Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Aproape mi-a fost mila

L-am văzut de câteva ori în staţia de metrou. De fapt la intrarea în staţie. După cele 2 tonete Halal Foods cu hot dogs şi gyros, pe caldarâm, printre gumă de mestecat aruncată de ‘civilizaţii’ de aici şi toate celelalte resturi şi lichide ce se preling de peste tot.

E tânăr, cam de vârsta mea. Stă pe o bucată de carton uşor ferit să nu-l încalece trecătorii. Nu e animal mai grăbit decât un new-yorkez ce aleargă de la autobuzul Q53, Q21 sau Q11 spre staţia subterată de metrou de la Woodhaven-Slatery Plaza. Totul este în viteză, oamenii nu merg agale, de obicei aproape se calcă în picioare.

Alături de el, împărţind frăţeşte cartonul, este un câine mereu adormit. Un bulldog sau ceva similar, alb şi cu botul acela teşit. Doarme, înnebunit de căltură. Nu e pic de umbră în uriaşa intersecţie, iar cei doi stau în plin soare, care acum câteva săptămâni aducea temperatura la umbră peste 100 de grade de-ale lor, deci 40 şi bine Celsius. Nu vreau să ghicesc cât de cald era la nivelul asfaltului ..

Am trecut de câteva ori pe lângă el, mereu grăbită să urc în M sau R, să pornesc spre Manhattan. I-am aruncat o privire de fiecare dată. Tânărul pare destul de curăţel şi are un carton pe care scrie ceva despre şansa la viaţă şi nuş’ ce greutăţi ce l-au adus acolo, să cerşească. Nu are nimic rupt, pare întreg. Deci apt de muncă.

Citea. De cele mai multe ori l-am văzut cu nasul cufundat în câte o carte, cu privirea urmărind şirul negru de litere şi mai puţin furtuna de picioare perechi ce se trece pe lângă el.

Nu prea puteam înţelege de ce nu-şi caută ceva de lucru, când, oricât de nasol ar fi cu criza, ceva de muncă îţi găseşti. Hai să fim serioşi, că e New York, nu Ocolita din Deal. Probabil asta era alegerea lui şi chiar nu simţeam că mă deranjează personal. Spre deosebire de ţiganii noştri cu ‘hai, dă şi mie, mâncaţi-aş, în general cerşetorii de aici sunt tăcuţi”. Mai intră câte un ‘antreprenor’ din ăsta pe metrou şi dă din măcănitoare, dar cei ‘statici’ tac din gură. Unii cântă, alţii tac şi te privesc cu speranţă sau citesc. Măcar nu ţi se bagă-n suflet.

Am regretat că nu m-am lipsit de câţiva dolari, pentru că părea simpatic. Plus că necuvântătorul de lângă el apăsa chiar mai tare pe coarda mea sensibilă, decât un tânăr capabil de muncă, dar care stă cu mâna întinsă.

Asta până acum 2 săptămâni.

Imediat ce autobuzul a ajuns în staţie, am luat ‘foc’ spre staţia de metrou. Am ajuns în apropierea intrării şi l-am văzut iar pe tânăr. Citea şi fuma.

În secunda în care l-am văzut pufăind, mi-a ieşit din cap ORICE urmă de milă. Un pachet de ţigări costă aici undeva la 12 dolari. PACHETUL. Cu 12 dolari, un om singur, fără exagerat de multe pretenţii culinare, cam acoperă o zi de mâncare. Sau măcar jumătate. Dar omul nostru, deşi ţinea cartonul cu povestea lacrimogenă şi cerea o şansă la viaţă, fuma lejer. Ardea bani ce-i puteau acoperi mâncarea sau măcar îl mai scoteau din rahat.

