Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Basescu trebuia sa supravegheze bebelusii?

După tragedia de la maternitate, se caută, normal, vinovaţii. Sunt absolut convinsă că se vor declina responsabilităţi în cel mai pur stil românesc şi că oricum nici nu vor plăti vinovaţii şi nici NU VOR ÎNVĂŢA NIMIC din asta atât ei, cât şi alţii cu aceleaşi apucături. Pe lângă suspecţii obişnuiţi (cadrele medicale ce aveau responsabilitatea să se ocupe de micuţi, cei care şi-au făcut treaba de mântuială, cei care au acceptat treaba de mântuială etc.) se conturează noi vinovaţi, chiar la cele mai înalte nivele: Preşedintele, Boc, poate şi Udrea, că tot s-a făcut de cacao cu frunza respectivă.

NU am simpatii politice, nu mă interesează indivizii respectivi şi, dacă doriţi o opinie sinceră, nu prea cred că face vreunul cât o ceapă degerată. Nu sunt roşie, oranj sau naiba ştie ce culori politice mai sunt acum, nu urmăresc declaraţii şi da, sunt de acord, că România trece prin poate cea mai tâmpită perioadă a sa, iar onor conducătorii AU VINA LOR.

Dar să spui că Băsescu e vinovat că o nursă a plecat “ceva timp” de lângă copiii pe care îi supraveghea teoretic, că lucrările de mentenanţă făcute aiuristic sunt aşa pentru că n-a ţinut Băsescu şurubelniţa bine, zic că e destul de departe de realitate.

Când se întâmplă o tragedie, cineva a făcut o prostie

Când omori un om cu maşina, chiar dacă drumurile sunt aşa cum le ştim, TU ai fost cel care nu şi-a adaptat viteza la condiţiile de drum (dacă îmi permiteţi să folosesc limbajul de lemn de la rutierişti). Este adevărat că, dacă a noastră conducere s-ar mişca mai cu talent, am avea drumuri mai bune, dar asta nu scuză pe nimeni să conducă maşina ca un bezmetic.

Când un copil de 9 ani moare dintr-o simplă fractură deschisă, cineva NU ŞI-A FĂCUT TREABA.

Când se îmbolnăveşte cineva de la carnea stricată dintr-un supermarket, cineva NU ŞI-A FĂCUT TREABA.

Şi nu scuzi lipsa de implicare a celor PLĂTIŢI să facă asta, doar că Preşedintele este cum este şi face ce face. Pentru că nu el a călcat omul pe stradă, nu el a dat un diagnostic după ureche şi nici el nu a lăsat carnea stricată în galantar. Oricât de mult ne-am dori să îl acuzăm şi de Holocaust, dacă se poate, are o vină indirectă, dar nu este cel din cauza căruia astăzi o întreagă ţară este în şoc. Pentru că, oricât este de antipatic sau de corupt, nu cred că este un asemenea monstru încât să-şi fi dorit să se întâmple o asemenea tragedie.

Sistemul nu scuză incompetenţa

Sistemul medical este aşa cum îl ştim de hăt bine. În 2000 părinţii mei plăteau 100 de mărci mită unei doamne doctor (Zolog, pentru cei intereaţi), pentru o simplă operaţie la ochi. Până nu a primit pachetul, doamna nici nu a dorit să ştie că exist, imediat ce i s-a dat “dreptul”, şi-a schimbat atitudinea. Am dat în anii ăştia de suficienţi medici “interesaţi” şi de oameni excepţionali. Nu uit să-l recomand DIN NOU pe Dr. Radu Pătraşcu, cel care de ani de zile o ţine pe a mea bunică în viaţă, printr-o medicaţie aleasă şi dozată absolut genial. Îl puteţi găsi la Spitalul Militar din Timişoara, secţia Interne, este un DOMN şi un medic deosebit.

