Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ei ma fac un om mai bun (III) – nopti nedormite

Dacă tot v-am povestit cum a intrat în familie Juniorul nostru şi am aflat că nu suntem singurii nebuni pe lumea asta care să îşi schimbe viaţa de dragul unui posesor de codiţă, mergem mai departe cu istorisirea şi urmărim cum micul blănos a devenit marele stăpân peste familie.

Prima incursiune la doctorul de potăi a fost dureroasă. Pentru ăla micu pentru că vomita de nişte ore bune, pentru noi ulterior, când aflam cât ne costă distracţia. La o zi după trecerea lui Juni în lista de locatari din apartament, jigodia dădea semne de boală. Se scărpina ca apucat şi pare-se că nu îi mai pria nimic.

Veterinarul ne-a explicat că e rost de deparazitare internă şi externă (dat cu FrontLine şi băgat pastila de Drontal printre dinţi). Nu vreau să vă scârbesc, dar în câteva minute domnul cu blană a produs un cocoloş uriaş de “umblători” la maţe .. cum să nu fie rahitic, că ăia mâncau şi stomacul lui, nu doar mâncarea.

După brutala intervenţie şi o gaură nasoală în bugetul familiei, domnul şi-a revenit ca prin minune. Au urmat nişte zile triste pentru covoarele noastre şi promisiuni de la “şefa” că ne aruncă pe geam cu tot cu câine. Stau la doi, deci mă temeam de nişte oase rupte.

Pentru că jigodia mea este orice dar nu prost, a băgat repede la tărtăcuţă că bipezii se isterizează dacă “produce” în casă. Aşa că a prins ideea şi a trecut la botezat iarba de pe stradă. Ca fetele …

Aveam o vecină cu un cuţu negru şi ea mi-a explicat că e normal să mai şi pască iarbă, dacă şi-a stricat stomacul şi că până pe la 7 luni va face prima treabă ca damele. Mamă, ce ruşine.

Lunile au trecut. Tot trăgeam speranţa că se va face mare cât un lup, dar veterinarul îmi explica subtil că prea mult nu mai creşte. Rămâne deci la dimensiunile standard de “potaie”. Asta e, dacă nu e de rasă …

Într-o minunată zi, scot iar lătrătoarea la plimbărică şi aştept cu răbdare să se pună în poziţia de căţeluşă, pentru treaba în cauză. Ezită … ridică un picior şi tremură din celelalte 3. Face 2 stropi, ce se intind pe blană în jos. Greu cu ridicatul ăsta de picior.

Eu să înnebunesc de bucurie. Băiatul meu e băiat. S-a pişulit tot pe el, dar a ridicat piciorul. Am luat potaia “botezată” în braţe şi l-am smotocit încântată. Clar că nu a înţeles ce a apucat-o pe deşteapta de îl ţine de lesă, dar a apreciat atenţia.

L-am adus triumfătoare acasă, mândră foc de ce bărbăţel va ieşi din el.

Am început să povestesc despre nopţi nedormite şi uite că iar m-am luat cu vorba …

Mi-a crescut falnic băietul. Sănătos, obraznic, alintat. Câine în toată regula. Nici acum nu îmi explic cum de s-a îmbolnăvit. Poate urcatul a două etaje să fi fost de vină, poate faptul că sare ca proasta când ne vede, cert este că într-o zi Juni al meu a încetat să mai ţopăie. Se mişca foarte greu, nu mânca, era abătut. Hai la nenea doctorul.

Ajungem la el şi primim vestea că are ceva probleme la coloană. Nasoale. Şi că ne recomandă un alt doctor, mult mai experimentat, pentru că el este depăşit. Ajungem la celălalt. îl apasă pe spinare, Juni e cabrat ca o mâţă supărată şi urlă de durere. “Trebuie să facem infiltraţii”, ni se spune. Veniţi mâine la ora x.

Îl aducem pe Juni în braţe, abia mai merge. Un câine de 3 ani, sănătos tun tot timpul ăsta, a mai adunat parcă 15 ani de vârstă. Vecina de la parter ne povesteşte că nişte prieteni de ai ei au avut aceeaşi problemă. Câinele a murit din cauza infiltraţiilor în cauză. Putem să nu facem şi în câteva zile oricum e mort.

Suntem praf cu toţii. Ne uităm la el ca la “soare” şi ştim că suferă. Şi e greu să iei o decizie. Iar acea decizie într-un final îmi aparţine. Este câinele meu, eu sunt stăpânul principal, eu apar în acte. Pentru prima dată ideea de “drept de viaţă şi moarte” îmi repugnă.

