Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Inca este loc pentru bloguri bune

În urmă cu vreo 2 luni, era Şcoala de Blog în Timişoara. Un micuţ curs de “blogging”, pentru câţiva studenţi interesaţi de subiect. Am povestit cu “copiii” despre domeniul în cauză şi am încercat să le deschidem apetitul pentru scris. Nu pot avea pretenţia să le fi schimbat viaţa, nici să mă laud că şi-au rupt sinapsele cu specializări intense. Ar însemna să fi ingerat mai mult vin decât cei 50 ml cu care m-am delectat deja.

Nu, nu am făcut curs de specializare, nu am apucat să intrăm serios în materie, despre cum faci skinning de wordpress sau cum lucrezi la SEO. Că nu a fost timp, nici intenţie până la urmă. Ideea era să luăm nişte studenţi “verzi” şi să le dăm pe la nas cu farmecul unei asemenea îndeletniciri.

Una dintre marile probleme ridicate de ei a fost oportunitatea deschiderii unui blog nou, acum că tot românul a pus de un blog. Există “secta” de a-listers, există o multitudine de bloguri “mici”, unii câştigă bani, alţii doar experienţă şi fire albe de păr. Am putea face prostia să spunem că piaţa este supra-saturată şi că viitorii bloggeri ar face mai bine să găsească alte îndeletniciri, să tragă cocaină de pildă pe nas sau să crească zorele în balcon.

Le spuneam atunci că este mereu loc pentru un blog, dacă este şi unul bun, cu atât mai mult. S-au uitat unii la mine ciudat, dar le-a plăcut totuşi ideea că n-au ajuns la spartul târgului.

În articolul precedent mă lăudam că “soarele” s-a făcut blogger. Domeniul îl are de ceva timp, dar nu l-a pasionat subiectul. Râdea de mine, că merg la întâlniri şi că pierd vremea pe blog. Citeşte de ceva timp Bad Pitzi şi, de politeţe, mai aruncă aici un ochi. Mai comentează pe câte un blog. De câteva săptămâni dau de el mai des pe unele. Cu comentariile în stilul lui caracteristic. Stil care era păcat să nu fie “valorificat”.

Acum 2 seri mi-a trimis mail cu adresa lui de site. Să pic de pe scaun, când am văzut că a scris un articol. Scris aşa cum povesteşte, cu umor şi “farmec”. Am pus şi eu link către omul meu. Au intrat câţiva dintre cei care mă citesc şi care au luat recomandarea de bună. Săru-mâna de încredere 🙂

A primit deja comentarii mai mult decât încurajatoare. Au scris pe twitter (mulţumesc) despre el, a primit links de la alţi bloggeri (mda, ştiţi, urmează încă un mulţumesc). Este un blog “vechi” de 3 zile, pe care sunt deja articole (zic io, subiectivă, absolut “mişto”). Vin comentarii şi încurajări de la oameni care poate nu ştiu nici “legătura” cu mine.

Nu discutăm acum despre ruptul serverului cu vizite, deşi nu stăm rău. Nu este curtat de marile agenţii de publicitate, acum învaţă pas cu pas tot felul de “şmecherii”, atât cât în interesează. Nu tremură de bucurie să aibă 10000 de vizitatori pe zi, nici nu visează la bani de pe blog (la asta tre’ să visez io, că doar cineva trebuie să toace şi veniturile). Scrie că îi face plăcere şi are multe întâmplări de rememorat.

Îl citim o mână de oameni şi ne distrăm pe seama poveştilor. Unii le cunoaştem de nişte ani, alţii am trăit unele întâmplări cu el, voi le descoperiţi în scriitura lui şi râdeţi cu lacrimi. Nu trebuie să fie un blog cu mii de vizite, nu trebuie să respecte cele mai stricte cerinţe de professional blogging. Este o scriitură sinceră şi cu farmec.

Asta încerc să le explic celor care au chef să mă asculte “lătrând” pe tema asta. Nu este o zonă cu restricţii. Nu se supără “ăia mari” că apăreţi în peisaj. Culmea este că de multe ori dau chiar ei semnalul pe twitter sau în blog. Şi nu au nicio datorie faţă de nimeni. Un blog interesat ATRAGE pur şi simplu.

