Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cand te roade invidia …

Nu am fost un copil bogat, frumos nici atât. Noroc am avut sau nu, bani în general nu prea. Condiţii perfecte pentru a avea o ciudă din aia mare faţă de orice alţi indivizi mai norocoşi decât mine pe toate planurile pe care nu sunt. Culmea este că am o singură chestie care mă roade: când cineva poate ceva ce eu nu pot. Sau ştie mai multe.

Iar invidia asta, din fericire, nu merge pe ideea că “de ce x poate” ci e mai degrabă o ciudă pe MINE că sunt atât de slabă în domeniul respectiv. Şi, ca orice invidie ce merge pe “interior” nu-mi provoacă reacţii urâte faţă de cei pe care-i am ca model, ci încerc să ajung ceva mai aproape de ei. Am avut mereu “ciudă” pe colegii care învăţau mai bine sau ştiau unele lucruri în plus faţă de mine, mi-e “ciudă” pe web designerii mai buni şi pe orice karateka de pildă ce are calităţi mult peste mine. Ciudă care mă face să doresc şi eu să-mi depăşesc condiţia.

De 9 ani mă “joc” de-a webmasterul. Am avut “invidie” pe mulţi până acum şi din fericire am învăţat enorm toţi aceşti ani. Mi-am împlinit visul, de a avea micuţa mea afacere şi de a trăi exclusiv de pe net, dar ciuda aia a rămas. Un fel de admiraţie pentru cei care sunt atât de mult peste mine amestecată cu ciuda că nu sunt un geniu. Ce bine-mi prindea un IQ mai ţeapăn …

În toţi aceşti ani am refuzat cu încăpăţânare să învăţ orice ţine de programare pe ideea că nu e treaba mea. Să fiu sinceră, sunt mai mult suflet de artist, deci mă veţi găsi mai repede prin Photoshop decât prin alte programe. Am un respect uriaş pentru oamenii care fac de pildă toate minunile astea în Php şi MySql, chestii pe care majoritatea platformelor pe care le am pe situri le folosesc. Şi realizez ce cap au oamenii ăştia, de au putut scrie pas cu pas tot codul ăsta şi fac o grămadă de fişiere să poată realiza atâtea lucruri.

Mi-e ciudă pe ei şi pe mine că nu pot aşa ceva.

De câteva zile însă am un interes suspect pentru subiectul acesta. Poate pentru că am un client luat în balon de unul şi de altul, cărora le ia teoretic zile să facă nişte “listinguri” de pildă, dar le fac în 5 minute, când suntem în chat. M-au prins dracii, când am văzut cum se trag pe dos şi, deşi înţeleg ce trebuie să facă şi că nu e o groază de cod, mai ales pentru unul care nu silabiseşte ca mine, îşi permit să tragă mâţa de coadă, iar eu nu pot face porcăria aia de modificare.

E foarte posibil să fie vorba de 2-3 linii de cod doar, mai ales că, odată ce le-am sărit în cârcă nu au avut nevoie decât de 2 minute să facă modificarea, dar, dacă nu ştii ce trebuie să scrii în linia de cod a lu’ peşte, ăsta eşti.

Aşa că .. staţi să iau aer în piept, că nu-mi vine să cred că zic asta … m-am apucat de 2 zile de învăţat Php/MySQL. Cu răbdare, bătrâneşte, să înţeleg şi io cu ce se haleşte. Şi, pentru că orice lucru se învaţă mai uşor prin practică, vreau să lansez un “mega” proiect la care să învăţ lucrând. Sau să lucrez învăţând.

Ştiu că un om normal ar face chestii foarte mici, apoi s-ar aventura la mega-proiecte, dar eu nu sunt un om normal. Şi oricum, fiind atât de mare, proiectul va avea stadii, deci avem şi chestii mici. Sunt doar 2 persoane care ştiu în acest moment ce va fi cu proiectul ăsta şi pentru o perioadă vreau să rămână aşa “secret”. Aş dori ca, atunci când se va lansa, să pot spune “da, dom’le, io l-am făcut”. Am cumpărat deja domeniul, pregătesc şi conţinut, design etc. Pas cu pas, că timp este.

