Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Banii romanilor ce muncesc in afara tarii NU sunt ai Romaniei!

Am pornit de la un articol postat de Cristi Orgonaş, Muncitorii romani din strainatate au in banci cateva zeci de miliarde de euro. Cum ii convingem sa aduca acesti bani in Romania? Deşi în general sunt în asentimenul lui, de data asta nu pot să aprob ideea centrală: “cum facem să punem mâna pe banii ăia?”.

Sunt de acord că banii respectivi sunt făcuţi de ROMÂNI, dar banii sunt ai românilor respectivi, nu ai statului nostru minunat.

Banii pe care îi câştig eu lunar, după ce îmi achit dările către stat, diverse taxe şi impozite, SUNT AI MEI. Pot să îi economisesc, să îi cheltui într-o noapte la ruletă, să îi ard chiar, dacă am o criză din asta de nervi. Nu e treaba statului român ce fac eu cu sumele câştigate, după ce am achitat contribuţia mea socială şi atât timp cât gestionarea sumelor respective nu implica ceva ilegal. Că, dacă am chef să cumpăr droguri, cuget că nu mai e doar problema de “e treaba mea”.

Românii plecaţi din ţară sunt ori “sezonieri” pe unde au apucat, ori deja s-au aşezat la casa lor peste mări şi ţări. Muncesc pe câmpuri, în spitale, pe şantiere sau unde le permite pregătirea. Nu sunt “căpşunari” cu toţii şi oricum este irelevant până la urmă. Că lucrează la Microsoft sau fac menajul în casa cuiva, tot treaba aia este: depun o muncă şi câştigă nişte bani. Pe care, după ce achită “dările” faţă de statul respectiv, au dreptul să îi gestioneze cum doresc ei.

Unii trimit bani în ţară pentru familiile lor, pentru lucrări de renovare, pentru studiile copiilor rămaşi în România, poate chiar pentru un mărunt startup de business. Sunt destui care ţin banii în băncile din ţara de “muncă”, bani care nu reintră în circuitul românesc. Şi de aici se năştea întrebarea până la urmă normală, din pdv economic “cum îi facem să îi aducă aici?”

Întrebarea mea însă ar fi alta: “de ce s-ar obosi oamenii respectivi să aducă bani în ţară?

Am cunoscut lunile astea destui români ce au “sărit” Atlanticul pentru o viaţă mai bună. Niciunul nu a plecat de bine ce i-a fost în România. Avem oamenii plecaţi acum 15-20 de ani, unii chiar de pe vremea “împuşcatului”. Sunt cupluri mai “noi”, ingineri, asistenţi, studenţi, plecaţi din ţară pentru că munceau de azi pe mâine. După 4-5 ani de stat în altă ţară, pe salarii “reale” au economisit bani pentru plata avansului la casă, au cumpărat maşini, unii au deja copii, alţii se pregătesc de pasul acesta.

“Căpşunarii” au renunţat la serviciul din România pentru salarii mai bune, unii mult sub pregătirea lor. Tot din disperare şi dorinţa de a câştiga totuşi mai bine. Muncesc în condiţii grele pentru salarii mai mari, ce le permit să ajute membrii familiei rămaşi în ţară şi eventual să economisească în băncile din ţara în care muncesc şi plătesc taxele.

De ce nu în băncile noastre?

Pentru că de cele mai multe ori, laşi 1000  de euro într-un cont “la economisit” şi te trezeşti peste câteva luni cu mai puţini bani, deşi teoretic trebuia să fie acolo şi o dobândă. Sunt atâtea comisioane şi taxe ascunse, că ai marea şansă de a te trezi chiar cu mai puţini bani. Omul mai greşeşte, dar nu sunt nici românii chiar idioţi să piardă continuu banii. Cum deschiderea unui cont în altă ţară este deja tot mai uşoară, românii caută alternative şi fac puţin “shopping” pentru a găsi cele mai avantajoase variante de depozite.

