Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

I used to be a DJ

Mereu mi s-a părut aiurea denumirea de DJ, dată celor de la radio care fac emisiuni şi “mixează”. Dacă stau să cuget drept din poziţia strâmbă, până la urmă asta suntem. Cu ocazia plimbării spre Bucureşti mi-au revenit în minte lucruri uitate şi sentimente pe care le-am înnăbuşit în ultima perioadă.

Eram spre Craiova cred şi ascultam InfoPro. Care noaptea dă muzică rumegabilă să zic aşa. Tocmai se terminase o piesă şi se intrase într-una nouă pe “nesimţite”. Un fade in – fade out mifiric, realizat de soft-ul de emisie. A mai mixat ăsta şi amboulea, pentru că sunt totuşi necesare nişte setări deştepte, dar se simţea “mâna” calculatorului. I-am povestit lui iubi despre astea, după care m-am adâncit câteva minute în gânduri şi amintiri.

Prin iarna lui 1998 eram în “teste” la Analog. Proaspăt ieşită din liceu şi studentă adicătele, cu zero barat experienţă de radio, dar cu dorinţa să. Am trecut de proba de voce şi intrasem la râşnit CD-uri. Pe vremea aia mixing-ul se făcea CD după CD şi aveam deja carneţelul plin de texte teoretice despre cum se iese dintr-o piesă şi se intră în alta. Cum să “urci” piesa a doua uşor, în timp ce prima încă mai cântă, cum să tai un început anost şi să intri pe “beat”, enşpe mii de tehnici care mi se păreau demne de NASA. Mixajul ajungi să îl simţi, chiar dacă la început faci ca “boul” după reţetă.

Aveam 2 CD-uri promo de la Cat Music cred şi 2 piese pe care le frecam. N’Oubliez Jamais a lui Joe Cocker şi Break Me, Shake Me (Savage Garden). Prima era mai interesantă, că Mr. Cocker are totuşi “ţeavă”, dar pleznitoarea ălor de la Savage Garden era aşa ca să fie ceva. Se termina piesa, urcam următoarea încercând să fac un “mixaj” care să nu sune de parcă a făcut trecerea o pisică alcoolizată.

Colegii mai mari stăteau şi te sfătuiau şi crăpai de ciudă când cei 5-10 ani de experienţă le permiteau nişte “treceri” de nota 10. Ei, şi când ieşea câte una mişto, atunci să te ţii bucurie.

Cu timpul trecerile corecte erau tot mai multe. Mixai ştiri şi intrai în piesă, puneai un jingle etc. Totul se făcea cu mai multe “căi” ridicate, având sub nas mai multe aparate pe care trebuia să le pui la muncă în ordine şi cu grijă. Îmi amintesc şi acum scoaterea piesei de pe emisie, că mă apucase cheful de ordine. Şi prea aveam eu impresia că e plin de CD-uri pe masă, aşa că am scos şi CD-ul ce rula pe post. REM – Losing My Religion. Cum naiba să uiţi aşa ceva? Am repus CD playerul în funcţie şi am scăpat doar cu 4 secunde de pauză pe post. Era mare tragedie (teoretic) dacă aveai “blank” pe emisie, deşi în 10 ani de radio NIMENI nu mi-a făcut măcar un raport pentru asta. Am avut însă mereu câte un coşmar pe tema asta şi mă panicam chiar şi în somn, de zici că omorâsem pe careva.

Îmi amintesc că pentru un pipi, băgam Sweet Child O’Mine, că avea aproape 6 minute. Săa apuci să ajungi şi să porneştie piesa următoare. Marea eclipsă am prins-o dând Purple Rain şi Child in Time, să am timp să cobor 4 etaje, casc ochii, urc 4 etaje.

Am mers pe sistemul ăsta nişte ani buni, pentru că nu se dorea intrarea pe “comp”. Era vorba de ascultători “maniaci” care aveau scule audio de costau cât maşina mea şi “simţeau” mp3-urile. Cum şi patronul şi echipa directorială intrau în categoria acestor fani de muzici serioase, era clar că nu îi interesa că doream noi să ne uşurăm munca şi să automatizăm treaba.

S-a trecut pe comp în ultimul an în care a mai existat radio-ul şi a fost clar mai uşor. S-a pierdut însă pe drumul tehnologiei bucuria unui mixing corect, a unei treceri “geniale” de la o piesă la alta, a căutării unora care se potrivesc etc. Am trecut apoi la al post de radio, unde totul era ţinut pe comp. Un soft care făcea şi pizza, dacă doreai şi care, setat cum trebuie, făcea treceri chiar de bun simţ. Mai apucam să mă provoc cu ştirile sau câte o trecere de pe un comp pe altul, când treceam pe emisie locală sau din nou pe naţional.

Farmecul este însă în munca ne-automatizată. Chiar dacă sunt un geek înnebunit după calculator, în radio mi-a plăcut să îmi fac eu treaba şi să am computerul doar ca o sursă de difuzat un jingle sau reclame. Ajungi să simţi muzica altfel, să “priveşti” o piesă şi dintr-o altă perspectivă.

