Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Cum să te faci observat de bloggeri mai mari?

Există clar percepţia că mai marii blogosferei noastre sunt întru-un turn de fildeş şi noi restul muritorilor încă ne războim cu diverşi crocodili şi şerpi care hălăduiesc pe lângă turnul în cauză. Şi ne dorim să îi atingem, să le câştigăm inima, SĂ NE BAGE ÎN SEAMĂ. Cum rezolvăm asta?

1. În primul rând îi dăm jos de pe piedestal.

Nu, nu te lua de guler cu zoso, arhi sau orice blogger ai tu in lista de “sfinţi”. Încetează să te mai gândeşti la ei ca la nişte supra-oameni. Da, sunt bloggeri în România cu un trafic care intimidează. Cu un stil de scris care te face praf, pentru că ştii că tu nu poţi atât de multe. Nu îi idolatriza, disecă-le siturile, încearcă să afli de ce îi citeşte lumea şi mai ales de ce tu îi consideri mari.

Din ce fac ei, tu ce ai face? Poate că nu este în stilul tău să te iei de guler cu autorităţile, că nu ştii niciodată. Sau nu te interesează scandalurile. Dar te atrag articolele în care oferă informaţii într-un mod care te acaparează, modul în care găndesc un “punch-line” etc.

Vezi ce îi face buni şi aplică şi tu. E clar că poate nu ajungi la succesul lor, dar sigur ceva se îmbunătăţeşte. Pentru că urmează CONTACTUL cu zeii tăi:

2. Până şi eu pot comenta pe blogul lor.

Da şi mai primeşti şi link back. Cu sau făra follow, important sau nu pentru tine. Un comentariu deştept este bun pentru blogul în cauză ca şi informaţie, dar este bun pentru tine mai ales, pentru că tocmai am început “the personal branding”. Nu spune prostii, nu spama, nu te comporta aşa cum nu ţi-ai dori să se comporte altul pe blogul tău.

Combate politicos şi cu argumente. Niciun blogger deştept nu îţi şterge comentariul, chiar dacă nu eşti de acord. O atitudine agresivă nu dă bine, pentru că va şti toată lumea că eşti un certăreţ şi slobod la gură. Scrie mereu elaborat şi corect. Dovedeşte CĂ POŢI ARGUMENTA şi că îţi păstrezi calmul în orice situaţie. Şi de ce nu l-ai păstra? Omul are dreptul să creadă ce vrea, că doar e pe blogul lui. Dacă argumentele nu ajută, încetează să combaţi ideea. Nu pleca de pe site de tot, poate sunt alte articole care nu te supără atât.

Orice comentariu este un exemplu de cum stii tu să creezi conţinut. Cei care îl citesc îşi fac imediat o opinie: “interesant”, “absurd”, “ce bou”, “are umor” etc. Linkul acela ţi-i aduce pe blog şi culmea, de multe ori chiar “ăla mare” vine să vadă ce ai mai scris.

Un blogger “mare” este iubitor de conţinut. Este dependent până la urmă şi faptul că tu eşti mic nu înseamnă că eşti neimportant. Joacă-ţi cartea talentului cum trebuie şi ai şanse de a ieşi la lumină.

3. E la modă să te iei de zoso .. abţine-te!

Se vorbeşte de cele 15 minute de faimă … poate ai mai mult .. câteva zile în care lumea vine ca la accident să vadă cum vă “rupeţi” in înjurături. Chiar asta este imaginea pe care o doreşti? Să fii încă un fraier care se ia de un blogger mare pentru o zi în care să aibă 200 de unici? Ştii că dacă scrii bine poţi avea 200 de unici ÎN FIECARE ZI? Poate şi mai mulţi.

Dacă ai călcat pe bec sau ai fost implicat fără voie într-un scandal, explică politicos şi lasă scandalul să se stingă. În tot acest timp scrie bine pe blog pentru a dovedi că este un “accident” şi că meriţi chiar şi atenţia negativă primită. Dacă este cazul să îţi ceri scuze, fă şi asta. Din nou demn şi politicos. Dovedeşti că ai caracter, pe lângă talent la scris.

