Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Linkul care ucide

Am pornit de la o discutie pe Invăţăm.Net, un subiect deschis de unul dintre membrii mei de acolo, dacă să cumpere licenţă de vBulletin (un script de forum care costă 195 de dolari) sau să folosească o variantă ‘nulled’.

Trecem peste sfatul meu de a folosi chestii open-source (MyBB este un script excepţional de bun şi gratis) sau să scoată banii pentru o licenţă, pentru că în general foştii Jelsoft nu prea glumesc cu piratarea scriptului lor. Te prind şi ai 24 de ore să dai jos forumul. Pentru unul cu 2 oameni, nu o fi mare brânză, dar, dacă ai câteva sute de conturi şi câteva mii de mesaje, te cam doare să pierzi totul sau să te muţi pe o altă platformă în câteva ore. Plus imaginea proastă faţă de oamenii tăi, că forumul rula pe o platformă instalată ilegal.

Mi-a atras însă atenţia replica altui membru, programator cu experienţă, cel care a fost şi de partea aialaltă a ‘meterezei’ ca şi dezvoltator de diverse  platforme:

am avut si eu acum multi ani un CMS open source pe care il dadeam free la oricine vroia, singura conditie era sa lase link catre cms pe site-ul lor… din peste 100 de utilizatori ai cms-ului doar 20 respectau aceasta conditie, asa ca dupa 1 an am renuntat sa il mai fac open source si nu l-am mai distribuit decat contra cost… e ciudat totusi ca uneori mai primesc alerte ca sa mai instalat pe nu stiu ce domeniu desi codul sursa nu mai exista oficial pe nicaieri de ani buni

Chestie care mi-a amintit de încă un proiect la care am lucrat acum câţiva ani, cam la câteva luni după ce am deschis Învăţăm.Net, Mybb.ro

Cum forumul de webmasteri mergea pe mybb (eram în divorţ cu soluţiile plătite, IPB şi vBulletin), am cugetat, alături de 2-3 prieteni, că am putea pune un forum de suport pentru platforma noastră favorită şi în româneşte. Ne-am apucat toţi să traducem MyBB în română, apoi au rămas ei să tragă, eu având din nou prea multe pe cap. Au muncit ca vitele în jug, am mai plătit un traducător etc. Ne-am descurcat, încât să lansăm un ‘language pack’ pentru români.

Am pus şi situl la punct, am avut dracii de rigoare cu un puţulică de 13 ani care-mi furase designul de forum la câteva ore de la punerea pe site (temă ‘custom’, făcută de eu). L-am ameninţat că-i trimit factură de 1200 de lei pentru tema respectivă (dacă tot îi place) şi oricum discut cu părinţii, să ştie oamenii de unde le vine bucuria. Din momentul în care face plata, are tema respectivă (i-o împachetez chiar eu) şi situl meu va avea o temă nouă, că doar va avea drepturi de exclusivitate. Cuget că faza cu ‘o sun pe mă-ta’ a funcţionat, aşa că s-a rezolvat şi problema, tema copiată dispărând subit.

Dar iar ies în decor …

Deci forumul de suport era sus, aveam câţiva oameni călare cu informaţie, am scris repede nişte tutoriale şi am pus pachetul de limbă română spre descărcare GRATUITĂ, normal. Singura cerinţă, aşa cum precizează Birkoff, era să lase un link în footer (adică în josul paginii) către proiectul nostru.

Regula şi pe forum era că, dacă nu au linkul către noi, nu le dăm suport. Regula mea pe Învăţăm.Net este că, dacă nu au link către dezvoltatorul platformei, nu le dăm suport. Da, sunt foarte nazistă, dar astea-s regulile.

De ce aveam noi nevoie de linkul ăla împuţit?

Pentru că orice muncă de genul ăsta înseamnă timp şi bani. Dacă ai voluntari (deci scapi de problema banilor), copiii ăştia îşi iau ei din timpul lor. Tu, ca ‘şef’ de echipă îţi iei din timpul tău, deci se depune un oareşcare efort. Iar noi doar ţineam un forum de suport şi aveam un pachet de limbă ce trebuia acum doar updatat, nu codam un script întreg. Acolo e chiar şi mai multă muncă.

Aruncaţi doar un ochi pe wordpress-ul vostru şi vedeţi sutele alea de fişiere din wp-admin, wp-content, wp-includes etc. Nu le-a făcut Sfântul Petru, ci nişte oameni de 300 de ori mai deştepţi decât mine (că-s doar web designer şi tufă la programare), care teoretic ar câştiga câteva zeci/sute de dolari PE ORA de muncă. Oamenii ăia îşi pun mintea la contribuţie şi conduc o adevărată ‘uzină’ de creiere, doar pentru ca noi să blogăm moca pe o platformă atât de deşteaptă, că lumea o foloseşte la tot felul de proiecte.

