Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Intrebari … etice

Mă veţi scuza un pic de tăcerea din ultimele zile .. am avut o săptămână agitată şi nu pentru că aş fi făcut paranghelie în 17. Pregătesc ‘în secret’ o chestie pentru ‘reţeaua’ mea, la care voi primi sprijin de la a mai tare prietenă a mea şi în care sper că voi coopta în timp şi alţi vorbitori de engleză. Momentan sunt încă în plin design de temă, aşa că mi-am aranjat şi weekendul ăsta. Dacă tot sunt cu chestii de design în cap, cugetam că ar fi interesant să deschid astăzi o discuţie şi să vă las pe voi să vă spuneţi părerile.

Începem prin a spune că eşti (sau îţi imaginezi acum că eşti) web designer. Ai un client cu care lucrezi de ceva timp. Clientul respectiv are acces la anumite ‘unelte’ pe care oricum le-ai folosit pentru el.

Clientul nostru are acces la WordTracker, care este o unealtă destul de scumpă de SEO. Cauţi keywords cu el etc. Pe tine te-ar costa 70 de coco să-l accesezi lunar, dar oricum ai acces în contul clientului, pentru că ai făcut căutări pentru el şi siturile lui. Clientul are vreo 200-300 de căutări pe zi ca limită, deci alea 3-4 ale tale probabil că nu-i rup spinarea. Pe lângă faptul că oricum nu foloseşte unealta zilnic. Este chiar foarte posibil să nu ştie că l-ai folosit şi pentru tine.

Acelaşi client are cont pe siturile de teme premium. Vreo 6, cele mai mari. Pe astea, odată plătit contul, ai acces liber de descărcat ce teme doreşti. Ai dat deja jos câteva pentru el, deci oricum nu se simte dacă foloseşti una pentru tine. Că nu este marcată ca fiind a lui. Poţi la orice oră să intri pe contul lui şi să mai descarci, fără să se prindă.

Ultima oportunitate vine în formă de publicitate ‘gratis’ pe situl respectivului. Un site destul de mare încât un link al tău strecurat acolo să facă ‘o figura frumoasă’ pentru tine. Eşti pe situl omului toată ziua, este destul de mare încât să nu se simtă un link extrem de discret, plasat undeva bine.

Orice chestie ai face clientul nu are şanse de a se prinde. Şi, chiar dacă s-ar prinde, foarte probabil că nu s-ar strofoca prea tare.

Ce faci deci?

PS: vă povestesc mâine ce decizie am luat eu. Vă las acum imaginaţia să zburde 😉

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. Grea decizie. Orice român “adevărat” probabil că s-ar înfrupta din beneficii. Pe de altă parte însă, dacă privești pe termen lung ai de pierdut. Poate că acelui client nu îi va păsa, dar poate că nu te va mai recomanda altora, poate că nu va mai avea încredere în tine etc. Nu merită riscul, zic eu.

  2. etic este sa nu te atingi de ce nu e al tau. desigur, poti cere voie, mai ales ca nu costa nimic in plus. dar eu, care imi dau situl pe mana ta, vreau sa stiu ca pot avea incredere in tine.

  3. Hmm eu am cerut cam tot timpul voie. Adica aveam la o fosta firma un cont la shutterstock pentru cateva luni.

    Contul era creat pt mine si jr designer deci practic puteam folosi orice si downloada orice credeam ca poate fi folositor.

    Dar, repet, de fiecare data am cerut voie, pana mi s-a spus “da’ nu ma mai intreba atata, da-ti jos ce vrei”. 😀

  4. Nu-s webdesigner, sunt un fel de web developer incepator. Am avut acces la ceva site-uri in scurta mea “cariera”.

    As fi facut ceva backlink-uri daca as fi pus link-uri prin toate site-urile la care am avut acces. Unii imi dadeau acces direct la tot contul de hosting pentru ca nu se pricepeau sa creeze un cont FTP separat. As fi putut lasa si mici backdoor-uri prin site-uri care sa imi permita sa ma plimb prin site-uri si dupa finalizarea proiectelor. N-am facut asta pentru ca nu mi se pare corect si normal, cat timp clientii sunt corecti. De tepari nu am dat inca.

    Teme se pot da jos si de pe site-uri de warez, deci ori iei tema de la client, ori de pe un site de warez, tot aia e. Doar ca aia de la client, e sigur “curata”.

  5. Pt tool-ul de SEO daca as avea nevoie sa incerc 2-3 cuvinte, as face-o fara sa intreb daca tot zici ca e vorba de cateva sute de cautari pe zi disponibile. Daca as vrea in schimb sa imi organizez toata munca si sa folosesc tool-ul mai intens as cere voie.
    Pt toate celelelalte nici nu m-as gandi sa nu cer voie inainte. Sunt curios cum ai procedat tu.

  6. Eu de cate ori am avut nevoie sa folosesc din astea, am cerut voie si nici macar o data nu mi s-a spus “nu”. Ca stii si tu cum sunt oamenii astia la care apune soarele mai tarziu, nu li se opreste pulsul pentru un ajutor mic micut dat altuia 😀

  7. daca am nevoie de ceva cer.
    nu se pune problema sa ma folosesc doar pentru ca e acolo, pentru ca oricum nu’l deranjeaza, pentru ca oricum nu il costa nimic.
    deci, CLAR, vorbesc cu el inainte de orice.

