Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Leapsa sau tagging – ce e bun si ce nu

Acum aproximativ 3 luni am inceput acest blog. Am scris cateva articole, am prezentat proiectul in cateva situri, am inceput niste mici link exchanges. Dupa care, in timp ce cititorii mei incepeau sa creasca in numar (nu va ganditi la numere spectaculoase, stiu si eu unde ma aflu) au inceput sa apara si lepsele.

Nu stiam nimic despre ele, pentru ca blogul englezesc despre web develoment este prea mic pentru a fi bagat in seama. Si recunosc ca acolo NU am depus eforturile de content creation de aici.

“Ce naiba e chestia asta?” m-am intrebat, cand am vazut in trackback primul link catre mine si un mesaj de genul: un subiect de discutie si “hai sa vedem ce zice dojo despre asta”. Mi-au venit repede niste idei negative despre tagging, pe care le voi preciza la inceputul acestui articol, dupa care voi explica de ce consider eu leapsa sa fiind totusi ceva bun:

  • sunt intrebari imbecile in mare parte .. chestii simpliste, care in mod normal nu au ce sa caute in blogul tau cu continut serios
  • odata ce cresti ca importanta in blogosfera, creste numarul lor si vei avea un mare procentaj de tags fata de continut “real”
  • sunt neprofesionale (datorita intrebarilor usor “imbecile” despre care discutam anterior

Si totusi multi dintre noi inca acceptam aceste tags si raspundem, plus ca mai “agatam” cate un coleg de “breasla” si ii dam de lucru. De ce oare inca ne tinem de chestiile astea neprofesionale?

  • intrebarile imbecile pot fi tratate destept. Esti pana la urma creator de continut. Chiar daca este o leapsa mai “stupid” nimic nu te impiedica sa faci din ea un mic articol, sa polemizezi sa creezi ceva de calitate.
  • neprofesionalismul in cauza se poate deci rezolva .. postezi un mesaj destept de raspuns si asa dintr-o leapsa mai “slabuta” poti “trage” un articol de poveste
  • pana la urma este un subiect de discutie .. nu stiu cum e pe la altii, dar eu ma gasesc deja uneori in “pana de idei”. E drept ca am 20+ de draft-uri salvate in wordpress ca si idei de topics, dar nu tot timpul am chef sa le dezvolt. O leapsa imi da mie ocazia de a mai scrie despre un subiect pe care poate ca nu l-as fi tratat
  • construiesc si sustin relatiile interbloggeri. De cate ori auziti unii bloggeri ca se “injura” pe situri? De multe ori. Tagurile acestea ne permit sa cream niste legaturi, sa ne dam subiecte de discutii, sa ne “linkuim” … cunoastem bloguri noi (de multe ori am primit tag de la niste “necunoscuti”, pe care am inceput sa ii citesc dupa aceea si au intrat in bookmarks.
  • sunt totusi niste link-uri catre noi .. nu am ajuns cu blogul la traficul si PR de acum pe degeaba. O parte din cresterile bune se datoreaza acestor tags. Sunt links catre situl meu, unele cu transfer de PR, altele nu .. oricum .. imi aduc vizite si unele mi-au adus si “abonati”
  • daca sunt multe, faci cate un articol “comun”. Am avut intr-o saptamana cred 5 sau mai multe tags. Am creat un articol comun in care am raspuns si am rezolvat problema.

In general deci o leapsa nu este chiar atat de rea. Este clar ca un blogger mai vechi incepe sa fie satul de ele, dar au clar niste efecte pozitive. In timp ce cresti ca “valoare” (asa cum este ea perceputa de altii) creste si numarul de tags si “nivelul” celor care incep sa ti le trimita.

Incerc sa raspund la cat mai multe. Poate mai uit cate una-alta, dar in general tendinta mea cel putin este de a le accepta. O crestere de blog nu este ceva ce se intampla in 2-3 luni. In mod normal asta se urmareste tot timpul si o leapsa are clar micile ei avantaje. Plus ca imi place sa mi se ceara opinia 😀

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

15 Comments

  1. Eu le iau ca ceva distractiv dar nu le-aş suporta dacă numărul lor ar fi prea mare.Eu până acum am dat doar o leapşă care dacă ţi s-a părut ceva imbecil în ea te rog să mă scuzi,n-am vrut să fie aşa.
    Leapşa pe blog-uri pentru mine e ca mass-urile pe messenger.Una de distracţie nu strică dar deja prea multe sunt spam curat 😉