A doua zi plecăm spre doctor cu Mama Ana rămasă în uşă, cu ochii în lacrimi, implorându-mă să nu accept infiltraţiile. Nu ştiu oricum ce decizie să iau, tată-miu este la fel de mohorât şi de pierdut ca şi mine. Îl duce pe Juni tot în braţe, aproape un kilometru, până la doctor. Ajungem spre cabinet şi câinele începe să scâncească şi să tremure. Urăşte cabinetele de veterinari şi îi este frică de fiecare dată.

Îmi aruncă privirea aia de câine care adoră şi pământul pe care calc. Ştie că nu i-aş face rău şi totuşi în ziua aia decizia mea poate să îl ucidă. Şi nu ştiu care este decizia mea şi urăsc clipa aceasta în care viaţa unui animal nevinovat este în mâinile mele.

Intrăm în cabinet şi cu un tupeu de care nu mă ştiu capabilă în mod normal, îl iau la bani mărunţi pe veterinar (profesor universitar la Facultatea de specialitate şi unul dintre cei mai buni în domeniul său). “Am înţeles că este o procedură extrem de riscantă. Şi eu pot decide împotriva ei”, mă răţoiesc la bietul om. Îi povestesc ce am aflat de la vecina mea şi aştept o reacţie.

Îmi explică foarte calm (eu m-aş fi pocnit, la cât de insolentă eram) că procedura este riscantă, că au survenit şi decese dar că Juni este un câine foarte tânăr, într-o stare de sănătate excelentă, bine hrănit şi puternic. Deci posibilitatea de a nu reuşi să îi salvăm viaţa este minimă. Plus că, dacă nu luăm acum măsuri, în câteva zile va paraliza şi venim să îl adoarmă.

Trecem peste nişte minute tragice. Nu suport să aud un câine plângând, al meu mi-a frânt pur şi simplu inima. Îl ţineam strâns în braţe să nu mişte, el urla de durere şi doctorul îi injecta cu un ac uriaş “soluţia” minune în coloană.

L-am dus acasă aproape mort de oboseală şi de plâns. Ştiam că ne aşteaptă o noapte grea, că va avea în continuare dureri mari, dar că mâine ar trebui să fie mai bine. În câteva zile se va restabili. Trecem lejer şi peste detalii financiare şi peste cât de bine mă simţeam eu ştiind că am făcut exact ce m-au implorat ai mei bunici să nu fac, le-am chinuit “copilul” şi poate va muri din cauza mea.

În noaptea aceea nimeni nu a dormit. Juni era lângă mine, pe plapumă. Gemea non-stop. îl mai întorceam din jumătate în jumătate de oră pe cealaltă parte, că ştiu că nu îi place să rămână în aceeaşi poziţie prea mult. Ai mei se fâţâiau prin zonă, cu câte un “vai, săracul” pe buze, de câte ori auzeau încă un geamăt. Aşteptam cu toţii să vină dimineaţa şi speram să nu moară.

Pe la 9 am plecat la muncă şi i-am lăsat pe ai mei să îl păzească în continuare. Gemea mai rar, dar era obosit şi slăbit. Am dat telefon din oră în oră să aflu cum se simte. Doream de fapt să ştiu că încă trăieşte. Veştile erau tot mai bune. Se ridicase cu greu din pat şi chiar l-au hrănit puţin. Apetitul era semn de “bine”, plus faptul că mişca totuşi, după ce jumate de zi o petrecuse inert. Un coleg făcea glume idioate despre “jigodia” mea şi, deşi eram amici, l-am făcut idiot şi nesimţit fără regrete. “Să te văd pe tine, cât de bine dormi, când ştii că un câine pe care îl creşti de la 2 luni, căruia îi oferi mâncare bună şi grijă de 3 ani deja, e pe moarte. Şi poate pentru că tu ai luat decizia de a alege o procedură riscantă, chiar dacă oricum murea”.

Am plecat în trombă de la “uzină” şi am năvăli pe uşă, mai să calc câinele în picioare. Se plimba ca beatul prin casă, încet-încet. A fost afară cu tată-miu (dus în braţe, că nu avea voie să facă efort), mâncase puţin şi acum stătea la picioarele mele, dând timid din coadă şi încercând să se ridice pe picioarele mele. Nu putea sări şi nici ridica lăbuţele, plus că l-am oprit în timp util, aşa că ne-am “iubit” el stând pe cele 4 lăbuţe din dotare şi eu în genunchi, ţinându-l în braţe, încântată că trăieşte.

