Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pietoni, aveti dreptul sa muriti!

Se aruncă pe zebră ca proştii, nu se uită în stânga sau în dreapta“, “Mi-a sărit în faţă, cum să îl mai evit?“, “Trecerea e ascunsă parţial de copaci” etc. Sună cunoscut? La fiecare justificare de genul ăsta un pieton a fost lovit. Poate mortal, poate a făcut doar un salt soldat cu vreun picior rupt. Caz fericit, dacă stai să te gândeşti la primul exemplu, când devii ştire de ziar local, dar te “bucuri” de faimă post-mortem.

Acum 10 ani o maşină mă trântea de pe bicicletă pe sensul celălalt. Nu mă văzuse. Aveam prioritate, noroc că nu m-au călcat maşinile în faţa căror am aterizat, capul spart, umărul dislocat şi pedalierul înfundat. Aşa a arătat bilanţul celor 2 secunde de “acţiune”. Am avut dreptate, am avut prioritate, nu era vina mea. Şoferul a plătit pedalierul, a stat pe “tuşă” 3 luni, a primit şuturi în tender de la părinţi (avea 18 ani, deci genitorii încă mai aveau argumente, mai ales că era maşina familiei), dar eu am învăţat să folosesc stânga pentru tot ce este necesar timp de o lună.

O altă lecţie importantă ţine de fizică şi alte treburi conexe (că tot nu m-am omorât cu subiectul în perioada şcolii): un morman de fiare de 1 tonă are mai mari şanse de a rupe 50-70 de kilograme de zăbăuc, mai ales că eu am un “om putere” (chiar mai puţin, că tot fac alţii mişto că la 50 de kile nu sunt nici măcar un om întreg), iar căruţa nişte zeci de cai putere.

Am văzut la mulţi şoferi frustrarea că trebuie să lase şi pietonii să treacă. Sunt prea multe treceri, prea mulţi oameni, unii merg în dorul lelii, alţii aleargă, naiba îi mai ştie şi protejează pe toţi. Majoritatea stingem un “mă’sa” între dinţi, când sare câte un biped prin mijlocul străzii, crezând că avem infraroşii sau puteri oculte de a prezice apariţiile lor în fugă printre maşini. Mulţi avem un reflex deja de a încetini spre trecere şi de a căsca ochii de 10 ori, că doar trece totuşi cineva. Şi, asta e legea, dacă te pocnesc pe trecere, te plătesc de bun.

Accidentele urâte se întâmplă însă când sunt implicaţi şoferi de curse, minunaţii idioţi care încearcă viteza maşinii în plin oraş. Cei care au impresia că le-au cumpărat nefericitele de mame stradă, că pietonul trebuie speriat bine, că aşa măcar ai linişte. Am observat cu părere de rău că mulţi dintre cei care trec strada în faţa maşinii mele, absolut corect, pe zebră şi verde, sunt speriaţi. Dacă nu este semafor, trebuie de multe ori să le fac un semn cu mâna, plus zâmbetul de rigoare (îs relaxată, să moară ţiganul de a înjunghiar handbalistul), până să treacă. Prefer să îi văd trecând în faţa mea, decât să am impresia că stau cuminţi şi ajung să îi încalec cu Corsica. Dar sincer, dacă stau bine să mă gândesc, ei sunt supravieţuitorii. Speriaţii care se uită de 2 ori înainte de a trece o dată, pentru că nu toţi şoferii înţeleg responsabilitatea ce vine odată cu muzica dată tare în maşină şi aerul condiţionat din utilaj.

Nu voi veni aici ca şofer supărat pe existenţa pietonilor, când nu sunt cu fundul în maşinuţă, şi eu sunt “pedestru”. Pentru că niciodată nu mă grăbesc atât de mult încât să mă deranjeze un pieton ce trece strada, nu voi comenta ca alţi colegi de trafic că sunt prea multe locuri marcate pentru pietoni, că ei sunt prea mulţi, beţi sau chiori. Vin aici ca un om care simte încă o durere în umărul drept. Se schimbă vremea şi am propriul “meteo” în oase, pentru că am crezut odată că altuia îi pasă de mine.

Nu doresc ca niciunul dintre cititorii mei să ajungă să se teamă de trecutul străzii, oricum mulţi au cel puţin câteva “senzaţii tari” ca pietoni. Doresc doar să vă reamintesc că NIMĂNUI nu îi pasă de voi. Şoferii nu sunt tot timpul atenţi, nici măcar bine crescuţi. Poate cel care vă încalcă dreptul legal de a pune piciorul pe asfalt este mort de beat, are o criză, vorbeşte la telefon sau se uită după blonde. Deschideţi clar ochii de câte ori părăsiţi trotuarul (la naiba, mai nou trebuie să deschizi ochii şi pe trotuar, că unii nu mai au loc pe carosabil).