  2. E adevarat ca aceste lepse sunt extrem de suparatoare uneori prin imbecilitatea lor aparenta.Daca le iei ca atare pot sa te determine sa nu le iei in considerare,sau cel mult sa raspunzi la vreuna din cand in cand.Dar daca incerci sa le prelucrezi cumva si incerci sa scoti ceva nou din ele,se poate ajunge la cu totul altceva.
    Blogul odata deschis,daca vrei sa te mentii cu el la cote ridicate,trebuie sa-l dezvolti,sa postezi mereu ceva nou.Uneori iti poate da o idee noua chiar vreo leapsa,chiar de pare mai simpluta.In plus,te ajuta sa promovezi blogul,sa atragi vizitatori,ocazionali sau abonati.

  3. De aceeasi parerea sunt si eu. Sunt niste spammuri. Dar cand vin lepsele, asta e…le accept si dau mai departe. 😉

  4. […] pe blog pentru a te pomenii si altii. Uita-te la Dojo pe blog si citeste cate ceva despre tagging aici. Cu siguranta te va ajuta […]

  5. […] pe blog pentru a te pomenii si altii. Uita-te la Dojo pe blog si citeste cate ceva despre tagging aici. Cu siguranta te va ajuta […]

  6. […] pe blog pentru a te pomenii si altii. Uita-te la Dojo pe blog si citeste cate ceva despre tagging aici. Cu siguranta te va ajuta […]

  7. Cand esti la inceput eu zic ca nu e bine sa faci nazuri cand e vorba de vizitatori noi. Nu conteaza de unde vin, bine ca vin 🙂

  8. Ca in orice joc, si in leapsa unii castiga si altii pierd. Asa ca merita sa incercam, poate avem ceva de castigat. Eu chiar sunt la inceput si nu ma astept sa castig prea repede, dar o sa joc. Mai am de lucrat foarte mult la blog-ul meu : https://vilelucia.wordpress.com , si sper sa-mi iasa unul bun si interesant …

  9. Un search pe google si te-am si gasit…intradevar ce ai zis tu acolo e cat se poate de adevarat si folositor insa tinand cont ca eu am blogul https://roelectronica.blogspot.com/ cu o nisa cat se poate de bine definita fiind legata de una din pasiunile mele adica electronica DIY (Do It Youself) totusi nu am trafic si nici comentarii. Nu prea imi dau seama de ce pentru ca am facut tot posibilul sa se afle mai peste tot…..plus ca am facut si o gramada de submit-uri de sit si promovare si tot nimic….poate ca e si din cauza ca am inceput sa fac blogging din iarna asta deci nu am cine stie ce vechime…poate ca asta e sau poate imi trebuie si mie ceva leapsa si tag…mai vedem noi. Oricum nu ma mai intind (desi am obiceiul) si iti multumesc inca odata pentru postul tau care fara discutie e foarte folositor. Succesuri….:P

  10. Leapsa poate fi constructiva, in sensul ca iti da idei daca esti in pana si nu stii despre ce sa scrii, te ajuta sa iti dai cu parerea despre subiecte pe care poate nu le-ai fi tratat.
    In acelasi timp ea poate deveni o joaca si ca in orice joc regulile se fac pe parcurs sau fiecare le intelege cum vrea. Ajuta la apropiere, la destainuiri, indeamna la creatie.

    Poate ca la un moment dat nu ti-ai dori sa scrii despre o leapsa, intrucat tu aveai clar in minte ce vrei sa postezi in ziua respectiva, dar in acelasi timp iti face bine sa stii ca cineva s-a gandit sa iti mai dea ceva de lucru sau vrea sa stie parerea ta despre subiectul respectiv.

  11. Leapsa…ce este…si cu ce ma ajuta ia sa promovez blogul…mai primesc din cand in cand cate o leapsa dasta si eu ce pot face e sa le multumesc…dar ca sa trimit eu o leapsa ce trebuie sa fac…sa scriu un articol nebunesc si prostesc si ce fac cu el…..

  12. Eu nu inteleg lepsele astea, inteleg ca sunt utile pentru ca iti aduc vizitatori dar totusi de cele mai multe ori sunt intrebari stupide

  13. Inspiratia vine de unde te astepti mai putin. Suparator sau nu ce mai conteaza, poate pentru unii e chiar distractiv sau ceva devine opera de arta ….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.