Avem un medic chiar şi mai aproape, sora lui iubi, medic pediatru. Da, are ani buni în “sistem”, este unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul său, şi, cu toate umilinţele din partea “sistemului”, nu ştiu să îşi fi făcut treaba pe jumătate, că doar i s-a scăzut şi ei salariul. Ştiu de ani buni că se implică enorm pentru a salva micuţii ce-i sunt aduşi, ştiu nenumărate zile libere, ale căror dimineţi le-a petrecut la spital “doar să fiu sigură că pacientul meu e stabil”, sărbători petrecute la locul de muncă, doar pentru că avea câte un pacient în stare gravă şi pentru ea, munca de medic nu este doar “de luni până vineri, de la 8 la 15”.

La fel ca orice medic cu ani mulţi în câmpul muncii şi toate sacrificiile pe care le faci în această specializare, este nemulţumită de starea sistemului. De la asta însă şi până la a-şi face munca pe jumătate, este cale lungă. Nemulţumirea nu scuză lipsa de implicare, mai ales într-un domeniu în care orice scăpare costă vieţi.

Niciunul din medicii şi asistenţii de la maternitate nu şi-a dorit o asemenea tragedie, sunt absolut convinsă de asta. Dar uite că, un moment de neatenţie poate duce la inimaginabil.

Poate de asta ar trebui să înţelegem că sistemul nu scuză nimic. Preşedintele are atribuţiile lui, pentru care este supravegheat şi taxat. La fel cohortele de miniştri şi alţi “conducători”. Sunt de acord că nu îşi frâng gâtul cu soluţii geniale, că mulţi nu se omoară nici cu prezenţa la muncă. Pentru asta trebuie luaţi de guler. Dar la fel de adevărat este că în toată ţara oameni de diverse profesii aleg să facă o treabă de 2 lei, pentru că sistemul e aşa şi pe dincolo.

Dacă fiecare român şi-ar face treaba cum ştie mai bine, dacă fiecare român ar conduce cu atenţie, ar arunca gunoiul doar unde trebuie, ar fi politicos şi cinstit, poate ar scădea numărul tragediilor. Poate ne-am începe dimineţile cu mai puţine ştiri despre accidente groaznice, evitabile dacă nu se consuma alcool / circula cu 150 la oră în oraş / respecta semaforul etc., poate la alte spitale cineva din conducere va decide să ia taurul de coarne şi să vadă cum stă spitalul cu instalaţiile electrice, poate alţi asistenţi vor acţiona prompt într-o asemenea situaţie şi am citi a doua zi despre “o asistentă de la spitalul x a salvat 10 vieţi” etc.

Marile tragedii se întâmplă de multe ori din nimicuri. Pentru că acele nimicuri sunt trecute cu vederea pe nesănătosul principiu “las că merge”. Nu este prima dată când se fac lucrările să fie făcute, nu este prima dată că personalul medical sărbătoreşte ceva, nu este prima dată că un asistent pleacă “la budă” etc. Tocmai pentru că sunt “mărunţişuri” şi nimeni nu poate anticipa asemenea orori. Dar, dacă cei direct implicaţi nu pot anticipa că “s-ar putea să meargă ceva nasol”, mi-e greu de crezut că Matelotul are o asemenea clarviziune să viseze că la o maternitate din ţara “lui” nişte mărunţişuri pot avea asemenea rezultate catastrofale.

Lăsând la o parte discuţiile astea, mă întristează faptul că unii vor scăpa “basma curată”, deşi au mâinile pline de sângele unor micuţi nevinovaţi, că NIMENI NU VA ÎNVĂŢA nimic din toată tragedia asta, că în continuare se va munci în scârbă, din cauza sistemului, că vom mai citi zilnic despre câte o tragedie şi vom spune cu lejeritate “Primarul e de vină”, “Boc e de vină” sau “Băsescu a făcut-o lată din nou”.

Voi ce spuneţi? Pe cine strângem de gât? .. Şi, ca la şcoală acum, “ce învăţături tragem din această întâmplare?”