4. Încetează să te victimizezi public

Comentarii de genul “nu mă baga în seamă x pentru că e mare şi tare şi eu sunt nimeni” te pun din nou într-o lumină proastă. Eşti perceput ca o ţaţă supărată că n-a salutat-o vecina profesoară de la 2. Orice blogger cu trafic şi multe comentarii pe zi ARE DE LUCRU!

Sincer. Zeci de comentarii de citit, articole noi de creat, statistici de studiat, pregătit poate o prezentare pentru un workshop. Poate mai are şi familie amărâtul, că doar nu trăieşte în pădure.

De câte ori nu te plângi şi tu că nu mai faci faţă numărului de email-uri de pildă? Că după căteva săptămâni de scris te asaltează tot felul de necunoscuţi care vor să ştie ce secret ai, cât costă publicitatea la tine pe blog, dacă le pui link moca etc. Înmulţeşte asta de multe ori şi imaginează-ţi cum este pentru un blogger cu trafic foarte mare. Câte zeci de asemenea mesaje primeşte? Poate sute.

Acum ÎNŢELEGI că eşti doar unul din mulţime dacă nu ştii să atragi atenţia prin calitate şi ingeniozitate. Şi în momentul în care devii tot mai bun, simţi şi tu plictis, citind a suta oară un email prin care un “neica nimeni” îţi cere să îi instalezi wordpress, să îi faci un skin sau să îi pui link pe site. Şi te apucă o sfântă mânie, pentru că îţi dai seama că NU te respectă şi nu îi pasă că exişti şi pentru altceva decât pentru a-l slugări.

În timp îţi stabileşti niste relaţii de “blogroll” şi ridici pas cu pas ştacheta. După ce ajungi la un PR de 3 să zicem şi ai 400 de articole deja scrise, parcă nu mai alergi să faci exchange cu un blog nou, cu 3 articole şi alea cu funnies sau videoclipuri cu muzică proastă. E normal să fi selectiv, aşa cum este normal ca un blogger mai mare să fie selectiv.

Şi ce dacă până la urmă nu ai acces cu link pe situl în cauză? Îţi rămâne încă posibilitatea de a comenta pe blogul omului şi de a prinde trafic de acolo. Şi poţi lega prietenii cu bloggeri mai mici (cam de nivelul tău de pildă), care scriu excepţional şi cu care doreşti să te asociezi.

Trebuie să înţelegi că nimeni nu îţi datorează nimic şi să îţi clădeşti o reputaţie de om serios, de blogger harnic şi talentat. Să ai mereu o atitudine pozitivă şi în timp relaţiile cu “cei mari” se vor schimba.

5. Cine te ţine să nu te întâlneşti cu ei?

Am reuşit până acum să mă vad personal cu destui bloggeri deja. Unii mai mari, alţii mai mici. Clar, toţi oameni interesanţi. Cea mai mare realizare a fost întâlnirea de la Berlin cu însuşi Zoso. Am comentat pe blogul lui (când menţiona că se întoarce la nemţi), şi am aruncat aşa din întâmplare: “şi eu sunt weekendul viitor. Vrei să ne vedem?”

Da! Ăsta a fost răspunsul. Am trimis apoi un email detaliind informaţia despre când merg exact şi când sunt disponibilă pentru meeting şi am lăsat un număr de telefon, cu rugămintea de a-mi da şi el numărul, pentru a-l putea contacta când ajung. L-am primit într-un mail următor şi l-am memorat în telefon.

Sâmbătă la 10-11 ora locală am sunat şi am stabilit împreună unde să ne întâlnim. Am povestit cred vreo 6 ore. De la chestii personale (care aşa vor rămâne) la blogging, bani pe net etc. Teh blogfather s-a dovedit a fi un tip cu care să îţi fie drag să vorbeşti mult şi bine.

Aştept clar să mai văd şi alţii sau să mă reîntâlnesc cu bloggeri deja cunoscuţi. Nu e niciunul superman, sunt doar indivizi care ştiu cum să îşi vândă ideile şi care clar au muncit enorm până să ajungă unde sunt.