Urăsc să-i aud pe unii şi pe alţii că o duc greu, dar nu s-ar lăsa de fumat orice ar fi. Când nu ai bani suficienţi, nu îi arzi pe tutun. Nu arunci sute de lei pe lună pe prostii, ca apoi să plângi că-ţi mor copiii de foame. Şi scuza că ‘nu mă pot lăsa’ nu pluteşte. Când eşti disperat, te laşi fără discuţii. Atât timp cât încă arzi banii respectivi, înseamnă că nu ai încă voinţa necesară şi nici motive să-ţi tot plângi de milă.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

29 Comments

  1. Povestioara asta a fost ca un roman. Dupa fiecare fraza credeam ca am ghicit subiectul. Totusi, e laudabil ca baiatul nu se tiganea. Iubesc cersetorii calmi. Pe de alta parte, sansa la viata inseamna si o portie buna de munca. Eu cel putin, cand trec pe langa cersetori, ma intreb cati bani castiga ei la sfarsitul normei si pe ce ii arunca?! Nu e nevoie de studii superioare ca sa iti dai seama: tigari, alcool, prafuri. Si da, banii sunt un motiv suficient de bun pentru a spune adio tigarilor.

    • Daca is ‘agresivi’ ii ridica politia. de asta is tacuti. Poti sta cu un carton, nu poti alerga dupa oameni si agata de ei. 😀

  2. Dar daca primise o tigara de la cineva si nu-si cumparase el pachetul? Ce putea sa faca?! S-o refuze? Viata-i grea… :))

    • Ioana, daca imi dai mie o tigara, nu o fumez. Nu cer tigari, nu bag asa ceva in gura. Si mi-e greu sa cred ca un nefumator baga tigara in gura, doar ca-i este oferita sau ca un fumator nu ‘pipeaza’ decat daca primeste, in rest poate sa traiasca bine merci fara.

  3. Dar crezi ca ei mai constientizeaza ceea ce fac?
    Ei deja sunt in lumea lor, intangibila, de noi cei de rand…
    Eu nu inteleg pe cei care fumeaza. Am prieten care are salariu 1000 RON, iar 700 RON ii da pe tigari, pai….?

  4. e greu sa judeci pe altul. probabil nu-si doreste nimic de la viata, nu are datorii, nici gaz,curent,cablu de platit, nu-si face planuri, traieste de pe-o zi pe alta. si dupa cum ai vazut, ii si merge. cum ai zis, chestie de optiune a fiecaruia.

  5. Am si eu lucruri din astea care ma scot din sarite la cersetori da e foarte complicat sa-i judeci.

    Spre exemplu stiu de o batranica de la metru care cerseste si avea niste incaltari asa de rupte pe timp de iarna ca unei cunostinte i s-a facut mila si i-a cumparat o pereche mai mult decat decenta de ghete. Batranica a multumit frumos dar a spus ca nu-i poate purta pentru ca o vede lmea cu ei si nu-i mai da bani pt ca are incaltari noi 🙂

    Tre sa sciru un articol despre asta 😛

  6. Cred ca nu vom sti niciodata care sunt adevaratii si care falsii cersetori. Se spune, cel putin aici in Romania, ca sunt cersetori care castiga aprox. 15.000 de euro pe luna!? Si apoi aceasta “meserie” este de cand lumea ca si prostitutia. Cineva care ar putea sa munceasca si totusi cerseste este “foarte sarac ” in alt sens al cuvantului, de aceea nici eu nu-i judec pe cersetori.

  7. asa fac toti cersetorii se pare..la multi le dai bani de mila si ei isi cumpara tigari sau bautura..pentru asta sa le dai bani?mai bine nu le dai decat sa ii vezi cum isi cumpara tigari sau alcool..

  8. Bre, lasa-i, ca are Dumnezeu grija de ei. Apropos, sa-mi faci o vizita, am ceva pe “felie” si mi-ar place sa te vaz inscrisa acolo in lista.

  9. Stii de ce avem nevoie de asemenea oameni? Ca sa vedem unde poate ajunge omul si sa ne dorim sa fugim de nebuni in directia cealalta.

