Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Plugin-uri wordpress – KISS

Keep It Simple, Stupid” este o “regulă” ce se poate aplica de minune şi la bloguri. Am avut ocazia să intru pe câteva zeci de asemenea proiecte în ultimele luni, deci nu doar siturile mele, şi m-a luat cu dureri de cap, când am văzut ce şi-au instalat clienţii sau ce doreau să le instalez. Dacă nu aveau măcar 30 de plugin-uri, nu erau sănătoşi. Am văzut tot felul de prostii, de la Disqus, că nu mai pot avea sistemul wordpress de comentarii, la 20 de butoane de “social bookmarking” pe care nici naiba nu le foloseşte, plus tot felul de acareturi.

E bine să ai un Akismet, un plugin de SEO şi probabil unul de contact

Astea sunt cerinţele MINIMALE şi pentru mine. Akismet este oricum instalat în WordPress şi trebuie doar activat, plus legat de “sistem” cu un API key gratis. Pentru SEO exista All in one SEO pack, ce pare a-şi face treaba destul de bine, plus Contact Form 7, pe care îl folosesc şi eu pentru eventualele mesaje din formularul de contact.

Stau departe de plugin-uri de cache.

Dojoblog e incă micuţ, deşi traficul a crescut constant în ultimii ani. Din fericire încă rulează cu un consum redus de resurse, deci momentan nu simt nevoia de a degreva serverul nimănui. Am păţit una urâtă cu blogul .com, când pluginul de cache se bătea în cap cu altul (nici nu mai ştiu ce minune făcea ăla) şi nu-mi mai afişa blogul, dând o eroare destul de ciudată, ce mă făcea să cred că s-a buşit Firefox-ul, în condiţiile în care pe Chrome se afişa. Plus că, atunci când nu suferea de PMS, se vedea şi pe Firefox.

Am stat ca proasta nişte săptămâni, nereuşind să înţeleg de ce tema mea mişto (aia de pe atunci) a mers perfect 6 luni şi s-a dus pe copcă. Într-o zi, cu mai mult timp şi chef de gugălit, am găsit explicaţia: mariajul între cele 2 pluginuri era cu zurgălăi. După cum bănuiţi, am raşchetat pluginul de cache si momentan suntem bine merci. Consum în continuare resurse mici (imaginile de pe blog sunt toate micşorate, nu se afişează totul din prima pagină etc.), aşa că probabil voi prefera să aloc mai multe resurse din WebHostManager, decât să mă joc cu focul din nou.

Comentarii SIMPLE!

Marea boală pe “internaţional” este să pui comentariile pe Disqus, un “tool” ce va gestiona de acum înainte comentariile de pe blog. Este cunoscut că WordPress nu are căsuţă de comentarii, deci e nevoie de pluginuri de genul ăsta. Citeam deja pe un blog american că nu ştiu ce nenea cu nişte miuţe bune de comentarii era turbat că se “ăsta” ceva şi s-au dus pe copcă. Nu pot înţelege de ce aş lăsa un sistem “extern” să-mi gestioneze mie comunitatea, mai ales că platforma folosită de noi se pare că nu tuşeşte de una singură.

Nu sunt încântată nici de plugin-uri de captcha. S-a întâmplat de multe ori să nu comentez pe un blog, doar pentru că mă scoate din minţi cuvântul “anti-spam”. Nu e efort de mai mult de 5 secunde, dar pur şi simplu mă termină chestia respectivă şi, dacă sunt prost dispusă, prefer să citesc şi să închid fereastra fără comentarii. Aşa cum am mai precizat, gestionez comentariile prin câteva măsuri: 1. Akismet, 2. orice nou comentator este în moderare, 3. verific căsuţa de spam pentru a-i pescui pe cei care au fost greşit marcaţi de Akismet. Punct.

Am prins peste 11.000 de comentarii aici şi nimic nu-mi scapă. Gestionarea comentariilor îmi ia 2 minute max., pentru că majoritatea sunt valabile. Prefer deci să nu mai adaug un plugin.

Folosesc un plugin de paginare a articolelor, top commentators şi next gen gallery, pentru a posta mai multe poze pe blog. Mai nou acestea sunt urcate în masă pe bestworldimages, aşa că nu mai e nevoie să mă încurc prea mult cu plugin-ul de galerie, deşi am fost foarte mulţumită.

Ideea de bază este că nu e indicat să instalaţi 30 de pluginuri doar să fie. Dacă platforma rezolvă anumite probleme fără intervenţii (ex. plugin-ul disqus pentru comentarii), nu are rost să vă încurcaţi cu pluginuri suplimentare. În general orice se instalează în plus poate intra în conflict cu alt “extra” sau nu va fi sprijinit de dezvoltator după o anumită perioadă. Am păţit cu forumurile destule “bucurii”, când o facilitate importantă devenea inutilizabilă pentru că 1. noua versiune de script nu suporta pluginul, 2. intra în conflict cu altul sau 3. dezvoltatorul afla că are chestii mai interesante în viaţă decât să sprijine un plugin moca.

Aveţi cuvântul domnilor şi doamnelor – ce minuni v-aţi mai instalat şi ce a dat cu “virgulă”?

