Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Puiul fericit?

Circulă o campanie mai nou cu nuş’ ce pui fericit. Cu blog şi toate alea. O nouă metodă de a îmbrăca “frumos” o chestie nasoală şi veche de hăt bine: anumite animale sunt crescute o perioadă apoi omorâte pentru a hrăni populaţia. Nu e nimic frumos, nici fericit în toată faza asta. Faptul că se creează logo-uri cu pui şi porci ca din desene animate, că se plasează poze cu ferme şi soare pe pachetele de carne nu înseamnă decât că se plasează imaginile alea.

Animalele nu cresc în condiţii bune şi nici moartea lor nu va fi evitată, doar pentru că avem campanii din astea promoţionale “drăgălaşe”.

Vă recomand şi Food Inc., un documentar care te cam lasă cu un gust amar să zic aşa. Chiar dacă nu veţi deveni vegetarieni (deşi mă gândesc că e posibil să vă bată gândul), veţi învăţa să faceţi diferenţa între “pui fericiţi” şi realitate. 🙂

Daca ți se pare interesant, un share ajută mereu. Mulțumesc.
dojo
dojo

Fost om de radio, transformata in karatista si apoi web designer. Am o firmă de online marketing si mi-am redeschis un webmaster forum.

Articles: 1761

26 Comments

  1. Îți recomand documentarul Earthlings. Să vezi cum cresc animalele cu care noi ne hranim, cum sunt dresate animalele sălbatice, și cum sunt capturate cele exotice. Eu am rezistat doar 10 minute.

  2. E greu sa devin vegetarian, eu si buruienile suntem dusmani. Mai ales acum ca gradina mamei e inundata si orice buruiana a mamei e sub apa.

    Si sa nu dramatizam, animale se omorau pentru a se hrani omenirea cu ele de cand e pamantul. Sa nu ajungem acum sa plangem dupa un porc ce e taiat pentru a fi mancat, nici chiar asa. 😀

    • Nu trebuie să plângi după un porc, după un pui sau după un pește. Dar îți convine să mănânci un porc care a fost ars de viu, și nu tăiat? Sau să mănânci un ou făcut de o găină stresată?

  3. N-as putea crede vreodata ca animalele pot fi fericite ca-s crescute pentru a fi ucise si mancate, dar n-as putea nici sa devin vegetariana. Nici eu nu ma inteleg cu buruienile. Mai exact, nasul si stomacul meu nu suporta asa ceva. Si nu-mi imaginez viata fara inghetata, lapte, oua.

    De puiul fericit cu blog nu stiu, e prima data cand citesc despre el, am vazut insa Food Inc. in toamna si pot spune ca m-a cam lasat rece. Probabil pentru ca am vazut o tona de documentare de genul asta. Deja nu mai reactionez. Decat ridicand din umeri – da, ok, am inteles, asa stau lucrurile, si?

    Stii cand reactionam? Cand eram in liceu si mergeam cu ai mei in metro. Ma opream langa pestii aia vii in apa, vorbeam cu ei si saream ca arsa “NUUU!!!” cand ma intrebau ai mei “iti luam peste?” A nu se intelege gresit, imi place la nebunie carnea de peste, orice alta carne mi se pare bleah pe langa cea de peste (desi daca nu-i peste, e ok si puiu’), dar n-as fi suportat sa stiu ca omoara careva unu’ acolo pe loc, special pentru mine.

    Mda, inca reactionez la asta. Acum vreo saptamna eram in Auchan la casa. In spatele meu un cuplu, aveau intr-o punga un peste. La un moment dat, tipul misca punga sub botu’ ei, in asa fel incat sa para ca pestele se zbate. La care ea face iritata “termina!” Ce morocanoasa, ma gandesc eu, mie mi se paruse chiar amuzant ce facuse tipu’. Se mai elibereaza banda cat sa ne punem (eu si ei) produsele pe banda. Pun ei si punga. Si de-abia in momentul ala ma prind si eu toanta ce sunt, ca n-a fost doar mana tipului. Pestele ala era inca viu si se zbatea in punga 🙁 saracul. Asa mi s-a sters ranjetu’…

    [unii spun ca ar fi si penru ca eu is nascuta in zodia aia… pestii is “de-ai mei”]

    • Animalele pot fi fericite, chiar dacă sunt crescute pentru a fi ucise și mâncate. Dacă sunt crescute în condiții bune, unde poate să-și îndeplinească instinctele
      naturale minime, sigur vor fi și fericite.

  4. Hmmm… Sincer, prefer sa nu urmaresc aceste documentare. Nu sunt o carnivora inraita, insa mananc ocazional – o data, de doua ori pe saptamana. La branza, oua, lapte insa nu cred ca as putea renunta.

  5. Faptul ca animalele sunt crescute pentru a fi mancate e normal. Omul e omnivor si asta e natura lucrurilor. Sa chinui animalele cat le cresti mi se pare totusi crud. In sensul asta, animalele din fermele astea sunt intradevar mai “fericite”

    • Depinde la ce te referi când spui “fermă”. La acea gospodărie care o are fiecare om, care stă la țară sau la acea “fermă”, unde sunt înghesuite mii de animale. Diferă foarte mult.

  6. Referitor la animale iubite,fericite si sanatoase in curtea omului de la tara: ha! Bunicii din partea mamei au trait toata viata la tara. Si i-am vazut carandu-le la picioare animalelor alora si daca spuneam ceva imi auzeam da-le-n plata domnului, ca-s doar niste animale. Si vedeam viermi in gainat, vedeam viermi inauntru cand le taiau…

  7. […] primita de la Iuli. Leapsa merge mai departe la: dojo, blogatu si toti cei care mai doresc sa o […]

  8. iti mai recomanda cineva mai sus Earthlings… plusez si eu. trebuie vazut acel documentar. chiar daca nu mai pui gura pe carne cel putin o zi dupa ce-l vezi.

  9. Tot bat apa-n piua cu reclama la puiul de Transavia – cu copilul care iese din supermarket cu un pui decongelat (si decapitat, of course), in arunca in sus, chipurile ca el crede ca-i viu (asa, fara pene, halal copii de la oras) si puiul care cu un ploscait lugubru pe ciment. Mort.
    Iertati-ma, reclama asta e traumatizanta. Eu am crescut la tara, cu pui si gaini si tot felul de animale in jur, deci nu-s snob, dar este peste limita naturii sa faci un spot atat de crud.

    • Te referi la asta? Eu n-o stiam. Acum am vazut-o prima data ca m-ai facut curioasa si am cautat-o pe YouTube. Si am crezut ca o sa-mi crape cateva coaste de ras. Traumatizanta nu e… cel putin pentru mine, dar e idioata rau. Mare dobitoc ala care a venit cu ideea si si mai mare dobitoc ala de a aprobat-o.

      @Dojo: problema la tema cand dau click pe reply (e la fel indiferent de browser)

  10. In advertising s-a ajuns la paroxism, oricum…. Traim intr-o perioada aiurea in care mancarea e mult mai importanta decat orice altceva…. “Puiul fericit” nu este decat o veriga intr-un lant care ne leaga pe toti…

  11. Legea vietii este simpla si din ea nu poti iesi:

    Orice entitate vie se hraneste cu altele, tot vii si va hrani la randul ei pe altele…

    Si toate au simturi, plante si animale, intelese de noi sau nu.
    NU te poti hrani cu pietre. Ca esti lup, om sau vaca provoci multa suferinta cand omori ceva viu.
    Regula ar fi una singura-
    Incearca sa reduci suferinta la minim.
    Dar CINE STIE ce simte salata cand o mananci DE VIE?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.