Şi ce i-ar face să le pese de “ţara lor”, în afară de un patriotism ce nu ţine de foame?

Cei stabiliţi altundeva nu mai au NICIO obligaţie faţă de România. Au obligaţii faţă de statul care i-a “adoptat”. Acolo plătesc taxe, acolo fac cumpărături, acolo economisesc bani. Cei “sezonieri” preferă să ţină banii în afară, poate pentru că băncile respective sunt mai puţin hrăpăreţe. Poate pentru că se pregătesc să facă următorul pas: să se stabilească acolo. Poate pentru că sunt sătui să le pese de un stat pe care nu îl interesează ce se întâmplă cu cetăţenii săi, decât dacă sunt alegeri sau ar mai născoci nişte taxe. Oamenii ăştia au plecat DE RĂU şi de disperare. Nimeni nu pleacă într-un loc străin, să fie un “alien” pentru că are totul în România şi l-a pocnit doar spiritul de aventură.

Atât timp cât ultimele luni cel puţin au demonstrat clar ce “părere” au conducătorii faţă de românii CARE MUNCESC şi vor să producă, mi se pare normal ca oamenii respectivi să caute alternative. Atât timp cât pot fi integraţi în alte sisteme, dacă tot suntem în UE, cât pot deschide conturi şi avea o existenţă mai bună altundeva, este normal ca respectivii să caute ceva mai bun. Şi, în afară de a născoci statistici şi de a se da cu fundul de pământ că nu poate pune laba pe banii munciţi de români pe altundeva, nu văd ca mirificul stat român să facă şi altceva. Nu ştiu, poate să încurajeze munca şi inovaţia, să protejeze “creierele” ce pleacă pe bani frumoşi altundeva, să îşi rezolve problemele şi “scurgerile” de capital pe care nu le mai poate imputa românilor obişnuiţi ci unui sistem putred.

Senzaţia generală a multor români, chiar şi cei care încă mai au curaj să încerce să aibă o viaţă în ţara lor, este că banii ce se iau se “ard” pe prostii, că serviciile pe care statul teoretic le oferă sunt tot mai proaste, că, deşi contribuim cu destui bani (că au grijă unii să nască noi taxe), primim “ciu-ciu” în schimb. În secunda în care ne operăm în Ungaria, căutăm să facem cumpărăturile prin Bulgaria sau chiar Austria, vacanţele nu mai sunt demult în România, este normal să se răcească relaţiile cu a noastră ţară locuită.

Oricât eşti de patriot, când te arde nasol la buzunare şi vezi că la 60 de km de oraşul tău există un alt standard de viaţă, e normal să găseşti alternative.

În ultima perioadă am simţit tot mai mult dorinţa altor români de a găsi alternative. Oameni care nu s-ar fi mişcat din România nici plătiţi, acum se gândesc şi la posibilitatea asta. Cei care au plecat din ţară pentru a se stabili altundeva dovedesc că se poate. Nu i-a aşteptat nimeni cu 10 kile de aur pe JFK. Nu sunt câini cu colaci în coadă nici în Canada, SUA, Germania sau Noua Zeelandă. Au tras mulţi ca “nebunii” pentru a reuşi. Acelaşi lucru l-au făcut şi în România, dar aici eforturile au avut rezultatele meritate. Nu poţi spune că sunt nişte leneşi, pentru că, unde au ajuns, lenea nu te duce prea departe.

Şi chiar senzaţia de “străin” este mai puţin apăsătoare decât senzaţia că propriului tău stat nu îi pasă de tine. Pentru că nimic din ce se întâmplă în ultima perioadă în România nu demonstrează că suntem altceva pentru statul nostru decât nişte puşculiţe în care şi-ar băga gheara.