  8. articolul tau imi confirma banuiala ca respectivul pe care-l rogi sa-ti aranjeze website-ul este mai degraba seful tau decit invers 🙂 Ce te faci cind miza este mult mai mare decit in exemplele de mai sus? De exemplu eu am o idee geniala care nu se poate materializa decit printr-un site pe care eu, evident, nu ma pricep sa-l fac. OK, aranjez cu cineva sa se ocupe de asta contra-cost. Intrebarea este ce-l impiedica pe respectivul web-designer sa nu mearga mai departe cu ideea pe cont propriu? (in afara de onoare, bineinteles 🙂 )

  9. Am fost intr-o situatie asemanatoare. Pur si simplu am intrebat/ cerut voie si acceptul a venit instant. O mana spala pe alta.
    Incredere incredere incredere! 😀

  10. daca ai acordul tacit al utilizatorului, e ok. adica nu vad de ce ar spune nu de vreme ce esti cea care il ajuta sa isi tina afacerea in picioare.dar lucrurile astea se fac cu aprobare. altfel se numeste furt. daca te poti impaca cu gandul ca esti un escroc de 2 bani si te bucuri la 2 eugenii luate de la X atunci poti continua sperand sa nu afle. Dar un parteneriat la un anume nivel are nevoie de dialog. si nu e greu sa ii ceri voie sa folosesti x,y sau z.
    gen

    generally speaking

  11. Eu i-aș cere voie și i-aș expune argumentele pe care le-ai invocat deja.

  12. Sunt sigur ca ai luat decizia corecta 🙂 Eu as intreba inainte daca as fi sigur ca mi-ar fi foarte utile acele tooluri. Altfel nu merita.

  13. Ramona, cel mai bine te pui la un pahar de vorba cu respectivul si ii explici faptul ca o sa folosesti si tu serviciile la care are el acces si pe el nu o sa il dezavantajeze cu absolut nimic. Sunt sigur ca, atata timp cat faci treaba buna pentru el, si el e un om calumea, nu o sa-l deranjeze…

  14. Scurt: ceri voie. Nici nu stii ca sunt sanse mari sa accepte fara sa te intrebe de doua ori 😀

  15. N-am fost vreodată într-o relație dintr-asta formală de tip furnizor de servicii – client, dar am avut acces la tot felul de sisteme și nu am abuzat niciodată de încrederea oferită. Pur și simplu nu mi se pare normal. De asta și cer să mi se dea o parolă temporară sau să se schimbe după ce eu am terminat, pentru a evita orice surprize.

  16. Eu sunt genu care ….spune ce doleante are nu prea sunt de acela care sa intre in casa la om fara permisiune….iar daca deranjez …..si mi se spune ma retrag….avand in vedere disciplina care ai dobandit-o in artele martiale…cred ca Dojo va lua decizia corecta!

  17. In mod normal, tot ceea ce se face se trece in contract. Clar, negru pe alb, ban pe ban. Ceea ce este in afara contractului nu mai este intre tine (“care va fi numit in continuare PRESTATOR”) si el (“care va fi numit in continuare BENEFICIAR”).
    Ceea ce intrebi se adreseaza unei relatii de prietenis, amicitie, etc. Relatia de afaceri este cu totul altceva.
    Si chiar daca i-as face lu’ frete’miu treaba, si tot i-as zice “bai, vezi ca …”, nu as face ceva fara sa stie :).

  18. Ramona, nu stiu ce decizie ai luat (dar e cea corecta, sunt sigura! 🙂 ), insa sunt impresionata de ceea ce povestesc toti cei care au postat comentarii. Respect!

  19. Categoric as cere voie. am fost si intr-o situatie si in alta si cred ca o atitudine etica responsabila face bine la imaginea ta in fata clientului

  20. pai dupa parerea mea,daca chiar vrei sa faci ceva sau ai nevoie de vreun ajutor,sa ii ceri clientului tau voie si poate e binevoitor,nu ar fi prea frumos sa faci ceva fara voia lui..totusi sunt banii omului si nah,daca se prinde nu cred ca ar zice bravo fetito ce bine ca te distrezi pe banii mei..

  21. Singura chestie pe care as face-o ar fi plasarea linkului catre mine, cu acordul lui prealabil. In rest nu m-as baga, sau in cel mai rau caz, as cere voie inainte.

  22. Nu, nu m-as baga niciodata unde nu-mi este “permis”. Chiar astazi am lucrat la site-ul unei tipe din Franta si m-am rezumat doar la a-mi face treaba, asa cum fac mereu. Am avut acces la FTP, Cpanel si tot tacamu`. Ma simt ca un om de nimic doar cand ma gandesc la vreo escrocherie de genu. Deci per total, NU!

  23. Nu m-as atinge de ce nu-i al meu. In cel mai rau caz l-as intreba daca as putea face lucrurile in cauza, ca oricum pe el nu-l afecteaza cu nimic. Daca nu-i de acord, as sta la locul meu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.