Au fost destule cazuri în care câte un “şumahăr” aproape a dat peste mine. Pe zebră şi verde plin. Am văzut că vine lansat, am aliniat sfinţii şi am folosit cele mai originale înjurături posibile (zău dacă am repetat vreuna timp de 2 minute), dar am lăsat boul să treacă şi apoi am traversat şi eu.

Puteam fi lovită de maşina Poliţiei (nu erau în misiune, doar şoferi neatenţi, că doar nu sunt zei), de maşina şcolii de şoferi la care am învăţat să conduc (normal că l-am sunat pe instructor şi i-am explicat unde sa îi înfigă permisul angajatului în cauză, că maşina era condusă chiar de un instructor), de corporatişti obosiţi de o zi idioată la muncă, de ţigănuşi cu troace de maşini aduse din Franţa, unde au fost la “studii sorboneze”, de “your average Joe” etc. Mi-am rafinat setul de înjurături şi am trăit să … încalec pe-o şea şi să vă spun povestea aşa.

Gândiţivă deci la următoarea trecere că există oameni prea ocupaţi sau nesimţiţi să înţeleagă că aveţi dreptul de a fi în acel moment acolo. Aruncaţi o privire scurtă şi pătrunzătoare în stânga, în dreapta şi porniţi. Niciodată nu plecaţi de la ideea că maşinile vor opri. Chiar dacă majoritatea şoferilor au înţeles că nu puteţi zbura peste maşini, deci trebuie să mai şi oprească pentru ca voi să traversaţi, se va găsi mereu unul care nu vede sau nu dă doi bani pe voi. Şi atunci vom spera ca justiţia să îşi facă datoria (mda, a fost foarte bine pusă la punct în multe dintre cazurile celebre de accidente) şi vom scrie despre voi în blog la categoria “ce om bun”. Sau prietenii voştri vor comenta prin siturile ziarelor “a fost un om minunat”.

Fiţi oameni minunaţi. Fiţi VII! Pentru că din punctul multora de vedere .. aveţi doar dreptul .. de a muri.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

57 Comments

  1. uite asta nu am putut intelege eu niciodata. De ce unii se arunca pe trecere de nebuni doar fiindca e verde. Frate, e vorba de viata ta, nu de cine are dreptate.

    La fel cum mai sunt nebuni in masina care vad trecerea, nu au vizibilitate sa vada daca s-a angajat cineva in trecere si ei accelereaza. Doar ce? In afara de vreo 10 ani de inchisoare nici nu poti pati altceva….

    Mai ramane problema sinucigasilor: cei ce au o placere nebuna sa alerge strada prin spatele autobuzului, prin loc nepermis. Ca doar ei alearga si se va intampla ca in matrix sa evite masina.

  2. poate asa cum te-ai exprimat tu ar trebui explicat elevilor la scoala cum se merge pe strada. Nu ca trebuie sa treci pe la trecere, iar masinile trebuie sa iti dea prioritate.

  3. Trebuie ca si noi soferii sa bagam naibii la cap ca masina nu inseamna doar distractie, inseamna si responsabilitate. Ca poti ucide dintr-o prostie. Pietonii ar trebui sa poata trece si cu ochii inchisi, pentru ca ideal vorbind in locatiile respective ei au dreptul asta. Din pacate insa situatia nu este ideala si nu stii niciodata cand se poate intampla. Stii cum, oricat de bine intentionati suntem si noi soferii, chiar poate exista un momentu de scapare. Si pretul pe care il plateste omul respectiv e prea mare …

  4. ştiu cel puţin un blogger care are o opinie contrară celei expuse în articolul tău. Adică: pietonii sunt proşti eu sunt zeu că am maşină.
    Sunt şofer şi respect pietonii mai mult decât ceilalţi. O fi de vină şi faptul că am venit într-un oraş mai mare, în care ceilalţi nu respectă deloc trecerile de pietoni.
    Sunt uimit însă de tupeul unor conducători care înjură pietonii care se încumetă să treacă pe trecere.
    Ar trebui instalate mai multe camere de luat vederi. 🙂

  5. Sa treaca cu ochii inchisi mi se pare de undeva de pe alta planeta.
    La noi nu va fi posibil niciodata. Dar eu nu mai sunt 100% pentru pietoni de cand am avut o conversatie cu o colega de liceu. Pe atunci, tipa se lauda ca ea nici nu se asigura pe trecere, ca daca e sa fie lovita cu atat mai bine: i se platesc si daune. Idioata gandire si mi-e frica ca multi gandesc asa.

  6. Mai sunt boi care se arunca cu capul inainte pe trecere fara sa se asigure. Oricum, la fiecare trecere de pietoni am piciorul pe pedala de frana.
    Dar mai tare ma enerveaza aceia carora le faci semn sa treaca si ei se uita la tine ca “vitzelu’ la…”
    Astia au pretentia sa ma dau jos din masina si sa ii car in carca pana pe partea cealalta a drumului? Din moment ce sunt oprit, clar nu mai trec peste tine, deci, curaj!