De ce scriu asta? Pentru că doresc să am un “timeline” pentru acest proiect. Să-mi marchez într-un mod trecerea într-un nou stadiu profesional până la urmă şi să mă pot uita în urmă, peste hăt bine, să ştiu de unde am pornit. De la zero, ca de obicei. Cu o idee, care, dacă mă ţine creierul, ar putea să însemne “pensionarea” mea. Sau oricum ies cu nişte cunoştinţe în plus, care-mi vor permite să-mi vând timpul chiar şi mai scump.

Dacă e să vorbim despre regrete, deşi nu am obiceiul să mă uit înapoi în acest mod, aş spune că mi-aş fi dorit să fac pasul ăsta mai devreme. Dar poate nu era momentul. Acum simt că mă atrage şi domeniul acesta, am operat cu elementele în cauză ca web designer deja, e timpul să învăţ serios ceva nou. Am băgat deja la tărtăcuţă câte ceva şi recunosc că e fascinant.

Doar timpul va decide ce se va întâmpla cu proiectul meu. Aş putea angaja pas cu pas un programator să facă una-alta, dar doresc să fie “ctitoria” mea. De la zero. Voi ţine chiar şi un “jurnal”, momentan pe localhost, pe care-l scriu pe un notepad, pentru că încă nu ştiu să-mi fac un mic script de blog pentru situl în cauză. Dar voi nota ce fac, iar peste ani, voi citi şi probabil mă voi amuza.  Când voi învăţa să-mi pun la cale un mic CMS, voi posta “normal”, momentan scriem pe notepad şi desenăm în Photoshop.

Am un domeniu gol, un caiet pe care am scris deja una-alta, un server local şi multe de învăţat. Sper ca peste un timp să nu-i mai invidiez pe specialiştii în Php/MySQL. Vom vedea …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

28 Comments

  1. pfoai, succes! pe/has/pe o sa fie usor daca nu intri in maţele limbajului, optimizări draconice şi alte cele .. pe partea de databases is curios cat o sa-ti ia pana treci de teorie.

    keep us posted.

  2. Ramona, felicitari pentru ambitie.Cat despre ce numesti tu “invidie”…eu as numi-o “competitivitate”.Si asta in sens pozitiv.
    Daca tot te apuci de MySQL…io zic ca nu-ti strica sa inveti si putin din SQL Server(2008).Just a thought!:)

  3. Felicitari, te admir pentru cat de incapatanata esti! Mult noroc cu Php si MySQL, eu credeam ca le stii deja din moment ce dojoblog.ro arata atat de bine. Deci se poate si fara sau ai avut “ajutor” din afara? Mie nu imi e clar cum functioneaza deci nu da cu bata 😛

  4. si mie codul mi se pare cumplit de ostil, de prins l-ar prinde repede daca nu m-ar termina repetarea la infinit a acelorasi chestii;

    imi amintesc de demisia eleganta din postul de web designer dupa ce vreo 3 zile lucrasem pe cod:

    – pai bine ma baiatule nu ti-am zis ca nu imi place?

    – pai da nu avem design acuma si imi trebuie cod si cum tu prinzi repede…

    – man, o zi merge, doua zile merg si ele da’ mai greu, dar 3 zile????

    si gata fu demisia :))

    spor la treaba sisunt convins ca odata ce o sa incepi sa faci mecanisme functionale legate de baze de date o sa te simti ca prima oara cand ai bagat un efect in photoshop.

  5. Felicitări pentru hotărârea luată. Fixarea de obiective este o modalitate excelentă pentru învăţat. Exemple găseşti grămadă.

  6. Eu sunt sigura ca proiectul o sa-ti reuseasca, si ca finante aduse si ca lucruri invatate! Cand iti pui ceva in cap si faci cu pasiune e imposibil sa nu-ti iasa!

    Eu cel mai mult avansez profesional atunci cand “invidiez” pe unul sau pe altul. De obicei imi fixez modele pe care le studiez si incerc sa le aflu toate secretele (si bineinteles incerc sa le depasesc). Cand l-am depasit pe unul imi gasesc altul si mai bun. In momentul de fata modelul meu e Orman Clark (si ca designer si ca-coder e beton beton gagiul!) – face niste designuri de iti pica plombele! Drept urmare il “parazitez” cat de mult pot – citesc tot ce scrie, ii studiez design-urile, fac toate tutorialele pe care le recomanda.