  10. wow. Aceasta vrajitorie a perioadei contemporane “fumatul”.
    Iti dai seama imediat daca un om este un nenorocit. Daca scoate fum de la tigara ala nu merita nici macar sa vorbim cu el.

    poate d-asta nu muncea. Ca fumeaza.

    • Bre, daca nu ai bani, nu ii arzi pe tigari. Asa le zic si eu altora, care mi se plang ca mor de foame. Eu ‘consum’ mai putini bani pe luna decat ei, desi castig de cateva ori mai mult. Stiu destui romani care dau 30-50% din bani pe tigari si alte tabieturi si mereu se plang, in loc sa inteleaga unde e problema. Deci da, atat timp cat CERSESTI bani si incerci sa ma dai pe spate ca esti vai de capul tau, faptul ca arzi sute de dolari pe tigari imi spune doar ca nu meriti mila mea.

  11. Nu vreau sa fiu extremist, dar as transforma cersatoria intr-o infractiune.
    Pedeapsa: 5 ani intr-o inchisoare care te invata o meserie si pentru care muncesti in schimbul meselor calde si a acoperisului.
    Daca refuzi sa muncesti atunci primesti doar apa cu paine si stai intr-o celula mica si intunecata.
    Daca esti handicapat exista munci care le poti faci doar vorbind sau doar cu mainile. Daca ai probleme mentale esti transferat intr-un spital de nebuni.
    Eu chiar as da 5% din ce castig statului doar ca sa poate integra aceste persoane in societate iar cele care nu vor sa munceasca sa nu mai circule libere pe strada.

  12. iauzi si aici “infractiune”. wow.
    Toata lumea poate sa munceasca. Toata lumea trebuie sa fie mental puternica. TOata lumea trebuie sa aibe sanse in viata.
    Comunism in stare pura.

    Dojo. Te-ai gandit ca poate tigara era singura lui placere posibila? Tu zici ca nu ai fuma daca nu ai avea bani. Newsflash: tu nu fumezi nici cand ai bani, pentru ca tu nu fumezi. Deci, mai usor cu judecatul oamenilor prin prisma viciilor astea marunte. n-am auzit pana acum de cineva care a dat in cap pentru “o tigara”.
    Oamenii fara vicii nu sunt oameni. Sunt doar niste robotei

    • Revin cu ideea principala: CAND NU AI BANI, NI AI PLACERI. Cel putin nu placeri de sute de dolari pe luna, cand tu teoretic traiesti pe strazi. Imi vei spune ca are dreptul sa se si drogheze, ca probabil si din astea ‘consuma’, ca doar trebuie sa aiba vicii.

      Esti sarac, sau cel putin asta incerci sa-mi dai de inteles, asteptand sa-ti dau eu bani de mila, desi esti ditai omul, tanar si intreg. Dar sa zicem, ca munca e numai pentru prosti. Si totusi iti consumi banii de mancare pe ‘placeri’. Am zis deja, stiu destui romani cu job si salariu mic, care nu pot innopta fara tigari, dar n-au nicio jena daca au ramas fara paine sau carne. Sau care intai isi acopera ‘nevoia’ si apoi mancarea copilului sau alte necesitati.

      Am clar o repulsie fata de modul asta idiot de a arde banii. Nu stiu ce vicii am eu, dar e clar ca nu din astea ‘clasice’. Si chiar nu ma simt un robot. Si nici omul meu care s-a lasat de fumat singur acum 3 ani. Si pentru el suta aia de euro pe luna nu era chiar mancarea familiei, ca nu castiga minimul pe economie.

      Am deci io o treaba cu fumatul asta e clar 😀

      • pai asta zic. Ai tu o treaba cu fumatul, ca mie era sa imi pica mausul din mana cand am citit ce “infractiune” facuse.