Întrebarea corectă nu cred că este “cum să aducem banii românilor din străinătate în ţară” ci “cum să fim siguri că nu mai pierdem români”. Cum să li se ofere un sistem NORMAL şi funcţional, ce să încurajeze munca şi rezultatele, nu furtul şi corupţia. Cum să le oferim în ţara lor justiţie corectă, servicii medicale bune, un învăţământ bun, un sistem bancar mai puţin “bişniţar”, astfel încât să aibă suficiente avantaje în ţara lor. Acum nu mai merg poveştile cu “imperialiştii păcătoşi”, pentru că lumea CIRCULĂ şi află. Acum ar merge nişte măsuri care să demonstreze că în ceasul al XIII-lea statul român pune din nou preţ pe cea mai importantă avuţie a sa: cetăţenii săi.

Altfel, în lunile următoare exodul de “creiere” şi forţă de muncă va continua, pentru că numai patriotismul nu mai ţine de foame.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Dojo:

    unde ai citit tu fraza “cum facem să punem mâna pe banii ăia?”?
    Orice guvern normal ar trebui sa se gandeasca cum sa ii convinga pe romanii de dincolo sa se intoarca si sa investeasca banii in Romania.
    Aici nu este vorba de a aduce banii in RO pentru a ii impozita, sau pentru a ii ingrasa pe cei de la putere, ci pentru a dezvolta mediul privat si a genera mai multe locuri de munca.
    Stiu, multi spun “nu aduceti banii in Romania ca o sa ii pierdeti”, dar cu atitudini de genul asta nu rezolvam nimic.

    • Cristi, atat timp cat bancile din Romania sunt cum sunt, cand primim in “schimb” ce primim din partea statului, zic ca problema e foarte clara. Orice om ce iese ‘din casa’ si vede alternativa, ia masurile respective. Asa cum spuneam la final, ideea nu este sa aduci banii aia in Romania ci sa pastrezi oamenii in tara. Nu prin minciuni sau limitari, ci oferindu-le sansele pe care le gasesc in alte tari.

  2. Nu cred ca vreun roman in toate mintile, dupa ce a gustat din civilizatie, se va mai intoarce in Romania. Poate doar in vizita la rude. Altfel nu.
    Noi am plecat tot de disperare. Eram amandoi scule de manageri, si cu banii pe care ii castigam abia supravietuiam. Nu reuseam sa punem nici 5 bani deoparte. Ca sa nu iti mai povestesc ce ravagii face in finante, un bebelus. O cutie de lapte Milumil (nu e cel mai bun sau cel mai scump lapte) costa intre 380 mii si 420. Depinde pe unde il gaseam, ca nici asta nu se gasea tot timpul peste tot.
    Fiica-mea hapaia cam o cutie la doua zile. Cam un salariu mediu pe economie se ducea pe lapte. Nu mai vorbesc de pampersi, creme, hainute si alte alea absolut necesare unui bebe.
    Daca mai adaugi chiria, lumina, telefoanele, benzina, nush’ ce bucse nush’ce treaba stricata la masina din cauza gropilor, sandwichu’ pt job, transportul.. iti spun eu ca ajungi la aceeasi concluzie: iti faci bagajul si pleci unde vezi cu ochii.

  3. Multi au emigrat pentru bani dar la fel de multi au emigrat din scarba si lehamite, ingineri, medici, satui sa mai fie parte dintr-un sistem in care valaorea si performanta nu erau decat pacate profesionale intr-un sistem care promoveaza interesele de partid, pilele, relatiile. dar ceea ce dauneaza cel ami mult romaniei si ceea ce duce la disperare orice inginer sau om de afaceri sau profesionist in romani este crasa lipsa de respect a statului farta de om, tratarea acestuia ca un cobai oridnar, lipsa stabilitatii, azi ai un impozit maine ai altul. azi in domeniul tau de activitate se aplica niste reguli iar maine te trezesti cu niste interese de partid care modifica legile in intregime, impozitele, regulile jocului.

