Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Da’ fasole nu primiti?

Din momentul în care începi să oferi servicii sau produse unui public, începe şi distracţia preţurilor. Vei avea clienţi convinşi că e ceva suspect la mijloc, pentru că dai atât de ieftin şi alţii care-s pe punct de apoplexie, considerând că şi un rinichi viabil e mai ieftin decât publicitatea la tine pe site sau un design de temă wordpress. Vorba aia, câte bordeie, atâtea moduri de a vedea un preţ.

Cum majoritatea îs deja puse la vedere, scapi de cei care se aşteptau că un design de site costă 50 de dolari. Aşa măcar, ăla de te contactează ştie la ce să se aştepte şi nu pierzi timpul cu clienţi care nu-şi permit din start serviciile. Sau cel puţin aşa ai impresia.

Şi primeşti, normal, mesaj “cât cereţi pe”, “cât costă x”. Treci peste dracii iniţiali, că ai deja preţul afişat, dar, cum un proiect nu e bătut în cuie, poţi înţelege că omul doreşte să ştie în detaliu ce şi cât îl costă. La fel şi cu publicitatea, îi dai nişte statistici, discuţi disponibilitatea de bannere etc. Nimic rău până aici. Şi trimiţi deci oferta personalizată de preţ, probabil şi un discount, treaba ta şi a clientului.

Mai trece puţin şi primeşti mesajul ce te face să arunci cu ceva în ferestrele vecinului “ştiţi, am ceva spaţiu de hosting, nu putem face barter?”. Înlocuiţi spaţiu de hosting cu ce doriţi voi de la chiloţi pe care probabil îi produce la servicii SEO sau alte daravele. Primeşti deci la “schimb” orice prostii de care probabil nu ai nevoie. Că hosting am deja de 5 ani de la unul dintre cei mai buni provideri, SEO cât îmi trebuie mai fac şi eu (sau eventual plătesc un specialist în care am încredere), chiloţi îmi cumpăr singură etc.

Ultima dată când am verificat, la magazin nu m-am putut duce cu blugii mei cu un număr mai mare, să-i schimb pe salam, nici nu mi-ar fi acceptate preşurile de la maşină pentru 10 ouă. Deşi, să moară criza, îs curate şi arată ca noi.

Eu n-aş avea în 20 de vieţi tupeu să-i spun unui “vendor” că-i pot da x şi y în loc de bani. Zău aşa .. dacă preţul este în dolari, euro sau lei, păi aşa discutăm. Că nici BCR şi nici Paypal nu acceptă cearşafuri sau făină.

Da, poţi aduce suplimentar ca şi “bonus” un produs. Am primit de la Dove de pildă ŞI produsele lor despre care am scris, dar contractul a fost PE BANI, care mi-au fost livraţi exact aşa cum s-a stabilit. Dacă clientul simte că doreşte să ofere în plus şi nişte produse, asta este deja problema lui. Au picat foarte bine produsele în cauză, mai ales că folosesc Dove în general, dar, dacă mi s-ar fi condiţionat contractul pe produse, nici nu acceptam campania.

Deci, dacă aveţi intenţii să cumpăraţi ceva de la cineva, nu-i oferiţi produse. Oamenilor le place să-şi cumpere EI ce doresc şi au nevoie, nu să primească în loc de bani un produs pe care probabil nici nu l-ar achiziţiona în mod normal sau de care nu au chiar atunci nevoie. Au însă mereu nevoie de BANI, oricare ar fi valuta în care se face plata. Taxele se plătesc cu bani, mâncarea se cumpără la fel, plus toate produsele şi serviciile pe care doresc să le achiziţioneze.

Trocul a fost bun în comuna primitivă, nouă ne plac banii 😀

 

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

20 Comments

  1. Disparitia banilor este unul dintre efectele cele mai vizibile ale crizei economice. Au disparut banii, nu-i nimic, exista barterul.
    In online-ul romanesc, tot mai multe firme vor sa „cumpere” reclama pe bloguri prin barter. Adica in loc de bani ofera produse sau servicii. Unii veti spune ca e mai bun decat nimic. Eu va spun doar atat: curentul, intretinerea, ratele la banca, mancarea… se platesc intotdeauna cu bani adevarati.
    Nu spun ca nu e bun si barterul, e bun atunci cand primesti un telefon de ultima generatie, un laptop, o camera video… cu conditia sa primesti aceste produse definitiv, nu doar in teste. Ce faci insa atunci cand ai casa plina de telefoane si trebuie sa platesti factura la gaze? Iti trebuiesc bani, nu?

