Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ce tampit, ba, sa recunosti ca ai gresit …

M-am tot învârtit prin alte subiecte şi predicate şi am uitat să vă pove despre o chestie ce s-a întâmplat acum ceva săptămâni la Real. Eram pe acolo cu Mama Ana, in speranţa că îi reînnoiesc un pic colecţia de cratiţe, poate nişte carne proaspătă etc. Şoping adică, potolit, că e criză, dar totuşi şoping.

Umblăm printre rânduri organizat (că eu mă fâţâi la rând pe fiecare “culoar”, pentru a nu pierde din vedere nimic) şi ajungem într-un final la casierie. În faţă o doamnă la 50 de ani, pune de zor produsele pe bandă. În câteva secunde, vine şi soţul, tot la vârsta în cauză. Nu este îmbrăcat la 4 ace, dar se vede că nu este chiar muritor de foame şi are o atitudine foarte politicoasă, lucru destul de rar mai nou. Ceea ce se cheamă domn, fără ghilimele.

Vine cu o etichetă udă în mână:

Am lovit din greşeală cu mâna raftul şi a căzut acest borcan de murături. S-a spart. Vă rog frumos să îmi treceţi la cost şi preţul lui, pentru că l-am spart.

Tocmai când să îmi adun “băierile” gurii, deschise prosteşte de uimire, urmează lovitura de graţie de la puştoaica de la casă.

Duceţi-vă să luaţi alt produs. Doamne fereşte … auzi să plătească borcanul spart.

Clar, îmi venea să îi dau în bot.

Deci omul vine ca un domn ce este, recunoaşte că a făcut o prostie, îţi vine cu eticheta şi cu rugămintea de a trece în contul său paguba (DUPĂ CUM SUNT ŞI REGULILE IN RAHATUL ĂLA DE MAGAZIN) şi tu te miri ca proasta de acest lucru şi dai cu doamne fereşte, de parcă ar fi nebun. Pentru că replica ei era batjocoritoare faţă de “fraierul” care uite dom’le vine să plătească paguba, în loc să fie ceva de genul:

Nu e nicio problemă. Apreciem fapta dvs. Vă rog să luaţi însă alt produs şi va fi totul în ordine, nu vă încasăm paguba, oricum mulţumim pentru că aţi procedat aşa.

Eu în modul ăsta aş considera că se putea proceda. În loc să se facă nevăzut, fără a recunoaşte nimic, omul ăsta a venit la casă cu eticheta şi cu rugămintea de a se încasa o pagubă de 3.7 lei făcută de el din greşeală. Iar tanti de la casă făcea comentarii semi-mistice şi semi-idioate la adresa lui, pentru simplu fapt că omul în cauză a fost CINSTIT.

Şi asta îmi aminteşte de faptul că probabil pentru mulţi să recunoşti o greşeală şi să accepţi “pedeapsa” este de factură mistică de-a dreptul, SF, ce să mai zicem … Mulţi sunt preocupaţi de cum să nu plătească, să “şmecherească” ceva, să eludeze vreo lege .. avem probabil înscris genetic “furtul” de orice gen şi nerecunoaşterea vinei, că altfel nu îmi explic. Sau poate şi părinţii (unii) au încetat să îşi mai educe copiii în spiritul corectitudinii.

Îmi amintesc acum de reacţii din astea idioate de la cunoscuţi, şocaţi de refuzul meu de a urca în tramvai de pildă, dacă nu am bilet, chiar dacă ştiam că vine controlul foarte rar şi e posibil ca la ora aia să nici nu apară. Sau să mă strecor la nu ştiu ce spectacol, pentru că pot sări gardul etc.

Şi să ai destule “cojones” încât să recunoşti că ai greşit, iar în momentul ăla să nu te ia în râs o pipiţă de 18 ani pentru care cinstea şi responsabilitatea sunt chestii total necunoscute şi de nedorit.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

  1. E ciudat ca inca te mai mira astfel de atitudini, cel putin cea a tinerei. De altfel si eu sunt mirat de atitudinea domnului, insa replica fetei este oarecum de asteptat.

    Am ramas surprins candva in Real din cauza unei casierite care m-a rugat din tot sufletul sa nu-i las rest ca poate fi data afara daca este prinsa cu bani asupra ei.

  2. poate ca nu l-a luat in ras de asta, ci pentru simplul motiv ca la ei nu se mai obisnuieste sa platesti chestiile sparte. o fi fost ceva nou si pentru ea, mai ales daca era noua.

  3. De acord cu dAImon si eu. Totusi, e bine ca i-a zis sa se duca sa ia alt produs, si ca nu i-a acceptat oferta de a plati si produsul spart. Daca era vreo nesimtita mare, zicea sa il plateasca si pe ala spart.

  4. Nu era socata. FACEA MISTO de el, ca de aia era sa ma inflamez. Nu am “citat” eu prea bine comentariul ei, dar avea un ranjet din asta “superior” de genul “doamne da’ bou mai esti” si comentariu a fost facut clar aproape in bataie de joc.

  5. Da baieti, cum ziceti voi, totusi cred ca era mai corect si mai de bun gust sa-i spuna frumos ca nu trebuie platite pagubele si ca-si poate lua linistit alt produs.

  6. De ce sa ne miram ca doar suntem in tara unde normalitatea e ciudata. Nu era in vara pe plaja o organizatie care premia pe cei ce-si puneau resturile la cosul de gunoi? E ar fi preferat pe cineva care sa-i amendeze gras pe ceilalti.

