Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Ne pleaca asistentele

Acum cateva zile se dadea stirea ca prin Timisoara, in spitale, incepe sa cam bata vantul. Multi asistenti medicali prefera calea strainatatii decat salariile jenante de la noi. Si este rau, pentru ca in spitale e nevoie de ei. Normal ca mai marii Sanatatii dau din umeri sau chiar mai rau considera ca nu e OK ce fac tinerii acestia, in cautarea unei vieti mai bune.

Am o veste pentru domnii astia: fac foarte bine asistentii si tot mai multi vor alege calea asta.

Sunt unul dintre “abonatii” la servicii medicale (prin bunica mea, cardiaca), asa ca mi-am petrecut mult timp inca din copilarie pe holurile spitalelor. Stiu nenumarati doctori si NICI UNUL macar care sa nu ia mita. Din fericire insa cei cu care am avut de lucru au fost totusi si medici buni, dovada existenta prelungita a cardiacei noastre.

Astept cu nerabdare sa existe o reactie “normala” din partea mariilor sale din Sanatate. O crestere salariala de bun simt, care sa justifice pana la urma munca si responsabilitatea oamenilor astora. Chiar daca nu ma incanta tot timpul atitudinea lor de “workaholics with a God complex” (mai ales ultima faza), este totusi clar ca oamenii astia invata enorm si au responsabilitati peste cele cu care avem noi de lucru zi de zi. Si tocmai dintr-un pur spirit economic si echitabil, salariile lor ar trebui sa reflecte acest lucru. In alte tari un medic isi permite o casa si o masina de lux din salarii legale, la noi din mita, pentru ca salariile sunt mai mici decat ale unui junior web designer, care inca face niste situri “slabe” (ca doar e incepator).

Exista cred si alt aspect: oare cei care vor primi dintr-o data salarii echitabile, vor renunta la mica “atentie”. O parte din ei sigur ca nu, pentru ca asa s-au obisnuit. Si au ajuns la concluzia ca si mai mult e si mai bine. Vad insa multi medici tineri care mai au o sansa de “umanitate”. Cred ca in ei sta schimbarea. Multi ma surprind prin atentia pe care o acorda pacientului si “verva’ de care dau dovada. Poate ca ei inca nu au fost “pervertiti” atat de mult de ban si poate ca ei vor aduce in timp schimbarea pe care o dorim.

Din pacate insa copiii acestia, veniti de pe bancile scolilor sunt platiti execrabil. Faptul ca au pana in 30 de ani nu inseamna ca nu au nevoie de bani sau de o situatie. Si ei doresc o familie si au dreptul sa isi permita un concediu.

Toata lumea stie ca salariile din sectorul sanitar sunt o bataie de joc, dar stam si ne uitam cum ne pleaca asistentii si medicii. Sunt si alte domenii in care situatia este tragica, dar din pacate vorbim noi pe blog. Singura bucurie pe care o am eu ca timisoreanca este ca am Szegedul aproape. Am ajuns si sa iau in consideratie posibilitatea de a ma trata (daca va fi nevoie) la straini. Probabil ca voi si avea cu cine vorbi romaneste, daca tot pleaca personalul nostru sanitar pe la altii 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

4 Comments

  1. Din pacate, pleaca si destul de multi medici, nu doar asistente.
    In privinta salarizarii… ai dreptate in mare masura… foarte mare masura. Si tot din pacate sunt sectoare, putine, ce-i drept, unde mita este aproape ca si inexistenta, sau… “furnizeaza” un procent infim din venituri. Si atunci… de ce sa se ramana in tara in atare conditii?

  2. medicii spagari sunt un mit la fel de mare ca si profesorii care dau meditatii.

    asa cum dintre profesori, cei de muzica/desen/geografie/religie/istorie/economie/etc nu dau meditatii pentru ca nu au cui, asa si multi medici nu au de la cine sa ia spaga. la ORList dai? la ortoped?

    astia mici .. fara raspundere mare .. trebuie incurajati sa ramana in profesie, prin salarii, dar sa le aplicam direct eticheta de lipitori, e cam far-fetched.

  3. si totusi, eu zic ca cele mai gretzoase sunt salariile de invatamant, si criza este mai grava acolo.
    in invatamant ii cronica, in spitale-i acuta..

  4. dojo, ai pornit de la asitenti si ai ajuns la medici. e o diferenta, in sensul ca in cazul asistentilor/ asistentelor salariul marit ma indoiesc ca ar rezolva ceva. exista probleme mari de mentalitate referitor la rolul lor in spital, sunt deficiente grave in ceea ce priveste procedurile si etica. nu adiministerezi nimic pacientului, fie si local, fara sa verifici recipientul si caracteristicile produsului. nu duci pacientul in sala de operatie fara sa-i verifici identitatea. nu-ti permiti sa faci poze cu colegii la capul pacientului in stare de semiconstienta. nu-ti permiti sa ignori strigatele de durere ale pacientului si nu-l tratezi cu fundul in sus numai pentru ca te-a trezit in tura de noapte. iar daca ai gresit, nu-ti permiti sa cauti sa acoperi greseala.
    ai insa dreptate: la tineri ne e speranta, pentru ca ei nu sunt inca pervertiti de bani sau nu sunt inca blazati din cauza lipsurilor din sistem. si inca n-au avut timp sa devina indiferenti si cinici. multa sanatate bunicii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.