        Stiam unde merge postul, dar ma gandeam ca ala se suia minim in porsh 😛

  13. D-aia nu dau eu bani la cersetori! Ii aud… “da si mie un ban sa-mi cumpar o paine” Ma duc si ii cumpar o paine ca sa fie pomana completa. Ce face? Merge 50m si o arunca la cos! sa nu aud de cersetori! E o mafie in spatele lor de nici nu aveti idee…

  14. Dam jumatate sin salariu nostru pe tigari nu avem ce pune pe masa copiilor dar …tigarile nu le lasam nici in ruptul capului!…..

  15. Mie cam mila de oamenii de astia dar totusi daca nu ai bani nu trebuie sa fumezi nici de iti ofera cineva !

  16. Ramona, ce atata mila? Chiar daca nu fuma, avea vreo dezabilitate ceva, care sa-l impiedice sa munceasca? Daca nu, cu ce se deosebea de tine? Aici gresete omu’ in general, si in Romania vad foarte multi care vin la tine “da si mie 1 leu”, pai frate stai asa, eu lucrez pe 7 milioane si ma chinui o luna intreaga sa ii castig (e un salariu destul de mic). Astfel de job (ma refer la castig) e extrem, dar extrem! de usor de gasit, daca te uiti in ziar e full de astfel de joburi, de ce nu se chinuie si el ca mine? E simplu, e lenes, s-a invatat sa castige din mila (defectuoasa) oamenilor. De ce mi-ar fi mila? Uite, eu promovez o viitoare campanie de ajutorare a copiilor saraci/bolnavi, de ei chiar imi e mila. De unu la 20 si ceva de ani, care poate sa munceasca, nu mi-ar fi mila nici in ruptu’ capului.

  17. Ai exact mentalitatea caracteristica noua , romanasilor . Ai incercat repede sa-ti gasesti o scuza pentru zgarcenia de a nu-i da cativa banuti omului amarat .

    • Adi, da-le, te rog eu bani si pentru mine. Cat mai multi. Eu prefer sa-i folosesc in alte moduri si sa nu sustin cersetoria. Cine are nevoie de ajutor de la statul american, il primeste, nu te stresa. Dar cu siguranta nu primeste atat cat poate primi cersind.

      • Sunt perfect de-acord cu Dojo….nici eu nu incurajez cesetoria, mai ales a celor care au doua maini si doua picioare ca si mine …munca nu se mai practica?!

  18. Adi, mentalitatea ta e specifica romanilor care se duc sa cerseasca. Omul e amarat pentru ca ii e lene sa se duca sa munceasca, sa incerce sa isi faca o viata prin munca. Nu ai vazut si tu la televizor cum isi ascund membrele perfect sanatoase ca sa li se faca mila trecatorilor de ei? Eu personal stiu vreo 3 oameni care cersesc asa dupa care seara se duc la carciuma si bea. De ce sa le dau?

  19. 1) Fiecare este dependent de ceva, dar cred ca cei care sunt dependenti de carti o duc mai bine decat cei dependenti de droguri.
    2) Voua chiar nu vi se face scarba uneori despre cum poate sa ajunga o fiinta umana? Eu nu zic sa ii marginalizam, dar chiar nu mai vreau sa vad persoane care se folosesc de amputarile/bubule pe care le au pentru a cersi.

    Eu nu inteleg de ce persoane de pe acest blog se impart in doua categorii: sa dea bani din mila sau sa nu dea bani din mila.
    Cati dintre voi ati incercat sa purtati o discutie cu un cersetor? Cati ati incercat sa ii schimbati viata unei astfel de persoane? Eu ii apreciez mai ales pe cei de la Salvati Copii care se implica si chiar reusesc sa faca o diferenta.
    Exista doua variante care mi se par ok:
    1) Ajuti persoana sa nu mai cerseasca.
    2) Nu ajuti persoana deloc.
    Daca ai bani de dat, dar nu ai timp exista fundatii.

  20. Rox, de ce ai ajuta un cersetor care nu are nici o dizabilitate, in afara de lene? Nu cred ca exista cineva pe acest blog caruia sa nu ii fie mila de un copil si care sa nu vrea sa dea bani din mila, numai ca unii ar da bani la cersetori care fac asta de lene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.