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

19 Comments

  1. Disquss mi se pare o idioțenie cruntă, dar are avantajul că, în cazul unui digg effect (oare mai există chestia asta?) nu îți face praf serverul și nu ești obligat să închizi comentariile (pentru a salva ceva interogări în DB).

    Ah, revenind. De ce mi se pare idioțenie cruntă? Păi motoarele de căutare nu văd textul. Și poți avea comentarii valoroase ce nu apar în căutări. Sucks.

  2. Am avut un plugin tagally… stiu ca poate o sa ti se pare prostesc, dar pe vremuri imi aducea multe vizite. O problema era ca atunci cand scrie si dadeam enter nu se lasa spatiu, astfel incat sa se deosebeasca ca a alta idee. Si ca sa las spatiu trebuia sa fac ultimul semn de punctuatie ITALIC, iar apoi as dau enter.

    Cand am scos pluginul tagally, aveam doua enteruri la fiecare articol… si inca mai am ca nu am reusit sa le modific pe toate.

  3. eu pe wp_page_numbers n-am reusit sa-l pornesc nici cu slujbe, forumuri, goagal, bag seama ca trebuia sa apelez la Dojolina 😀
    merge si asa fara numere, un cod mai putin pe blog

  4. Deobicei cele trei mentionate la inceputul articolului este cam tot ce e necesar pentru un blog (si nu numai).

    Paginarea si alte chestii aditionale pot fi incluse in functions.php, astfel fiind sigur ca nu se adauga si alte porcarii pe langa cele utile.

  5. Am trecut si inca mai trec prin asta, tentatia e mare si le vrei pe toate. Am patit ca evreul care s-a dus la rabi sa se planga ca nu mai are loc in casa de atatia copii si neamuri. Rabinul i-a spus sa bage si capra, a doua zi,cainele, a treia zi gainile etc.A venit ala sufocat ca nu mai poate si rabi i-a zis sa scoata zilnic cate un animal . Cand a ajuns de unde plecase, evreul a rasuflat usurat si a zis ca e tare bine acum in casa lui ! 🙂 Ei, eu mai am de scos ceva dihanii!
    PS Scuze daca m-am intins, dar prea se potrivea.

  6. io am instalat math spam bla bla bla, da din cauza ca nu ma stiu in domeniu, nu am stiut cum s ail setez pe tema de mobil … si nu se putea comenta de pe telefon … prinit reclamatii, dat jos math spam …

  7. Eu am doar faimosul Askimet, All in one SEO pack si Google XML Sitemaps, plus wp db back up. Am fost sambata la Wordcamp, unde Alex Negrea a avut un speech exact pe subiectul acesta, recomandand o serie de plug in uri pe care o sa le incerc si eu, asta dupa ce o sa sterg praful de pe blog, ca nu am mai scris de ceva vreme :). Prezentarea este pe blogul lui, pentru cine e interesat.

  8. Cand dau peste Disquss, ma retrag politicos – fara sa postez nici un comentariu.

    Cel mai mult urasc pe bloguri bannerele: inscris in XYZ, bannere care ingreuneaza foarte mult rata de incarcare a paginii

  9. şi next gen gallery, pentru a posta mai multe poze pe blog. Mai nou acestea sunt urcate în masă pe bestworldimages, aşa că nu mai e nevoie să mă încurc prea mult cu plugin-ul de galerie, deşi am fost foarte mulţumită.

    Am luat-o eu razna sau bestworldimages e Coppermine Photo Gallery? Ce treaba are cu pluginurile de WP? 🙂

    • NextGen e un plugin must-have pentru galerii mari de imagini. Gandeste-te ca eu am ~ 10.000 de poze pe romaniangraffiti.ro. Nu stiu cum m-as fi descurcat fara el 🙂

      Alte must-have: Google XML Sitemaps, Dagon Design Sitemap Generator, W3 Total Cache (DACA ai multe siteuri hostate in acelasi loc).

      Un alt plugin care mai nou nu lipseste de la mine e NtzAntispam (asta ca tot a comentat Ionut aici 😀 ). Isi face treaba f bine.

    • Am folosit nextgen pentru a posta poze pe blog. Dupa aia am realizat ca bestworldimages sta si arde gazul. Ala este situl meu pe care bag poze in draci. Sa nu depind de Picasa si alte minuni de genul 😀

      Si, daca tot am un site special pentru toate calatoriile si acus mia de poze, pun ceva aici si “greul” intra pe el 😀

      • Singura problema pe care am avut-o utilizand Coppermine a fost imposibilitatea de a SEO-iza o tema.

        Daca as fi in locul tau tot WP cu plugin as baga + auto-thumb pe prima pagina 😉 Da’ no … nu-s in locul tau 😀

  10. Nu stiu ce am facut, ce nu am facut, dar nu pot sa scap de chestia asta: “An automated WordPress update has failed to complete – please attempt the update again now.”
    Dar nu ma deranjeaza, sunt nespus de comod…

  11. Scuze pt off-topic, dar ti-am trimis mail, mesaj pe facebook si mesaj si aici. Te rog nu ma ignora, e deja foarte tarziu.

  12. folosesc ceva plugin-uri insa nu am avut probleme pana in prezent. Folosesc adcaptcher dupa cum bine stii si cu toate ca sunt constient ca acest plugin “sperie” comentatorii, mie imi face un bine pentru ca akismet-ului ii scapa cam mult spam printre degete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.