  7. Unii o fac intentionat. Astazi a fost soare, cald in Bucuresti si am iesit in fusta scurta. Si pe trecere, pe verde, la cativa metri de un destept in uniforma, un cretin a dat drumul la frana si a claxonat fix cand treceam prin fata lui. N-am intors capul asa ca a inceput sa fluiere dupa mine.

    Si s-a mai gasit si un al doilea care sa-mi faca o faza de genul, de data asta cand ma intorceam acasa. Imi pare rau ca n-am avut ceva greu la indemana sa le pocnesc in parbriz.

  8. Eu ma asigur de 30 de ori inainte sa trec strada, eventual gesticulez catre soferi, dar nu ma avant pana nu vad clar ca masina are de gand sa opreasca. Si asta pentru ca sunt si eu sofer si vad in ce hal de graba le taie unii calea pietonilor pentru a se aseza, 3 metri mai incolo, in coada unei coloane.

  9. In Romania e o nebunie la treceri. Cat timp trece pana un grup de persoane traverseaza? 30 secunde? 1 minut? Sper totusi sa se schimbe situatia si la noi, in alte tari momentan n-am vazut asa ceva.

    In Spania de exemplu unii chiar isi bat joc, parca ar fi melci pe trecere, si nimeni nu zice nimic. Astepti, ii lasi sa treaca si continui.

    In Romania in schimb sincer mi-e mila .. mi-e mila de persoanele care trec si frica in momentul in care trebuie sa traversez eu.
    Am vazut persoane care n-au trecut nici in momentul in care a oprit soferul masina, practic le era frica sa nu vina altul din alta parte si sa se intample nenorocirea.

    Era sa raman definitiv in Romania de cateva ori, iar la volan erau chiar politisti… Am ramas uimit de reactia lor. Eram intr-o zi pe trecerea de pietoni, langa trecere era si o parcare, a iesit din parcare si practic daca nu fugeam intra in direct in mine. In loc sa puna frana a accelerat si mai mult. Si repet… era un politist.

    Mi s-a intamplat de multe ori sa ma injure cand traversam, dar nu doar pe mine… Am inteles in timpul in care am stat in Romania ca e ceva normal sa primesti injuraturi pe trecere, e ca un salut. Da! stiu! e trist, foarte trist.

  10. Eu mă uit întodeauna (poate sunt cam paranoic) dacă se opresc maşinile care vin din stânga şi dreapta (mai ales la intersecţiile alea periculoase). Nu am văzut accidente la viaţa mea, o singură dată am păţit o chestie de era să mă calce o maşină (am traversat greşit şi în momentele alea nu m-am mai putut controla).
    Cred că inconştient unii se aruncă în faţa maşinilor. Cum spunea şi @menialy: e viaţa lor, ar trebui să fie mai atenţi cu ea şi după părerea mea să nu mai aibă atâta încredere că o să pună frână x-ulescu, poate greşeşte, nu pune frână, stă pe tuşă dar el nu moare.

  11. Din pacate in scoli nu se mai face educatie rutiera dupa o anumita metodologie, iar de pe TVR a disparut, de ani buni, emisiunea lui Virgil Vochina. Cred cu tarie ca trebuie sa ne educam copiii inca de mici cum sa traverseze strada, ba chiar cum sa astepte autobuzul sau tramvaiul in statie. Au fost si multi nebuni care au intrat cu masinile in refugii sau au luat in plin cate un om ce statea pe sine, uitandu-se in zare, dupa tramvai.

  12. Mie mi-e frica sa trec strada in Ro,indiferenta daca e pe trecerea de pietoni si cu semafor.
    Cind am venit aici prima data am ramas uimita.Eram cu frica in spate si cind vedeam masina la 500m eu fugeam pe trecerea de pietoni..SI nici acu nu mi-a trecut teama asta

  13. Complet de-acord cu parerile voastre. Ca si pieton, prefer sa astept sa fie oprite sau sa treaca toate masinile pana sa traversez strada. Better safe than sorry 🙂

    Ca si sofer, trecerea de pietoni = ambreiaj la podea, masina la liber, frana calcata secvential indiferent ca e sau nu pietonu’ ca nu stii niciodata cum vrea el sa-si faca poza de hi5 pe parbrizul meu.