După 3 zile a urmat vizita de confirmare a reuşitei operaţiunii. A mers pe picioarele lui o bucată de drum, după care a venit din nou “liftul”. Veterinarul era şi el încântat de progres şi îmi repeta că pentru Juni convalescenţa va fi uşoară, pentru că este tânăr şi în putere.

Pentru mulţi oameni “normali”, ceea ce scriu eu aici este de domeniul “fantasticului”. Cei care au însă animale pe lângă ei cunosc sentimentul de neputinţă pe care îl trăieşti în momentul în care sufleţelul este bolnav. Comunicarea cu un câine este excepţională, mai ales dacă te ocupi de el mult timp. Nu este om şi nu poate niciodată fi considerat ca atare, dar este o “persoană” în casă, un membru al familie care “discută” cu tine altfel decât prin cuvinte. În nişte ani petrecuţi împreună însă această comunicare non-verbală devine tot mai bună. Te cunoaşte extraordinar de bine, tu îl cunoşti şi îi simţi orice reacţie. Un câine bolnav îţi rupe sufletul. Şi aşa ajungem la .. nopţi nedormite 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

12 Comments

  1. Un caine bolnav pe care simti deja ca nu il mai poti ajuta cu nimic, nici macar cu o moarte fara dureri, iti rupe si mai tare sufletul. Spun asta pentru ca am trait-o…
    Tot e bine ca povestea s-a terminat cu bine…

  2. Aproape m-ai facut sa plang. Unii oameni merita suferinta, dar animalele chiar nu. Si tocmai ele dunt cele care sufera cel mai des. Macar acum e sanatos si voios…

  3. Noi avem o pisică. Într-o zi a sărit de pe geamul deschis al balconului, de la etajul 6. Avea vreo 6 ani atunci, Am crezut că înnebunesc. Mergem şi o luăm din spatele blocului şi o duc la veterinar. Îin explic problema şi-i dă ceva tratament (avea hemoragie internă şi făcea pipi cu sânge).
    Din 30 în 30 de minute mergeam să văd de ea. Nu mânca şi nu bea apă. A doua zi îi dădeam apă cu siringa, deşi ea nu vroia. A treia zi sugeam cu siringa gelul din mâncare şi il dădeam tot cu forţa, că nu vroia să mănânce.

    Evident, am mers zilnic la veterinar cu ea. Îi făcea o siringă cu perfuzie şi încă ceva, care ceva doare de înţepeneşti. Prima zi era prea slăbită şi nu s-a opus. A doua zi s-a enervat şi a dat să se lupte cu mine, că era slăbită. Pur şi simplu când a văzut siringa a dat în turbare multimplă! :)) O liniştesc şi îşi primeşte injecţia. A treia zi stătea extrem de cuminte şi de calmă. Şi când să-i facă tanti doctoriţa injecţia aia dureroasă numai ce se urcă pisica peste umărul meu, ea fiind pe masă, cu ghearele înfipte în spatele meu. Ea şi-a făcut injecţia, eu plecasem spirt-uit. :)) Dar dacă a avut atâta putere încât să mă zgârie rău şi atâta putere de reacţie era semn bun! :))
    În ultima zi merg cu ea. Nu mai trebuia făcută decât perfuzia, fiindcă îi dădeam mâncare cu forţa dar slăbise mult, cam 25% din greutate în câteva zile. Când a văzut siringa incoloră nu a reacţionat. Când a văzut că nu primeşte şi injecţie galbenă şi dureroasă dădea din coadă şi torcea!

    Da, ne iubim pisica, o domnişoară adevărată şi manierată, cea mai prietenoasă pisică din câte am văzut. Dacă îi place omul sare direct la el în poală, după ce, în prealabil, se cere. :)) Parşivitate mică…

  4. ti-am mai zis ca te pricepi sa scrii, nu? 🙂
    Si eu am avut un soc cand mi-a zis veterinarul ca nu o sa se faca de 50 de kile…si ca va ramane la 37…Eu inca sper ca poate-poate. Si dupa vreo 3 ani.

  5. Cristina, nu vreau sa traiesc momentul ala. Si va veni, pentru ca am doi caini batrani deja (10 ani nu e chiar tinerete) si vor veni si clipe din alea grele. Sper sa nu sufere si eu sa am puterea de a lua acea decizie, de a le scurta suferinta. Ala cred ca este semnul de maxima dragoste: sa decizi ca e mai bine o moarte scurta si nedureroasa, decat sa “tragi” de ei pana nu se mai poate. Si e asa de greu sa iei o asemenea decizie …

    DrLyana sa stii ca iubesc si oamenii foarte mult, desi multi cred ca noi, astia ahtiati dupa animale, avem probleme cu “omenirea”. Sunt trista cand stiu ca un om sufera si nu as dori nimanui sa aiba motive sa planga.