Ca o concluzie pentru toată poliloghia asta …

  • scrie bine şi constant
  • comentează pe cât mai multe bloguri
  • comentează informativ, atrage prin mesajele tale
  • nu te implica în scandaluri
  • încearcă să oferi peste tot o imagine profesională
  • nu fi ranchiunos şi nu aştepta nimic de la nimeni
  • fii prezent la întâlniri de bloggeri din zona ta şi creează-ţi propria reţea de prieteni din blogosferă
  • gândeşte-te mereu că nimic nu se face peste noapte. Cu muncă şi talent, VEI FI REMARCAT.
Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

132 Comments

  1. @Zoso: he, he, pentru prima si poate ultima oara in viata ta ai fost amuzant. Ce spui? Ca in contextul actual traficul de mii de unici inseamna ca ai geniu? Atunci hai sa-i tragem de-un sofism si sa punem semnul egal intre tine si Adi Minune sau Gutza: si ei au mii de admiratori si se cred, la fel, geniali. Si ei sunt niste Zoso, mai mititei sau mai mustaciosi, mustind de talent(e). Si probabil ca generatia Hi5 crede si despre ei, ca si despre tine, ca (virgula!) canta lucruri interesante.
    Cand o sa inveti, draga megalomanule liliputan, ca (virgula, he,he) cantitatea nu inseamna calitate in nici un fel de context?
    Si btw, nu stiam ca ai si abilitati de detectiv. Ceri informatii, vrei ip-ul, faci politie, pulanu-ti mai lipseste :)) Ti-l dau eu pe mail (la ip ma refer) daca esti asa curios, sa nu o mai deranjam pe distinsa gazda, micutzule Maigret.
    Ai multe merite in blogosfera dar nu ti le aroga chiar pe toate, mister Sherlock Holmes from Militari.

  2. noi sa fim sanatosi. iar comparatie nu iti iese. de aceea o tot impingi in fata. ca poate o credem. eu votez cu aia buni.

  3. Anonimus, imi place cum gandesti. daca vrei sa imi dai si mie un email, te rog. avem de discutat si nu stiu cum sa te contactez altfel. stai linistit, nu vreau sa te bat, am spus ca imi place ce gandesti. si nici nu-s in romania, asa ca fii fara grija.
    eu am curajul propriei mele opinii. si o spun. Nu imi plac arogantii care acum cativa ani erau zero barat si acum se dau mari bloggeri, dar au uitat de unde au plecat. asta e problema, mai tinerilor, mai.

  4. si, in primu rand io nu ma fac remarkat de blogari ai mari ca folosesc apa si sapun. nici nu-s gay. deja 2 probleme.

    *m-am esprimat egzact in limbaju de baiet de cartier, ca vad ca se poarta mai ales la visurat.

  5. ce imi plac coclitii care iau bani pe blogurile mari si nu mai poti da un link ca gata sar si ei sa comenteze ca sunt destepti si interesanti.

  6. Bun venit pe blog Misanthropica şi o şedere plăcută. Sunt încântată că s-a dublat numărul de abonaţi, acum că ai pus şi tu la “colecţie” feedul ăsta 🙂

  7. Dojo, felicitari pentru articol. Acum am dat peste el, sarind din link in link. 🙂

    Ai scris lucruri utile pentru un blogger aflat la inceput (ca mine), care se intreaba la fiecare post daca mai are rost sa scrie ceva, daca poate sa faca diferenta prin niste cuvinte citite de cateva perechi de ochi. Dar, atata timp cat cuvintele inseamna ceva pentru mine, voi continua sa scriu, intr-un fel sau altul.

    Iar pe tine te-am trecut in Google reader. Cheers! 🙂

  8. […] Cum sa te faci observat de bloggeri mai mari […]

  9. Sarumana Dojo. Din cauza lui Pyuric am dat de tine, si acum nu mai scapi :). Am si o rugaminte, cand mai apare cat eun blogmeet in TM (Timisoara that is) let me know 😉

  10. Avea dreptate Vis Urat, oamenii nu au răbdare să aştepte atât de mult timp până ce le creşte notorietatea. Sunt tot mai mulţi tineri dornici de afirmare care îşi fac blog şi care pur şi simplu nu au de gând să aştepte mult timp până ce vor ajunge ca şi zoso şi fiecare dintre ei merg pe asemenea metode penibile de promovare, gen înjurând bloggerul mare.