    Mi s-a intamplat odata sa fiu in masina si sa ma placheze din lateral o “della Bosque” cu bicicleta pe spatele caruia vindea Adevarul de seara (trecuta). In coloana sa intru dinspre Cartan in Traian, inainte de pod trecerea, coloana pe stanga pana dincolo de pod, eu 3 masini in fata. Cand am ajuns la trecere pietonii erau deja trecuti, si della Bosque s-a gasit sa tasneasca urcata calare pe mountainpegasu’ ei mirific pe trecerea de pietoni. Eu eram deja stationar acolo si a intrat in mine. Zgarietura de la ghidon o am si acum pe portiera. Si dupa ce s-a ridiat a inceput sa injure la mine ca o calc pe trecerea de PIETONI (ea fiind calare pe bicicleta tasnita de dupa camionul care masca trecerea de pe partea cealalta)… Pai ma’ frate, sa fim seriosi, asta-i cultura?! Nici omu’ de rand nu e el chiar 100% self-aware de ce ar trebui sa stie si sa faca. Si dupa cum deja s-a consemnat, se intampla ca si soferii sa fie zapauci, da de undeva tre sa vina si solutia, dom’le!

    Eu propun asa : la trecerile de pietoni sa nu se mai semaforizeze si sa se puna bara de-aia ca la trecerile de cale ferata pe ambele parti ale drumului. Trec pietonii, se ridica alea masinile isi vad de drum 🙂

    Nobody gets hurt (theoretically)… 😀

  14. Exista si pietoni cu mintea in nori, dar si soferi cu capul in bord sau in casetofon, sau vorbind la telefon. Neglijenta e mama tragediei. La mine in bloc, o femeie a lasat copila de 3 ani singura prin casa. Din curiozitate, a dat drumul la butoanele de gaz de la aragaz. In tot blocul mirosea puternic a mercaptan. Cine a mers la ea la usa si a intrebat-o daca nu cumva… de la ea… Ba da, a raspuns. Pai… s-a jucat fetita la aragaz. Se mai intampla. Da, dar puteam zbura toti catre cer. Asa, linistiti. Se mai intampla.

  15. Draga mea Dojo, chit ca nu am inca permis, am vazut mult din scaunul din dreapta al soferului, dar si mai multe in calitate de pieton. Nu pot decat sa iti dau dreptate.

    Imi vine in minte un singur exemplu, dar elocvent, petrecut cu cateva luni in urma aproape de intersectia Cluj cu Parvan. Coloana se intindea de la semaforul de pe Loga si pana la sensul giratoriu. Iar un sofer cu ditamai bolidul n-a mai avut rabdare sa stea la coada (ca doar nu-i fraier) si s-a urcat cu tupeu pe trotuar! Daca nu eram pe faza (mama nu m-a facut cu o pereche suplimentara de ochi la spate), ma lua direct pe capota, scurtand timpul in care ajungeam acasa… pardon, la spital.

    Pe de alta parte (si din pacate), vad in fiecare zi destui pietoni din categoria “asa nu” https://www.etherfast.ro/2009/01/15/prostia-pietonului/

  16. @Victor – prima data cand m-am suit in masinuta personala m-a prins asa o mandrie din aia patriotica si o placere uriasa. Dupa 2 secunde m-a lovit gandul ca are o tona si 90 de cai putere. M-am uitat la mana mea pe volan, abia acopera sigla producatorului. De fiecare data cand simt ca trebuie sa imi amintesc cat de neputincioasa sunt in fata maldarului de fier, ma uit la mana mea pe volan. Si imi imaginez cat mai este din masina si cat de putina sunt eu fata de ea. Asa de repede ma responsabilizeaza faza asta, de s-a incheiat 😀

    Nu spun ca nu am frustrarile mele in trafic, dar astea nu vin de la oameni care trec normal, pe unde au dreptul. Asa cum eu am dreptul sa fiu cu masina pe carosabil, ei au dreptul sa se intersecteze cu mine in anumite portiuni bine marcate. Si, desi am destule de comentat in ceea ce priveste Primaria Timisoara, zau ca se vad zebrele.

    Dumnezeii ii aliniez cand mi se sare in fata masinii fara niciun drept, ca nu toti trec pe unde trebuie. Atunci cobor geamul si explic idiotului ca ma’sa trebuia sa ia contraceptive, doar scapa lumea de un cretin. Cand omul trece insa in locul corect, ce naiba sa ii fac? Are si el dreptul asta, ca nu poate zbura.

    @Menialy .. sunt si nesimtiti, asta e clar. Dar nu prea ai ce sa le faci. Oricum la cat sunt unii de idioti tot nu prea ai ce argumente sa aduci. Poate mai cresc, cine stie 😀

    @brontozaurel .. oh, don juanii de trotuar. Cum sa uitam de ei? 😀

    @sabina .. stii cum e .. better safe than sorry …

    @Albert .. discutam acum niste zile cu un coleg despre mai multe probleme la noi. Concluzia lui a fost “totul porneste de la respect”. Avem noi, romanii, inca o mare problema la faza asta …

    @leonid .. unii te vor considera paranoic, ca te asiguri atat, dar, asa cum au zis si altii, mai bine casti ochii de 2 ori si nu mori decat de batranete.

