Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Decat o vorba sa-ti mai spun …

Nu mi-am propus să-mi bat joc de răposatul domn Pruteanu pentru care în general am avut un uriaş respect, în afara deraierilor lui de purificare a unei limbi mai corcite decât câinele meu. În general însă omul ăsta a ştiut o treabă bine şi emisiunea lui de care-mi amintesc şi acum cu plăcere a fost o mică oază de informaţie decentă într-o mocirlă de rahaturi televizate.

Cuget însă că prin zona Bucureştilor se scrie o nouă gramatică, pentru că tot mai recent văd acest frumos cuvânt folosit în nişte moduri absolut halucinante. Şi culmea nu doar din partea unor neşcoliţi, că pe ăştia îi mai laşi în durerea lor.

Deci, dacă nu vă zgârie pe urechi să spuneţi “decât el a fost la întrunire”, să vedeţi ce frumos sună să modificaţi cu “doar el a fost la întrunire”. Nu-i aşa că deja e mai plăcut la urechiuşă?

Sau, dacă tot iubiţi cuvântul ăsta, puneţi undeva şi o construcţie negativă de genul “NU a fost decât el la întrunire”.

Dacă tot ne ambalăm că romglezim limba asta ca o comoară, măcar să nu ne batem joc de ea folosind-o amboulea. Zic şi io …

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

18 Comments

  1. Şi eu foloseam expresia aia cu “decât” greşit dar m-a corectat sormea când m-a auzit, că ea e mai şcolită ca mine. Când am nelămuriri mai întreb că nu îmi e ruşine.

  2. Eu am reactii alergice cand aud cuvantul “fabulos”. Fabulos in sus, fabulos in jos – bineinteles adaptat din englezescul cu acelasi nume! Eu stiam ca in limba romana nu prea exista cuvantul asta!

    Oricum, stai linistita, mai bine incepi sa folosesti si tu “decat” pentru ca in cativa ai o sa fie trecut in DOOM ca regula oficiala! Decat sa se puna pe invatat cei 5% care-s analfabeti, mai bine se da lege sa fim toti analfabeti, doar e “decat” democratie, nu?

  3. Am vazut si la case mai mari, asemenea greseli. Eu ma vazut pe pielea mea, conteaza foarte mult,cu cine te anturezi, off-line. 🙂

  4. Mie mi se parea ca aceasta constructie vine mai mult din Ardeal (eu fiind din Bucuresti, dar ma rog) Cum zice si Moldoveanca, obisnuieste-te ptr ca in curand va fi norma ca si “intro” in loc de intr-o si altele pe care noi le-am invatat intr-un fel la scoala si cineva a decis sa le modifice, nus tiu de ce.

  5. prima chestie care-mi vine in minte e aia cu prepozitia cum ar fi “prepozitia care n-o pun acolo unde-i este locul”. Daca ar fi sa faci cite un post pentru fiecare ai avea marfa pentru un an …

  6. hai mei dogio ce draq chiar nu şti kre e trendu păi dc toţi ar ştii corect nu ar fii monoton toate astea care le auzi acu or să fie reguli mîine
    ca şi cititor pot săţi spun k nu mai stă nimenea să aibe grije de alea alea viaţa ien schimbare permanent ji tre să ţi pasu dak vrei să fi trendi lasă boşorogizmele astea ji uităte în perspective

    O prietena a decretat : suma tuturor “i”-urilor dintr-un paragraf este constanta. 🙂 Pe mine ma deranjeaza “aş fii” alternat cu ţopârlănismul “ca SI” (“ca SI reporter”, de exemplu). Grav este ca toate aceste marlanii verbale, care astazi se insinueaza in limba noastra, maine-poimeine devin “reguli”. Deja o gresala a devenit “regula” : ANTIcamera.

    Daca este o regula impusa de un lingvist (fie el si cu gargauni) parca este mai usor “digerabila”. Dar noi discutam despre lipsa unor reguli elementare de gramatica, punctuatie. De fapt modul in care se vorbeste si scrie reflecta modul in care se gandeste … aku înţelegi dc zic io că ie d pork ?

  7. P.S. @crinutza – te rog sa ma crezi, “DECAT o revista” e la “şto” … sper k nu crezii ca e pă bune …

  8. @Glass and Iron: nu m-am gandit daca e pe bune sau la misto, ca am ignorat-o complet tocmai din cauza numelui. De altfel, cand a aparut Decat o revista am auzit prima data expresia asta. Si pe urma parca s-a spart conducta.

  9. Gramatica limbii române este supusă schimbărilor. Așa a fost și așa va fi și de acum înainte. Unele modificări aduse regulilor de scriere au la bază niscaiva logică, însă, cele mai multe, sunt fără sens. Nu știu dacă și gramatica altor limbi a suferit “finisaje” la fel ca și a noastră.

    Pe George Pruteanu l-am avut profesor în anul doi de facultate. Era o adevărată plăcere să-l asculți în timp ce preda. Spre surprinderea mea, am văzut că și astăzi site-ul său încă mai există pe web.

  10. Eu inca nu gasesc motive contra folosirii sh, tz in scrisul la calculator … la fel cum nemtii au oe, ae etc

    In rest, n-as schimba nimic pentru ca oricum din diferente de generatii si adaptarea foarte lenta a sistemului de invatamant ajungem as ne facem analfabeti unii pe altii.

  11. Chestia asta cu “decat” a aparut acum vreo 2-3 ani prin partile astea (Bucuresti). Prima data cand am auzit perle de genul asta veneau din gura unora de la care nu aveam prea mari asteptari lingvistice. Din pacate vorba s-a raspandit si in cercurile mai inalte, ajungand sa aud perla din gura unor directori de directii bancare. Cum sa nu realizezi ca e nevoie de o negatie pe acolo ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.