99% din ascultători habar nu au de amănuntele astea. Nu ştiu cum este să vorbeşti pe “intro”, nu ştiu uneori că s-a greşit la mixaj, că nu e microfonul “deschis” suficient etc. Pentru un fost om de radio amănuntele astea “urlă” pur şi simplu, le simţi de parcă şi acum ai mai fi la “butoane”.

Este o muncă incredibil de frumoasă şi de fascinantă. Stresantă la început, pentru că doar experienţa şi pasiunea, plus un dram de talent, te ajută. Eşti panicat, faci greşeli, ai impresia că tot oraşul se uită la tine că ai scos piesa de pe emisie sau că ai zis bună dimineaţa la 19:03 seara. Păcat că şi sectorul acesta este puternic lovit de criză şi că radio mai faci din pasiune, pentru că în multe cazuri salariul este tot mai mic. Am colegi care mai rezistă pe “metereze” şi speră în vremuri mai bune, în timp ce îşi trăiesc în continuare visul. Este un job de vis, a fost visul meu timp de 15 ani. L-am trăit un deceniu şi a fost superb.

Am stat minute în şir cu un zâmbet larg pe faţă. Au trecut 6 luni de la despărţirea de un vis şi trecerea într-unul nou. Sunt fascinată de munca mea, deci nu pot spune că mi-e greu. Când mă va lua dorul, poate voi face o vizită oamenilor cu care am împărţit atâtea în toţi aceşti ani, pentru a mai lua o “gură” din “drogul” pe care l-am consumat atâţia ani. Să mai vorbim de muzică, de “scule” şi micile lor frustrări legate de emisie. Să vorbim în limba noastră şi să ne amintim.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

7 Comments

  1. am avut intotdeauna o curiozitate… cum reusesc dj-ii sa vorbeasca fix pe partea instrumentala de la inceputul melodiei si sa termine ce-au de zis cu o secunda inainte sa inceapa cantatul? imi inchipui ca nu scrie nicaieri ca partea instrumentala are 30 secunde si in secunda 31 incepe cea vocala…

  2. Iti pui piesa in “pre-ascultare” (adica auzi ce nu e pe post) si o contorizezi intr-o prima faza. Softul de acum are si o chestie care iti afiseaza cat e intro-ul. Noi faceam dupa ureche sau uitandu-ne la ceas cam cat este partea in cauza. Vorbesti bine pe intro dupa ce ai facut asta ceva timp asa ca ‘simti’ cand sa taci din gura. Plus ca sunt piese pe care ajungi sa le cunosti bine si nu mai ai nevoie nici de ceas sau de timerul programului ca “simti” cat sa vorbesti.

  3. Sustin cu tarie ce spui tu! Mixajele manuale sunt, de departe, cela mai faine! Te fac sa simti ca lucrezi in radio. Imi aduc aminte ca la NEfm-Roman, prima chestie pe care o faceau incepatorii (me included) era sa intre in direct cu boxele de control pornite si, deci, cu microfonie urata de tot. Pe urma, evident, injuratura de rigoare, si spaima ca ai scapat-o in direct 😀 Dupa ceva vreme, cand au trecut emotiile, am inceput sa gust radioul. Si acuma mi-as da o mana pentru macar o ora de emisie…

  4. eu sunt mai noua in bransa, am vreun an, deci n-am prins partea in care muzica era de pe casete sau cd-uri. oricum, satisfactiile sunt la fel de mari cand saluti ascultatorii, cand ai o iesire din emisie demna de o transmisiune din new-york sau cand ai un invitat perfect, pe care il poti simti si te simte. m-as bucura sa ai mai multe posturi din domeniul asta, ti-am sorbit acum fiecare cuvant. si da, provoaca dependenta radioul, microfonul si senzatia de putere pe care o ai stand cu degetele pe mixer.

  5. Da, e şi asta o artă. M-a surprins pasajul cu “scule serioase” şi acultători care “simt mp3-urile”. Aveam senzaţia că bitrate-ul unei transmisii FM e mai mic decât cel al oricărui mp3 care merită ascultat. Pe google am găsit cum că ar fi undeva pe la 720Kbps, jumătate din cel al CD-urilor. Damn right amazing.

  6. Imi dauc aminte ca am vrut si eu de vreo 4 ori sa intru la Radio. Insa de fiecare data ma apucau niste emotii si se strica toata “schema” mea. In schimb la pus muzica, jingle, muzica ma “mesterisem” dupa vreo 2 saptamani de vacanta si de chinuit rasnitza mea de calculator! 😉

  7. Brrr… m-au pocnit si pe mine amintirile legate de ce faceam pe vremuri. Nu radio, dar… nu stiu, am un sentiment ciudat. Lucrurile s-au schimbat pentru ca eu m-am schimbat. Nu m-as intoarce inapoi, dar tot sunt niste momente a caror amintire o simt foarte placuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.