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Absolut TOŢI sunt vinovaţi şi absolut TOŢI trebuie arşi în faţa Palatului Parlamentului. Sau, mai bine, înăuntru cu tot cu palat. Dar TOŢI. Orice persoană care a deţinut vreodată o funcţie politică, un scaun în parlament sau în vreun guvern, în vreo instituţie guvernamentală sau numit pe criterii politice în vreun inspectorat de orice natură, şcoală, liceu, spital ORICE şi ORICINE începând cu ’90 încoace. În frunte, bineînţeles, cu cel mai mare criminal al acestei ţări, ion iliescu. Când vom face curăţenia asta putem să mai renaştem şi noi cumva. Problema e că e imposibilă. Ca şi vindecarea României …

  2. Ah, şi nu, evident că nu Băsescu trebuia să-i supravegheze, dar dacă ar fi stopat hoţia, atunci din 2004 când a început primul mandat, cam diferit ar fi stat lucrurile. Dacă asistenta aia ar fi avut 25 de milioane salariu, dacă lucrările pentru instalaţia electrică s-ar fi acordat fără comisioane, ci pe competenţă, dacă directoarea ar fi fost remunerată şi mai ales numită pe criterii profesionale … altfel ar fi stat lucrurile. Aşa … da Băsescu e vinovat că ne-a afundat în mocirlă. Trebuia să înceapă cu legea lustraţiei. Şi cu o curăţenie generală.

    • Nu stiu de ce mi-e greu sa cred ca un salariu mai bun inseamna responsabilizare. Un om care pleaca din ATI, lasand niste suflete la voia sortii, nu se mai poate scuza de salariu. Sa nu mai vorbim de faptul ca stim cu totii ca ale noastre cadre medicale NU TRAIESC DIN SALARIU. Hai s-o spunem pe romaneste, ca platesti TOTUL la spital. Deci doamna in cauza nu traieste dintr-un salariu de mizerie. Pe care, la o adica, il poate refuza si cauta de lucru in alte domenii.

      In momentul in care ai intrat in tura AI NISTE VIETI IN MANA. Cu sau fara salarii. Daca tu o comiti, ii strici unui client o traducere. daca io nu-mi fac treaba, se “asta” un design. Chestii reparabile. Culmea, e posibil ca nici clientul sa nu faca draci prea multi. Dar, cand greselile tale COSTA VIETI, zic ca ai deschide ochii mai bine. 🙂

      • Ramo, de ce un post de asistenta intr-un spital mare se ocupa pe spagi de zeci de mii de euro? Se presupune ca nu e asa bine platit incat sa iti recuperezi banii. Cu toate astea, spaga se da, postul se ocupa si cam acolo se incremeneste. Performante, grija, profesionalism – mai rar, prea rar. Mutre si fasoane pentru a primi bani de la pacienti (sa isi recupereze “investitia”). Am ajuns sa preaslavim exceptiile de la randurile de mai sus, uitand de fapt ca ele ar trebui sa fie regula 🙁

  3. Dojo, cu toata responsabilitatea o spun, natiunea in intregul sau are o vina majora. Nu respecta legea, nu se supune regulilor si nu crede in morala. Romanii au atata ipocrisie in ei si fatarnicie, lipsa de respect si responsabilitate, incat sunt uimit ca nu disparem ca natie.
    Poti acuza po toti si pe toate, poti cauta tapi ispasitori si prim-ministri slabi, cand populatia isi baga picioarele si trateaza superficial regulile, dictatorul cel rau devine doar un tap ispasitor si un paratrasnet al erorilor si insuccesurilor noastre.

  4. Eh, dar ia să fie luat statul la puricat fiecare funcţionar plătit din banii lui. Ia să-i ştie lumea de frică statului să vezi atunci că nu mai sunt cazuri din astea. Ia să ştie directorul că face puşcărie dacă ia comision de la firma de montat aparate electrice, mai ia comision? Ia să ştie firma de montat aparate electrice că-şi pierde licenţa şi plăteşte amenzi de-o va ustura veci pururi, mai lasă cabluri la voia întâmplării? Ia să ştie asistenta că i se face dosar penal PE BUNE pentru neglijenţă în serviciu se mai duce la toaletă în timpul serviciului?
    Capul, acolo e putred. Să-l tăiem aşadar.