  11. Acum 5 minute am plecat de pe forumul invatam.net ca dupa ce am citit postul si ma pregateam sa zic ca ai punctat chestiile esentiale pe care un blogger care este la inceput nu ar trebui sa le faca, dau de tine aici :)) .

    Oricum sper sa ajunga citit articolul asta de cei interesati cum sa ajunga si ei “zei”

  12. Da, este un post bun. Ai vazut,poate, ca este in trend sa ai un blog. Nu conteaza de care, blog sa fie. Si toti vor, peste noapte, 3000 unici/zi. Daca le zici incepatorilor ca este nevoie de 1 an,poate 2, au o reactie foarte ciudata. Cum sa astepte ei atat?
    Oricum, eu cand am incepun sa bloguiesc, am inceput-o cu un scop. Nu mi-am dorit sa ajung mare, si nici nu am ajuns. Nu vreau sa stau zilnic in fata calculatorului sa citesc 200 de mailuri cu comentarii din care 150 sa fie cu “bine”, “amuzant”, “fain”,etc.
    Eu am avut un target stabilit de la inceput. Si cred ca ma mentin destul de bine. Nu sunt mare, dar nici chiar un nimeni nu sunt.
    In Brasov, oras de resedinta, au fost 2 blog-meet-uri. La care am participat si am fost introdus ca find un “veteran” in blogosfera Brasoveana.
    Oricum,postul este excelent, sfaturile sunt minunate, dar nu cred ca 50% din cititori vor face astfel.
    P.S: Ai reusit sa atragi atentia blogosferei Romanesti. Scrii frumos. E prima oara cand intru pe acest blog. Felicitari!

  13. […] Financiar. Abia astept sa vad ce va urma – cel mai votat articol saptamana asta pe Blogoree: Cum sa te faci observat de bloggerii mai mari; – Bligg s-ar putea sa aiba buton extern de vot (gen butoanele de digg). Mai multe detalii aici, pe […]

  14. “Nu îi idolatriza, disecă-le siturile”
    Cam asta e ideea. Bloggerul mic ajunge mare doar când trece peste frustrările legate de bloggerii mari.
    Chestia asta o poţi aplica în orice domeniu, particular sau general. Ajungi mare doar când vezi în ansamblu. And then again.. cuvântul “mare” îşi va fi fost schimbat pe atunci înţelesul.

  15. […] tot ce-mi pot dori e să ajung şi eu să pot scrie la fel de bine ca cei de mai sus. Nu, nu îi idolatrizez. În schimb, apreciez maturitatea de care cei de mai sus dau dovadă în articolele lor şi îmi […]

  16. Foarte interesant articolul. La inceput am fost tentat sa sar peste cateva randuri, dar am ajuns sa citesc si comentariile :)). M-a incurajat intr-un fel, ca pana acum am incercat de 3 ori cu blogurile si niciodata nu am avut trafic decat de la roboteii Google. Asta si pentru ca am scris foarte mult (intr-un an cat altii intr-o saptamana).
    Pana la urma imi dau seama ca blogul trece dincolo de monitor (blogmeet-uri si chestii de genul asta).

  17. Am ajuns aici datorita lui Bobby Voicu. Acest post, merita sa fie cel mai votat. Bravo ! Cred ca ai uimit pe toata lumea cu articolul asta 🙂

  18. Daca ai fi scris cu aproximativ o luna postul asta,nu as mai fi facut unele greseli de incepator…asta e,sunt foarte binevenite sfaturile tale.

  19. Cred că am dat cam târziu de articolul ăsta 🙂 Dar bine că am dat, am avut ce citi și imi place că împărțim aceleași idei (cel puțin în articolul de față).
    Momentan nu sunt acasă și sper să nu uit adresa blogului să o pot adăuga în feedreader 🙂
    O zi bună.