SCRIEŢI! Deschideţi un cont pe wordpress.com sau blospot. Urăsc genul ăsta de “host”, dar e OK. Până vă faceţi poftă. Scrieţi cum simţiti, povestiţi, explicaţi, revoltaţi-vă. Ce aveţi de pierdut? Nişte minute din viaţă şi poate câţiva dolari, dacă treceţi pe un domeniu cu host plătit. Ce aveţi de câştigat? Nu ştiu. Poate bucuria de a scrie cum simţi şi de a realiza că sunt oameni care simt la fel. Că sunt necunoscuţi care intră pe micuţa voastră poartă şi sunt bucuroşi să vă găsească.  Primiţi linkuri, sunteţi recomandaţi, vă testaţi forţele şi învăţaţi ceva nou.

Ce câştigăm noi? Articole interesante de citit. Noi bloguri pe care să “pierdem vremea”. Un zâmbet la vreuna dintre poveştile voastre, poate o lacrimă. O informaţie, cine ştie … Este loc în blogosferă de oricâte bloguri noi se poate. Este loc pentru cei care vor să scrie. Aşa cum spuneam la Şcoala de blog, o parte veţi renunţa, pentru că vor fi alte lucruri mai importante în viaţă. Unii veţi “bloga” din când în când, aşa, fără pretenţii, ca mulţi dintre noi. Iar unii, câţiva, cu muncă şi talent, veţi fi viitorii “a-listers”.

Nu există limite, decât pe cele pe care le acceptăm noi. Hai să nu le acceptăm de la secunda zero. Scrieţi şi experimentaţi. Dacă nu vă place, măcar aţi încercat. Nu staţi pe banca de rezerve, pentru că pierdeţi “meciul”. Loc este pentru voi. Ne face plăcere să recomandăm noi bloguri de calitate şi să le citim. Zilele acestea l-am recomandat pe cel mai iubit blogger pentru mine. Pentru că merită.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

14 Comments

  1. Frumos spus. Si DA! Il citesc si eu pe omul tau, imi place cum le zice, i-am lasat comentariu. Chiar acum 5 minute am terminat de scris un articol extrem de lung si cam fara de sens, dar simteam eu ca trebuie sa vars pe blog ..si aia am facut 😀

  2. Blogul ti-l faci pentru ca asta simti. Ai nevoie sa exhibi ceva-ul ala din tine undeva. Stiu ca si psihologii recomanda sa ne exteriorizam gandurile, starile sufletesti intr-un jurnal (sau intr-un jurnal electronic ca tot s-a inventat calculatorul si Internetul).

    Parerea mea e ca daca iti faci un blog, primul scop fiind traficul, banii scosi din reclame, faci o mare greseala. De exemplu, blogul iubitului (sau sotului? :D) tau e simplist pan` la Dumenezeu dar istorisirile lui chiar te amuza, te ating. Adica si-a atins telul. Celelalte (trafic, reclame, bani) vor veni de la sine daca ai continut de calitate pe el.

    Nu va mai fii spatiu pentru bloguri pe Internet doar cand se vor epuiza adresele de Internet. Tinand cont ca numai 14 % din cele 4.2 miliarde de adrese furnizate la initierea Internetului in 1977 mai sunt disponibile nu ar mai fi chiar atat de indepartat acest moment.

  3. Clar ca este loc… problema e doar sa vrei… si din punctul meu de vedere e extrem de importanta sa nu iti iei o masca pe blog… eu unul scriu la fel cum vorbesc… nu am opiniii diferite in on-line fata de viata obisnuita.

  4. Clar, e loc pentru toți sub-soare. Problema nu cred că este la cine apare și are ceva de zis. Are un stil mișto, are un sarcasm obiectiv, știe să facă auto-ironie etc. Problema este când acest “blogger” mic vrea să vadă ce mai scriu și ceilalți, și găsește pe la alții scrise niște banalități sinistre, vede glume proaste, care se vor bancuri demențiale, vede calculatoriști “trippați” pe jigniri și ofense inutile. Atunci se întreabă “oare cu ăștia vreau să împart A-listul” ?