  5. Astfel de rabufniri sunt expresia unui cancer generalizat, unei situatii generale sub orice critica. Sigur ca la firul ierbii cineva nu si-a facut datoria. Dar poate erau putine asistente la volumul de munca necesar si aici e de vina si ministrul, si Basescu, si Tariceanu, si toti! Poate erau la petrecerea aia de Sf Maria si atunci sigur ca sunt de blamat, dar petrecind acolo in timp ce aveau in grija bebelusi la terapie intensiva dovedeste citi oameni abrutizati sunt in societatea in care traim si vor fi din ce in ce mai multi iar asta este un rezultat al tuturor, incepind cu Iliescu si terminind cu Basescu … in linii mari.

  6. scuze pt postarea dubla …

    Da, platesti totul. Dar cred ca este o complicitate tacita: statul te plateste prost (ca asistenta, ca doctor etc), dar te si lasa sa bei un spritz la spital. Ia sa-ti dea 2x salariul si sa-ti dea si la cap daca ai calcat strimb! responsabilitatea asta se invata cu forta pina iti intra in singe si abia mai apoi mai poti slabi surubul.

  7. Mi se pare foarte pertinent ce-ai prezentat aici, însă și eu sunt de-acord că noi toți suntem de vină că nu avem, poate, curaj și că acceptăm în continuare toate tâmpeniile ce se fac, împingând gunoiul sub preș, până nu se mai poate. Mai cred și că românilor în special le lipsește responsabilitatea, motivația, cinstea și omenia – aici mă refer la sensibilitate și empatie. Rari sunt oamenii care merită cu adevărat, respect acelui doctor ce o îngrijește pe bunica ta, dar acolo, de exemplu, a murit tata, neîngrijit de doctorul Bodea Dan, așa, ca să se știe.
    Nu știu dacă mai are rost să mă întreb dacă se vor schimba lucrurile vreodată. Eu cu siguranță nu voi face asta pentru că sunt suficient de puternică să fiu cum vor mușchii mei, dar nu e de-ajuns asta. Oricât mi-ar plăcea mie să cred că o să schimb lumea, știu că nu voi reuși, decât, poate, într-o foarte mică măsură. E greu cu oamenii … 🙂

  8. Cu totii sunte, de vina – cei care continuam sa suportam acest sistem ticalosit, dar mai ales cei care au stat si au privit cum ard acei copii nevinovati. Si animalele isi apara puiii in caz de pericol. Sincer, cand am vazut cum stateau si se uitau cum iese fum din camera asteptand ca cineva sa vina si sa intervina … mi sa facut pielea gaina. Printre cei care stateau in capul scarii era si o mama care acum isi plange pruncul. Dar mai bine ma opresc aici. Durerea e mult prea mare.

  9. Din păcate indolența la locul de muncă devine un fenomen generalizat. Azi chiar am înjurat lenea unora care și-au luat banii pe un contract și se fofileau de pe la muncă.

    Sincer, dacă ar apărea brusc o maladie care ar ucide pe toți cei care muncesc România ar rămâne țara cu cea mai mare populație.

  10. Ramo, aceleasi intrebari ma framantau si pe mine, de zile bune… si nici ca le puteam da forma in cuvinte mai corect decat ai facut-o tu!

    Eu am nascut prematur de curand, doua fetite gemene. Am stat internata cu ele 5 saptamani, timp in care cea mai mare spaima a mea a fost ca – din cauza neglijentei și a dezinteresului asistentelor – li s-ar putea intampla o nenorocire câta vreme stau nesupravegheate in incubatoare… si stateau nesupraveheate mare parte din timp. (Am povestit pe larg pe blogul meu).