  20. as mai adauga doar sfatul sa nu te disperi daca nu ai trafic mult din prima. si libertatea e citit dar nu ti-ai dori genul ala de cititori. posteaza comentarii pe blogurile celor care ti-ar placea sa iti fie cititori nu pentru ca au trafic mai mare.

  21. Dojo la regula nr. 4: nu te implica în scandaluri, uiti un aspect.
    Zoso de aceea este primul pentru ca a cunoscut/cunoaste informatii de prima mana si face un scandal din ele.

  22. Dintr`un anumit punct de vedere, ai reusit prin postul asta sa faci tocmai lucrul pentru care l`ai scris “sa te faci observata de aia mari” ca in exercitiile la limba romana cand ne puneau sa facem propozitii folosind cuvinte pe care nu le stim si facem propozitia “la romana avem de facut o propozitie folosind cuvantul….”.

  23. bun,am inteles,si chiar sunt destul de utile sfaturile tale,insa vin eu si te intreb ce te faci atunci cand unul dintre “sfintii” blogosferei,au uitat de unde au plecat,sau cand in urma experientei si succesului pe care il au,devin atat de ingamfati,atat de ignoranti si ajung sa-si dea cu parerea sau sa jigneasca fara sa aiba nici un drept,doar in virtutea faptului ca “ei” sunt super intiati?!

  24. chaos_and_smiles am castigat anul trecut concursul bloggeri.ro si am discutat deja cu “marii” blogheriei inainte de mesajul asta. La cateva saptamani de la deschiderea blogului eram deja in “nasul” lor, deci nu poti invinui acest articol. Si am aplicat atunci exact ce incerc sa explic aici .. scriu cand apuc, incerc sa scriu pentru oamenii care citesc, sa ofer informatii sau doar sa ma “descarc”. In relatia cu ceilalti bloggeri incerc de asemenea sa fiu prietenoasa si cu respect pe cat posibil. Pana la urma fiecare avem “bubele” noastre 😀

  25. Salut Raluca si bun venit 😉

    Gandeste-te ca majoritatea celor care acum traiesc din blogging (nu discutam numai de Romania) au avut o data un job “normal”.

    Pe atunci isi incercau si ei mana la scris, la SEO si monetizare.

    In ceva timp au inceput sa castige. 1 dolar, 10, 100.

    Dupa alte luni bune si-au pus problema daca sa mearga tot pe venit “rezidual” de pe blog si sa munceasca “serios” altundeva sau sa lase jobul de la 8 la 16 si sa mearga cu toata viteza pe blog.

    Unii au facut pasul asta, muncesc in continuare mult pe blog (nu se obtine performanta stand cu fundul in sus) si acum au o viata OK pe baza de blogging.

    Nu trebuie sa te simti complexata. Scrie de drag si dezvolta-te la pasul tau. Peste ceva timp vei incepe sa castigi cat sa platesti un host si un domeniu deja si este un pas pentru tine. Dupa aia poti castiga cat sa iti acoperi costul cafelelor consumate blogand, poate un nou laptop, poate un venit stabil.

    Eu nu castig din blogging atat de mult, dar reteaua de situri aduce niste banuti frumosi. Stiu ca, daca as munci si mai mult si mai bine, ar fi chiar mai multi, deci incerc sa las lenea mea celebra si sa fac mai multi bani. Ca vine recesiunea si tre’ sa am bani la ciorapi 😀

  26. noua gandire faci ce faci mereu cand colegi sau cunoscuti te lasa masca uneori cu replicile sau faptele lor. Dai un lejer “ignore” si iti vezi de ale tale, asta daca nu consideri ca merita sa omori neuroni pe tema aia.