    ce sa caute romanii din diaspora in romania? multi dintre ei si-au luat atestate profesionale, diplome obtinute in strainatate, masterate, doctorate, trepte profesionale. am ramas socat sa aflu de la sotia unui amic, roman, ca adobandit, dupa ani de munca si patru de examene lungi si late, titlul de “auditor finaciar international” . Printre putinele state care in mod explicit nu recunosc acest titlu este, ghiciti, ROMANIA.

    romania nu are nevoiee de valori, de munca, performanta, acolo exista alte reguli. manelismul, furtul, traficul de influenta, coruptia, dar, mai ales, delapidarea banilor de la buget. este singura ramura economica ce functioneaza si produce profit, iar atat vreme cat acest sistem functioneaza si este chiaar in floare, ma intreb si eu, ce interes ar avea videanu sa aiba o firma concurenta care sa participe la licitatii? pai nici un interes, deci va incerca prin orice mijloace sa descurajeze pe oriceine ar dori sa participe si pe oricine ar dori sa dexchida o firma. sa ramana doar ei sa poate parazita bugetul si banii statului.

    de ec sa se intoarca un roman acasa, daca titlul, diplomele obtinute, calificarile si asa mai departe, nici macar nu sunt recunoscute in romania, ca doar tot invatamantul romanaesc este cel care produce “valoare” si iar diplomele spirul gaharet au fost cumparate la paris nu la iasi…

    romanai este o tzara pierduta si atat vreme cat nu se va creea un climat cu adevarat concurential, undet toti sa aiba sanse egale, unde valoarea si performanta sa fie rasplatite, va ramane un stat subdezvoltat, clientelar si din lumea a treia.

    nu neaparat lipsa banilor doare, ci sa realizezi ca desi ai putea sa faci o treba bine de tot, trebuie sa respecti ‘the chain of command” care spune ca nu trebuie facut bine ci trebuie facut in asa fel incat banii sa ajunga acolo unde trebuie, ca merge si asa atatat vreme cat profitul e obtinut de clientela de partid.

    cum sa iti respecti meseria, cum sa te mai respecti pe tine insuti, aatat vreme cat realaizezi ca regulile jocului sunt manipulare, delapidare, furt…oricarui intelectual serios i se va face scarba.

    aceasta este cea mai mare problema a romaniei, cetatenilor cu coloana vertebrala li s-a facut o scarba profunda de propria tara si fata de cei care o conduc. nu e vorba doar de bani, e mult mai mult

  4. numai patriotismul nu mai ţine de foame

    Spuneai de Bulgaria. Am un prieten care s-a casatorit acolo si NU VREA sa mai vina in tara. Si nu e departe, la vreo 100 km de granita. Dar de cand a plecat (2-3 ani) nu stiu daca a ajuns de 2 ori in tara si atunci din cauze strict administrative, schimbare de CI, certificate … s.a.m.d. Si asta in conditiile in care nu stia o boaba de bulgara.

    Nu munceste pe branci in Bg si traieste cu aprox. 1/2 sumei cu care ar fi trait in tara. Atentie (!): are 2 copii. De ce s-ar mai intoarce?

    Cei care au plecat din ţară pentru a se stabili altundeva dovedesc că se poate.

    Indeed. Chiar daca nu stii limba, chiar daca n-ai 1-2 prieteni pe langa tine. Daca muncesti ai parte de o viata mai buna. Nu ROZ, dar mai buna decat in aceleasi situatie in Romania.

    Tineti-va banii acolo unde traiti, dragi romani! Asta e indemnul meu. NU ii aduceti in tara pentru a va “usura” statul roman de ei.

  5. @Cristi Orgonas: “Stiu, multi spun «nu aduceti banii in Romania ca o sa ii pierdeti», dar cu atitudini de genul asta nu rezolvam nimic.”

    Cu atitudini de genul asta ne FERIM de guvernarea (si mare parte din oamenii) de cacat care exista in Ro in momentul asta.