    @Simona .. ce necesara e emisiunea aia acum. E asa o lipsa de educatie rutiera pe la noi, de te sperii. Acum 1 zi in TM era un accident: niste cretini au iesit muci de la disco si au intrat cu masina in “jurul” unui stalp (asa viteza aveau, ca l-au “inconjurat”). Pe forumul ziarului au inceput urarile de bine la adresa tampitului de sofer, ce se afla la momentul respectiv in stare grava. Una dintre pipitele analfabete se ratoia la noi in commenturi ca de fapt nu au facut nimic rau, ca si noua ni se putea intampla. Mi-am pierdut sarita destul de repede si i-am explicat proastei ca nu tuturor li se poate intampla, ca eu nu beau ca vaca si apoi urc la volan. N-ai cu cine discuta insa … tot n-a inteles ce au gresit.

    @Perti .. nasol momentul .. facusem planuri de halit salamior …

    @Florina .. e un soc cand schimbi stilul de “afara” cu ce e in Ro, asta e clar. Altfel se circula pe acolo.

    @Liviu .. la noi e o ‘casuta’ din aia cu gaz metan. Un fel de “centralizator” de tevi pentru cartier. Cam o data la saptamana pute a mercaptan de iti dau lacrimile. Normal ca nimeni nu se sesizeaza, astept cu interes sa explodam naibii cu tot cartierul …

    @Junior .. pai de aia tre’ sa facem culturalizare in masa, dar nu ai cu cine. Ca idiotii nu citesc bloguri probabil si sunt mai intresati de Favorit, decat de o eventuala emisiune educativa in sensul asta.

    @Raka .. asta e din seria “sa cobori sa il bati pe prost cu ghidonul de la bicicleta … uff.

  17. Te referi cumva si la animalul ala cu autobuzul care aproape ca a trecut peste mine azi, pe VERDE, pe trecerea de pietoni de la Unirii, cu politia in intersectie???

  18. Eh, cam prea dramatică prezentarea…
    OK, accidente au fost, sunt şi vor fi, dar asta nu înseamnă că toţi şoferii sunt criminali.

    P.S. Precizez ca nu am deţinut niciodata carnet de conducere (pur si simplu nu am nevoie de masina persoanala).

  19. [..]Nu există vreun “război” al acestor două categorii de participanţi la trafic. Fiecare îşi are uscăciunile ei, fiecare îşi are oamenii ei corecţi. Şi pe mine era să mă calce un ţăran care venea pe linia de tramvai. Da, şi pe mine putea să mă facă pilaf un idiot care voia musai să prindă un verde intermitent spre dreapta, deşi eu ca pieton am prioritate. Dar ăştia sunt cazuri izolate.[..]

  20. “sa cobori sa il bati pe prost cu ghidonul de la bicicleta” …. in momentu’ respectiv eram in stare relativa de soc, fiind primul “meu” incident rutier. + cand am vazut ce bestie se clatina ridicandu-se de pe asfalt, am multumit cerurilor ca e-ntreaga si nu si-a rupt ceva. De batut cu ghidonu’ n-am putut din 2 motive :

    1) blocam intersectia si claxonau toti in draci sa ajunga la lucru si politistu’ de la sectia 2 (care era la trecerea de pietoni si astepta cuminte sa poata trece) mi-a facut semn sa-i dau drumu’ mai departe ca n-are nimica

    2) niciodata n-am ridicat mana la o femeie (nici macar la antrenamentele pentru kumite 🙂 acolo trebuia sa fac 5 minute defensiva versus 4 fete simultan 😀 ), daramite s-o intimidez cu propriu-i ghidon de bicicleta :)) + ca era batuta muierea de soarta mai mult decat as fi putut s-o fac eu, asa ca i-am dat pace, nici macar nu i-am zis nimica si am lasat-o sa-si vada de ziarele si viata ei nefericita in continuare…

  21. @ tomata : si asta ca sa nu zicem ca ar fi mare pacat sa-ti faci mulaj de sold in grila fata la noul Polo 😀
    Bizoni in trafic sunt in toata tara. De-asta s-a nascut campania promovata de revista Top Gear intitulata “Hooooo cu tata!” la care fara dubiu o sa ma alatur cu prima ocazie 😀

  22. Nebu, pai ai de povestit, fata draga .. ia pune matale de un articolas pe tema asta sau link catre el, daca l-ai prestat deja. Ma bucur sa te vaz sanatoasa si infloritoare 😉

  23. Normal ca si eu era sa o patesc pe trecere. Si cel mai enervant e cand cel de pe banda a doua te lasa sa treci si un destept din spatele lui il depaseste, “ca ce mama dracului se misca asta ca melcu'”. Eu respect pietonii si ma opresc aproape la toate zebrele sa le dau prioritate. Pentru ca nu sunt numai sofer, ba mai mult sunt pieton decat sofer.