    Fiecare jignim si zicem chestii mestecate pe jumatate. Uneori pentru ca suntem prost informati sau poate pentru ca stim ca vom provoca o dezbatere 😀

  27. E pe principiul: eu sunt mic, tu fa-ma mare, eu sunt slab, tu fa-ma tare, numai ca acum ar suna cam asa: eu sunt mic si ma fac mare, eu sunt slab dar ma fac tare.
    Na…eu am blog si scriu pe blog de ffff putin timp, mai precis de 2 saptamani si nu prea am timp sa scriu…sa citesc(cu toate ca am tras in ultima perioada de zi si am facut-o sa aiba cam 27 de ore)…asa ca ma cam complexeaza “zeii” pe ale caror bloguri curg siroaie de stiri/povesti, si culmea, interesante! Astept si inspiratia mea. Dar pana una alta, am o alta preocupare….ma indragostesc:) de Bucuresti.

  28. Deja ma simt aproape de zei!
    daaaar, inca sunt in bula mea naiva si boema in care e frumos sa scriu din inertia scrisului, poate fara sa am inca un stil…o marca. inspiration will come to those who practice.

  29. Postul tau este determinant pentru un blogger nou. Si eu sunt la inceput de drum, am primit aceleasi sfaturi de bun simt. Problema sta in dorinta intensa de a face sau nu trafic mare. Se pare ca e cea mai scurta cale de a fi bagat in seama de internauti. Imi place ca ai punctat ca e nevoie de scris bun si de calitate. Asta e forta artei de a rezista.

  30. ma bucur ca imi dai dreptate,insa aici te contrazici pentru ca persoana incrminata de mine,este unul din cei despre care ai scris tu in articol,unul din acei venerabili ai blogosferei care traiesc cu impresia ca doar ei au ceva de transmis si ca sunt singurii care sunt relevanti

  31. cat despre agitatia celor noi(ca si mine de altfel)de a te face observat de bloggeri mai mari,pot sa va dau un sfat:
    RENUNTATI!!o sa intampinati numai ignoranta,ingamfare,superioritate si teama lor ascunsa de a impartasi din experienta capatata.

  32. Intr-adevar, un articol foarte bun. Si iata, tocmai am inceput cu pasul 2 din “tutorialul tau” :D. Scris bine, am mai vazut daca nu ma insel si la Bobby Voicu asa ceva, contextul fiind aproape la fel. E clar ce trebuie sa faci cand vrei sa te auto-promovezi

  33. Sal Dojo. Acu ceva timp ti-am zis de o idee care mi-a venit dupa ce ti-am citit articolul asta interesant. Si acum am venit cu articolul. Ce parere ai?

  34. Salut,
    bun articolul si bune comentariile.
    sunt un “idiot util” intrat de opt zle in lumea asta, nu stiu reguli, nu stiu fenomenul, nu stiu nici macar ce este un “spam” dar prind repede. si din acest post am prins ceva!
    multumesc!

  35. Salut. Articolul este interesant iar sfaturile de bun simt. Personal nu cred ca o sa le aplic prea mult, pentru ca nu prea ma intereseaza sporirea traficului pe blog, am adsense dar nu pentru castig ci doar ca un experiment, am vrut sa vad cum functioneaza chestia asta. Pentru mine blogul nu este si nu va fi niciodata un mijloc de castig, mi se pare o chestie total aiurea sa imi irosesc viata in fata calculatorului storcandu-mi creierul cum sa mai fac un ban online. Nu am nimic cu cei care o fac, dar pe mine nu ma atrage asta, prefer activitatile mai sociale si mai interactive. Pentru mine blogul ramane un loc unde mai “exorcizez” cate o idee care ma bantuie si un fel de jurnal online, desi nu chiar asa de intim.
    O singura observatie: ce e toata chestia asta cu zoso? Abia daca am auzit de el (via Mircea Badea ;)) si nu stiu ce e tot dat de model. Zeus al bloggerilor romani? Hai sa fim seriosi. Nu ma intereseaza cate emisiuni are sau cate zilioane de hit-uri pe zi. Nu popularitate ma face sa apreciez un om. Prefer sa imi formez singur o parere. Am intrat pe situl lui, fara nici o idee preconceputa. Nimic care sa ma dea pe spate. Asa ca…
    Din limitata mea experienta in ale blogurilor, adica din ce am mai citit si eu intamplator pe ici pe colo, singurul blog care mi se pare cu adevarat interesant si pe care il mai vizitez din cand in cand este Lanternativa.info. Nu sta sa se certe cu zoso ci scrie frumos si bine. Si cu substanta.
    My two cents.