    Ipoteza: sunt stabilit “afara” si am pus deoparte o suma frumusica.
    Pentru ce as aduce bani in tara? Pentru o afacere care e impozitata pana behaie? Pentru spagi peste spagi pentru a obtine 2-3 .. 10 autorizatii?

    Repet: nu aduceti banii in Romania fiindca o sa ii pierdeti. Va va parea rau ca ati fost niste “vite” sentimentale!

  6. Banii romanilor ce muncesc in afara tarii NU sunt ai Romaniei- — Dojo Blog…

    Banii romanilor ce muncesc in afara tarii nu sunt ai Romaniei! Aproape de acord….

  7. Abia asteptam finalul articolului, pentru a ajunge la comentarii, si a spune cat de mult se inseala Khris si ca problema ar trebui sa fie pusa din interior si sa sune cam asa: “Cum sa facem sa ne mai ramana si nucleul asta mic de oameni capabili care inca nu au parasit tara”.
    Nu spun ca sunt o capacitate, insa am reusit sa invat, in timp, cate ceva. Acum 2 ani nici nu m-as fi gandit sa plec din tara. Acum, cand vad atata dispret fata de mine, cetatean de rand care totusi de 10 ani plateste din greu la tot ceea ce inseamna dari la stat, zau ca ma gandesc serios ca alternativa e in alta parte.
    Un amic plateste si el, de exemplu, de ani buni, milioane de lei vechi la sanatate. A ajuns la operatie de apendicita, in urgenta, intr-un oras in care nu exista varianta de clinica privata. Oricum nu era timp de asa ceva. A fost insa timp de asteptat pana prietena lui a mers la cea mai apropiata farmacie, cu o lista imensa, de la dezinfectant, perfuzii, seringi si ABSOLUT TOT ceea ce presupunea interventia.
    Da, asta este tara noastra! Si nu, nimeni nu se gandeste ca mai exista o mana de oameni care inca munceste pentru ea, se gandeste doar cum sa puna biruri si mai grele pe acestia!

  8. Romania e departe de a oferi un sistem normal si functional care sa pastreze romanii. Din pacate ne gandim doar la cum sa punem mana pe banii norocosilor alora care isi rup spatele in afara tarii. Trist…

  9. Singura intrebare care trebuie pusa in aceste vremuri suna cam asa: “Cum sa facem ca toti cei care pot sa plece dincolo cat mai repede ?”

    Orice zi petrecuta aici inseamna munca pentru basescu-iliescu-constantinescu-ceausescu-…. toti acesti ‘-escu” si slugile lor, indiferent de numele pe care il au. Aveti bani, aici sau aiurea ? Folositi-i sa plecati dincolo impreuna cu toata familia…. maine aici o sa fie mai rau.

    Ca traducator ce sunt, va spun ce intrebare se pune acum pe la guvernanti: “cum noi, gasca de boci putem pune bir pe banii romanilor de afara ?” Nu ma credeti ? O sa ne intalnim pe aici pe la Dojo si peste 1-2 ani (daca cenzura clanului basescu o sa ne lase – parerea mea e ca o sa apara in curand ingradirea libertatii de exprimare !!!) si o sa povestim….

  10. Hm, dobanda la depozitul pe care il am in State e de 1%. Din acesti bani mai platesc si impozit pe venit. Ma indoiesc ca depozitele din Ro ofera conditii mai proaste :))

    • Ai dreptate, dar la cand pui banii acolo stii cu certitudine cati bani ai sfarsitul anului si poti sa faci o predictie despre cate oua poti sa cumperi in plus (e un exemplu) din dobanda daca tii in banca 1000 $.

      In tara nu stii pretul la oua nici macar maine pentru ca bocul poate da o ordonanta la miez de noapte cand il suna basescu…. da, noi stim numai cat punem in banca, nu stim ce valoare o sa fie acei bani cand luam dobanda; in general in valoare reala cei cu depozite se trezesc ca pot sa cumpere mai putine produse anul viitor, cu toate ca economisesc.