  24. Recunosc, sunt unul dintre soferii care spun “de dulce” printre dinti cand vede un habauc cum trece trada fara sa se uite intr-o parte si in alta; dar, pentru ca stiu ce se poate intampla (am fost si eu spulberata, literalmente, pe o trecere de pietoni), merg cu viteza aia care imi permite sa opresc rapid atunci cand e cazul. Din pacate, teribilismul unora le e fatal altora.

  25. Mie mi-e mai teama ca ma loveste vreunul in timp ce traversez (de altfel m-am intins pe capota unui frumos Peugeot care avea verde intermitent ca facea la dreapta si a uitat ca trebuie sa dea prioritate la pietoni) decat ca as putea avea un accident la volan fiind. E regula sa te uiti in stanga cand traversezi indiferent daca semaforul s-a facut verde. E regula ca se asteapta schimbarea culorii la semafor PE TROTUAR, nu pe zebra la un pas de trotuar. E regula ca nu te arunci pe zebra fara sa te uiti in stanga ca si daca am 30 la ora, daca sunt la un metru de trecere nu stiu ce mai pot sa fac ca sa opresc tona de fiare. E regula ca trebuie sa incetinesti daca vreun bou si-a parcat duba/camionul la un metru jumate de trecere in asa fel incat daca vii pe banda a doua nu vezi trotuarul.
    Sau ar trebui sa fie regula.

  26. N-am inca varsta necesara pentru carnet, dar ca piieton iti spun ca de multe ori pietonii merita calcati. La modul grav.
    Cum sa nu te uiti cand treci si sa calci ca vaca că doar “am verde” sau “sunt pe trecere”? Încă mă miră că există astfel de oameni inconştienţi. Sau mai sunt cei care se aruncă practic în faţa camioanelor/autobuzelor etc. pe acelaşi principiu cu “e dreptul meu” ce dacă ăluia îi trebuie 50 de metri să oprească şi că merge cu 60 la oră… “e dreptul meu, am verde”

  27. Uite, bre… COMMENT! (trecem peste faptul că deja ai comentat la el!)
    Mă gândesc, totuşi, că se mai adună d-ăştia, alde noi… să căsăpim la ei. Să umble cretinii (deci nu toţi şoferii, doar ăia de se simt cu musca pe căciulă) cu frica de pietoni, nu invers!
    https://clawd.wordpress.com/2009/02/10/bizonilor-rutieri-1/
    Ca să nu mai zic de Codul Rutier Revizuit, care este în stadiul de proiect, şi nu am publicat decât 2 părţi din el, oarecum introductive. If interrested, search!

  28. Nu poti sa-i absolvi nici pe ei de vina total. Majoritatea nu inteleg ca nerespectarea trecerilor semaforizate poate insemna moarte fara reavointa din partea soferului – ia un sofer incepator si pune-l sa opreasca brusc si ai sa vezi ca secundele dintre comanda si reactie nu sunt putine.

  29. majoritatea pietonilor nu inteleg ce inseamna de fapt o masina care vine cu viteza spre ei. Ei nu inteleg ca masina nu s epoate opri imediat, nu inteleg ca sunt si tampiti la volan si nu inteleg ca zebra nu e un camp de forta care sa-i protejeze. E trecere dar nu treci oricum.

    Soferii in schimb se fac ca uita micutul paragraf din lege: “i n dreptul unei treceri de pietoni soferul este obligat sa incetineasca”

    Prea multe de zis, imediat scriu un articol in loc de comment 🙂

  30. Vina in majoritatea cazurilor apartine soferilor, in oras si mai ales in preajma trecerilor de pietoni trebuie sa circuli cu viteza redusa. Chiar daca esti intr-o masina scumpa nu inseamna ca in trafic trebuie sa ai mai multe drepturi decat un pieton.

  31. In tarile civilizate unde legile sunt facute in interesul oamenilor si nu pentru a platii salariilor unor functionari care nu isi misca fundul de pe scaun, legea ii favorizeaza pe cei slabi si lipsiti de aparare.

    Sa iti dau un exemplu concret, ca si sofer trebuie sa mergi cu atentie, si sa dai prioritate celor pe bicicleta sau pietoni, fiindca tu in masina esti protejat de o cusca de metal, airbaguri si alte prostii, in vreme ce el e expus pericolului.

    Revenind la concret, in olanda un sofer a lovit un biciclist care nu sa asigurat fiindca era destul de afumat, si soferul a iesit vinovat, din motivul enumerat mai sus.

    Ca sa nu mai zic ca in tarile civilizate lumea nu se grabeste in halul asta.