  36. Salut cintezica si bun venit pe blog.

    Cred ca trebuie sa incepeti sa faceti si voi o distinctie intre un job ce presupune online/comp si statul aiurea in tramvai in casa, incat sa te tampesti.

    Majoritatea imi cantati ca nu va intereseaza sa castigati un ban de pe blog. De ce nu?

    E mai misto sa stai la un patron aiurea sau sa plangi ca ai ramas fara job? Pana acum m-am trezit de cateva ori data afara (postul de radio a fost vandut, firma la care lucram a dat faliment etc.) si am avut marele noroc ca am avut niste situri si placerea de a lucra pe net.

    Acum stau si astept si eu ca tot omul sa raman poate din nou fara job, ca doar e recesiune. Si cand se va intampla asta, voi sta relaxata, ca bani sunt in banca si reteaua de situri produce probabil mai mult decat castigati voi muncind de la 8 la 16. Si pot munci putin mai organizat si cuget ca pot dubla castigurile fara probleme, in conditiile in care monetizez destul de dezlanat.

    Nu consider ca imi irosesc viata in fata calculatorului, in conditiile in care probabil ca orice job de doamne ajuta presupune un computer. Ultima data cand am verificat secretarele nu mai foloseau abacul si nici la banca nu am vazut socotitori.

    Daca nu esti muncitor la banda, presupun ca si la job stai pe comp. Dar stai 8 ore la stat sau la patron si te rogi sa nu fii urmatorul dat afara.

    Eu stau pe “barba” mea si muncesc cand vreau si cum vreau. Daca functionez mai bine noaptea, stau pana la 4. Azi m-am trezit la 11, ca m-a sunat un client. Am mancat si am stat la povesti cu fameleonul.

    Acum am deschis compul sa mai lucrez niste chestii, dupa aia ma duc la alalalt job (cat il mai am). Spre seara revina acasa, probabil lucrez ceva pentru niste clienti, poate mai scriu un articol aici si dupa aia mai vizionez un serial, mai purec un site, ma uit ce bani au intrat etc.

    Daca vrei sa socializezi, calculatorul nu te tine. Maine de pilda ma intalnesc cu o veche prietena de familie. La ora 15 de pilda, cand majoritatea muncesc, pentru ca eu imi fac programul. Mi-am propus sa ii scot la un cappuccino pe profesorii mei dragi din liceu/facultate sau prieteni si ei liberi la ora aia. Cunosc oameni in fiecare zi, apar pe la meetingurile de bloggeri (am cunoscut si acolo niste persoane super si am deja o lista cu “nou veniti in atentia mea” cu care chiar doresc sa pove.

    Daca esti “salbatic” social, esti si gata. Nu e calculatorul vinovat, sunt oamenii de vina.

    Lasa ca voi scrie probabil un articol, ca mi-au venit ideile.

    La faza cu zoso: bune sau nu articolele, este unu dintre putinii romani care castiga teapan din blogging, destul de bine incat sa isi permita sa isi fataie fundul prin Germania si sa stea prin Berlin cat il tuna, sa umble prin tara si sa traiasca destul de lejer din banii astia. De aia e dat de exemplu, pentru ca sunt putini cei care nu au nevoie de salariu “normal”. Eu fac banii din reteaua de situri, blogul nu produce inca prea mult. Mai vedem in viitor 😀

    PS: bun venit inca o data… ma bucur sa te vad si sper sa te prind pe aici la “pove” cat mai des. Acum intru pe blogul tau sa vad cum te pot “spama” 😉