      • Da, dar daca eu de aici as depune banii intr-o banca din Ro care ofera dobanda de 3% (sa zicem) probabil ca nu as avea nimic de pierdut. De ce nu ii tin in Ro? Pai nu stiu cat e dobanda si nu am atat de multi incat, in ochii mei, sa merite platit comisionul de transfer, cel de creare a contului si cel de mentinere. Referitor la intrebarea lui Orgonas raspunsul e simplu, sa existe produse bancare care sa le ofere romanilor din afara o dobanda mai buna si comisioane mai mici decat cele oferite in tara in care muncesc.. Nu e ca si cum e cineva nebun sa nu isi doreasca mai multi bani.

  11. Salutare, am pe cineva din familie plecat in Spania si isi construieste casa aici in RO dar nu se prea merita nici asta. Trimite bani pentru materiale de constructii prin banca, normal el plateste acolo o taxa de cativa euro depinde de suma care a trimiso si in romania ar trebuii sa nu ia nimic, doar pentru ca tin contul deschis nu pentru tranzactie.
    Daca trimite 1000 euro banca tre sa tina in cont 10 euro cel putin care la urmatoarea tranzactie sunt aproape gata si procesul se repeta de fiecare data. Plus ca te “freaca” la cap sa iti faci card pentru a scoate banii mai usor(PROSTII, alta metoda sa iti ia bani).
    “Succesuri.”

  12. eu ma gandeam ca romanii care tin banii in bancile din afara sa fie sanatosi si sa nu ne mai intereseze de ei…e problema lor dar sa nu uitam ca ei l-au votat pe chioru’ deci el trebuie sa-i convinga….sau?

  13. Banii pe care îi câştig eu lunar, după ce îmi achit dările către stat, diverse taxe şi impozite, SUNT AI MEI. Pot să îi economisesc, să îi cheltui într-o noapte la ruletă, să îi ard chiar, dacă am o criză din asta de nervi.

    Distrugerea banilor se pedepseste cu inchisoare 😛 Ai dreptul sa faci multe cu banii tai, dar nu chiar orice.

    Revenind insa, cred ca l-ati rastignit usor nemeritat pe autorul articolului citat. El nu vroia sa aduca lumea banii in tara pentru a profita unii sau altii de ei. Ci era oarecum un indemn ca daca cheltuim/investim banii aia din afara, sa o facem in asa fel incat sa ajutam Romania. Discutia se poate duce in alt unghi: merita sa mai salvam Romania?

    Legat de banci, astea de la noi sunt filiale ale unor banci din afara… asa ca…

    • Exact. imi pare rău ca am ajuns aşa târziu la acest post.
      Merită să ne întoarcem? Eu sunt la părinţi acasa acum in concediu şi în afară de ei, nu mă ţine nimic aici. Am familie, cetaţenie, situaţie stabilă, job peste medie+ sunt 90% sigur că ai mei copii vor avea un viitor aici, spre deosebire de acolo-“acolo” fiind pentru mine acasă. Doare, doare rău ce spun aici dar fără părinţii mei…acasă va deveni unde sunt copii mei şi doar atât.Am 2 copii-doamne ajută să îi pot aduce în ţară şi să le prezint frumuseţile- fără răutăţile care m-au făcut să plec departe şi sper să am puterea să fac asta fără
      ” bagu-mi-aş, scoate-mi-aş” în ţara asta care ne este mamă vitregă din cauza unor incompetenţi. Aici mă includ şi pe mine, nu am putut face altceva decât să plec unde văd cu ochii. Mă uit în ochii lor după opt ani( el are 8, ea are 7) şi nu ştiu ce să spun, sper să mă înţelegeţi:cu mâna pe inimă zic că a meritat să plec. Privindu-i aici, în ţara care pe mine m-a adoptat, pe soţia mea şi pe ei, nu mă mai simt incompetent.
      Mulţumesc. Curaj şi speranţă celor care vor face acest pas. Merită, vă spun din surse sigure 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.