  32. dojo, pun si la tine comentariul care l-am pus la cretinul de zoso, care bineinteles ca n-o sa-l aprobe …
    bai coi prost, care n-o sa-mi publici comentariul, stii cate e timpul de trecere la imperial cu royal oak ? 22 secunde (iti trimit poze daca nu ma crezi, cretinule), adica aproape dublu fata de cele 12 secunde de la gara de nord, in conditii de trafic, latimea drumului si CIVILIZATIE mult mai bune decat cele de acolo. dar ce sa-i cer unui cretin ca tine …

  33. Eu dupa o experienta cu fiare încrucisate, am realizat ca – însusi conceptul constructiei masinilor e defectuos. De ce fier domnule!

    De exemplu: visez la viitorul în care masinile se vor ocoli “bydefault” prin simpla ecolocatie folosita de lilieci de mii de ani. Nu cred ca nu ne este la indemâna tehnologia.

    … sau visez la cacoon – balon transparent – ca un fel de pelicula magnetizata, unde prin simpla polarizare identica, sub o anumita distanta masinile se vor respinge sau la polarizari inverse – se vor unifica cele 2 celule precum 2 baloane de sapun.

    Stiu ca suna usor SF – dar asa arata viitorul masinilor in viziunea mea. Acuala conceptie e usor dezastruoasa când ajungi la combinatia de fier si carne. Sper ca n-am fost prea dura în exprimare:-)… dar cred ca ar trebui gasite solutii…

  34. Canadianule, sper ca nu pe mine ma injurai cu atat avant. Ca mi-s fata cuminte 🙂

    PS: bun venit pe blog.

    Anonymus .. nu am nicio treaba cu micile voastre lupte inter-bloguri. Opinia despre articolele lui o exprim de cate ori am ocazia, chiar daca uneori nu sunt de acord cu ce spune el. Discutam calm si ne expunem ideile, ca de aia e blog 🙂

    Ii puteti spune personal in termeni relaxati, nu aveti nevoie de un amarat de blog cu trafic de zeci de ori mai mic. Ma bucur sa va am aici si sper sa conversam in continuare civilizat, chiar si daca uneori contradictoriu 😉

    Interesant .. nu stiu la cine faci referire, dar hai sa iti explic. Nu am mers cu bicicleta pe trecere (tot timpul cobor si o “trag” dupa mine, daca traversez asa. Mi se pare de bun simt fata de soferi). Am fost lovita in timp ce rulam pe carosabil, in locul meu, pe o strada mare si cu prioritate. Cel care m-a lovit a iesit de pe o strada secundara si mi-a dat ignore, ca nu prezentam probabil importanta. Eu aveam insa prioritate, chestie stabilita de martorii care m-au adunat de pe jos, inclusiv de politisti, ca dara am fo’ si acolo 🙂

    Bine ai venit si tu pe blog, sper sa te mai vad comentand.

  35. O parere de mult bun simt, ca de obicei din partea ta, Dojo. Spune-i asta si amicului Zoso, care cred ca a fost nascut de mamica lui intr-o masina decapotabila, intr-o curba periculoasa, la o suta pe ora, noaptea, intr-un tunel cu ochii inchisi. Prea se da el sofer de sofer de Militari si vrea, ca toti pustii teribilisti suiti la volan intaiashi data, sa se dea toata planeta din fata lui pe principiul ” trece io, ba, regele soselelor”.
    Spune-i maretului blogger ca inainte de trecerea de pietoni el, ca sofer, e dator sa nu mearga cu 65 pe ora si nu din motive de radar. Inainte de a fi sofer am fost pieton si nu o data mi-au vajait berbecii cu 80 la ora pe la ureche pe zebra. Cand o se mai maturizeze nenea Zoso o sa inteleaga. Daca o sa se maturizeze vreodata. Si da-i si ip-ul meu, sigur o sa vrea sa deschida o ancheta. Raman al tau fidel cititor.

  36. da-te tu numai jos de pe bicicleta alta data cand traversezi strada si treci cu ea pe langa tine…ca nu e TRECE DE PIETONI PE BICICLETA…si acuma citez:” ca doar nu ti-o cumpărat nefericita de maicata trecerea”

  37. [BETA] Blog Deschis … acum tu dai tonul! » Blog Archive » Soferi, pietoni si alte veverite

    […] tind sa ii dau dreptate in ceea ce priveste grabitii, idiotii, etc. Pe de alta parte, Dojo ofera un punct de vedere in care ia apararea pietonilor si,la fel, ii dau dreptate. Si stau si ma gandesc, ideal ar fi ca […]

  38. Si pietonii si soferii sunt tampiti. Insa pietonii care nu sunt si soferi sunt de groaza.
    Multi cred ca daca trec strada pe la colt de strada au si prioritate. GRESIT. Au voie sa treaca pe acolo, dar nu au prioritate. Totul tine de educatia rutiera…care nu mai stiu daca se face in scoli acum.

