Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pietonii nostri si ai lor

Mă tot fâţâiam de nişte luni să povestesc despre “şocul” din trafic şi uite că acum s-a brodit. Cetin pune un clip şocant cu un accident PE TRECEREA de pietoni, aşa că mi-a dat apă la moară să relatez cum stă situaţia peste ocean.

Imediat ce s-a încheiat potopul din weekendul ce a urmat sosirii noastre (adică noi am “picat” vineri, a plouat în draci până pe luni cred), am luat una bucata iubit şi ne-am aventurat pe jos pe un bulevard de se cheamă Woodhaven. Am pozat clădirile cu scările alea de incendiu, am văzut nişte turnuri de apă la înălţime, ce mai … nebunie. Şi observăm alte amănunte: gropi în asfalt (chestie cică intenţionată, că alfel merg ăştia ca nebunii), gunoaie pe stradă etc.

Băgăm la cap şi că americanii preferă tancurile de maşini şi că, până şi străduţele lor au măcar spaţiu pentru 3 maşini, dacă nu chiar 4. Semafoarele pietonale îs un pic altfel că au o mână roşie pentru “don’t walk” şi un omuleţ alb pentru “walk”. Na, logic până la urmă. În unele zone de trecut, există indicatoare cum că a mai decedat câte unul traversând cele 8 benzi de bulevard, aşa că e clar că stai cu ochiu deschis.

Teoretic.

Noi, ca mari europeni, şoferi, plus oameni care ştiu că maşina rupe nu face altceva, normal că suntem atenţi. Trecem pe “verde”, chestii din astea organizatorice, să n-ajungem, ferească sfântul, donatori de organe prin Obamaland.

Pe unde e bulevardul larg, lumea e destul de cuminte, tot pe principiul că şi oasele lor se rup, mai ales dacă îşi aleargă yankeii hergheliile putere. Dar să te ferească sfântul să ajungi la o trecere pe 2 benzi, în zona Mall-ului din Queens (că e lumea de pe lume acolo) sau în Manhattan.

Deci sincer mi-e milă de şoferi. Iată cum decurg ostilităţile.

“Verde” la pietoni. Normal, trece vulgul. Apare palma aia roşie şi începe să clipocească. Deci “mişcă-ţi dosul, dacă-l mai vrei întreg”. Normal, unii indivizi cu toate oalele în dulap, ar sta să nu rişte să fie prinşi pe roşu complet. Alţii (majoritatea deci) încep traversarea, de parcă după roşu ăla clipocit mai vin 5 ture de verde. Bun. Şi se produce inevitabilul “se face roşu”, iar maşinile încep să pornească. Mda, aţi ghicit. Unii pietoni ÎNCĂ au de traversat sau acum pornesc. PRINTRE MAŞINI. Maşini care se strecoară umile printre vitele cu 2 picioare.

Apoi să-mi fie cu iertare, dar io aş înjura la ăştia de nu le-ar mai prii prânzul 2 luni.

Cum în general n-am treabă dacă alţii vor să doneze organe mai repede, nu m-ar fi deranjat, dacă nu mă lua unul din calmul meu englezesc.

Traversez prin Manhattan pe nuş’ ce Avenue. 6, 7, irelevant. Este cam 2 la prânz, cald de să crăpi, pute a de toate. Plin de lume. Ajung la semafor. Roşu. Stau. 30 de oameni trec. Mă uit la şoferi şi mi-e milă. Se mai strecoară cu grijă să nu calce vreun dobitoc. Mă gândesc că în ţara asta de amatori de procese, un asemenea pieton, pe care îl trozneşti PE VINA LUI, e în stare să te dea în judecată pentru nu ştiu ce daune morale, de vinzi rinichii viabili ai întregului clan. Nu te joci cu nebunii.

Şi stau liniştită să se facă “verde”. Trec, mai umblu un “block”, după care dau de altă intersecţie. Cu marele meu noroc, iar e roşu. Iar stau. Din spate mă împinge un “redneck”, deranjat că-i stau în cale “come on, lady, move it”. Să leşin de nervi. Îi arunc rapid “it’s red, you idiot”, dar n-are treabă. Porneşte direct pe trecere, în timp ce un taximetrist pune frână, să nu-i rupă cotoaiele. Alături de nebunul ăsta, iar vreo 20 de “civilizaţi” din ăştia.

Iar noi, în România, ne punem problema că, şi cu verdele tău, tre’ să caşti ochii sau mori cu zile.

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

17 Comments

  1. In Franta vazusem ceva asemanator, trecea lumea pe rosu, iar soferii nici nu claxonau. In romania incearca numai sa apari in calea unui cocalar cu masina, te calca si tot tu ajungi sa platesti daune, ca i-ai patat masina…

  2. In Italia, e taman invers … imi era frica sa trec si pe verde … ma asiguram de taspe mii de ori, si apoi paseam cu frica in suflet …

  3. Cam asa am auzit si eu, ca daca lovesti cu masina pe vreunu de acolo te-ai facut boier fara b.

    In Romania n-are cum sa fie asa, pentru ca stii cum s-ar reduce din populatie? :))

  4. pietonii nostri sunt niste prosti. pt 10 m in plus prefera sa treaca prin locuri nepermise. nu ca daca esti pe trecerea de pietoni nu poti pati nimic, dar sansele sunt sensibil mai mici.