  7. Am incercat si eu sa merg pe calea asta pentru ca multi clienti imi cereau modificari care nu tineau de partea de web design ci de partea cu programarea.
    Recunosc ca am esuat lamentabil. Ma rezum acum in a folosi CMS-uri facute de altii si evit clientii prea mofturosi.

    Mi-am zis ca nu are rost sa reinventez chestii facute demult de altii.
    Imagineaza-ti , Dojo, ca sunt oameni care fac asta de pe bancile scolii ( si o fac zi de zi ). Ce rost are sa ma apuc sa fug in urma lor. Mai pot oare sa ii prind din urma ?

    Ar fi ca si cum ( iubitor de muzica fiind ) m-as apuca sa desfac un aparat de radio surubel cu surubel numai pentru ca am chef sa inteleg modul in care se transforma unda in sunet.

    Tu insa esti o femeie puternica ( cu siguranta esti ) si sunt convins ca vei deveni buna in orice domeniu vei dori.

    Chestia este doar sa te intrebi din capul locului : “Renteaza ?”
    Altfel vei ajunge sa intelegi pe propria piele care este diferenta dintre activitate si productivitate.

    Te-am descurajat ? Daca da, inseamna ca-s magar 🙁
    Scuza-ma ! Nu m-am putut abtine.

    • Nu m-ai descurajat, nu te stresa. Sunt la faza la care am ajuns ca web designer intr-un punct comodt, in care am de lucru constant si castig decent. De asta am timp si interes sa mai invat ceva de “fun” si sa fac asta intr-un proiect care chiar va fi interesant.

      Si cand m-am apucat de design erau oameni care faceau asta de ani buni. Atata grija, e loc pentru toti. La fel si in business. Nu pot fi un Donald Trump, dar poti trai din afacerea ta. Intelegi unde vreau sa ajung cu ideea? Nu ii poti ajunge pe unii din urma, desi in 9 ani de munca i-am si intrecut pe unii care atunci aveau avantaj, dar, atat timp cat iti place , esti OK 😉

    • Cum poti sa pui asa problema? Daca exista deja doctori experimentati inseamna ca altii invata degeaba sa ajunga si ei buni, si la un moment dat, experimentati? Exemplul asta mi-a venit asa…dar cred ca se aplica in orice meserie. 🙁

  8. Si eu am vrut de mult sa invat php, nu am avut rabdarea si timpul necesar pentru asa ceva, insa niciodata nu e prea tarziu.
    Asa ca, eu zic sa te apuci de treaba daca ai timp disponibil 🙂

  9. Am incercat si eu asa ceva mai demult. Dar am ajuns la concluzia ca nu este normal / profitabil / simplu sa incerci vreun fel de “renascentism”. Pe vremea aia, daca te ducea capul, puteai sa abordezi, cu rezultate remarcabile, mai multe arii de activitate (si de informatie). Acum, in ariile de activitate pe care ai curajul sa le “cumulezi”, informatia are o frecventa de schimbare care, de cele mai multe ori, te depaseste. Poti sa inveti principiile de baza, te poti descurca fara sa dai in depresie pierzand zile si nopti, dar nu poti spune ca esti expert in toate. Deci … (html, css si reguli de accesabilitate nu se pun, corect ? – daca nu le stii pe astea “ca pe apa” nu existi in bransa) un program de grafica vectoriala, un program de grafica bitmap, un program de animatie, php, mysql, jquery … pai eu ma distram la cerile angajatorilor – daca le stiu pe toate astea ? pai daca eu le stiu pe toate astea nu aveti voi bani sa ma platiti.
    Le stii mai mult sau mai putin in profunzime, te descurci adica nu iti “prinzi urechile”, iti faci treaba dar niciodata nu vei putea spune STIU ! si aia si aia si aia … nu poti sa fii expert si in aia si in aia si in aia.

    In nici un caz nu incerc sa spun ca ceea ce faci nu este bine ! Si in nici un caz nu incerc sa te “intorc” (stiu ca nici nu as putea). Pur si simplu am povestit experienta mea :). Eu, nici acum nu am renuntat sa invat ! Dar de multe ori ma intreb daca este sau nu rentabil sa ma “imprastii” in mai multe locuri.