Noi nu făceam atât de multe, dar AVEAM NEVOIE de susţinerea respectivă. Era un proiect care prindea ceva trafic de la câţiva oameni ce se implicau, de la forumul ‘mamă’ şi de la PUŢINII care lăsau link către noi. Dar în fiecare zi venea cineva să ceară ajutor, să spună că i s-a buşit ceva etc. Toţi doreau sprijiin ACUM, după care dispăreau în ceaţă. Sau puneau link de gura mea şi-l scoteau după ce îşi rezolvau problema.

Rezultatul?

Anul trecut am făcut ‘socoteala’ şi am realizat că muncim gratis fără niciun rezultat. Fără niciun ‘mulţam’. Aceiaşi oameni făceau support, eram permanent la vânătoare de ‘clienţi’ ce doreau ajutor, dar crăpau dacă lăsau un link în footer, toţi doreau ajutor ieri şi nu ofereau nimic înapoi. Aşa că l-am lăsat în durerea lui, fiind preluat de un membru de-al meu, care se ‘distrează’ cum ne distram noi pe vremuri. Cu aceeaşi atitudine de rahat a ‘consumatorilor’. Se pare că stă mai bine cu nervii decât mine.

În momentul în care TOŢI simţim că ne omoară linkul ăla în footer, ne-o tragem singuri, dacă-mi permiteţi. Pentru că dezvoltatorii de platforme gratis, care depind de acest trafic, că bani de la noi oricum nu pupă (în afara celor care fac donaţii) probabil vor simţi, aşa cum am simţit eu că nu mai merită. Că nu ai niciun mulţumesc, doar că în fiecare zi ai draci şi neplăceri. Şi că, deşi dai ceva moca, utilizatorilor tăi le crapă SEO-ul dacă lasă un link către tine. ATÂT TREBUIE SĂ FACĂ. Să lase un link.

În schimb toţi se dau răniţi, mai aveam oameni care-mi spuneau că x dezvoltator nu specifică în TOS (termenii serviciului) că trebuie să lase link. Ce bucurie pe sufletul lor, că nu sunt ‘obligaţi’. Nu vreau să trăiesc ziua în care WordPress ar înceta să fie open-source, sau când toţi dezvoltatorii îşi vor băga picioarele şi vor cere aproape 200 de dolari pe un script.

Nu vă cere nimeni să oferiţi suport în forumurile de specialitate, deşi o comunitate trăieşte din munca unor asemenea oameni care împărtăşesc ce ştiu, nu vă cer nici donaţii, astea le faceţi dacă aveţi chef. Dar linkul ăla vă garantez că nu vă ucide. Şi prin el arătaţi un pic de respect faţă de zeci de mii de ore de muncă şi un efort constant pentru ca voi să aveţi pe ce să vă organizaţi ideile. Că este blog sau forum, director de links sau shopping cart, dacă ar trebui să faceţi voi scriptul, probabil v-ar lua 5 ani pe puţin. Sau, dacă sunteţi atât de tufe ca mine, nici în 10 vieţi nu aţi realiza ce au făcut oamenii aceştia.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

28 Comments

  1. Daca ai sti de cate ori am fost intrebat de diversele persoane carora le-am mai modificat cate ceva prin wordpress/blogger daca nu stiu sa scot link-ul din footer. De fiecare data am zis ca nu scot linkul pentru ca e meritul celor care au creat sau portat tema respectiva. Daca era o tema cumparata mai ziceam dar asa…

  2. Interesanta intrebarea de la final: daca wordpressul ar trebui platit cu 200 de dolari ce am face? Eu as da banii fara discutie. Am dat 80 de dolari pentru tema si alte zeci pentru tot felul de chestii mici. Nu imi pare rau si nu consider ca arunc banii pe lucruri in genul. O vreme aveam si eu linkul spre wordpress scos, dar e mai bine sa fie acolo 😀

    Bine punctat, un link nu omoara pe nimeni. Am intalnit cazuri de oameni cu care am lucrat care vroiau sa scot linkul de la plugin si tot asa. La intrebarea: de ce nu cumperi pluginul? raspunsul era simplu: da, ce, cum sa arunc eu banii astia pe geam?!

    Fac bani cu chestii simple de modificat in wordpress si vad cat este de greu asa ca cei care fac softuri open source merita donatii fara doar si poate.

    • Eu cred ca deja cei de la WP fac o gramade de bani si fara sa puna vre-un pret pe WP. Si daca nu ar fi fost free de la bun inceput cu siguranta nu ar fi avut atatea pluginuri si sustinere. Daca ar fi pe bani eu i-as zice pa pa!!