  5. Din ce am vorbit aseara cu R., prietenul nostru, asigurarea de masina iti creste dupa orice incident. Avem un cunoscut care a facut accident acum 3 luni si, desi nu s-a decis ca e chiar vina lui (din fericire deci nu tre’ sa plateasca despagubirile pe care le cerea dama implicata si ea in accident) a primit alta bucurie. Daca pana acum avea asigurare de 1000 USD / an, acum i-au saltat-o automat la 5000. Cu banii astia iti cumperi deja masina.

    Orice amenda iei in circulatie, orice incident, chiar si fara vina ta, intra la “plus”. Cum mie mi-a lovit masina in parcare vecinul italian, in timp ce io dormeam, daca eram aici imi crestea asigurarea chiar si pentru ca am “ghinion”. Pana si asta e un factor la ei.

    In ceea ce priveste lovitul idiotilor care traverseaza pe unde da sfantul, soferi nu vor sa ii capaceasca pentru ca 1. ma gandesc ca risca sa fie dati in judecata pentru cine stie ce rahaturi, chiar daca sunt nevinovati de accident si 2. asigurarea le va creste simtitor, pentru ca poate.

    Asa ca, decat sa te complici, mai bine lasi nesimtitii sa treaca.

    • “Din ce am vorbit aseara cu R., prietenul nostru, asigurarea de masina iti creste dupa orice incident. Avem un cunoscut care a facut accident acum 3 luni si, desi nu s-a decis ca e chiar vina lui (din fericire deci nu tre’ sa plateasca despagubirile pe care le cerea dama implicata si ea in accident) a primit alta bucurie. Daca pana acum avea asigurare de 1000 USD / an, acum i-au saltat-o automat la 5000. Cu banii astia iti cumperi deja masina.”
      Sorry nu ma pot abtine sa nu raspund cand vad aberatii din astea!:)
      Ca sa-ti creasca sigurarea cu 4000 para,mai ales ca spui ca a fost gasit “no fault” tre’ sa ai cel putin un DUI si cateva misdemeanor(infractiuni mai mici dar care se lasa cu puncte).

      • Diana, a avut viteza, a rupt un parapetm, masina a fost “totalled”, el a intrat in spital. Bine ca nu a omorat pe careva. se pare insa ca si masina a doua implicata avea niscaiva “vina”. Deci n-am zis ca a fost accident usor, sorry daca ti-am dat impresia asta. Si data viitoare as aprecia comentarii fara “aberatii”. Nu sunt atot-stiitoare ca voi, dar nu sunt totusi tampita.

        Merci de vizita si te mai astept.

  6. fals. noua legislatie rutiera care nu e chiar noua, are vreo 2 ani .. daca pietonul este lovit altundeva decat pe trecerea de pieton e doar vina lui si el va plati eventualele reparatii ale masinii. ba ma mult, daca moare pietonul, soferul nu poate fi acuzat de nimic, iar familia celui decedat ii va plati reparatiile necesare masinii.

    de pe vremea comunista ramasese treaba cu … il lovesti e vina ta ca nu ai condus preventiv, de cand cu UE i-am pupat pe portofel si daca ma bate gandu sa schimb un far stiu cum s-o fac gratis … vanez unu din taranii care trec pe unde vor ei! :))) bine, glumesc … sau nu!? :)))

    • Ionut, vorbesc despre SUA in comentariul meu. Ca la noi e jungla, aia e alta situatie, la astia e un altfel de jungla, in care leul e pietonul 😀

  7. Prin State pietonii au prioritate neconditionata. Nu de putine ori am vazut cate un tampit traversand pe la jumatatea bulevardului in timp ce masinile incetineau. E infiorator sa vezi ca nici macar nu intorc capul sa vada daca vine vreo masina sau nu. Stiu ca daca dai cu masina peste ei nu iti va fi moale astfel ca profita la maxim. Partea buna este ca atunci cand te dai jos din masina stii ca nu au ai sa mori pe trecerea de pietoni cu semaforul verde asa cum era sa patesc de atatea ori in Ro.

  8. Sincer sa fiu nu imi place nici una din variante… prefer solutia din tarile ceva mai rasarite ca noi din Europa (exemplu Germania, Austria) unde la verde treci, la rosu stai – indiferent ca esti pieton, masina sau tanc. 🙂

  9. Pietonii nostri si ai lor | Dojo Blog…

    Diferente de atitudine intre pietonii romani si americani….

  10. In Germania daca treci regulamentar pe verde esti in deplina siguranta.
    Acolo nu am vazut sa se treaca pe rosu.

  11. 12:58 si scriu la un comentariu aici. Daca n-as fi stat pe loc sa-l las pe un nebun cu un Fiat Coupe sa traca prin fata mea in seara asta, in timp ce eram pe trecere si aveam verde, n-as mai fi fost aici sa povestesc 😉

    Da unul pe trecere peste tine. Orice consecinte legale ar avea pentru el asta… nu e un buton de “undo” 😐 Nu-ti repara instant oasele, nu te aduce inapoi de pe lumea cealalta. Eu zic ca e bine sa fii mereu cu ochii in patru, indiferent ca esti la volan sau cu auto-pingeaua.

  12. Sa iti spun cum am vazut eu in Napoli, in unele intersectii nimeni nu tinea cont de nici o culoare la semafor nici pietoni si nici soferi, si culmea nu am vazut nici un accident, si aveau niste strazi foarte inguste, mult mai multe masini, dar nu am vazut ambuteiaja ca la noi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.