    Cea mai stupidă idee pe care ți-o “îmbibă” societatea în creier este să “fii ca lumea”. Adaptat la blogosferă este să fii “A lister”. Dacă ești “ca lumea” ești banal, ești anost, ești închis în niște bariere mentale impuse de ceilalți. Nu e bine să tinzi către “ca lumea” sau “către A-list” , trebuie să fii inovator, amuzant, surprinzător, incisiv. Părerea mea este că dacă ai niște idei în cap să scrii, fără să ai în cap să ajungi undeva sau să faci niște compromisuri pentru o poziție ciudată în vreun top inventat de niște distruși.

  5. al tau e numisfera??:))) e prea belea, sa-l stapanesti sanatoasa (pe el, nu pe blog:)) )

  6. Este foarte fain i-am citit primul articol si era sa pic de ras .
    Povesteste cu mult umor si e haios.
    Bafta in continuare !

  7. Cred ca daca stii sa scrii ,ai simtul umorului , ai trecut prin cateva experiente care prin modul tau de exprimare merita scrise dandu-le o nota personala , scopul este atimns.
    Nu trebuie sa faci un blog doar pentr bani , il poti face si de placcere doar.

  8. Intrebarea care se pun: “are cine sa aprecieze aceste viitoare bloguri?” adica pentru cine vor scrie viitori “artisti” ? Ce vor scrie, literatura ? Pentru cine ? … cand presedintele statului este convins ca 99% din romani asculta manele, un gen de muzica ce nu este mana in mana cu literatura ;).

    Si apoi, problema celor care chiar cred ca ei scriu bine si poate chiar scriu, este legata de multumirea cu un public restrans de cateva zeci, sute in cel mai bun caz, de cititori fideli, sau vor dori sa treaca in randul celor care scriu ptr trafic, implicit pentru monetizare.

    Tentatia e mare 😉

  9. Hmmm, poate ca trebuie sa ma organizez eu mai bine. In ultima vreme tot las si las necitite in reader tocmai articolele care mi se par mai interesante. Mereu sunt pe fuga, mereu imi spun ca “mai tarziu” o sa am timp sa le rumeg mai bine pe alea. Mai tarziu ajunge sa fie si peste o luna…

    PS – in legatura cu avemblog.ro: n-ar strica sa fie mai vizibile link-urile de abonare prin RSS, eventual sa aiba si iconita aia portocalie in fata; mie mi-a luat vreo cateva secunde bune sa le gasesc… si sunt obisnuita sa reperez RSS-ul instant

  10. Ar fi bine sa nu mai fie loc pentru bloguri slabe calitativ. Pentru calitate intotdeauna se mai gaseste loc. Eu simt asa o bucurie cand descopar cate un nou blog de calitate!

  11. Este intotdeauna loc pentru un blog bun… intr-adevar. Nu conteaza ca sunt mii e bloguri… conteaza ca in timp vor rezista decat cei care scriu din pasiune, care au ceva de spus… si care merita toata atentia.

    Asa ca… daca te simti dornic sa scrii, sa comentezi, sa creezi… repede pe wordpress… e foarte simplu de folosit…

  12. E loc in blogosfera romaneasca pentru toata lumea. E drept ca cei mai vechi, care scriu si bine, au si foarte multi vizitatori. Ideea este sa nu va faceti blog doar pentru a scrie ce-ati mancat dimineata sau cum va inselat vanzatoarea cu restul la tigari. Marea majoritate isi fac blog general pe care scriu despre orice, de la geneza si pana la politica. Daca stapanesti un domeniu, scrie frate pe nisa aia, nu fa pe interesantul si atotstiutorul.
    Sper ca nu am deranjat pe nimeni.
    Mai exista o categorie, cei care-si fac blog pentru a se imbogati. Am o veste proasta si pentru ei: nu toti bloggerii s-au imbogatit, firmele nu-si pun reclame pe TOATE blogurile, iar din adssense n-am auzit sa se fi imbogatit cineva din Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.