  37. Nu am nimic de reprosat celor care traiesc din blogging, voiam doar sa spun ca nu este ceva care sa imi faca MIE prea mare placere. Nu am absolut nimic impotriva banilor din activitati de pe net, de fapt sunt intr-adevar cu mult mai multe avantaje decat sa robesti la cine stie ce slujba de c*ca, pe un salariu de nimica, cu un program de munca fascist, fara nici o siguranta daca maine nu esti dat cumva afara. Daca astea mi-ar fi singurele alternative, cu siguranta ca as alege bloggingul. Din fericire in lumea asta sunt (aproape) intotdeauna mai mult de trei optiuni, si cea care ma atrage pe mine este cea in care sunt momentan, adica in care am parte de multe interactiuni sociale si mi se pune la incercare si spiritul organizatoric si administrativ. Ador chestia asta. Ma face sa simt ca traiesc. Deci, e pur si simplu vorba de optiuni personale. Subiective, dar ale mele (sic). 🙂 Nu a fost vorba de nici o critica la ce faci tu (ca sa iti spun drept, programarea web ESTE una din “pasarelele” mele — sunt deci si eu oleaca dorky). 😛

    Mersi de interesul pentru blogul meu, dar nu stiu daca o sa te intereseza vreuna din aberatiile mele. 😀 Ti-am spus, scriu cam rar si doar asa, din nevoia de defulare… si mai mult pentru mine.

    PS: Daca o mai tii tot asa cu articole din astea, cine stie, poate o sa imi calc pe principii si o sa incep sa citesc bloguri romanesti mai des 😉

    Be good.

    PPS: Ahem, si bravo pentru forumul de Morrowind. De fapt asa te-am descoperit. Ador jocul ala.

  38. Mai tanti, da’ stiu ca ai scris, nu gluma. 😛
    Io vreau sa adaug si eu doua lucruri. Unul care sigur s-a mai spus: foarte frumos si bine punctat articol (l-am citit dintr-o suflare). ;;)
    Al doilea, care nu stiu daca s-a mai spus, ca is pe fuga si n-am apucat sa citesc toate 85 de comentarii. Eu sunt pentru raspunsul la comentarii deci asta chiar daca e la pers. a II-a, nu e indreptat spre tine. :P. Chiar daca e ditamai sirul de pareri la posturile tale, fa un minim efort si raspunde la ele, ca e o dovada de respect pentru cititorii tai. Iar daca stii ca iti curg comentariile garla la fiece post, raspunde dupa fiecare 5 comentarii, sau dupa fiecare 10. Na, nu stiu, eu asa fac si asa o sa continui. 🙂

  39. dacă eşti interesant, atunci te bagă în seamă. Dacă eşti un alt nimeni care şi-a făcut blog că e la modă şi nu ştie “să scrie”, degeaba..

  40. Buna si felicitari ! Suna foarte informativ si foarte practic. Iti multumim , noi astia care inca avem cas la gura si abia ce am pasit in blogosfera.E un domeniu destul de intimidant dar de ce nu ?!? Astept, te rog cu mila, sugestii la blogul meu de beginner. Deja ma intreb daca regret sau nu ca m-am apucat de chestia asta. 🙂

  41. 😉 amuzant per total dar, nu cred ca a fost platit … nush de ce dar, Dojo nu’mi face impresia ca ar face asta (!).

    Cand zici “blogger mare” probabil ai ca referinta un nivel minim si unul maxim dar, care sa fie acel maxim ? Adica mare in ce ? bani ? trafic ? audienta ? abonati ? relevanta ?

    Eu sunt unul mic in comparatie cu ce am vazut pe la noi, sunt unii care te fac sa muncesti mai mult ca sa’ti doresti macar 10% din ce ai ei. Si pe mine ma intere numai traficul si banii. Restul este filosofie, materie fara forma, nu’mi place sa masor aerul cu metrul.
    Apoi cand am zis ca am vazut ceva, chiar am vazut – sunt unii de care nu prea a auzit nimeni insa au niste bloguri (in eng) cu un trafic de 100 de ori cat al meu … adica ce pot sa mai zic? sunt MIC MIC MIC!
    —-
    offtopic: place la mine tema de blog, frumos.

  42. O buna ocazie sa te intalnesti live cu blogger-i sunt la evenimente pe Internet: conferinte ca NetCamp sau Politica Web 2.0. Ai sanse sa ii intalnesti si la expozitii IT, dar e greu sa ii gasesti in multime. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.