  3. In general numai copilasii cu varsta de poana in 16 ani sterg notele de copyright din footer fara sa le pese de nimic

  4. Adica stai asa, voi ati tradus din engleza in romaneste, si vroiati sa dati suport la ce? La cum se pun niste fisiere prin FTP ? Da, ok, ati muncit dar in primul rand ati facut-o pentru voi. Nu iau apararea celor care nu lasa link-urile acolo unde le pun altii. Nu vreau sa se inteleaga gresit, dar ii inteleg si pe unii si pe ceilalti.
    Da, lumea e de cacat. Get over it.
    E ca si cum de fiecare data cand mananci o gogoasa trebuie sa-l pomenesti pe ala care a deschis prima gogoserie, sau pe ala care s-a gandit la reteta de gogoasa. Sa fim putini realisti. Nu traim intr-o lume perfecta, si oamenii nu-s perfecti. Nici aia care codeaza…nici aia care utilizeaza.

    • Escu, stii cate ore iti ia sa traduci TOT scriptul in romaneste. backend si frontend? Ai putea incerca, te vei distra. Suport? Ai idee cati oameni nu stiu nici macar sa seteze niste cookies? Ce faci cu ei? Ii lasi in ‘prostia’ lor pentru ca tu esti developer si ai inteles toate astea?

      Nu am muncit pentru noi, poti sa stii ca invatam.Net NU a stat pe language pack romanesc, nu-mi place in general sa am scriptul tradus. Am muncit pentru cateva sute de oameni care foloseau platforma si care ne itrebau de la cum sa urc pe FTP pana cum sa faca design de tema etc.

      Comparatia cu gogoseria e prea cretina sa o mai iau in calcul. iti doresc sincer ca, atunci cand ti se strica ceva la un site, sa nu gasesti niste boi care sa-ti fi scris tutoriale sau sa ofere support. Ca doar nu conteaza sa le dai link, mai da-i dracului de penibili.

      • Da stium cum e sa traduci pentru aplicatii. Am si eu la activ vreo 3. Nu le-am facut publice, le-am tinut pentru mine. Pai ideea e urmatoare, daca ai public cretin, atunci trebuie sa le explici pe limba lor. Daca tu te-ai inhamat la chestia asta, tu sa le tragi. Nu e logic?
        Eu am o regula. Nu modific nimic facut de altul. Fac de la 0 mai bine decat sa modific dupa altul. Stai linistita, stiu cum e cu suportul de afara, stiu ce inseamna sa dai de cretini si de indieni care nici macar nu-ti inteleg logica intrebarii in engleza. Am avut de a face cu multi cretini la viata mea. Pe principiul, foamea e cel mai bun bucatar si nevoia te invata. Asta daca ai cap. Daca nu ai..dar asta e alta poveste.
        PS: cu gogosile e fix la fel. de ce sa nu se aplice si pe net? I-ai multumit lu Edison pentru bec? Si totusi lumea il foloseste zilnic…
        PS2: sper sa intelegi ca nu vreau sa te acuz de ceva sau sa-ti las vreo impresie gresita, incerc sa te fac sa vezi problema obiectiv, nu doar subiectiv 🙂

  5. Bună glumița asta cu “WordPress nu va mai fi gratuit”. Conform licenței sub care este lansat și pentru care au fost destule de multe scandaluri prin .com, asta nu se poate întâmpla. Niciodată. Și din câte se vede ecosistemul WordPress o duce destul de bine, judecând doar după câte webshop-uri de teme și pluginuri există.

    Cât despre link-ul acela nu înțeleg prea bine de ce ar trebui să fie obligatoriu. Da, nu e corect din punct de vedere moral, dar nu e absolut nimic greșit din punct de vedere legal în a scoate un link. Cât despre puștii care scot link-uri și pun în loc “Powered by cutărică design”, serios acum, chiar merită atenție?

    • Eugen, eco-sistemul merge bine pentru ca s-au axat si pe altceva decat doar wordpress si support. Iti amintesti de IPB? Acum 10 ani era o varianta GRATIS. Dupa aia costa aproape 200 de dolari. Nu spune hop pana nu sari gardul. Daca WP nu isi mai acopera treaba, pot maine sa lanseze o varianta ‘premium’ si sa lase asta gratis sa se ‘stinga’, asa cum s-a intamplat si cu IPB. Si atunci scoti bani, daca vrei sa mai ai site.

      In cazul baiatului de la mine de pe forum … daca avea un raspuns mai OK, probabil inca tinea scriptul la descarcat gratis. Aveam INCA unul open-source, poate unii il alegeau in detrimentul altora. Cine stie. Ca nu toata lumea e pe wordpress. Dar, pentru ca nu era atat de mare, cat s-a facut comunitate si s-a saturat sa lucreze gratis fara un link macar (un link care nu te costa NIMIC si nu-ti ucide optimizarea), l-a pus cu plata si gata.