  39. Dojo, ca sa fie lupta inter-bloguri trebuie sa avem amindoi blog. Dar eu nu am si nici nu intentionez sa-mi fac, sunt de parere ca o partenera te satisface mai bine decat un blog. Probabil si marele blogger gandeste la fel dar neavand femei ramane cu organizarea perfecta, vorba bancului. Autosuficienta, lauda de sine, puhoiul de flegme in capul celorlalti si extremismele infantile, pe principiul “eu sunt perfect, voi niste pigmei cu malformatii” m-au enervat mereu: pur si simplu asta e singurul meu “cui” impotriva lui.
    Daca-i spui ceva, se supara ca vacarul pe sat si te baneaza, asa ca nu-i rost sa-i spun personal, cum imi sugerezi. Asa e cand unora li se urca, odata cu excesul de testosteron, si gloria la cap. In rest, e relativ bine in Romania.

  40. Hi hi.. hai ca am mai vazut cate unul de genul asta .. eu asa faceam ani de zile, cat m-am fatait prin oras pe bici. Stateam cuminte la rosu, faze din astea. Cred ca totul sta in cum ne educam ca participanti la trafic. Daca ne obisnuim sa ignoram totul ca noi suntem importanti, prea bine nu va iesi treaba 😀

  41. am citit printre randuri…my mistake:D titlu e cu “pietoni” si acel “trântea de pe bicicletă” fa si tu legatura:P
    daca o sa intalnesc pe unu/una sa se dea jos de pe bicicleta la trecerea de pietoni, ma opresc, trag frana, cobor, ii stang mana si ma intorc la volan indiferent cati asteapta dupa mine…

  42. nu pe tine te injuram fata, am si scris la inceputul comentariului ca o sa postez ce-am incercat sa las la zoso, comentariu care include si acele invective

  43. felicitarile mele pentru parerea pertinenta cu care rezonez in totalitate. prioritatea pietonilor e inexistenta, caroseriile marilor conducatori auto ai tarii fiind singurele fiare care au prioritate in jungla urbana. jenant si degradant !

  44. Personal am invatat sa-mi pazesc singur spatele, si ca pieton si ca sofer pentru ca intotdeauna exista oameni care sfideaza orice regula, de la bunul simt, ignora legile fizicii si legislatia rutiera… Am trait pe pielea mea (devenita in acele momente de gaina) senzatia de a fi la un pas de da de 4 ori peste mine cu masina in jumatate de ora si asta pe trecerea de pietoni… am vazut cum soferi de pe mijloacele de transport in comun au fost la un pas de a lua in plin 10-15 oameni aflati pe zebra si apoi la bataie pe cei care au vociferat ca-l reclama… am vazut si soferi distrati care au ucis oameni in plina intersectie pentru ca pur si simplu n-au vazut pe nimeni… am vazut si treceri de pietoni din 500 in 500 de metri, dar sa nu uitam ca in aceste zone viteza maxima legala e de 30 km/h nu de 80…

    Parerile sunt impartite… vinovati sunt si de-o parte si de cealalta a baricadei…

  45. Acum 2 saptamani am patit-o. Eram pe trecerea de pietoni, ramasesem ultimul si am spus sa ma grabesc (mai aveam doi pasi). M-a luat din plin, noroc ca pronise de pe loc. Nu m-a vazut, nu mai avea rabdare..habar n-am. S-a speriat si a mers cu mine pe capota vreo 5 metri, am avut noroc ca nu a accelerat, ca nu am alunecat sub masina. Oricum, niciun “imi pare rau”, niciun “esti bine, vrei la spital?”

  46. In primu rand scuze de off-topic, te citesc zilnic si ma gandesc ca iti va parea ok apelul meu. Multumesc
    Biblioteca Nationala a Romaniei se afla pe locul doi in Europa, dupa Franta, ca numar de volume detinute. Din pacate aceste capodopere sunt tinute in momentul de fata intr-un beci care nu are nici macar curent electric. Aceste lucrari istorice ar trebui tinute in incaperi cu atmosfera controlata. Nu e nevoie de mult efort deoarece exista in centrul Bucurestiului o cladire destinata Bibliotecii care asteapta de 18 ani sa fie terminata pentru ca institutia sa se poata muta la ea “acasa”. Trebuie sa se treaca peste toata birocratia asta si peste incapatanarea celor ce au puterea in mana pana nu e prea tarziu, deoarece pe zi ce trece aceste comori literare se degradeaza. Este o lupta impotriva timpului. Trebuie sa se actioneze cat mai repede.

    Un film document despre aceasta situatie a fost transmis duminica pe antena 3. El poate fi urmarit pe siteul antena3.ro la sectiunea Inregistrari->Reporter special-> 08.02.2009

    Puteti semna petitia online la adresa: https://www. petitieonline .ro/petitie-p57682054.html
    Biblioteca Nationala este a tuturor romanilor, iar acum are nevoie de sprijinul tuturor! Multumim!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.