin de lucru la 1 noaptea, dracu se poate culca imediat dupa. Tre’ sa fac ceva relaxant o perioada, inainte sa pot discuta despre somn. Anu’ trecut mi se termina programul la ora 3 noaptea, si nu era deloc amuzant sa stau treaz pana inspre 4-5.

    Idem, #5 e extrem de corect. Se trag perdelele, se trag draperiile, se lasa jaluzelele jos daca ai. In camera in care dormi scoti din priza tot ce se poate, mai ales chestiile ce emit lumina. Nu-ti dai seama ce odihnitor e somnul asta pana nu-l incerci.

    La #6 am niste dubii, in sensul ca eu venind obosit de undeva, ma dor toate cele si asta ma tine treaz. Ce-i drept, n-am facut inca antrenamentele tale de scos untul si apa din persoana, ca sa cad frant.

  14. Foarte simplu: o pastila de magneziu si un ceai de tei combinat sau nu cu sunatoare 🙂

  15. Daca tot nu poti dormi la un moment dat, iti poti “omori” timpul citind, dezlegand rebus, ascultand muzica…

  16. De 2 luni adorm numai la 2 – 3 si ma trezesc dimineata sa plec la munca, cam 4 ore pe noapte dorm. Aseara am incercat sa dorm si m-am pus de la 11 in pat sa ma ia somnu si degeaba. In wekeend mai reusesc sa dorm ca ajung dimineata “obosit” cu prietenii de la “biserica” 🙂

  17. Am 20 de ani iar de vreo cateva saptamani nu reusesc deloc sa dorm in timpul noptii. Adorm intre orele 5 – 6 dimineata, iar apoi dorm pana la 17 -18 seara.Am incercat cu muzica……sa citesc o carte….insa nu dau niciun randament. Un sfat ceva?!

    • Luisa, nu stiu ce sa zic. Eventual incearca sa nu dormi ziua si sa te pui seara in pat (in prima zi vei fi rupta de oboseala). POate asa reusesti sa reintri intr-un program mai OK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.