  10. Draguta mea, nu ma pricep si nici n-o sa-ti dau sfaturi, sunt altii mai buni ca mine la asta. Dar daca asta ti-ai propus, sper sa-ti iasa. Chiar tu ma incurajai mai ieri intr-o treaba, nu-i asa? Eu iti doresc spor si minte ascutita, si… cum spuneai, sa dea Dumnezeu sa te pensionezi la o varsta la care unii abia incep sa munceasca. Hai, ca poti! 🙂

  11. Pe mine ma bate gandul sa merg la un curs de 3luni, costa 600 de lei. Ca asa singur acasa nu am tragere de inima…

  12. Felicitări, Ramona! Îmi place că nu stai pe loc, că nu îţi stă mintea pe loc, că eşti perseverentă.Cred că suntem din aceeaşi specie, şi mie îmi place să învăţ tot timpul ceva nou şi când mă apuc de ceva, nu mă las până nu izbutesc. Succes !

  13. Felicitari si mult succes ! 🙂 Sunt inginer IT, am lucrat ca programator pentru o lunga perioada de timp, ce-i drept nu pe partea de WEB ci pe partea de gestiune offline ERP. Acest lucru mi-a permis sa invat MySql si pot spune ca partea aceasta de baze de date mi s-a parut provocatoare si placuta… dar partea de interfata bazata pe C++, Java… hmmm. Momentan am trecut la o meserie mai frumoasa – aceea de mamica, dar ma gandesc serios sa imi fac mica mea afacere si sa traiesc cu venituri de pe net :). As putea spune ca parcursul meu este invers decat cel pe care l-ai avut tu :).

  14. În primul rând spor în ceea ce îți dorești. Nu este așa dificil pe cum ai crede, vei vedea.

    În al 2 lea rând îmi voi permite să îți dau un sfat, chiar dacă probabil nu îl vei lua în considerare. Folosește, încă de la început un SCM pentru proiectul tău. Git sau Mercurial fac foarte bine treaba. Sunt ușor de instalat, puțin mai greu de folosit dar viața ta se va ușura semnificativ în viitor dacă le vei folosi de la început și vei avea un workflow în jurul lor.

    Asta nu e neapărat foarte relevant: Dacă încă nu te-ai decis 100% că vrei php/mysql te poți uita și spre python. E mult mai ușor de înțeles ca limbaj (mie mi se pare mai natural) și din moment ce faci asta for fun nu văd de ce ai începe cu php care e old și booring (Nu vreau să intru într-un flame deci mă voi opri)

    Dacă vrei mai multe informații sau să discutăm mai mult, îmi poți da un mail.

  15. Cu cat avansezi te vei simti obligata sa inveti si alte limbaje, deci trebuie sa ai timp si ambitie :).

  16. Gand la gand cu bucurie. Eu m-am reapucat de programare clasica pentru ca am revenit la un vis mai vechi: programarea de jocuri.

  17. Paaai cum? Acum, cand s-a dovedit, psihologic vorbind, ca EQ-ul (inteligenta emotionala) este ma “teapan” decat IQ… tu tot IQ vrei 🙂 !
    2. Si eu am inceput un mega proiect in PHP (programator fiind si pasionat de Java, care este OOP – Programare Orientata pe Obiect)… sa fac o ierarhis de clase… idee copiata de le Java.
    Succes in PHP!

  18. Eu totusi cred ca fiecare dintre noi este bun la ceva si nimeni nu le poate invata pe toate. Daca tu esti buna in a scrie articole, a face poze sau webdesign poti sa calculezi cat valoreaza timpul tau pe ora. Daca timpul unui programator valoarea la fel de mult ca al tau atunci nu merita sa faci ceva care nu te atrage.
    Eu cand m-am apucat de bloguri nu stiam nimic, dar incet incet am reusit sa invat si impreuna cu Roxana ne-am facut un site profesionist.
    Eu sunt invidios pe prietena mea care poate sa faca/sa invete si lucruri neinteresante cu foarte multa usurinta. Mi-as dori si eu sa am acea vointa sa fac si lucrurile care nu imi plac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.