  6. dojo, daca tema e gratuit atunci da, sunt de acord cu asta. dar daca eu am cumparat tema, iar producatorul specifica ca pot inlatura acel link, nu vad unde ar fi problema

    • Prolit, vorbim aici despre un script gratis, pe care tu nu-l mai ‘atribui’ in linkul din footer. Vorbim despre un language pack ce ti se da la descarcare CU CONDITIA sa pastrezi link. Vorbim despre teme gratis pe care si eu le-am mai lansat, cu mentiunea ca trebuie sa lasi link in footer. Eu am lasat link si pe teme pe care nu le-am modificat sau le-am modificat prea putin. DA, si teme platite. Asa, ca apreciere pentru boul care le-a facut si care mi-a salvat ceva ore de munca 🙂

  7. totusi,eu zic ca ar fi mai ok sa fie WP pe bani,oricat de putini pentru ca atunci ar disparea blogerii aia care isi fac blog de dragul de a se imbogati peste noapte..si eu zic ca blogosfera ar fi mai curata si mai buna..

    • De curiozitate, tu ai drepturi de utilizare pentru toate jocurile alea în Flash, care sunt puse la tine pe sait?

  8. Eu lucrez pe moment la un proiect pentru Android, free. Va fi al naibii de greu, mai ales ca sursele pot fi decompilate usurel de o mana mai zdravana…

  9. Eeeehe, toti vor sa para originali, ca vezi doamne ei au facut! Sigur, sunt niste frustrati! Ce ma oftica cel mai rau este faptul ca le copiaza perfect, nu aduc nici o modificare (macar asa de ochii lumii) si spun ca este facut de ei!
    Am lucrat si eu la Joomla in limba romana, multumiri, ioc, bani, ioc!
    Dar placerea unoara de a ajuta este mare si nu ai ce sa faci!

  10. Ramona, am reusit si eu sa pricep, in sfarsit, despre ce e vorba. Nu-mi dau cu părerea, ca nu e cazul ! Dar spune-mi, te rog, unde pot fi văzute temele acelea gratis, pentru care ar trebui pus doar un link în footer ?

  11. Eugen & Escu: mi se pare ciudat ce sustineti voi aici – imi aduce aminte de cantecul ala “Ce bine-mi pare ca ai luat teapa”. Ok, exagerez, dar tot e putin ciudat sa-i explici “tepuitului” cat de normala si naturala e situatia lui.

    Dojo, din cate vad, nu a scris doar ca sa se planga, sa se descarce, ci mai ales ca sensibilizeze lumea asupra unui aspect: ca e in interesul ultilizatorului sa lase link-ul ala, ca altfel dezvoltatorul, nerecompensat, isi pierde motivatia sa dezvolte mai departe proiectul.

    E ca si cum de fiecare data cand mananci o gogoasa trebuie sa-l pomenesti pe ala care a deschis prima gogoserie, sau pe ala care s-a gandit la reteta de gogoasa.

    PS: cu gogosile e fix la fel. de ce sa nu se aplice si pe net? I-ai multumit lu Edison pentru bec? Si totusi lumea il foloseste zilnic…

    Bad analogy.
    Pentru ca gogoasa si becul le cumperi, le platesti .
    Pentru ca Edison si-a patentat inventiile – a avut, zice Wikipedia, “1093 US patents in his name” – deci la vremea respectiva firmele care au vrut sa le foloseasca au trebuit sa il plateasca pt acest drept. Si a murit acum 80 de ani siin general dupa un numar de ani de la publicare sau de la moartea autorului lucrurile ajung in domeniul public.

    Analogia corecta la gogoasa si bec ar fi tot o chestie cumparata (tema, plugin, etc.) – in care de regula ai voie sa scoti linkul.

    Cât despre link-ul acela nu înțeleg prea bine de ce ar trebui să fie obligatoriu. Da, nu e corect din punct de vedere moral, dar nu e absolut nimic greșit din punct de vedere legal în a scoate un link.

    Probabil ca nu e ilegal. Dar nu e ilegal de exemplu nici sa intorci spatele unuia care te-a ajutat la nevoie, nici sa te culci cu prietena sau sotia unui prieten, nici sa nu mai dai nici un semn de viata cu anii parintilor batrani etc. etc. etc. – insa toate sunt dovezi de nesimtire pentru care ceilalti te vor cataloga ca atare si te vor cam evita in consecinta (dar, desigur, nesimtirea implicata in scoaterea unui link e mai mica). E vorba de deosebirea intre “tip ok” si “lichea”, care lichea nu e neaparat un infractor dpdv legal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.