  7. Vezi de treaba. Tipa de la casa venea de undeva de unde bunul simt si cultura au emigrat pe coamele muntilor. Eu asta nu inteleg la romani: de ce suntem acri de fiecare data cand ni se cere sa fim binevoitori. In Germania, am fost la cateva magazine, mai mari, mai mici, malluri, dar nu exista acolo decat bun simt. Can am platit la casa, eternul Chus (cred ca asa se scrie) si ochii binevoitori ai vanzatoarei plus zambetul larg m-a facut sa imi placa sa mai trec pe acolo. La noi si casierele de la banci sunt acre. Pe cuvant. Acolo unde ar trebui ca vorba buna sa aduca clienti. Mai ales acum pe vreme de criza.

  8. Mosu trebuia sa-i faca reclamatie casierite, casierei i se lua 10-20% din salariu si sa vezi data viitoare cum isi tine ciocu mic.

  9. Nu-mi plac situatiile astea. Nu stiu daca trebuie sa rad de imbecilitatea de care a dat dovada gagica sau sa-mi plang de mila stiind ca sunt incojurat de oameni ca ea.

    Deocamdata ma amuz de cat o duce capu’. Ma lamentez mai tarziu 😛

  10. din pacate asa este de ceva vreme: daca esti cinstit si sincer inseamna ca esti fraier. si te mai miri ca oameni de genul Gigi Becali ajung sa fie idoli pt unii…

  11. Limpede e buna initiativa .. coroborata insa cu niste amenzi tepene pentru nesimtiti, asa cum zici si tu. Eu din pacate nu mai vad astea, pentru ca am decis ca litoralul nostru mai are de “crescut” un pic, pana sa renunt de pilda la Dubrovnik 🙂

    Liviu .. Germania este nemaipomenita si din punctul asta de vedere. Iti dai seama ca eu m-am dus la Saturn de mi-am luat aparat foto (un rahat din ala de 99 euro) cu card/acumulatori etc. si am vrut ca taranul sa il pun in miscare din momentul in care am iesit din magazin. Tanti de la casa mi-a dat ea foarfeca si chiar m-a ajutat sa tai protectia de la card, cand a vazut ca sunt chiar imbecila si nu sunt in stare singura. Si tot timpul vad un zambet din ala amabil. Ca n-or fi indragostiti de straini care “speak English”, asta e alta poveste, dar NU O ARATA si au o conduita absolut exemplara.

    Agkelos cred ca mai bine ne apucam sa plangem 🙂

    emese .. ma tem ca asta este “trendul” si e trist. Chiar mi-e groaza cand va trebui sa am un copil si sa il cresc. Cum sa ii explici niste valori, cand vede cum merge treaba?

  12. Viorele, ideea clar subliniata de articol e faptul ca omul responsabil e luat in ras de omul iresponsabil. Nu poti compara tarile civilizate un e tocmai pe dos, adica reprezentantii magazinului sunt mai responsabili decat clientul.

    Asa o fi cum spui tu, dar asta nu inseamna ca e bine ce s-a intamplat. Din contra e un motiv in plus sa il apreciezi pe nenea respectiv si sa-i dai un sut in dos la tanti aia 🙂

  13. Bai copii care sunteti voi umblati prin lumea larga dar ati luat-o pe campii: in tarile civilizate, (sa dam spre exemplu concret Franta, Anglia, Austria etc) daca spargi un borcan de la raft nu e vina ta ca te-ai intors si ai lovit cu cotul raftul, ci e vina lor ca nu au aranjat produsele in asa fel incat sa nu se intample astfel de accidente. Daca sub raftul respectiv era un copil si-i cadea borcanul in cap, ia ghiciti cine o patea mai rau: magazinul sau clientul neatent? Ori considerati ca ar trebui sa fim balerini si sa umblam plini de gingasie si delicatete prin supermarket? Normal ca nu trebuia sa plateasca borcanul, trebuia sa stiti asta daca tot povestiti de tari mai civilizate.

  14. Cred ca domnul acela avea destula clasa incat sa nu se mai intoarca sa ia ceva de banii aia, ci sa il plateasca pe ala spart. Sau?
    Dar, oricum ar fi procedat dup-aia, comportamentul lui a fost influentat de pipita in cauza.
    Asa cred eu.

  15. @Agkelos: ok, intentia domnului de laudat, si reactia fetei de condamnat. Dar tot nu-i vina omului ca a atins un borcan si ala a si cazut si s-a facut praf. Totusi eu am vazut vreo 2 faze pe-afara cand un client sparge o sticla si stramba enervat din nas, iar angajatul magazinului fuge rapid dupa un mop, fara niciun cuvant inutil. M-am mirat si eu vazand asta, dar mi s-a explicat ca asa e normal, si mai ales de ce e normal. Asta in Europa, ca la cat de procesomani sunt americanii, presupun ca ar putea da in judecata magazinul pe principiul drobului de sare.

  16. Daca domni foarte politicosi vezi mai rar, tipe de la caserie care nu sunt plictisite de viata si scarbite de faptul ca lucreaza la ghiseu si aproape si-au pierdut orice sperante sa-si realizeze visele, sunt foarte greu de intalnit. De obicei cand un client sparge ceva intr-un supermarket se face ca ploua si incearca sa dispara cat mai repede de acolo, oricum… si pe mine m-ar impresiona un om asa politicos. we need more people like that!

  17. Eu unul sunt surprins ca tipul a fost destul de simtit sa faca treaba asta. E ironic, cum atunci cand crezi ca lucrurile decurg OK, cineva tot trebuie sa arate ca traim in Romania, cu o fraza interesanta strica totul…

  18. […] gandindu-ma:Dispretuim tot! Legi, reguli, bun simt, avutul altuia, drepturile altuia, bunatatea, corectitudinea. Prea repede invatam dispretul….. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.