    Am facut eu ceva, ca mama direct implicata in acesta problema?! Da. Am facut scandal acolo, iar ulterior mi s-a spus ca am depresie-postnatala si ca n-am eu nicio autoritate sa le spun asistentelor cum sa-si faca treaba. In saptamana cat am fost internata in maternitate, o fetita prematura a murit. Nu se stia exact de ce. Acum, dupa grozavia din Giulesti, se pot face mult mai multe supozitii ca in acel moment. Ulterior am fost internata intr-un centru special de prematuri, unde am stat alte 4 saptamani. Cu cateva zile inainte sa ajung acolo, murise o alta fetita… nu se stia de ce. Nimeni nu a fost de vina, la autopsie nu s-a gasit nimic suspect. Stii care a fost explicatia? “A chemat-o mama ei la ea!!!” (mama fetitei murind dupa nastere, din cauza unor complicatii, dupa cezariana, insa fetita era in plina crestere, sanatoasa…). Este posibil ca in secolul XXI, in calitate de cadru medical, sa explici moartea unui copil aflat in grija unor asistente, prin faptul ca l-a chemat mama lui in Ceruri?!

    Nu e Basescu de vina… noi, fiecare din oamenii de rand suntem vinovati de nepasare, de complicitate, de a accepta umilinte, de a nu merge la vot, de a nu face un sacrificiu cu libertatea personala si a linsa cativa demnitari, de a-i impusca in cap in stil Natural Born Killers… Dupa 2-3 executii de acest fel, altfel s-ar misca lucrurile in tara asta nenorocita!

  11. Ah, am uitat sa spun… la moartea fetitei din maternitate am asistat la o scena care mi s-a parut mai ingrozitoare decat tot ce-mi putusem imagina pana atunci despre asistentele medicale. Parintii isi plangeau copila pe coridorul sectiei de prematuri, durerea lor era de nesuportat pentru orice alt parinte de acolo si toti din jur plangeam ascunsi in palme… iar la nici 10 metri de acesti parinti, asistentele care erau in tura se uitau la tv la o emisiune gen Atac Direct si radeau in hohote, barfind si povestind mondenitati…

    Atat respect aveau. Atat interes fata de un copil mort in timpul turei lor. Atat interes fata de jobul lor. Atata monstruozitate!

    Cand esti atat de dezumanizat incat moartea unui copil nu te mai atinge nici cat sa suporti cateva ore de tacere, din respect pentru doliul si durerea acelor parinti, atunci nu mai esti om si cu atat mai putin nu mai ai dreptul sa lucrezi in sistemul sanitar, unde se presupune ca trebuie sa ajuti bolnavul sa traiasca, sa se insanatoseasca…

  12. Nu ai pe cine sa mai strangi de gat, adica ai, dar is prea multi… de vina ar fi asistentele in primul rand, pentru ca totusi sunt niste copilasi ce mama naibi, nu poti sa te joci cu vietile lor…

  13. dojo, intr-un fel sunt de acord cu tine, si pe mine ma enerveaza chesti aasta cand se intampla …….orice de vina basescu/boc/ceausescu/orice altcineva.
    dar in situatia in care insusi presedintele (sau premierul, nu mai stiu exact) declara ca putin ii pasa ca pleaca medici si asistente de zici ca e nus ce mare migratie, ca plece ca n-avem nevoie de ei, iar in tara se desfiinteaza spitalele din orasele mici sau comunele mai mari, din lipsa de persoanal, sunt sate intregi care n-au medic, asistenta, farmacie, zone care n-au asa ceva pe o raza foarte mare, iar in ce a ramas este foarte putin personal, atat de putin incat nu poate sa faca fata, atunci eu cred ca este vina sistemului si a celor care au luat deciziile care au dus la situatia asta.
    am citit intr-un ziar ca asistenta respectiva nu avea in grija doar terapia intensiva. avea in grija toti copii nou-nascuti din sectie. vreo 50 de copii.
    vorbeam zilele trecute cu colegele. auzisera la stiri sau de la rudele din zona, nu mai stiu, ca in nus’ ce mare spital de prin iasi/botosani, moldova oricum (un spital mare) exista un singur neonatolog si ala e in concediu.
    sa nu-mi spuneti ca voi considerati ca daca e un singur medic de o specialitate, fie ea si neonatologia, omul ala n-are dreptul sa-si ia concediu, n-are voie sa plece in concediu. sa nu-mi bagati placa cu “el a ales asta”. si voi ati ales sa faceti ceea ce faceti. uneori ce faceti voi e extrem de important pentru altii, dar chiar ati putea sa munciti 24/24, 7/7, 30-31/30-31, 12/12, fara pic de pauza. eu nu cred. stiu ca eu n-as putea. nu raspund de viata unor oameni, dar unii ar considera ca ce fac eu e important pt ei.
    dupa tragedia asta, a fost un interviu cu un sef de la spitalul parhon. spunea ca pentru a scoate un (1) post la concurs, sa-l declare liber si sa poata angaja, trebuie sa aiba sapte (7) posturi libere. vi se pare normal? mie nu.
    apar mereu studii peste studii, comparatii peste comparatii: medicii si asitentele din romania au in grija, in acelasi timp de 3-4-5 ori mai multi pacienti decat cei din orice alta tara din europa. iar nu mi se pare normal.
    d-na anatati, zice sa fie cercetata orice asistenta care se duce la toaleta in timpul serviciului. sper doar ca te-a luat valul. ai incercat vreodata sa nu te duci la toaleta, nici macar un pipi mic in timpul seriviciului 8-10-12, poate 24 ore, nu stiu cum lucrezi. eu n-am incercat si nici nu am de gand sa fac asta.
    nu zic ca asistenta nu are un oarecare grad de vinovatie 9ma mare sau mai mic) ca cei care ar fi trebuit sa verifice circuitele alea nu-s vinovati, dar nici ca guvernantii, care au luat decizii care au dus la situatia in care desi e nevoie de 5 medici si 10 asistente, sunt 2 medici si 3-4 asistenta, sau chiar mai putini, sunt curati ca lacrima.