  2. Sunt unele situații când un barter este o afacare… hai să-i zicem decentă. De exemplu faci un serviciu de 200€ și primești un produs de 400€ 🙂

    Exercițiu de imaginație: dacă ai fi avut să faci mici modificări și ți s-ar fi oferit niște lenjerie de la victoria… Ai fi acceptat? 😀

    • Ionut, nu am ce face cu un produs de 400 de euro daca nu ma apuc sa-l vand. Si eu nu stau pe ebay sa incerc sa vand un produs ce mi-a fost bagat pe gat. In ceea ce priveste necesitatea, de obicei imi caut singura ce trebuie, studiez produsul si cumpar. Nu-mi place oricum sa fiu limitata la un brand pe care-l impune clientul. Plus ca, asa cum zice si “reclame”, io am de platit facturi in bani. Produse imi cumpar bine merci si singura, cand consider ca sunt necesare 😉

      Nu, n-as accepta Victoria’s Secret. Sunt scumpe, punct. Daca vreau desuuri din astea, e plin de magazine aici care le vand marfa si la pret mult mai mic decat in Europa. Poti gasi alte marci decente si la preturi de bun simt 😀

      • Îți dai seama că ăsta a fost doar un exemplu. Un exemplu concret este un client din US ce mi-a trimis un ipad nou-nouț pentru a-i face blogul compatibil cu ios (treabă de vreo 3 ore).

        Și pentru cei ce sunt tentați să creadă altfel, trimisul ipad-ului a fost ideea lui.

        Adevărul este că după ce i-am terminat treaba, vroia să mă plătească și cu bani. I-am zis că ipadul e suficient 😀

      • OK, recunosc ca la un Ipad aproape moca m-as baga. Desi am ochiu pe iconia tab de cand era in doar un proiect 😀

      • Ionut, asta e clar o intamplare misto. Majoritatea iti ofera tot felul de prostii de care oricum n-ai nevoie. Plus ca, daca aveai deja iPad, poate nu erai atat de incantat .. desi pe asta-l poti vinde, ca is destui bizoni sa dea salariul pe 3 luni pe el 😀

  3. Chestia cu barterul nu mi-a fost propusa de nici o natie cu exceptia romanilor. Asta plus alte multe alte probleme si problemute m-au facut sa urmez o mica regula personala: nu lucrez niciodata cu romani decat daca vin cu super recomandari de la persoane de incredere. De ce sa-mi creez probleme in plus cand am suficiente de rezolvat deja?

  4. Păi ați văzut că un barter nu e chiar atât de rău? 🙂

    Oricum, prefer banii, nu barterul. Dar sunt situații (și nu puține!) când un barter este mai avantajos decât plata cash. Poți beneficia de produse/servicii de care nu ai neapărat nevoie, dar care intră în categoria „nice to have”.

  5. as dori o colaborare cu blogul dumneavoastra. dau 10 kg de urzici uscate si 2 saci de tarate

    merge?

    • Bre, macar pune la bataie niste mancare de caini. Sa stiu ca hranesc partea asta de familie. Ca urzici nu mananca nimeni si ma inteleg bine cu vecinii, deci nu le-as folosi ca “arme”. 😀

  6. Postul asta m-a amuzat maxim. Ai un umor interesant Dojo. Atata timp cat tu ai puse niste tarife pe serviciile pe care le oferi, ca sunt in bani sau in stiu eu ce alte lucruri vrei tu, atunci clientul ar trebui sa respecte cerintele tale la fel cum tu respecti cerintele lor. Acum daca el iti ofera ceva (un produs) si tu accepti, atunci nu vad care a fi problema.

  7. La noi la munca si in familie…se poarta…de exemplu Corinei…i-am zis de ziua ei luna asta….ca nmergem sa cumparam cadou bugetu e atat…..si am mers decat sa iau vre-o prostie:))

  8. Dojo, e corect ce spui , numai ca sa stii ca in alte situatii se practica trocurile.Nu e cazul in cazul serviciilor, vanzarilor din magazine, dar intre persoane fizice…frecvent.Aici ma refer caci chiar daca se spune ca am avansat…am intrat in U.E. noi in Ro, nu suntem departe de perioada despre care spui tu …cu trocul…sa vezi la piata duminica cand nu au cui sa vanda bietii oameni produsele, animalele, pasarile….ce trocuri se mai fac? Am vorbit si cu rude ale mele din alte zone ale tarii si mi-au spus ca si la ei e la fel…
    Tu ai dreptate , taxele se platesc cu bani, orice fel ar fi ei…euro, dolari, lei…etc…numai caci situatia in teren e urata.
    Noi crestem niste animalute pe langa casa, ca sa putem sa mai ne ridicam la linia de plutire…ele consuma pana cresc…si sunt situatii cand nu se vand(perioade proaste) si nici pe troc nu poti sa le dai…sau vor dar subevaluate…si atunci…???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.