    Cu toate ca sunt multi oameni abrutizati deja de nevoi sau poate crestere proasta. Ma induioseaza de multe ori animalele pentru ca sunt fara aparare, mai ales in fata unor monstri cu 2 picioare. Urmatoarea poveste va fi despre “fratele” lui Juni, ale caror cicatrici vorbesc mult despre cat de animale suntem noi oamenii uneori.

    Robintel, orice “lupta” din aia dovedeste ca isi revine. Nasol momentul pentru pielea ta, asta este clar. Ma bucur insa ca “domnisoara” este bine. Sunt mai mult un “dog person”, dar imi plac si pufarezii care torc. Chiar daca nu sunt atat de atasati de oameni ca si cainii.

    Menialy, iar ma lauzi si mi se urca la cap 😉

    Saru’mana de cuvintele frumoase. 37 de kile? Mama, dar mare monstru mai ai. Juni are cred vreo 15 kile sau mai putin. E ca un “mat”, asa zic ai mei. Bine cu alalalt ca ne duce faima, e gras cat 3 caini 😀

  6. Dojo, faptul ca Juni a avut astfel de probleme la doar 3 ani e tare ingrijorator. Pana la urma care a fost diagnosticul? A fost doar un episod ciudat sau are niste probleme la coloana si se vor agrava in timp? Sunt tot felul de suplimente naturale (inclusiv de la plafar) care ii pot fi de f mare folos.

  7. A fost doar un “episod”. Nu a mai avut probleme si au trecut deja 7 ani. Probabil cum tot sarea ca o capra, si-a “aranjat” vreun disc ceva. E totul in ordine de atunci 😉

  8. Bai, anunta si tu cand vin articole din astea, ca sa stiu sa-mi iau teancu de servetele sa-mi suflu….machiajul :)))
    Extrem de adevarat titlul tau. Din pacate e valabila si reciproca: pe mine 3 caini omorati de 1 veterinar incapabil ma fac un om mai rau, si nu stiu cum sa repar asta.

  9. Pentru mulţi oameni “normali”, ceea ce scriu eu aici este de domeniul “fantasticului”
    mi-a placut.si eu am trecut prin asemenea.
    pe timpul cat eram nenea student am gasit un catelus alb ,pufos ,dragastos etc. in caminul nostru .m-am hotarat sa-l duc acasa la tara la maica mea,deoarece in copilarie nu ma lasa sa avem caine-stiti si voi problema …si eu apaream in fiecare luna cu un catel,desi traiam la casa.eram convins ca nu poate sa zica NU pentru acest patruped dragalas pufos.asa si fost.doar ca colegele mele l-au indopat cu ciocolata,cu banane…,nu am ajuns bine acasa si s-a imbolnavit.colac peste pupaza,nu am avut bani sa-l tratez -buzunar de student,pana la urma tot am facut rost de banuti si l-am salvat,atat stiu ca bursa de pe o luna l-am cheltuit pentru Puf.am fost bucurosi toti sa-l vedem peste 14 zile iarasi vioi si sanatos.noul membru al familiei s-a incadrat perfect,pot sa zic ca nici un caine de inainte si dupa Puf nu a fost iubit asa ca si el.atasamentul fata de acest patruped a fost puternic,pana la urma a fost calcat de o masina.am suferit mult mai ales Eu,plangeam ca un copil la cei 24 de ani ai mei.a trecut…si m-am hotarat sa nu mai sufar…adica deocamdata nu imi trebuie caine

  10. mie când mi-a murit primul câine nu m-am dus o săptămână la şcoală. săptămână în care am avut în cap tot felul de întrebări existenţiale şi regrete pentru certurile administrate pentru fiecare vrăbiuţă vânată (avea boală să le prindă din zbor).

    acum în schimb, sunt fericit cu mândra mea Cora 😀 negresa aia mică de care vorbeam în iarnă că mi-a accidentat-o o maşină.

  11. am si eu o “potaie” de 35 de kg si cred ca mai are in plan sa creasca :))
    fiind mare iubitoare de animale, stiu cum e sa simti ca e COPILUL tau, CEL MAI BUN PRIETEN, etc. mai povestesc colegele despre copiii lor si eu ma bag: “Pisicuta mea…. Catelusa mea….”, si se uita chioras lumea la mine. Cum indraznesc sa le compar? – simt intrebarea nerostita. ce stiu ei….. 🙂
    cand ma trezesc noaptea si simt respiratia matzei langa obrazul meu, sunt cea mai fericita fiinta din toata lumea!!! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.