  14. Dumnezeu sa odihneasca copii morti si sa-i ajute pe cei ramasi in viata, precum si pe toti parintii si rudele tuturor.

    • Ady, sunt foarte de acord cu tine. Femeia aia insa TREBUIA SA FIE IN SALON, CU COPIII. Fiind adult si, pentru ca n-a fost explozie, daca era acolo, ori dadea alarma, ori ii scotea de acolo. Deci, oricum e sistemul, DATORIA EI ERA SA FIE ACOLO. Daca era acolo, poate discutam despre alte rezultate si primea eventual o medalie, ca ii salva. Asa cum spuneam si in celalalt articol: oare de cate ori oameni in pozitie similara nu si-au facut datoria? De cate ori au murit copii sau oameni in ATI pentru ca nu a fost cine sa ii resusciteze? Si, intrebarea din celalalt articol: daca murea doar un copil ca nu era ea acolo sa ii faca “cpr”, nu e posibil sa nu se fi aflat?

      Sistemul e amboulea peste tot. Nu doar in Romania. Peste tot in lume exista oameni nemultumiti de joburile lor. Aia care castiga 1000 de dolari cred ca merita 2000. Aia care castiga 10.000 cred ca li se cuvin 20.000. Dar in alte tari le arde fundul de frica proceselor ce li se intenteaza si ca, dupa o smecherie din asta, mai gasesti job ca femeie de serviciu probabil.

  15. Chestia cu salariile mici e o TAMPENIE… da, mie nu mi-ar conveni sa muncesc pentru un salar de asistenta sau infirmiera, dar tocmai pentru ca nu imi convine nici nu merg sa ma angajez asistenta sau infirmiera.

    In momentul in care accepti un job, sau si mai mult decat atat in momentul in care aplici pentru un job inseamna ca accepti ceea ce inseamna el cu drepturi si indatoriri; daca intre timp te razgandesti atunci ai dreptul sa iti dai demisia, dar nici intr-un caz nu ai dreptul sa iti neglijezi munca, pentru ca nu iti mai convine cum esti platit.

    Daca eu ma inteleg cu tine ca tu sa muncesti pentru mine 12 ore pe zi, 31 de zile pe luna pentru un salar de 1 RON pe zi ma astept sa faci acest lucru… daca nu iti convenea trebuia sa nu accepti oferta.

  16. asta e ca si aia cu piatra: cine e fara de pacat sa arunce primul. asa si cu sransu de gat. nu cred ca e cieva fara de vina. incepand cu mine…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.